Bild
Nästa artikel

Infiniti - XC60:s dyra utmanare anfaller Europa

Provkörning

Nissans lyxbilsmärke Infiniti anfaller Europa med fyra modellserier, bland annat en liten "crossover" som ska slåss om samma kunder som Volvo XC60.

Aldrig tidigare har jag varit på en pressvisning med lika konsekvent genomfört tema. Alltifrån "anitmakasserna", det vill säga pappersbitarna som skyddar nackstöden på flygplansstolarna, till belysningen på hotellets atriumgård är färgkoordinerade. Vart än jag ser kommer något svart och lila i blickfånget - en papperspåse, en broschyr, en skylt eller en tröja på någon av representanterna.

Det kanske behövs när ett nytt bilmärke ska introduceras i Europa. Infiniti är för Nissan vad Lexus är för Toyota - ett snajdigare varumärke avsett jaga tyska premiumbilar som Audi, BMW och Mercedes. Både Infiniti och Lexus lanserades 1989 i USA, men medan Lexus snabbt gjorde inbrytningsförsök även i Europa har Infiniti skyndat långsamt. Det beror dels på att Nissan under många år var ett företag med ekonomiska bekymmer, dels på att Infiniti-försäljningen i USA svajade under 1990-talet.

Efter bland annat Ryssland, Kina, Ukraina och Mellanöstern står nu valda delar av Europa på tur att ta emot fyra modellserier som ursprungligen utvecklats för USA-marknaden. Ett europeiskt utvecklingsteam har fått skicka önskemål och krav till de japanska konstruktörerna för att anpassa bilarna till en förmodat mer krävande och fortkörande målgrupp än den amerikanska. Det handlar om alltifrån fjädringens hårdhet till automatlådans växlingsmönster och kvaliteten på inredningsmaterialen.

Mest intressant för svenskt vidkommande är den lilla suv-modellen EX37 som direkt utmanar Volvo XC60. Bilarna är nästan på centimetern när lika långa, men medan Volvo faktiskt gör ett nummer av markfrigången på XC60 har Infiniti prioriterat personbilskänsla, japanen är 13 cm lägre. Infiniti understryker att EX37 har "sportbilsproportioner" med lång motorhuv och därmed kortare kupéutrymme, och den känns mycket riktigt trängre än Volvon. I synnerhet bagageronden vinner XC60.

Törstig sexa

Att jämföra komfortegenskaper ur minnet är vanskligt, det närmaste jag kommer är att Volvo har bekvämare stolar medan Infiniti har lyckats bättre med fjädringen. Men ett slutgiltigt omdöme kräver direkt jämförelse på svensk asfalt.


Motorn i EX37 är av samma slag som den Volvo på sent stadium portade i XC60 på svenska marknaden: en törstig sexa med rejäl cylindervolym. Siffran 37 återfinns i hela Infinitis modellprogram och indikerar en 3,7-liters V6 på 320 hästkrafter. Lagom till Europaintroduktionen har den kopplats samman med en ny sjuväxlad automatlåda.

Bortsett från att bränsleförbrukningen inte är vidare modern - 11,2 liter per 100 km vid blandad körning - är drivlinan det bästa med Infiniti EX37. Här finns en kombination av smörigt mjukgående och rejält orr när föraren så önskar. Automatlådans skiften sker nästan omärkligt, utom när sportläget är aktiverat - då hänger växlarna i längre och lådan är piggare på att "tagga ned" för att vara beredd.

Utan tvivel saknas en dieselmotor i programmet, men en sådan har Nissan och Renault på gång (sex cylindrar, tre liter, drygt 200 hk) och den lär begå debut inom något år. Hybriddrift påstås komma 2010.

Farligt högt pris

Fyrhjulsdriften fungerar så att bilen är helt bakhjulsdriven tills ABS-sensorerna upptäcker hjulspinn. Då kan som mest 50 procent av kraften fördelas till framhjulen via en elektroniskt styrd koppling.

Utrustningsnivån är hög - exempelvis ingår elektrisk fällning av baksätet, cd-växlare och 18-tumsfälgar - men även grundpriset är högt. Någon svensk prislista finns ännu inte, men en beräkning utifrån priset i Frankrike (ca 40 000 euro exklusive moms) ger cirka 500 000 kronor inklusive moms.

Det finns även en rikligare utrustad version kallad EX37 GT (inkluderar bland annat läderklädsel och elektriskt manövrerad ratt samt passagerarstol) som med samma beräkning kommer att kosta cirka 520 000 kronor.

Om räkneövningarna stämmer hamnar Infiniti farligt högt på prisstegen, trots riklig utrustning. Det är trots allt ett för de flesta svenskar okänt märke, och det tog Lexus många år att slå fast ens en liten kil i det europeiska fästet.
Infiniti EX37

Pris: Cirka 500 000 kr (GT cirka 520 000 kr).
Modell: Femdörrars cross over.
Säljstart: Sent 2009.
Mått, cm: L 464/B 180/H 158.
Tjänstevikt: Ca 1 900 kg.
Motor: Sexcylindrig V-motor, 3 696 cm3. Max effekt 320 hk vid 7 000 v/min. Max vridmoment 360 Nm vid 5 200 v/min.
Prestanda: 0-100 km/tim 6,4 s. Toppfart 240 km/tim.
Bränsleförbrukning: Stad 15,9 l/100 km, landsväg 8,5, blandad 11,2.
CO2-utsläpp: 267 g/km.
Konkurrenter: Audi Q5, BMW X3, Volvo XC60.

Taggar: Provkörning

Kommentarer

#1
Lägerleffe
2009-01-28 16:22

Iskall. Säkert en utmärkt bil på gängse Nissanmanér men annars heltorsk. Vem vill köpa en okänd, ful och opraktisk bil för en halv mille? Och, i dessa tider! Nej, nej! Men vänta tre år, när generalagenten sitter där med en flock osålda filurer och måste ralla iväg dom. Då kan man få en kalaskur med 50 mil på mätarn för under 200 papp.

#1
S-E S
2009-01-28 20:03

Det blir ca 260 kr per kg. Inte så farligt. Ungefär som oxfilé eller vildlax.

#1
saabnisse
2009-01-28 20:28

Oavsett vad vi i Sverige anser om den här bilen kan man ju ändå se den som en anledning till att Renault är ointresserat av att köpa Volvo.
Nissan gör ju bilar som direkt konkurrerar med Volvo och ett köp vore väl enbart för att lägga ner en konkurrent men så allvarligt hot tror jag inte att de anser Volvo utgöra.

#1
Shogun
2009-01-28 22:12

LÄGERLEFFE
Åk till USA på ett studiebesök och studera INFINITI och se hur iskalla de är där. Jag var där 2007 och kollade in Infiniti, mycket snygga bilar med attityd. Det märks mycket väl att vi bor i en ankdamm när man läser kommentarer på forum och saiter vilken okunnighet det finns och framförallt fördommar ! Hur tror du många ser på Volvo ? Jag tror inte att de är så oupplysta att de ser ner på Volvo ! Men här där vi kallar oss så välutbildade och förståndiga kallar ett märke som INFINITI för okänt m.m superlativer. Ett märke som funnits i 20år i USA som okännt !? Visst säg att det är okänt i en ankdamm i en avkrok av världen, men lycka till och köp en för 200tkr om 3år, risken är att märket blivit så populärt att det finns inte beg Infinity att få tag på. Bara massa inbytta Volvo XC 90 som ingen vill ha. Håll till godo med det i ankdammen.....

#1
Bara Inse
2009-01-29 00:50

Man måste vara utvecklingstörd om man köper en bil som drar 1,1 lite milen i dessa dagar. Då pluggin el hybrider och snåldieslar visat vägen att gå. Den blir helt osäljbar på andrahandsmarknaden. En dyr skinnsoffa med stereo i garaget blir det i praktiken.

#1
YngveM
2009-01-29 09:13

BARA INSE...
Du glömde skriva, rik eller utvecklingsstörd. Nä knäck ägget under pedalen och lev gott å flott så länge det går...

#1
shm
2009-01-29 21:59

Jag har samma uppfattning som Shogun
ang de svenska biljournalistenas
bilkunskaper och kompetens för speciellt bilar utanför Europa.Dem är helt annat under all kritik.
Det finns i USA bilar som Acura(Honda)Infiniti(Nissa) och Lexus(Toyota) som gör livet svårt för de tyska giganterna.
Volvo och Saab har inget i den här exklusiva gruppen att göra.De borde
jämföras i bästa fall med VW, italieska bilar,en del franska bilar
och spanska bilar.
Tragisk någ befinner sig såväl Volvo
som Saab i var sin respirator utan
chans att tillfriska.
Volvos förlust för 2008 uppgck till
offatbara 12 miljarder kr dvs 30 tkr
per bil.Här kan nämnas att den
svenska valutan är devalverad med ca 40%.Vilken förlust skulle det annars bli om kronan var istället lika mycket värd som den var för ett år sedan?

#1
Johan
2009-02-04 15:46

Är lite skeptisk till dessa "lyx"märken..Men det har ju gått bra för Lexus i europa vad jag förstår..Men Lexus är ganska okänt i Japan för Toyota säljer i stort sett samma modeller där under Toyota märket..Nissan gör ju oxå lyxbilar Japan som heter Nissan..Kan bli kaka på kaka.Men som shogun sa Infiniti är stora sen början på 90 talet i Usa..Men jag skulle hellre köpa en Nissan altima Hybrid än en Infiniti. Varför kan inte vi få dom fina Japanska bilarna som Toyota Camry Och Nissan Altima?? Förresten så säljs Honda Accord (Europeiska) Under deras lyxbilsflagg Acura i Usa..Kaka på Kaka så att säga..GM är väl skräck exemplet nr1

#1
dick
2009-02-04 18:57

Att jämföra Volvo med Infiniti funkar inte riktigt....Volvo hänger inte med där riktigt,Volvo är inget lyxbilsmärke.

#1
Johan
2009-02-04 20:13

Volvo har utmärkt komfort men lyxbil är väl att ta i S80 ser ju rätt gubbdirektöraktig ut iofs. Men Volvo och Infiniti är väl inte i samma klass inte Lexus & Volvo heller..Men Saab var väl tills nu ett ganska premium märke ändå men ganska är väl inget man betalar 3-4 hundratusen för..Ska jag köpa en sådan dyr bil så ska det stå BMW på motorhuven inte Volvo eller Saab..Infiniti ger inte heller mig någon speciell känsla men det är ju onekligen premium iaf.

#1
Lars
2009-02-07 16:47

Infiniti, !! ???
Vilket nicname, löjeväckande.
Vad har Volvo o kalkonmärket SAAB som för övrigt är liktydigt med Sämst Av Alla Bilar med lyx o premium att göra.
Volvo är o har varit en bruksbil i sin svenska tappning, holländska är ju skandalmärkta.
Att Saab bara kan få fortsätta med sina totalt kvalitetsbefriade bilar är en gåta. Ingen mer än de svenska företagens vagnparker som till sina lägre tjänstemäns bilförmån väljer budgetalternativet SAAB o möjligen Engelska hbilköpare har med SAAB på sin bilpalett. Ingen med normalt kunnande om bilar o absolut aldrig någon bilentusiast vill befatta sig med vare sig Infinti eller SAAB !
Varför kasta pengar på att ta in något så hopplöst som detta fantasimärke, kan ju lika gärna förknippas med ngt abstrakt Kinesisk eller Indisk produkt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.