Bild
Nästa artikel

Mazda3 - en nästan ny bil

Provkörning

Nya Mazda3 har skarpare köregenskaper och snyggare design än tidigare. - Vi hoppas att vi kan överraska igen, säger Yoshiyuki Maeda som är ansvarig för nya bilen.   

När 323 ersattes med Mazda3 för fem år sedan innebar det inte bara en revolution utseendemässigt. Den lite trygga men tråkiga karaktären ersattes med aktiv körsäkerhet och en mer genomtänkt förarmiljö. Det blev succé.
Sedan dess är Mazda3 märkets storsäljare. Inte undra på att Mazda försöker göra om samma resa med Mazda3 nummer två. Den är visserligen byggd på samma plattform, ändå hävdar Katsumi Nakamura på utvecklingsavdelningen att chassiet är nytt till 90 procent. Och i själva karossen finns inte en enda plåtbit kvar från föregångaren.

Fronten har ett helt nytt ansikte, kallad fem-punktsgrill, och grinar nu med ett stort gap i mitten. Från sidan har trean fått mer svepande linjer och en högt markerad midja.

Vid en första anblick är nya Mazda3 förvillande lik föregångaren.  Men det är en nästan helt ny bil. Dessutom är Mazda3 designmässigt en av de mest lyckade japanska bilarna. Den har snygga svepande linjer och karaktär utan att form tillåtits ta över funktion.

Plats för vuxna
Även med en riktigt lång person i framsätet blir det plats för vuxna av medellängd i baksätet. Framstolarna har fått bättre sidostöd och högre rygg. Förarplatsen i nya Mazda3 är mer cockpitformad än tidigare med en mycket kompakt och väl samlad panel. Instrumenten är djupt placerade och ganska väl skyddade mot reflexer.  Alla viktiga knappar och reglage är placerade nära föraren till höger om ratten. Växelspakens placering har till exempel höjts och i sidled flyttats närmare högerhanden som nu hamnar rätt direkt när man släpper ratten för att växla.


Det har blivit möjligt genom en högre mittpanel. Men det innebär också att personer med långa ben gärna får kontakt med panelens sida. Då upptäcker man tack och lov att inredningens nya material med en mjuk yta faktiskt inte gör kontakten obehaglig.

Växellådan är riktigt bra. När vi körde femväxlade versionen med en 1,6-liters bensinfyra slogs vi av hur perfekt stegad den är och hur fina lägen växellådan har. I det avseendet känns den här lilla familjebilen som en sportbil.

105 hästkrafter är visserligen numera en ganska blygsam effekt men det räcker gott och väl i Mazda3. När vi pressar bilen med lite snabbare körning på kurviga vägar gör den perfekt avpassade växellådan och det sportigt avstämda chassiet att framfarten känns rolig och fortfarande kontrollerad snarare än jobbig och osäker.

Nytt muskelpaket
Men den lilla 1,6-liters dieselmotorn har dessutom Mazda lyckats pressa ned såväl förbrukning som CO2-utsläpp så att bilen precis pressar sig under den magiska gränsen 120 g/km. Tvålitersdieseln är numera ersatt med ett helt nytt muskelpaket på antingen 150 eller 185 hk som levererar hela 360 respektive 400 Nm.
 Styrningen är trots elektrohydraulik mycket lyckad. Den är snabb, med bra respons och suverän känsla och stabilitet i motorvägsfart på långa raka vägpartier.

Nya 3:an har i tidens anda ett spänstigt chassi med en ganska hårt avstämd fjädring. Vi stressade fjädringen genom att köra genom gropar vid sidan av vägbanan och det klarade bilen ändå riktigt bra. Det smäller inte i hjulupphängningen utan de värsta stötarna tas ändå upp i bussningar och fjädrar.

Mazdas tekniker förklarade vid presentationen att man jobbat hårt med att sänka ljudnivån. Det är en målsättning som faktiskt går hand i hand med förbättrade köregenskaper. Ett mer vridstyvt och starkare chassi är lättare att optimera också ur bullersynpunkt. Med den nya bilen hävdar Mazda att vägljudet minskats med elva procent och vindljud med sex procent.

Acceptabel nivå
Vid provkörningen tyckte vi att vindbrus uppstod först vid förhållandevis hög fart och på en acceptabel nivå. Vägbullret går däremot inte att bedöma, men Mazdas intention väcker i alla fall ett visst hopp. Och vid Vi Bilägares stora bullertest i somras kunde vi faktiskt konstatera att Mazda lyckats sänka bullernivån i Mazda6.

Utrustningen ska hålla hög standard såväl då det gäller passiv säkerhet som komfort. Det finns fyra nivåer, Base, Touring, Touring+ och Sport. Hur bilen blir utrustad i Sverige återstår att se. Ovanligt nog är däremot drivlinorna förutbestämda. 1,6 bensin har femväxlad manuell låda, 2,0-motorn femstegad automat. Lilla dieseln har femväxlad manuell och 2,2-dieseln sexväxlad manuell.  

Nya Mazda3 är en mycket trevlig liten familjebil. Och när vi frågar om vad den förväntas klara i ett krockprov av Euro NCAP kommer svaret snabbt och tvärsäkert: "Fem stjärnor".                  
Mazda3

Pris, kr från: ej fastställt.
Modell: femdörrars kombisedan och sedan. Tillverkningsland: Japan.
Säljstart: Maj 2009.
Mått, cm: L446/B175/H147. Sedanmodellen är 12 cm längre.
Markfrigång: 15,5 cm.
Tjänstevikt: 1 245 kg.
Släpvikt, kg: 1,6 bensin/1,6 diesel - 930 /1300.
Motor: 1,6 l bensinmotor på 105 hk vid 6 000 v/min. 1,6 l dieselturbo på 109 hk vid 4 000 v/min (miljöklassad). Dessutom 2,0-liters bensinmotor med 150 hk och en 2,2-liters dieselturbo på 150 resp 185 hk.
Kraftöverföring: Framhjulsdrivning med femväxlad manuell låda på 1,6 bensin, automat på 2,0 bensin och sexväxlad manuell på dieselversionerna.
Hjulupphängning: Fram fjäderben med triangellänk. Bakvagn med multilänk och fjäderben. Krängningshämmare fram och bak.
Prestanda: 0-100 km/tim på 12,2 s. Toppfart 188 km/t. (11,0 resp 187 km/t - 109 hk diesel)
Bränsleförbrukning l/100 km blandad körning: 6,3 (1,6 l bensin), 4,5 (109 hk diesel)
CO2 utsläpp, g/km (med motoralternativ enligt ovan): 149 resp 119.
Närmaste konkurrenter: Toyota Auris, VW Golf, Ford Focus, Reanult Megane, etc

Taggar: Provkörning

Kommentarer

#1
jojo
2009-02-11 13:10

Den "genomgången" sa tyvärr inte så mycket. Utom att Erik tyckte bilen var snygg och trevlig. Men det kommer nog snart ett test.

#1
Johan
2009-02-11 13:49

Den där hemska blåa färgen gör inte bilen rättvisa huh..Såg den i silver det såg bättre ut. Men jag har inte bestämt mig om jag tycker om den ännu..Lite för mycket peugeot för mig tror jag.

#1
Kenneth
2009-02-11 20:26

Ruggigt ful front.Ett groteskt clownutseende tycker jag.Påminner om filmen (Det).

#1
FRANK
2009-02-12 15:12

En ny Peugeot igen? Har konstruktörerna inte större fantasi än att planka fula Peugeot eller Audi-fronter. Den ser inte rolig ut från sidan heller. Framskärmen har en egen form.

#1
Mikael
2009-02-12 17:16

Tung bil...0-100 på 12.2 sekunder med 105 hk bensin är väldigt långsamt, är detta verkligen korrekta uppgifter?
Toppfarten låter ju "rätt" iaf.
Slö bil iaf.

#1
Ed
2009-02-12 17:56

Gamla 3:an är riktigt snygg.Den nya är bara hyfsad från sidan,fram är den...jaa en peugeot, isch

#1
pg
2009-02-14 23:05

Jag väljer Opel, bättre i allt

#1
MM
2009-02-27 14:14

Förra generationen Mazda 3 var snygg. Varför ska alla ny bilar ha så gräsliga design framtill? Först förtördes Peugeot. Sen Ferrari och nu Mazda också.

#1
pg
2009-02-28 19:06

Ingen galvad eller ens rostskyddad kaross. Nää Europeiska bilar ska de va, de flesta är galvade.

#1
Roy
2009-03-10 20:37

Nog är bilen galvad, alltid. Det existerar nog ingen bil (utom en och annan amerikanare, då) som inte är det. Dock skiljer det på tjockleken och framförallt så saknar allt fler bilar vaxbehandling i hålrummen och har dåligt med limtätning i skarvarna och slitageskyddet är ofta dåligt - sämre ju längre bak på bilen man kommer. Somliga (t ex VAG) satsar på fuktbevarande plastsköldar som slitageskydd. Koreanerna är faktiskt bättre än japanerna.

#1
pg
2009-03-17 19:56

Mazda har visserligen 12 års garanti mot rostskador, men galvningen var tunn och dålig på årsmodell -06, enligt den plåtverkstad jag hade kontakt med.
Det är möjligt att -08 orna är bättre, det förde de vara.
Synd bara att man inte har bra skydd mot nackskador vid påkörning bakifrån, samt att man bibehåller den klart underdimensionerade bakvagnen.
Jag kommer att byta bort min Mazda i alla fall.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.