Bild
Nästa artikel
Direktrapport: Opel Astra (2015)

Direktrapport: Opel Astra (2015)

Provkörning

Kan Opels stjärna bli en försäljningssuccé tack vare lysande nyheter? Vi Bilägares Tommy Wahlström begav sig över sundet för en provkörning.

Hej där Tommy, vad gör du i Danmark?
– Jag är här och kör nya Opel Astra. Bilen som förhoppningsvis ska bli nästa storsäljare för Opel/Vauxhall.  
 
Vad är nytt?
– I princip allt. Konstruktörerna började med blankt papper och har gjort en mellanklassbil som är upp till 200 kg lättare än sin föregångare. Nåt för Biggest Looser! 
 
Hur går den då?
– Bra! Chassit är riktigt fint avstämt men jag är inte dunderförtjust i 150 hästars motorn. Vart tog hästarna vägen? Då tycker jag den lilla 3-cylindriga maskinen känns som ett bättre val. Men det som imponerar mest är ljuset. Opel stoppar i Matrix-LED som standard från utrustningsnivån Dynamic och jädrans vad det lyser! Den ska bli spännande att se vad vårt ljuslabb säger om den här bilen!
 
Läs hela provkörningen av nya Opel Astra i Vi Bilägare nummer 15/2015 som utkommer i butik den 3 november. Prenumeranter får tidningen en vecka tidigare. Klicka här för att läsa mer om prenumeration.

Diskutera: Vad tycker du om Opel Astra?

Kommentarer

#1
2015-10-23 10:21

Välbehövlig uppfräschning av interiör och exteriör, kommer garanterat locka fler köpare.
Men känns lite förlegat att bara erbjuda diesel och bensinmotorer. Var är Biogas eller el-hybridvarianterna?
Kunskapen finns ju in-house och om det vore aktuellt så borde man ju nämnt att det kommer vid press release.

#2
2015-10-23 10:29

Verkar bli en intressant och välbehövlig konkurrent till Golf.

Opel är ett lite underskattat märke här i Sverige och är väl värd en renässans.

#3
2015-10-23 10:45

Blir säkert bra! Vi får hoppas att det dyker upp en terrängversion så småningom så att Opel kan nå nollpunkten i alla fall:-)

MVH AL

#4
2015-10-23 11:13

Med tanke på statsägda Volkswagens förnedrande av den tyska nationen och folksjälen genom sitt avgasfusk, så kan Opel säkert få extra kunder. "Den enes död, den andres bröd".

#5
2015-10-23 14:05

Tämligen trist front. Vågar inte köpa denna före golf om inte priset ligger runt 150k.

#6
2015-10-23 14:43

Nån som chip-trimmat Astras 1,4 liters bensinturbo på t.ex. BSR?

http://sv.bsr.se/trimsatser/t/2670

167 hk och brantare effektkurva borde vara ett lyft.

#7
2015-10-23 17:08

Ja jag håller med Japsen, Vauxhall är snyggare.

#8
2015-10-23 17:43

Säkerligen en utmärkt bil.
Bra ljus har aldrig varit en nackdel!!

#10
2015-10-23 18:53

Du kanske har en liten bekantskapskrets Gäsp!
Jag känner många som kör Opel, min närmaste granne har en Mokka, inget jag avundas förstås. En bekant har en Insignia, trevlig bil, men trång och instängd.
En kund har en Meriva som han var väldigt nöjd med, bara bullret var ett problem.
Du måste kolla lite bättre runt dig Gäsp!

#11
2015-10-23 19:35

Skulle faktiskt tro att Opel Astra håller bättre kvalitet (QDR) än VW Golf och motorerna har dessutom numera kamkedja. Så den förtjänar att lyckas bättre i den s.k. Golf-klassen och kanske även vinna över VW gruppens alternativ nu när den upplevda kvalitén höjts.

#12
2015-10-23 19:38

Saabnisse - var Vauxhall så mycket bättre? http://www.carsuk.net/new-vauxhall-astra-officially-revealed/ ;-)

#13
2015-10-23 19:41

Rutger, jag skrev inte att den var bättre. Jag skrev att den var snyggare!
Men enligt din länk är den ju bättre?

#14
2015-10-23 19:56

Saabnisse - ja, med "så mycket bättre" menade jag snyggare... Jag tycker dom ser rätt lika ut, bortsett från emblemet... Men själva emblemet kanske gör den snyggare..? ;-)

#15
2015-10-23 20:54

Har hittills vunnit två engelska biltest och i dessa slagit Seat Leon och Skoda Octavia.

#16
2015-10-23 22:31

Fast i en av UK tidningarna så kom nya Astra på en tredjeplats med Seat Leon och Ford Focus framför.
Men testarna verkade verkligen gilla bilen och det handlade snarare om små detaljer som fällde avgörandet.
Då ska man ändå komma ihåg att britterna verkligen gillar Astra och att Vauxhall bilar är en vanlig syn på vägarna.

#17
2015-10-23 22:31

Ta bort blixten i grillen och det kan vara valfri korean. Noll och ingen designidentitet.

Raphael...du är ute och cyklar. PSA må vara statsägt men VW delägs av en delstat ända sedan det grundades.

#18
2015-10-24 00:49

Benny - det var i Autocar och motsäger ju Opel-entusiasten N-iklas. Har kollat på Opels svenska hemsida där man kan konfigurera sin nya Astra och speciellt billig blir den ju inte - tydligen i motsats till i England. Hörde av en kompis som är försäljningschef hos en Opel-handlare att det tydligen är ny ledning igen för Opel Sverige och åter hoppas handlarna på bättre styrning och lite mera kontinuitet i besluten - bl a detta hattande med garantitiderna. T o m märkesverkstäderna har tydligen problem med att veta vilka garantivillkor som gäller för resp bil...

#19
2015-10-24 01:15

Fram till tidigt nittiotal fanns Opel i sverige,de kommer aldrig bli stora i sverige igen.
Grillen i grillen är udda,men såklart är Cruzen strået vassare.

#20
2015-10-24 05:36

Vad är det som - motsäger - att Astra vunnit två tester i What Car och Auto Express mot Leon och Octavia?
I båda fallen hamnade Focus sist dessutom.

Är detta en lögn?
Har något mer eller annat än just precis bokstavligen detta påståtts?
Problem med läsförståelsen?

Det finns en stereotyp ide om att det skall finnas en bil som är bäst på allt, alltid, ledande i klassen och alltid ska vinna allt hela tiden och om någon inte klarar denna utopiska idealbild är det bara skräp.

Jag kan upplysa er om att denna utopibil inte existerar, den kanske har existerat en gång, men år 2015 gör den inte det.

(Vilket jag kunnat konstatera efter att ha detaljstuderat de främsta modellerna i klassen kryddat med Volvo, Mercedes A-klass och BMW 1-serie som jämförelse.)

Vad som existerar är endast personliga värderingar, upplevelser och åsikter som vissa fräckt påstår är det universella faktumet och den otvivelaktiga sanningen ”bäst”.

Verkligheten är att ALLA bilar i denna klassen, så långt, har jämt fördelat negativa och positiva detaljer och egenskaper i olika utföranden och kombinationer och vad man är tvingad att göra om man inte är dum och tror på tomten, är att studera alla dessa enskilda detaljer och försöka känna av vilken kombination av positivt och negativt som upplevs som minst irriterande och mest acceptabelt positivt.

Det ”bäst” som finns är att vissa bilar är bäst på - enskilda punkter - och erbjuder något som är bättre än majoriteten på just specifikt detta, i sällsynta fall kanske bättre än samtliga övriga.

Det är tradition att söka efter något som är bäst totalt sett med förkrossande tydlighet, därför att detta är så enkelt och kräver inget eget arbete och tänkande, i syfte att uppnå detta manipulerar man ihop en berättelse som skall komma fram till just detta efterlängtade, enkla, svartvita resultat som man på förhand bestämt sig för att man vill komma fram till.

”Bäst” är numera en fantasiskapelse som människor tillverkar därför att de vill ha en enkel, svartvit bild som de kan älska helt och fullt eller hata helt och fullt.
Om man accepterar att det är betydligt mer invecklat än så, går möjligheten att fritt och ohämmat ”älska” och ”hata” utan tveksamma och motstridiga känslor, upp i rök.

#21
2015-10-24 08:20

De är som vanligt när de kommenteras bilar i allmänhet och Opel i synnerhet, en del av läsarna tror tom att Opel försvunnit från marknaden på 90 talet, snacka om oupplysta bilexperter, har man inget att tillföra bespara oss såna inlägg. Nuvarande generation av Astra har väl inte rosat marknaden i försäljningsstatistiken men de beror ju knappast på kvalité och funktion. Nä i Sverige verkar inte Opel duga längre inte riktigt fint att köra och parkera en Opel utanför bostaden, nä här har vi riktiga bilmän som kräver mer av en bil än va en simpel Opel kan erbjuda. I övrigt kan jag i uttala mig om nya modellen som jag bara sett på bild men den ser bra ut.

#22
2015-10-24 10:16

Niklas, angående #20. Klart det finns objektivitet i detta också, allt är inte bara subjektivt.

För mig är Opel idag bättre än ryktet, alltså objektivt.

Underskattade bilar helt klart och särskilt dom som tillverkas nu.

Samtidigt har Opel ett imageproblem och eftersom märket nu försöker höja upplevd kvalitet och höja priser så är det frågan om kunderna hänger med. Opel är ju liksom ingenting man förknippat med premium och frågan är då om folk är beredda att betala premiumpriser.

Begagnat har Opel varit hyggligt populära som men det gäller ju att sälja mycket nya bilar för Opel.

#23
2015-10-24 10:39

Leif:

Skriv om den meningen: "För mig är Opel idag bättre än ryktet, alltså objektivt.":-)

I övrigt finns det inte mycket att säga. Opel lanserar en ny bilmodell, den är säkert bra i förhållande till konkurrenterna och priset. Men det lär inte vara tillräckligt för att rädda Opel på sikt - tyvärr kan man väl tillägga.

Det enda som kan rädda företag som Opel och PSA är en allmänekonomisk uppgång i EU. Vi ser den just nu, och bilförsäljningen går väldigt bra för närvarande. Men vad tror ni händer när köpefesten är över? Jo, då är Opel riktigt illa ute. PSA har där en bättre långsiktig strategi, genom att man försöker sprida sina risker även till marknader utanför EU och genom en kraftfull produktdifferentiering mot design. Både Opel och PSA drivs (eller räddas kalla det vad ni vill) ju mer eller mindre med skattepengar så där är förutsättningarna lika.

Men kanske att Opel kan vinna lite försäljning från VW? Men det lär vara temporärt och knappast tillräckligt för att rädda företaget på längre sikt.

MVH AL

#24
2015-10-24 10:42

Anders, det kan vara tvärtom också. När köpfesten är över och folk har dåligt med pengar så väljer man märken som Opel framför dyrare premiummärken. Inte minst för att modeller som senaste generationen Astra ju visat sig hålla hög driftkvalitet. Opel satsar ju även hårt på motorer med kamkedja, allt för att bilarna ska bli så underhållsfria som möjligt, sånt gillar vanligt folk.

#25
2015-10-24 10:46

N-iklas - du är faktiskt lite för ofta väldigt nedlåtande mot de som inte liksom du höjer Opel till skyarna. Men du kan vara helt övertygad om att de flesta som skriver här är väldigt bilintresserade och med stor säkerhet testar både det ena och det andra. Och vissa av oss har faktiskt dessutom ägt flera Opel-bilar och kanske drar en del slutsatser av detta ägande.

#26
2015-10-24 10:55

Pi: Glöm inte att den typen av uppförande bottnar i en annan svaghet (som börjar på o och slutar på t). Inget att bry sig om. N-iklas är en märkesfanatiker av sällan skådat slag. Hade Opel gjort en tabbe typ A-klass skulle han försvarat det. Att Opel inte bygger bilar som attraherar köparna förklaras av att köparna inte förstår bättre, inte att Opel behöver förbättra sig. Ja listan kan göras oändligt lång.

Det enda jag kan konstatera är att den typen av synsätt bara kan resultera i ett och samma resultat och det stavas konkurs och nedläggning. Som tur är lär inte Opels ledning resonera lika korkat, utan försöker förstås med alla upptänkliga medel agera så att marknadens skall återfå sitt förtroende för märket.

MVH AL

#27
2015-10-24 11:00

Leif: Premium - bilarna brukar klara nedgångar i konjunkturen bättre än volymtillverkarna. Opels framtida överlevnad hänger alltså på samma sak som i fallet PSA: Bygga bilar billigare samtidigt som man ökar betalningsviljan för märket. En svårlöst ekvation.

(Snart kommer det ett amatörfilosofiskt inlägg om Opels framtid som kommer handla om ungefär två saker, vi som inget begriper, och Opels enorma storhet)

MVH AL

#28
2015-10-24 11:23

Opel säkert en jättebra märke, tyvärr har vi i Sverige aldrig sett märket som attraktivt och således inte köpt deras bilar. Det är bara att blick ut över vårt kvarter där jag bor, nästan ingen har Opel, de är lätträknade.

#29
2015-10-24 12:03

Anders, premiumtillverkarna är även ibland volymtillverkare. Exempel Audi och Bmw.

#30
2015-10-24 12:56

@ N-iklas
Jag vet inte riktigt vad du vill få sagt med ditt något nedlåtande inlägg som ifrågasätter läsförståelse hos någon eller några av oss.
Min post var avsedd just i syfte att visa på att människor/biltidningar ser olika på saken, om du läser testen på engelska så kommer du också se att det är precis det dom skriver om i testen, att folk ser olika på saker och att alla 3 bilarna har fördelar respektive nackdelar.
Dom väljer också att lista dessa tydligt så att läsaren själv får möjlighet att avgöra om det är något som är av vikt.

En annan väldigt STOR aspekt som gärna glöms bort är just vilken modell som testas, utrustning, motor, version osv spelar stor roll.
Vad som är prio, eller "bäst" för mig behöver ju inte vara bäst för dig, vi prioriterar alla olika saker.

Tycker det är mer intressant att läsa om dina erfarenheter och kunskaper rörande Opel och dess modeller som du postat på andra ställen här på ViB. Det är sannolikt få som har sådan bra detaljkunskap och det är betydligt roligare läsning än när det blir en "pissingcontest" om vilka bilar som är bäst i kommentarsfältet.

#31
2015-10-24 13:56

Inte för att det är viktigt eller relevant men det går ändå inte att undra vad det är ni talar om egentligen???

Era anklagelser, påhopp och påståenden är totalt obegripliga och hur ni tolkar och läser in saker som inte finns är en lika stor gåta.

Det finns inget stöd i verkligheten för era påhopp och anklagelser.

Ni kanske missat innebörden i tidigare inlägg att det innebär att denna Astra inte utan vidare kan sägas vara ”bäst”.
En märkesfanatiker som säger att en modell från sitt ”fanatiska” ”fanatmärke” inte är bäst utan att vem som helst av alla de övriga kan upplevas bäst om man personligen känner för det.

Är det märkesfanatism?

Det får ni förklara hur i lyckas få ihop det.

Men naturligtvis är det påståendet att ingen är bäst som ni tjurar över eftersom det automatiskt innebär att den bil som vinner inte är så fantastisk som ni vill att den ska vara (utom när en Opel sällsynt vinner - självklart - då vill ni tvärt om att vinnaren skall vara så mycket skräp som möjligt) och när Astra förlorar så är det inte ett så förödande stort nederlag som ni vill att det ska vara.

Alltså ett slag mot två för er oerhört viktiga förhållanden och punkter som ni inte vill få ifrågasatta eller försvagade.

Dessutom påståendet att ”bäst” är ett rent önsketänkande och att resultaten manipuleras för att att man skall få ett på förhand önskat resultat – ett enkelt svartvitt resultat osv.

Detta ifrågasätter er kunskap, erfarenheter, kompetens och hela branschens biltestande och utnämnande av segrare respektive rangordning.

Självklart blir ni förfärligt upprörda av en sådan indirekt och ej uttalad antydan.
Därav era helt omotiverade upprörda anklagelser och påhopp.

Allt vad som påståtts är fullkomligt kristallklart tydligt att se för alla som vill använda ögonen.

Om antal relevanta punkter för en viss modell är 40 och man grundar sin slutsats på 6, vad är då det om inte en dramatisk förenkling i syfte att underlätta ett annars betydligt knepigare arbete.

Och vad kan syftet annat vara än att man skall kunna presentera en enkel, snabb och lättfattlig bild som är lätt att förstå och hantera.

En enkel bild som varit omöjlig att presentera om man tagit hänsyn till alla 40 punkter.

Alltså - resultatet är ett önsketänkande.

Ett surt äpple att bita i för den som bygger sin tillvaro på sådan grund, men det hjälper inte att låta känslor och förbittring över den grymma världens hårdhet från fritt spelrum.

#32
2015-10-24 14:04

Niklas, vilka är "ni" i ditt inlägg?

#33
2015-10-24 14:14

"@ N-iklas
Jag vet inte riktigt vad du vill få sagt med ditt något nedlåtande inlägg som ifrågasätter läsförståelse hos någon eller några av oss.
Min post var avsedd just i syfte att visa på att människor/biltidningar ser olika på saken, om du läser testen på engelska så kommer du också se att det är precis det dom skriver om i testen, att folk ser olika på saker och att alla 3 bilarna har fördelar respektive nackdelar.
Dom väljer också att lista dessa tydligt så att läsaren själv får möjlighet att avgöra om det är något som är av vikt.

En annan väldigt STOR aspekt som gärna glöms bort är just vilken modell som testas, utrustning, motor, version osv spelar stor roll.
Vad som är prio, eller "bäst" för mig behöver ju inte vara bäst för dig, vi prioriterar alla olika saker.

Tycker det är mer intressant att läsa om dina erfarenheter och kunskaper rörande Opel och dess modeller som du postat på andra ställen här på ViB. Det är sannolikt få som har sådan bra detaljkunskap och det är betydligt roligare läsning än när det blir en "pissingcontest" om vilka bilar som är bäst i kommentarsfältet."

Jo Jo DET där är bara att instämma i.
Helt riktigt och så det skall vara och inget annat ovidkommande strunt som absolut inte borde behöva skrivas.
Att det skall var så svårt med det seriösa.

Jag har mycket att berätta om denna Astra som man inte kommer att få läsa i någon biltidning.
Det borde ju vara det som jag skall skriva och inget annat.

#34
2015-10-24 14:10

Med "ni" avses de som i själ och hjärta vet med sig att de har dåligt samvete i frågan.
Den som inte känner sig skyldig är inte berörd.
Det är det egna samvetet som får avgöra det.

#35
2015-10-24 14:48

Bra där Crylen ,Niklas och Reverned Benny.
Hade tänkt skriva nåt seriöst här då ordet fanatiker och nåt annat, tydligen för obscent ord att skrivas ut i klartext redan är avklarat. Även konkurs och nedläggning har nämnts men jag avvaktar den norska skrotningsstatistiken och SBP statistiken...
Allt detta i en notis som bara säger att det senare kommer en provkörning av nya Opel Astra.

#36
2015-10-24 15:07

Äger själv en Opel Adam och kan säga som så att den negativa hållning som finns i brittisk och vår egen bilpress med omdömen som för dyr, opotent, och en för lågt satt femte växel som gör att bilen formligen ylar i över 110kmh inte alls stämmer.
Nu var det inte för hastigheten som jag köpte bilen men säljaren sa att den går ruskigt bra och jag svarade att det blir nog bra med den saken, ok 170kmh lätt o ledigt och komfortabelt, alltså ingen ylande motor på höga varv, och priset ifrån ca 150 000 - mina herrar o damer...Adam matchas av nämnd press mot tarv som Fiat 500 basversionen och KIA Picanto!
En Adam ska alltså inte kosta mer än 120 000kr med 16 tums fälgar , sportstolar i halvskinn/höj o sänkbart passagerarsäte, sportratt i läder med värme, infotainment system, Hands Free, Cityservo läge, Stop and Go, EPS GPS ABS en aktiv farthållare och mer som bilpressen lixom om alls nämner ...hastar förbi.
Jag läser bilpress ja men tror jag på allt? Nej.

Opel/Vauxhall har ju hamnat i nämnda länders press på platsen under dogg eller "strykhund" på svenska och till del ligger en oförmåga till sälj hos Opel men nu sitter de på bilar som inte går att förneka , Opel kommer.

#37
2015-10-24 15:27

Samma klank ser jag här, en trecylle skrika är att föredra före den hederliga motorn på 150hk som känns svag.......logiken...logiken.. pilen pekar mot att budget bilar som drages av trecyllen på ca en liter är häftigare att köra!
Ja som ung satte man en smatterlapp mot cykelns ekrar och drömde om att hänga med de stora grabbarna på en Honda 750cc ....Opel hängde fram en riktig motor och fick skit för det.

#38
2015-10-24 15:42

Jag har inga speciella känslor för något märke mer än något annat, utan är helt öppen för att hitta den kompromiss som jag tror passar mig bäst varje gång en modell uppdateras. Jag har aldrig ägt en Opel men skulle mycket väl kunna tänka mig det då min bild av Opel är bra kvalitet och rostskydd samt bra komfort. Däremot är jag besviken på att man måste välja dieseln om man ska ha automat på en Astra. Så tyvärr går nog Astran bort för mig eftersom jag vill ha en bensinare. Hoppas de inte gör samma sak när nya Insignia kommer.

Kanske N-iklas kan bidra med ofärgad insikt kring detta beslut av Opel?

#39
2015-10-24 16:07

@Tvärnit, jo Opel är lite av en driftkucku i pressen. Märkligt då det ju är rediga bilar idag, förmodligen klart bättre QDR än VW (som media vurmar för jämt).

#40
2015-10-24 16:53

Den nya Astran är ganska snygg, den gamla var slätstruken. Som gammal Opel ägare, kör Ford nu, kan jag bara konstatera att de gör bra bilar. Har haft ganska många olika modeller som vectra, insignia, antara och mokka. Alla har skött sig utomordentligt bra förutom att Antaran hade en trött 150 hk diesel, en riktigt traktorlik motor faktiskt. Normala verkstadsnotor inget att klaga på. Ni som inte vågar satsa på en VW nu borde ta en tur till en Opel handlare och provköra.

#41
2015-10-24 17:39

En kort detalj om Automaten så finns den till motorn 1.4 på 150 hk, jag tycker i och för sig att den på 125 hk kunde ha fått det också.
Denna är klar för beställning "i höst" enligt tysk uppgift, höst är det ju nu så det låter lite eftersläpande.
November kanske.

Det är Opels val, däremot Sverige, ja det är en annan sak, 1.0 finns i Sverige bara med 5-vx. inte med Easytronic 3.0, detta är märkligt eftersom jag skulle finna denna växellåda intressant om jag funderade på en 1.0 och vill man ha automat är det alternativet.

Extra superlåg förbrukning, svårt att förstå varför man inte tagit upp den i utrustningen ännu.
Så vem vet?

"s.k Opel" Sverige har hittat på idiotiska saker förut, tvärvägra att ta in de bästa modellerna och bara de sämre exempelvis... så man kan förvänta sig annat dumt därifrån, att inte ta in automaten annat än till diesel skulle vara precis i linje med sådant korkat agerande.
Kanske inbillar de sig att det skall sälja fler dyra diesel om endast den kan få automat?
Så dumma är "Opel" Sverige faktiskt.

Man kan ju hoppas på ett förnuftigt agerande.

Annars får man beställa en privat när nu generalagenten inte gör sitt jobb.

#42
2015-10-24 17:40

Optimus, dom nya Opel-dieslarna ska vara både pigga, snåla och tysta. Så den du beskrev som traktorliknande var väl gamla generationen. Dom nya generationen dieslar har dessutom kamkedja.

#43
2015-10-24 17:45

@leifer, det är riktigt den 150 hk dieseln jag refererade till satt i Opel Antara (säljs inte längre). De nya motorerna är av en helt annan karaktär. Deras 140 hk diesel som kom för ett par år sedan fick otrolig bra kritik (för att vara Opel), ansågs då vara en av de bättre på marknaden.

#44
2015-10-24 18:02

Lars58 efterlyser fakta avseende skrotningsstatistik och bilprovningsresultat(#35). I fallet Opel ligger man ungefär som snittet med avsikt på skrotningsålder, omkring 18-19 år någonstans (har inte orkat kontrollera). Dock ligger man betydligt bättre till hos de bilarna som blir äldre än 20 år, där har Opel en hög representativitet i populationen. I fallet SBP ser det inte riktigt lika ljust ut, men med reservation för att den tyska motsvarande statistiken uppvisar en klar förbättring. I den tyska statistiken ser man en klar förändring för märket och sannolikt kommer vi se samma utveckling i Sverige.

Opels ekonomi är en annan diskussion. Företaget har helt klart stora finansiella problem som är mer svåra att åtgärda. Men, som sagt, det är en annan debatt. Med det nya produktprogrammet och med fler modellserier (typ terrängversioner) kan kanske lönsamheten närmare sig nollpunkten. Enbart framtiden kan utvisa hur det kommer att se ut med den saken.

MVH AL

#45
2015-10-24 18:00

Kanske kan få en kommentar av N-iklas om Opels hattande med garantitider. Jag blir i alla fall inte sugen på en Opel igen när man under ca: 1 års tid sänkt från 5 år via 3 år till 2 år. Vad signalerar det om företagets förtroende för sina egna produkter - när direkta konkurrenter som Ford och Renault faktiskt ligger kvar med 5 års garanti även 5 år efter att dessa infördes.

#46
2015-10-24 18:45

AL , läs #35 igen så förstår du nog tillslut. kallas ironi. Är nog inte så intresserad av dina siffror hahaha.

#47
2015-10-24 19:19

Är det fusk motorn i denna?

#48
2015-10-24 19:20

Anders, 18-19 år, borde duga även för dig. Och du är ologisk då du annars talar om autobroms och modern säkerhet.

En sak som gav Opel dåligt rykte förr var känsliga kamremmar. Idag är snart alla motorer utbytta mot lösning med kamkedja, om det inte redan är gjort. Även rostskydd gav bilarna dåligt rykte, men sen över 10 år tillbaka är det bra rostskydd i Opel. Ändå lever ryktet kvar, fascinerande. Kanske egentligen enklast att byta varumärke när ett dåligt ryktet är så svårt att bli av med.

Den Opel Astra som kom 2010 ("J") är "rock solid" kvalitetsmässigt, verkar inte ens vara särskilt mycket barnsjukdomar på dom tidigare exemplaren. Dessutom är det riktigt hygglig kvalitetskänsla och komfort, klart lyft mot förr. Det var från början tänkt att nästa generation Saab 9-3 skulle bygga på samma plattform, så man kan se den som den saab 9-3 som aldrig byggdes.

Begtest av Astra J

http://egmont-media.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/ams/biltester_pdf...

#49
2015-10-24 20:21

@ Leifer, framförallt Vauxhall drivs det med i brittisk press med bla snuttar på min bil där torkarna fastnar i kors, ett stort problem däröver... och så det enormt höga varvtalet på landsväg...slö osv , oseriöst larv det är vad det är men här plankar vi brittisk journalistik med hull o hår.
Det här sk problemen nämns inte i europeisk bilpress där har tvärtom Opel bara växt i uppskattning och tysk motorpress har satt Opel som ett gott alternativ till VW. Polsk och Belgisk motorpress ser också dagens Oplar som något att räkna med.
Opel Rekord Berlina var erkänt trög och så blir det till ett mantra, trög, slö, orkeslös. så det tar tid vill jag lova att vända blad här i Svedala.
Mitt tips till dem som provkör den här Astran är att ge mackan och titta på mätaren och se vad som händer, det händer saker i det tysta , en liten valfri trepip låter race men ack så man bedrar sig.

#50
2015-10-24 22:43

Tvärnit, slöa och högvarviga är dom inte heller nu när dom mer och mer gått över till små turboladdade motorer och växellåda med hög utväxling. Exempelvis 1,4 liters turbon i Astra J även om man förvisso länge sålt 1,6 liters sugmotor som instegsmotor, men den ersätts nu av en 1-liters turbomotor där mer kraft kommer tidigare än sugmotorn och förmodligen snålare (vid mjuk körning i alla fall). Lägre vikt i nya generationen borde också göra den piggare.

Problemet är väl helt enkelt att folk minns Oplar från förr, även biljournalister. Men Opel är nåt helt annat nu och framöver!

#51
2015-10-25 01:02

Vem fan e lars58 för satans pajas? Det e väl inget fel på att läsa fakta. Jävla omoget uppförande! Opel ja. Har inte haft med så många att göra. När jag jobba på bilprovningen var dom sisådär. Men nya är kanske bättre. Jag skulle inte välja en Astra framför mazda, som jag tycker är väldigt bra me japansk kvalitet o problemfrihet. Men vill någon köra opel så varsegod.

#52
2015-10-25 01:59

Bilnerd. Det råder inte så stora kvalitetsskillnader idag att jag skulle göra avkall på god komfort och genuin känsla av europeiskt snitt bara för att känna mig garderad mot allt ont som kan hända och ont händer och ont får man när man kör japanskt och inte är de japanska märkena billiga heller med tanke på hur snålt allt är satt.

#53
2015-10-25 02:52

Om jag inte minns fel så är jag rätt säker på att dieselmotorn i Antara var en GM motor och ingen Opelmotor, Antara var ju ingen helt äkta Opel.
Det är den som Monza suv skall ersätta 2018, då en Ny Mokka också kommer.

Återkommer om annat.

#54
2015-10-25 09:47

Bilnerd
" som jag tycker är väldigt bra me japansk kvalitet o problemfrihet"

Vilket du då måste bevisa för AL om han ska godkänna det påståendet. Har aldrig hört att du går emot AL f.ö.

#55
2015-10-25 09:52

Tvärtnit, stora frågan är väl om Opel höjt sin QDR (Quality, Durability, Reliability) dom senaste åren, jag menar att så är fallet och länken till Astra J begtest jag gav nedan är ett sånt bevis och att det troligen kommer gälla ännu mer den nya generationen Opel och motorer, men det återstår förstås att bevisa.

#57
2015-10-25 10:10

Bilnerd(#51): En del skribenter här i trådarna ser fakta om ett visst bilmärke som en attack mot den egna personen. Reaktionerna utgör ett klassiskt exempel på svag självkänsla och rubbad själv- och världsbild. Dessa herrar har alltså byggt upp sin identitet på lite sammanpressad plåt (som före eller senare rostar) försedd med ett varunamn. Alla former av invändningar mot denna sammanpressade plåt, oavsett form, ses som ett personligt angrepp, trots att det egentligen enbart handlar om något så trivialt som en bil som så småningom hamnar på skroten (i vissa fall tidigare än andra). Skribenternas uppförande rörande denna Opel utgör därigenom inget undantag. Fenomenet, som givetvis får Opels varumärkesstrateger att både jubla som gråta, upprepar sig även i denna tråd, därav signatur Lars58:s osäkra uppförande (#46, #35).

Men sådant uppträde förändrar ingenting. Bankerna och långivarna är helt ointresserade av ett sådant infantilt uppförande. De ser svart på vitt att företaget har en milt uttryckt ansträngd ekonomisk situation, trots att bilmarknaden i EU går som tåget just nu, och därför är denna modell sista chansen för Opel att få ordning på verksamheten. För Lars58 och N-iklas skull hoppas jag att det går vägen. För egen del är det totalt ointressant huruvida Opel fortlever eller inte. Det finns nämligen gott om andra bilproducenter som kan tillgodose transportbehovet istället, och N-iklas och Lars58 kan säkert klistra på ett Opel-märke i fronten på dessa istället så är problemet löst...:-)

MVH AL

#58
2015-10-25 10:28

leifer - en liten "diskret" fråga till dig är om din nuvarande inställning till Opel har nåt att göra med att dina föräldrar (vill jag minnas det var) kör en Astra ? Man brukar ju bli kallad "kramare" i dessa spalter (i alla fall om man äger en VW) bara för att man råkar äga en bil av detta märke. Men vår senaste Opel, en Corsa -02 som vi ägde till 2013 , gjorde inte direkt att man sen rusade till Opel-handlaren för att köpa en ny Opel - trots att jag har mycket goda kontakter hos aktuell handlare. Nya Astra kan mycket väl vara en trevlig och bra bil men vi får nog avvakta lite med de bedömningarna eftersom den inte ens börjat säljas ännu. Sen var det detta med Opels hattande med sina garanti-tider som även ger återförsäljarna gråa hår...

#59
2015-10-25 10:34

Ibland undrar jag lite stillsamt Leif, varför du är så kategorisk och ställer ytterligheterna mot varandra? Jag anser mycket riktigt att en ny bil skall ha den senaste säkerhetstekniken, och att det finns många vinster med en storskalig användning av autobroms och andra preventiva system. Detta betyder dock inte att jag inte avkräver en långsiktig kvalitet hos bilarna som produceras. Det råder ingen motsats mellan dessa två företeelser. Bra kvalitet är en ekonomisk fördel helt enkelt.

Nej, vi skall inte slå sönder glasrutor för att ge jobb till glasmästaren. Därför skall vi köpa bilar som håller ihop även i det långa loppet.

MVH AL

#60
2015-10-25 10:45

Pi, jag har länge gillat Opel och hjälpte mina föräldrar att köpa en Opel Corsa modellår 2003 (1,2 liters motorn med kamkedja) och sen en Opel Astra modellår 2014 (1,4t). Jag följer även märket intresserat och gillar det jag ser, exempelvis klara uppryckningar vad gäller QDR men också mer komfort och kvalitetskänsla. Har följt märket länge och anser att det är ett underskattat folkbilsmärke även om man förstås haft en hel del problem genom åren.

#61
2015-10-25 10:50

Anders, är ju du som sysslar med ytterligheter. Du drar slutsatser på bilar som för länge sedan passerat 15 års ålder. Om en bil skrotas när den är 19 eller 21 år är faktiskt rätt ointressant och ingenting du kan drar några större slutsatser om. Sen höll du på med nån kampanj nåt år eller mer och närmast tjatade hål i huvudet om autobroms, allt utan autobroms var en katastrof enl dig. Samtidigt tycker du det är helt ok med gamla bilar som kör utan antisladd m.m. Detta är helt obegripligt. Tidigare var du mycket kritisk till tyska bilars kvalitet men det försvann när du bytte tjänstebil. Bilnerd pratar här om att japanska bilar är förhållandevis problemfria, rimligen borde du då kritisera det påståendet då jag själv försökt lyfta denna aspekt länge (med Toyota som referens) men du hela tiden gått emot mig och klagat på bristande bevis. Vi delar ändå uppfattning att hög nivå på QDR är bra och det tror jag du får numera med Opel även om man kanske fortfarande ligger en bit efter japanskt/Toyota.

#62
2015-10-25 10:50

Beträffande autobroms och nya Astran så är inte detta standardutrustning i alla utrustningsnivåer ens - och den är verksam först från 8 km/t enligt Opel. Inte så bra när t o m Skoda har det som standard i alla nivåer i alla sina bilar av 2016 års modell - och många av dessa är klart billigare än nya Astran. Ja - den kritiken skall ju inte bara gälla Astra men är lite allvarligare där eftersom denna modell inte ens introducerats ännu och skall vara en helt ny modell enligt Opel.

#63
2015-10-25 11:11

Det som gör skrotningsstatistiken intressant Leif är att den är total. Där finns inga osäkerheter utan vi har respektive bilmärkes genomsnittsålder och fördelning svart på vitt. En skillnad på två år är därför rätt stor, framförallt ur en ekonomisk synvinkel. Men det är inte bara skrotningsstatistiken som är exakt. Vi har även motsvarande data över de bilar som lever kvar på marknaden och kan därigenom studera huruvida ett specifikt bilmärke skiljer sig åt mot ett annat och medelbilen. Ja, jag drar slutsatser baserat på sådana uppgifter, eftersom de är exakta och genomförda av en myndighet med erforderlig statistisk kompetens. Vi slipper spekulera som ju annars är fallet inom andra "(urvals")undersökningar. Det är stor skillnad på att tro och veta.

Ja; Leif, eftersom jag är en av dem i detta land som bidragit till utvecklandet av säkerhetssystem, såsom autobroms, så är det självklart att jag förespråkar tekniken. Och vi ser ju mycket riktigt att den är verksam, med färre olyckor, döda och skadade, än fordon som inte har sådan teknik installerad. Men det är fortfarande stor skillnad mellan en "fusk-broms" som sitter där för att få poäng i olika jämförelser (jmfr Renualt) och ett riktigt system liknande det du hittar i Volvo eller dyrare versioner av Toyota. Detta har jag mycket riktigt skrivit mycket om då jag anser att det skulle vara ett lagkrav med autobroms hos alla nya bilar (nu ser marknadskrafterna till att det införs i alla fall - även om det tar för lång tid). Det råder ingen motsättning mellan att kräva långsiktig hållbarhet och att jag förespråkar säkerhetsteknik. Tvärtom, om vi kan använda resurser mer effektivt får vi pengar över till att inhandla ny teknik, och utveckla den. Slöseri gynnar inte säkerhetsutvecklingen, eller någon produktutveckling ö.h.t. Det gäller både hos biltillverkning som inom andra sammanhang.

Jag är fortfarande kritisk mot varumärkesprofilering, och anser inte att den genomsnittliga kunden får en ökad hållbarhet kontra de extra pengar hen lägger upp för sin prestigevagn. Sannolikt har fortfarande Toyota den bästa avvägningen mellan pris och kvalitet, men både Volvo och Mercedes ligger väldigt nära (de ger ju dessutom andra mervärden), och Volkswagen kommer bakifrån i hög fart. Detta gäller oavsett vad jag själv kör så undvik att dra in dina egna fantasier i den debatten.

Bilnerd skriver såvitt jag kan se om sina egna erfarenheter av japanska bilar, det är inget jag anmärker på. Men om hen skulle börja påstå att dessa erfarenheter är generella över hela populationen så skulle jag mycket riktigt ifrågasätta. Åter, det är skillnad på att tro och veta.

Och Opel, ja vad säga. En Astra kan säkert bidra till något, även om det är tveksamt huruvida det kommer gå ihop sig för företaget på lång sikt.

MVH AL

#64
2015-10-25 11:23

Pi: Det är en allvarlig brist att autobromsen inte sitter som standard. Här borde Opel tänka om. Inaktiv under 8 km/h är också det en kalibrering som kan debatteras. Förvisso är det sällsynt med whiplash vid denna hastighet (då under 3g sällan ger bestående besvär) och färdhastighet och krockvåld är inte samma sak i fallet påkörning bakifrån. Men det finns en ganska stor populationsmässig variation här så whiplash-problem kan även inträffa vid väldigt blygsamma hastighetsförändringar. Därför är det bättre med 0 km/h än både 5 och 8 km/h, men det finns en del praktiska bestyr som skall beaktas och Opels val är ur det hänseendet förståeligt.

MVH AL

#65
2015-10-25 11:37

Ursäkta mv hal men om man i artikel efter artikel om nya bilar tjatar om konkurs, nedläggning, Norsk skrotningsstatistik och besikningsstatistik så får man räkna med ironiska kommentarer.
Dessvärre verkade inte polletten ramla ner vid #35, men brist på humor är ju ofta ett tecken hos självupptagna fanatiker.

#66
2015-10-25 11:53

Skrattet är den osäkres försvar Lars58, därav dina inlägg i frågan,: Jag förstod din ironi men passade också på att lyfta in det du efterfrågade. Det kan ju finnas individer här i trådarna som kan släppa känslorna för ett varumärke och föredrar en faktabaserad diskussion utan att känna att det utgör ett hot mot deras person. Och visst har Opel allvarliga ekonomiska problem. Det kan inte förringas eftersom det påverkar även denna bilmodell på ett eller annat sätt.

MVH AL

#67
2015-10-25 12:00

Du har säkert helt rätt i detta med whiplash-skador relaterat till hastighet AL men lågfartspåkörningar genererar tyvärr "plåtskador" ändå och kan ett autobromssystem fungera även i dessa låga farter så är det mycket vunnet privatekonomiskt - och inte minst för våra försäkringsbolag. Tänker typiskt på infarter till cirkulationsplatsee där nån som börjat rulla plötsligt ändrar sig - medan den bakomvarande kollar vänster för att se om han också kan köra. Och då kan smällen vara ett faktum. Mycket skulle vara vunnet om våra autobromssystem klarar dessa situationer.

#68
2015-10-25 11:59

Jag har följt Opel i drygt tio år och ser att återtåget började med Opel Meriva MPV (03 - 10), en mycket bra "doldis"och som har hållit ett lite väl högt begpris, handeln är den bästa värdemätaren.

Jag är inte orolig över motorerna då jag äger erfarenhet, de släpptes först i EU chevorna och är framtagna av Suzuki, de har fått goda vitsord och som sagt jag vet att jämföra med andra märken, radfyran 1.0 o 1.4 drar jämnt o starkt igenom hela registret, de känns större än vad de är , trecyllen vet jag inget om men den kommer väl nu när vi ska köpa bil igen. och de sägs ju vara bra...usch!

QDR:n har ökat GM gjorde ett drag där de förde fram Chevrolet och lät Opel arbeta upp sig underifrån och jag föll på den, inga chevor vilka vi uppskattade vi har två som rullar på helt problemfritt varav den ena är uppe i 7000 mil ja då blev det Opel och det lär bli en till, vi sneglar på Mokkan.

#69
2015-10-25 12:15

Jag tror att vi har kommit till ett läge där folk ser till andra faktorer än hårklyverier i kring autobroms och diverse systems vara eller inte vara och hur farligt allt är.
Det tar lixom aldrig slut, börjar bli smått löjligt och ligger utanför den genuina bilismen, vill man vara säker så ska man ta spårvagnen eller vänta på kommande generation självkörande bilar och därmed är bilismens era slut och man kan läsa om de mobila infotainment modulerna i elektronikmagasinen.

Ser allt fler Dacior vilket är förvånande i en så upplyst stad som jag lever i, det hade jag inte väntat mig.

#70
2015-10-25 12:27

Anders, du kan väl inte seriöst mena att norsk skrotningsstatistik är det enda fakta vi ska få lov att förhålla oss till här? Och då är det ändå många som undrar över relevansen i det fakta. Och hur ska det kunna påvisa en uppryckning i QDR de senaste åren för Opel?

Läste du länken jag gav om begtest på Astra J?

Sen vet jag inte om det stämmer att Opel har allvarliga ekonomiska problem (GM vill ju satsa många miljarder och har råd), snarare handlar det väl om bristande lönsamhet och ett frågetecken hur Opel ska kunna tjäna pengar med sin nya produktstrategi. Det handlar väl också om man anser att Opel är ett märke som ska ha en framtid eller inte, du verkar inte tycka det utan vill väl lägga ner märken som Opel, Peugeot och Renault.

#71
2015-10-25 12:30

Tvärnit - fast nu kostar ju denna nya Astra liiite mera än en Dacia och då vill nog i alla fall jag som privatköpare ha den med modern och bevisat effektiv säkerhetsteknik som standard. Astra är som sagt inte ensam om att sakna detta som standard men eftersom det är en helt ny modell så anser jag att det är en uppenbar brist. Dock går det ju att få i denna bil om man går upp en utrustningsnivå vilket är förmildrande jämfört med flera andra klasskonkurrenter.

#72
2015-10-25 12:50

Pi. Jo förvisso kostar Opeln mer men den ger också punkt för punkt mer undantaget autobromsen som jag anser inte är ett absolut måste för alla människor men visst vi har dem som hela tiden går oroliga och ligger i framkant på allt som kan tänkas rädda deras dag underblåsta av näringar som lever på att folk går runt och är skitnödiga, orka säger jag bara.

Jag skönjer en antitrend, jag noterar ägarskapet, det är folk som kan köpa men de avstår och skiter i vad andra anser och det har förr varit rätt så ovanligt, vem vet folk har kanske blivit söndertjatade....

#73
2015-10-25 14:15

Att autobroms inte är standard beror enbart på att Opel Sverige av någon anledning valt att ta in snikversionen "Essentia" som basversion. Bättre hade varit att precis som tidigare hoppa över den och gå på "Enjoy" och uppåt. I "Enjoy" som kostar från 169.9" finns bl.a. autobroms, Opel eye och Lane keep assist som standard.

#74
2015-10-25 14:44

Egentligen fattar jag inte riktigt varför många tjatar om autobroms. En billig åtgärd är väl att börja med att hålla avstånd till framförvarande. Det är ju stört omöjligt att göra det i den trafikrytm som nu råder. Ger mig den på att många kommer att koppla ur autobromsen (om det går), annars kommer det bli stört omöjligt att köra i dagens trafikrytm i storstäderna.

#75
2015-10-25 15:06

Jaha, innan jag tar Astra kan jag ta några frågor som dykt upp.
(det här låter ju inte klokt egentligen, precis som jag var någon form av märkesrepresentant som "cattar på nätet", galet lustigt, bara att försöka hålla sig allvarlig ändå.)

Garantierna.
Detta kommer sig enligt mina gissningar av en konflikt mellan Opels ambitioner och GM:s ekonomer och några märkesstrateger med "vissa teorier".

2010 införde Opel i Tyskland en 16 000 mila garanti utan tidsbegränsning, det var för att få människor att uppmärksamma och våga testa den nya höga kvaliten som lanserades i och med Insignia, (DÅ var Opels image i frågan inte så bra som nu) och efterföljande modeller, om den fanns på alla marknader har jag inte lyckats få veta säkert.
Senare försvann denna och den omtalade femårig dök upp som sedan blev 3 år med fri service och nu är 2 år, samma som Mercedes.

Orsakerna till detta är bara spekulationer, men baserat på vad jag läst här och var så framförde några åsikten att långa garantier var något som utmärkte sämre bilmärken som försökte etablera sig genom att sälja med hjälp av generösa ekonomiska erbjudanden snarare än med attraktiva bilar.
Långa garantier, generösa rabatter och mycket utrustning till lågt pris, några menade att det där sänder signalen att man är ett tredje klassens bilmärke.

Sedan när GM nybildades blev kravet på ekonomisk effektivitet en prioritering och man ställde frågan vad pengarna skulle gå till?

Ska de pengar som finns gå till att sälja bilarna med långa garantier och generösa ekonomiska erbjudanden?
Eller ska vi satsa dem i att utveckla ny teknik och nya attraktiva modeller och låta bilarna sälja sig själva utan att muta kunderna under bordet med en sedelpacke ifall de skriver på?

Valet föll på att satta pengarna på ny bilar och ny teknik, gissningsvis plockade man lite pengar från den långa garantin till detta.

Man har gjort enormt stora investeringar i framtiden med nya fabriker och avancerad teknik och tanken är att det är det som skall sälja Opel i framtiden och inte generösa ekonomiska erbjudanden.

Det är den policy som gäller nu, det är officiellt deklarerat och ingen spekulation.
Om man tappar några kunder som utan tvekan likställer lång garanti med bäst kvalitet så är det ett val.
Man tror att de flesta kommer att upptäcka att kvaliten inte är kopplad till garantitiden när bilarna inte drabbas av onormala mängder fel och problem.

Man hoppas på att skapa förtroende för att man förtjänar det och inte för att man köper sig förtroende.
Därför har man lanserat flera kampanjer som tar upp och ifrågasätter människors fördomsfulla attityder osv.
Allt detta hänger ihop, i Opels fall är garantifrågan inte så enkel som man kanske kunde tro.

#76
2015-10-25 15:15

Highlander. Det är bra att du tar upp att autobromsen finns på nästa steg Enjoy men om man då leker med tanken att den skulle stå som instegsnivån skulle den då kosta typ 10 000kr mindre? Och i så fall varför?

#77
2015-10-25 15:26

Optimus: Ja, det här med avstånd till framförvarande borde bankas in medvetandet på många bilister som verkar ha en enorm övertro till sin egen reaktionsförmåga. Alldeles för ofta ligger bilar bakom så nära att man inte ens ser ljuset på dom i backspegeln.
Och ja, det är fullt möjligt att slå av autobromsen i Astran.

#78
2015-10-25 15:33

Nu är du dessvärre kategorisk igen Leif. Kan du inte försöka låta bli att tillskriva andra åsikter? I fallet norsk statistik är den fortfarande vad den är. Resultatet är tillförlitligt, vilket är mer än vad man kan säga om andra jämförelser - där det istället är frågan om skensamband eller inte ens signifikanta skillnader (som i CR). Som jag skrivit tidigare är det stor skillnad på att tro och veta.

Leif tror utan att egentligen ha något underlag eller data som styrker det han inbillar sig. Min utgångspunkt är den motsatta: jag försöker i så hög grad som möjligt veta och hitta stöd för de samband som jag redovisar.. Där har vi skillnaden mellan oss.. Som en jämförelse: Om vi slapp alla varunamn, och enbart jämförde två olika läkemedel, kategori A och B. Vilket vill Leif bli behandlad med? Ett som efter noggranna tester och dokumentation godkänts av läkemedelsverket eller ett som inte är godkänt då det inte är ordentligt utprovat? Personligen tar jag det preparat som bevisligen har en angiven effekt. Leif föredrar tydligen placebo, eller det som man brukar kalla för kvacksalveri.

Vad det gäller din frågeställning så ser vi i den tyska besiktningsstatistiken att Opel har förbättrat sig. Vi ser också att märket har en anmärkningsvärt låg andel fordon i intervallet 0-10 år som skrotas (under 2%), en siffra som ligger under självaste Toyota. Opel behöver alltså inte "fylla på" med nya bilar för att hålla samma marknadsandel som tidigare. Vi börjar alltså se en klar förbättring för märket i fråga. Vi får se om det håller i sig.

Vad gäller lönsamheten tillhör både Renault, Peugeot och Opel de sämsta. Opel höll på att styrka med när GM konkade, men räddades kvar via tyska statssubventioner. I fallet Peugeot gäller samma sak. Vare sig Opel, GM (inklusive Saab) eller PSA har kunnat rekapitalisera sig på den vanliga kapitalmarknaden och fick därför gå till politikerna och tigga pengar istället. Jag anser att det är fel, jag anser att en bilproducent som misskött sig så flagrant skall avvecklas. Men tyvärr gäller inte sund konkurrens inom bilindustrin, och därför lever både GM, Opel och PSA vidare. Saab däremot offrades av de svenska politikerna, då de vägrade att böja sig för GM:s utpressning.

http://ostgota.lokaltidningen.se/vinst-eller-forlust-%E2%80%93-hur-gar-d...

MVH AL

#79
2015-10-25 15:36

Tvärnit: Nej, den skulle inte kosta 10" mindre. Dvs samma pris som Essentia har idag.
Dock ser det ju bättre ut som nu är fallet, att kunna skriva från 159.9" i annonser
istället för en högre summa som hade varit fallet om man hade börjat på en annan utrustningsnivå.

#80
2015-10-25 15:43

Autobromsen.

Bakgrunden:
Där är det så att Opel är inte så teknikfanatiskt som flera andra bilmärken som bygger om bilarna var tredje månad för att få in senaste trendiga prylen.

Opel har sedan i varje fall 1930-talet tänkt tre gånger innan man infört ny teknik och alltid varit skeptiska och avvaktande till sin hållning, detta är en Opelegenskap som fortfarande lever kvar.
Trots att man skulle ha kunnat sälja fler bilar och tjäna mer pengar så har man t.ex. tvärvägrat att införa dubbelkopplingslådor, Opel är väl nästan världens enda biltillverkare vars ingenjörer kritiserar denna teknik som dålig - tung, dyr och komplicerad.
VW la nyligen ner planerna på sin nya "super" DSG med samma argument.

Av denna orsak vill man erbjuda traditionella typiska Opelkunder ett traditionellt Opelalternativ där man slipper massor av som dessa kunder upplever det "onödig utrustning".
fönstervevar i baksätet, manuell handbroms, ingen luftkonditionering m.m.

Denna typen av bilar blir i dag mer och mer sällsynta, Opel är en av få som ännu har en sådan bil i programmet och därmed har man något att erbjuda som de flesta inte längre kan.

Jag skulle överväga detta alternativ länge och väl om jag hade funderat på en Astra.
Perfekt för den som tänker behålla bilen resten av livet.
Vid 50 000 mil och ålder 28 år, är man nog glad för mindre mängd utrustning.

Samtidigt får man möjligheten att erbjuda en bil till lägre pris för de som vill ha det.
Två flugor i en smäll - men främst för att det är så typiskt Opel att ha ett sådant alternativ för de 3-5 % som är intresserade av en "gammaldags" bil.

Andra bilmärken är inte Opel och skulle därför inte ha någon naturlig historisk koppling till teknikskeptiska modeller.

Och naturligtvis kan alla hjälpsystemen i Astra stängas av i valfria kombinationer om man vill det.

#81
2015-10-25 15:46

När det vidare handlar om autobromsen så har det hittills visat sig att den har en effekt någonstans i paritet med ESP och krockkudden. I de mer avancerade fallen har den motsvarande effekt som bilbältet - och lite till. Det finns faktiskt en Volvo-konfiguration som hittills inte givit en enda förolyckad Volvo-förare! Men kanske att signatur Tvärnit och Optimus väljer att låta bli både bilbältet och krockkudden också?

Nej så är det givetvis inte. Jag tror att de allra flesta både vill ha krockkuddar, bilbälten som antisladdsystem. Autobroms skall därför sitta i samtliga fordon och det är en skandal att Opel prioriterat ned den hos den billigaste versionen. Sedan skall man också se till att skilja på Autobroms och autobroms. De riktiga systemen är verksamma i alla hastigheter, klarar av oskyddade trafikanter och snart även vilt.

Olycksmässigt vet vi att en hastighetsreduktion om 20% i kollisionsögonblicket reducerar antalet döda med 63%, antalet allvarligt skadade med nära 50% och de lättare blessyrerna med c:a 35%. Autobromsen är vägen dit. Jag känner i alla fall inte till något som är lika effektivt, och det tror jag i ärlighetens namn inte att Tvärnit, Highlander eller Optimus gör heller. Men kan ni presentera något liknande med motsvarande effekt ooch potential så får ni anställning hos mig direkt, jag lovar både miljonlön och mycket generösa förmåner.

.-;.)

MVH AL

#82
2015-10-25 16:02

Sedan var det ju detta med 8 km/t också, ja jag tror att man helt enkel menar att det är manövrering på parkeringsplatser det talas om i så låg krypfart och det är en fråga för stötfångaren att klara av, man är troligen rädda för massor av falsk bromsning i normala situationer och att det som låter bra på papperet bara skulle driva folk till vansinne i praktiken.

Gamla Opel Senators stötfångare klarade smällar i 8 km/t utan att ta skada.
Det finns ju de som bara klarar 3-4 km/t.
Inget är känt om vilken hastighet de nya modellernas paneler klarar.

#83
2015-10-25 19:35

MVHAL.
Du tar upp gamla anrika och etablerade märken och jag tycker nog inte att sakens natur är så enkel att bara dom skulle ha gjort bort sig utan det är hela samhällsutvecklingen som bär ansvaret och där kommer statens/politikernas ansvar in.
Det började att gå nedåt med japanernas intåg, alla som arbetar på Toyota kör en Toyota eller så får de finna sig i att hitta en parkeringsplats på egen hand för Toyotas är reserverade åt Toyota..säkert inget som helst problem i Japan, ingen tar ut för övertid, förr så skippades även semestern och gick det dåligt så "bjöd" var anställd på två veckolöner, det går inte att hålla en sån kultur i stången och samma gäller för det övriga Asien. Det är inte heller rent spel.
Vi bör fundera lite mer över hur vi ska behålla jobben här och bör vara stolta över vad vi tar fram för vi är ledande.

#84
2015-10-25 16:10

N-iklas - jag personligen känner mig väldigt tveksam till om din förklaring om att en kortare garantitid skulle ge märket en högre kvalitets-status verkligen är orsaken till hattandet med Opels garantitider.
Och skall man tro det du antyder att kvaliteten har blivit avsevärt bättre så borde ju inte heller garantimerkostnaden via längre garanti vara speciellt hög.
Då återstår den förkortade garantin som en ren besparingsåtgärd och skall denna ge någon payback så faller det tillbaka på att man bedömer att merkostnaden för en längre garanti ändå skulle bli såpass stor att man vill undvika den. M a o till nackdel för kunden.

#85
2015-10-25 16:49

@MVHAL, jag förstår till fullo tanken med autobroms och vad den kan göra för trafiken och säkerheten. Jag står fortfarande för mitt uttalande om håll-avstånd-till-framförvarande som ett billigt och enkelt sätt att öka säkerheten för såväl dig själv och dina medtrafikanter. Tror också autobroms kan invagga många i en falsk säkerhet. Alla de som inte kör bil när de är ute med bilen i trafiken. De som rakar sig, sminkar sig, dricker kaffe, skickar sms, försöker slå telefonnumret till polarn på mobilen osv osv. De kommer invaggas i en falsk säkerhet. Hinner inte jag bromsa så sköter väl autobromsen det hela...

#86
2015-10-25 17:28

Highlander. Det ser onekligen bättre ut och i det späckade spannet 100 00 -200 000, där verkar 10 000kr betyda väldigt stort , vi ska komma ihåg att man konkurrerar här mot även begmarknaden och så då bilpressen som jag faktiskt tycker släpper upp en del märkens prisbilder på tok för lätt medans då att man försöker pressa Opel nedåt till budgetsegmentet 140 000 .
Ok , OPEL sätter insteget på 159`och en nivå som faktiskt finns att tillgå i handeln och då har man ju lystrat in och stämt i bäcken samtidigt som att de markerar var de hör hemma.

#87
2015-10-25 18:30

Ja - den som tycker att han alltid är perfekt själv kan väl räcka upp handen och välja bilen utan autobroms. Vi som inser att vi är vanliga människor med de förtjänster och brister dessa har väljer nog för säkerhets skull bilen med autobroms - utan att man för den delen använder funktionen för att sitta och SMS'a medan man kör. Nåt som f ö görs även av förare utan autobroms. Och efter vad jag hört så är man nog lite blöt i byxorna den gång autobromsen slagit till. Jag köper den för att förhoppningsvis slippa uppleva den i aktion - men skulle jag ändå göra ett mänskligt misstag så kan den förhoppningsvis rädda nån medmänniska i den framförvarande bilen från whiplash-skada. Sen finns ju tyvärr inte valet på alla bilar vilket gör det svårare.

#88
2015-10-25 18:50

Kör man alltid perfekt så behöver man ju inte heller bälten eller airbag.

#89
2015-10-25 19:12

För min del handlar det inte om för eller emot autobroms, den funktionen kommer att komma till de allra flesta bilar, det kan vi vara överens om. Den stärker också säkerheten, kan vi också vara överens om. Jag väljer säkert funktionen på min nästa bil, eller så ingår den som standard alternativ ingår i ett utrustningspaket. Men funktionen hjälper tyvärr inte emot alla stollar som inte kör bil när de är ute och skall köra bil, de som håller på med annat. Det är det som jag i grunden är lite frustrerad över. Jag undrar också hur ett autobromssystem funkar på en hårt belastad väg, typ essingeleden i sthlm eller kringled runt malmö eller gbg. Där folk absolut inte håller vare sig hastighet eller avstånd, kommer systemet bromsa stup i ett när folk svänger in framför bilen?

#90
2015-10-25 19:20

Pi, Det är väl lätt för din del, problemet är snarare att vi alla någonstans på vägen får betala för detta högst tvivelaktiga behov, bättre lysen som nu på Astra Dynamic ja det kan man lätt köpa men vad fan...autobroms o däcktrycksgivare det är sådant som prackas på oss von oben.

Ja det finns de som har bekymmer, en gubbe låste om sitt lider med åtta st kraftiga hänglås, ja någon tog då loss gångjärnen och öppnade dörren åt fel håll och vad jag vill säga med detta är att det finns o kommer alltid att finnas en svag länk.

#91
2015-10-25 19:33

Optimus. Autobromssystemet bäddar för fler stollar då den kommer att tolkas så att den bjuder föraren att vara inbegripen i annat än att köra bil och systemet kommer givetvis att nyttjas av hormonstinna slalomåkare så tills att ett övergripande styrsystem är satt i verket så lär vi få leva väldigt riskabelt på vägen.

#92
2015-10-25 19:41

Känns som att kunskapen om vad autobromsen verkligen gör och när den sätter in är lite småskral här - trots att AL informerat om ämnet åtskilliga gånger. Sen har väl säkerhetsbälten, ABS och "antisladd" också "prackats på oss von oben" men vem vill vara utan dessa idag ? Liksom de otroligt mycket säkrare fordon som är resultatet av bl a EURO NCAP-testerna. Men för den som medvetet vill sänka säkerhetsnivån så finns ju bl a Dacia att tillgå - även om dessa också måste ha säkerhetsbälte, ABS och "antisladd". Men resten slipper man ju t v...

#93
2015-10-25 19:43

Hur väl kalibrerad är en autobroms? med tanke på vårat klimat. Läser den av situationen rätt?
Att bromsa är inte alltid rätt.

Hur som helst så finns den att få till Opel Astra.

#94
2015-10-25 19:48

Autobroms reagerade på rådjur,detta resulterade i att bussen bakom kraschade in i bilen,inte alltid det blir rätt.
De flesta hade nog valt rådjuret före bussen, tekniken kan inte alltid vara till hjälp.

#95
2015-10-25 19:49

Opels bilar har bra säkerhet, bra köregenskaper och sedan början på 2000 talet bra rostskydd, det är en bra bil på många punkter ändå säljer märket dåligt i Sverige och inte så bra i övriga europa. Märket har de senaste 20 åren helt tappat " vill ha" attraktionen. Jag minns min uppväxt under 80 talet: Senator, Monza och kadett GSI sedan Omega och Vectra som upplevdes snygga och moderna när de presenterades. Opel har fått tråkighets stämpeln hos folk i allmänhet.
Av en tillfällighet kom Opel till diskussion vid fikabordet på jobbet förra veckan:
En kollega skall köpa en lite större och bättre bil än den som han nu har. Med en budget på ca 50 000kr har han kommit fram till att förra generationens Astra kombi ger honom mest bil för pengarna i den prisklassen. Han fick negativa kommentarer av alla förrutom mig. Han fick negativa reaktioner även av sina andra vänner. De flesta reaktioner var tråkig bil.
Jag tror Opel måste presentera en bilmodel som utmärker sig bland sina konkurrenter för att få bort triststämpeln-Jag tycker inte att nya Opel Astra sticker ut i mängden och kommer inte att höja märkets image.

#96
2015-10-25 20:03

ENTJ1 Det låter som att bussen behöver autobroms?

#97
2015-10-25 20:12

Precis trasten,du fattar du!

#98
2015-10-25 20:27

Pi. Det är bra med säkerhet och jag trivs med att ligga långt i framkant. Vår Opel har allt (förutom däcktrycksgivare och autobroms) och av den typen som är välkalibrerad dvs systemen jobbar diskret och när det behövs vilket inte alltid är fallet och AL vet att berätta även om detta att det finns olika system så man ska inte ropa hej bara för att bilen är rustad med ABS o ESP o etc och särskilt inte i spannet 100 000 -200 000kr.
Vad som stör mig i denna säkerhetsdebatt är att den har blivit till ett slagträ som skymmer en bils övriga kvalit`er för det är ändå så att när det barkar åt helvete så är det först o främst bilens grundkapacitet som avgör och det är där som konsumenterna vaggas in i en falsk trygghet då det finns tillverkare som radar upp bokstavskombinationer väldigt enkelt o billigt på sina tillika lågt prissatta cityfordon.

#99
2015-10-25 20:55

Tvärnit - givetvis är det inte så enkelt som att autobromsen fixar allt utan karossens struktur och övriga säkerhetssystem är ju alla synnerligen viktiga - så där har du helt rätt. Men vill man vara lite elak så finns ju risken att de som ännu inte anammat denna relativt nya säkerhetsdetalj kanske inte heller ligger i främsta linjen när det gäller övriga säkerhetsrelaterade detaljer i bilens konstruktion ? Sen är ju en bil mycket mera än den senaste säkerhetstekniken men när en enskild detalj som just autobroms kan förbättra sannolikheten för en bättre utgång i en olyckssituation så bör den trots allt införas så snart som möjligt - och i vart fall på nykonstruerade bilar. Och Opel är som sagt inte den enda syndaren även om det i sig inte försvarar deras agerande att inte erbjuda detta i alla utrustningsnivåer.

#100
2015-10-25 22:39

Stefan Eriksson.
Det går upp och ned i bilvärlden, jag minns den tid då valfri VW var det töntigaste som man kunde köra runt i och det var inte så länge sedan.
Jag däremot anser att Opel har hittat åter, de ska inte sticka ut allt för mycket utan det är inuti som känslan ska infinna sig och jag som har kört Oplar ifrån sextio o sjuttio talet känner vibbarna, tråkig? Är det VAG folk som uttalar sig? Ja den koncernen har ju gjort träsmak i baken och grå himmel till en konstart och där stod en skiljelinje redan i begynnelsen att Opel gav mer flärd utan att för den skull gå över i franska excesser.

#101
2015-10-25 23:14

Pi. Med lite livserafenhet så begriper man vilken målgrupp det är som köper detta med autobroms och vilket tok den reelt kommer att föra med sig, plötsliga inbromsningar med ej överskådliga konsekvenser. Vitsen med körkortet är att man har bevisat att man har förstått lagar och regler och kan framföra fordonet på ett säkert sätt och visst så slinker rena huvudfotingar igenom men ska fordonet behöva bromsa åt oss andra för en minoritets skull?
Näe där går gränsen för min del vad gäller en misstroendeförklarning rätt över befolkningen och kollektiv bestraffning , rätt vore att få ut fler trafikpoliser.

#102
2015-10-25 23:18

Tvärnit, ja för mig är det lite av ett mysterium att VW/Skoda/Seat blivit så stora, särskilt i Sverige där bilägare fokuserar mycket på QDR och bilarna finns i trafik länge. Men kanske är den storhetstiden över nu med dom senaste skandalerna och vi kan få lite mer mångfald. Tycker definitivt Opel är värda ett större erkännande och framgång, tror folk i allmänhet inte fattat hur bra deras bilar är nu. Kanske behöver Opel förändra sin marknadsföring så det blir tydligare och inte bara tala om "tysk kvalitet" i sin reklam.

#103
2015-10-25 23:39

Leifer - kan du skriva ett endaste inlägg utan att använda ditt nya favorituttryck QDR ? Dock misstänker jag att du syftar på annat än det Wikipedia definierar som QDR - https://en.wikipedia.org/wiki/QDR
Och till Tvärnit vill jag säga att jag trots en omfattande livserfarenhet köper detta med autobroms - men ditt uttalande var lite kryptiskt så det kanske var oss med just omfattande livserfarenhet du pekade ut som målgrupp...
Och jag uppskattar definitivt fler bilar i trafiken som har denna funktion för jag är helt övertygad om att den kommer att nedbringa risken att jag själv drabbas av en påkörning bakifrån. Men nu börjar autobromsdiskussionen ha tagit över lite för stor del av diskussionen runt nya Astra - det är jag den förste att medge. Skall definitivt kolla den och antagligen också provköra den men därifrån till ett köp är det nog en viss väg att vandra.

#104
2015-10-25 23:41

Leifer, Ja VW sagan är märklig, jag körde Golf Rabbit Mk1 innan folk här visste om GTI och visst gick den av bara fan och hade god väghållning men vilket kexbygge, tunn som ett löv rakt igenom och jag bad högre makter om att slippa få något i grillen och den bilen slog stenhårt fick en egen klass o ikonstatus. Kan ju ha göra med att vad vad jag minns så slog den igenom i USA först, en bil åt frugan och därefter som en hip college bil "Rabbit".

#105
2015-10-25 23:51

Pi, eftersom kritik kom upp mot ordet kvalitet så tycker jag QDR var ett förtydligande och dessutom kort att skriva.

Har dessutom skrivit flera gånger vad det står för så att alla som nu debatterat vet vad det är. Quality, Durability och Reliability, alltså ungefär, Kvalitet, Hållbarhet och Pålitlighet som ett enhetligt koncept.

Just QDR har ju varit ett stort frågetecken för många när det gäller Opel, kanske pga egna upplevelser från förr, och det var väl just det vi försökte reda ut här en del.

#106
2015-10-26 01:46

Även om man upplever att det låter tokigt, så är det dessa nämnda orsaker som varit uppe till diskussion i samband med garantifrågor.

VW har inte bättre garantier, (normalt - extraerbjudande kampanjer kan förekomma) inte heller Mercedes, det finns en känsla att man hellre ser på dessa som förebilder och konkurrenter än Hyundai och KIA.

Omgivningen kanske tycker Opel ska konkurrera med Dacia men det är långt från den självbild och målsättning man har inom Opel och det är utifrån den man agerar.

#107
2015-10-26 09:15

N-iklas - fast nu diskuterade vi ju varken VW's eller Mercedes korta garantitider utan Opels hattande med garantitids-längderna och att plötsligt referera till Mercedes känns lite orealistiskt. Och den fabrikant som först ökat från 2 till 5 år och sen minskat igen till först 3 år och sedan 2 år inom några få år måste ju rimligen ifrågasättas. Och Opels främst konkurrenter i Sverige lär ju vara bl a Renault, Kia, Ford och Hyundai - även om man säkert önskat att det vore Mercedes. När t o m ett utpräglat lågprismärke som Dacia har 3 år så måste nog Opel ha nåt extra som kan locka tillbaka osäkra men tänkbara köpare och längre garantitider kan absolut vara en av dessa egenskaper. Samt en frikostig och enkel paketering där man slipper välja till dyrbara tillval för att få en hyfsat utrustad bil. I de bil- och prisklasser som Astra och Corsa huserar så är nog det jag nämnt ännu viktigare än för de större och dyrare bilarna. Men där måste man å andra sidan slå sig in i tjänstebilssegmentet och det är antagligen ännu svårare i vårt land. Opel har ingen enkel resa framför sig eftersom märket i vårt land är rätt bottenkört - nåt som säkert inte är rättvist när man ser till dagens produkter men nåt man måste hitta en fungerande och långsiktig strategi för att ta sig ur. Och i den borde det inte ingå hattande med garantitider som man varit en mästare på de senaste åren. Det inger inget förtroende hos mig i alla fall och jag är rätt säker på att det finns flera som resonerar på motsvarande sätt - i alla fall hos hyfsat medvetna bilköpare.

#108
2015-10-26 11:33

Tramsinlägg raderat!
/Saabnisse

#109
2015-10-26 12:27

Nej Tvärnit, autobromsen inbjuder inte till ökat risktagande. Systemet är kalibrerat på ett sådant sätt att 99% av alla förare redan själva valt att bromsa i alla fall. Samma sak med kaffedrickande o dyl. Det är ingen angenäm upplevelse när systemet griper in så den som dricker kaffe och skickar SMS i tron att systemet fixar saken lär få allt kaffet utspillt och en kvaddad telefon istället. Bland de fordon som fått tekniken är det också försvinnande få som ens märker av systemet till vardags. Jag tror helt enkelt att Tvärnit skulle behöva prova på ett autobromssystem, helst på en avgränsad testbana.

Angående ett system som bromsat för vilt skulle det - om det nu verkligen är sant - vara mycket intressant att få veta bilmodell. Att en buss legat så nära att denne kört in i framförvarande fordon på grund av autobromsen vittnar dessutom om vårdslöshet i trafik, autobromsen bromsar ju på intet sätt snabbare eller med högre kraft än en vanlig förare, så historien känns rätt hopdiktad om jag skall vara helt ärlig..

Autobroms är däremot ett komplement till övrig säkerhetsutrustning. Man brukar prata om inre skydd (krockkuddar, bälten etc) och yttre (deformationszoner och säkerhetsburar etc) samt preventivt (autobroms, ESP och ABS). Krav på autobroms innebär alltså inte att man tonar ned andra lösningar, utan den är istället en del av en total lösning. Det som däremot gör att autobromsen fått sådant trafiksäkerhetsmässigt genomslag är att den drar ner hastigheten och därmed krockvåldet, och det är alltid hastigheten som är kritisk i kollisionsögonblicket.

MVH AL

#110
2015-10-26 13:29

Om garantier, jo visst stämmer det.

Men söker man orsaken så är det nog hur ledningen för Opel och generalagenten sett på saken som räknas och inte hur omgivningen ser på saken.
Det är ju inte "omgivningen" som fattat besluten.
Och att omgivningen kan tycka att man har ett vettlöst sätt att argumentera, ja det ändrar ju inte faktum.

Nere i Europa finns inte denna fråga, det enda man hört är en debatt om priser i England, annars har allt fokus legat uteslutande på vikt, styrkänsla, knappar och typ av färg på instrumenten.

Det är bristande förstånd och insikt om betydelsen för att sända signaler.

Dessutom är det stor skillnad mellan situationen i Europa och Sverige, där nere är det lite motigt, i Sverige handlar det om att återuppbygga förtroende efter ett tillstånd motsvarande en naturkatastrof.
Det krävs helt andra insatser och ageranden i Sverige än i något annat land, men det kommer inte att ske därför att försäljningen i Sverige är för låg för att marknaden skall betraktas som så viktig att speciella insatser sätts in.

Man har alltid agerat som totala idioter i Sverige sedan början av 1970-talet.
Om t.ex. en modell sålt sämre har man genast lagt ner all reklam för den och efter en tid tagit bort den helt, medan man istället trebubblat satsningarna på den som sålt bäst och inte haft något motstånd.

Raka motsatsen till hur alla framgångsrika bilmärken agerat, har de stött på motstånd har de satt in speciella åtgärder för att övervinna det.

Det förstår ju var och en att det i längden är självmord att vara så ryggradslös och ynklig att man springer och gömmer sig så fort det blir lite tufft.

Man har aldrig någon gång tagit itu med att övervinna tvivel eller motstånd från marknaden, reträtt och stänga ner verksamheten har alltid varit sättet att bemöta motstånd och där är en stor förklaring till dålig image, man har helt enkelt lämnat fältet fritt för spekulationer, ryktesspridning och giftiga kritiker att härja så mycket som möjligt.

Att man skulle gå på offensiven och göra satsningar på garantier och generösa kundomhändertaganden för att öka förtroendet och ta bort tvivel och osäkerhet annat än när det gäller att satsa på ökad kvalitet på själva bilens konstruktion och teknik, har aldrig hänt.
Här skulle man behöva göra som Lexus för att påverka situationen i Sverige.

Av stor betydelse är också att det inte är Opel som styr över generalagenten i Sverige, det är bara en fasad, Tyskland är det enda landet i Europa där Opel själva sitter i ledningen för försäljningen och det är också där modeller och erbjudanden finns som saknas i övriga länder (även om just garantier inte skiljer sig just nu).

Det finns också en annan troligen betydelsefull faktor till rörigheten i erbjudandena.

Ingen av de som införde de långa garantierna finns längre kvar, vare sig i Sverige eller i Tyskland.
Hela företagsledningen är ny, Opels dåvarande VD och PR och försäljningschefen arbetar numera för Volvo.

Det var kontinuitet och ordning fram till 2010 sedan blev det ständigt nya som kom och gick och någon han bara precis fatta ett beslut fören det var dags att sluta arbeta och bli ersatt av någon ny som bara stannade några månader för att bli ersatt av ännu någon ny.

Det är alltså inte samma ledning och personer som genomfört dessa ändringar upp och ner.

Detta innebär att de som nu sitter i ledningen inte har någon personlig koppling till tidigare förhållanden och därmed säkert inte har ens tänkt på att det skulle kunna finnas något tokigt med garantiernas psykologiska signaler till de som tvivlar.
Varje ny ledning har haft sin ide om hur garantier ska se ut och ändrat efter sitt tycke.
Det är först de senaste tre åren stabiliteten varit tillbaka.

#111
2015-10-26 17:09

Pi. Ett litet klargörande till Niklas något långa och krångliga, ang garantierna.
Opel(fabrikanten) har och har alltid haft 2 års fabriksgaranti, lika de flesta fabrikat inkl tex Renault som du nämner. Sen kan generalagenten i olika länder ha varierande garantilösningar, med förlängda garantier utöver fabrikens 2år. Renault i Finland har tex 4 år / 2+2 ,( ej 2+3år som i Sverige). Dessa förlängda garantier tecknas ofta hos utomstående garanti/försäkringsbolag, typ en maskinskadeförsäkring. Att sen Opelsverige hattat hit och dit är ju lite olyckligt men är inget som Adam Opel AG hittat på.

Vill även ge ett plus i kanten till AL (!!!) för #109 om autobroms. Bra och korrekt skrivet (de du AL :-)
Däremot ger jag inte mycket för den pajkastning som ofta är ang autobromsen. Vem var först och vem har och inte har. Löjligt.
Större teknikförändringar som tex autobroms går ju oftast att införa endast vid modellgenerationsskiften. Beroende på när dessa infaller kan ju vissa märken ligga efter några år. 2009 när förra Astran kom hade väl ingen compaktklassare autobroms. Vissa modeller, ofta mindre , kan också vara för priskänsliga för dyr teknik. Än finns väl inget lagkrav på autobroms så det står var och en fritt att välja. Av den anledningen ser jag heller inget konstigt med att alla Astra utom instegsmodellen ( som i praktiken kommer att sälja noll och inga) har autobroms. Det finns kanske vissa som inte vill ha/betala för tekniken, lika lite som jag vill bråka med KIA om garantiärenden i 7år. (haha)

#112
2015-10-26 17:28

Man kan ju även tillägga att Golf 7 de första årsmodellerna hade en *inropare* utan autobroms.
Tror den sålde 0 exemplar...eller några få bara.
Blir väl samma med Astra.

#113
2015-10-26 17:30

Håller med MVH AL angående autobroms.
Det är ingen angenäm upplevelse......men 1000 gånger bättre än alternativet.

#114
2015-10-26 17:57

Kan tänka mig att autobroms kommer bli lite självreglerande genom lägre försäkringspremier. Särskilt i städer där det är högt tempo och mycket krockar. Folk kommer då efterfråga det för att få ner försäkringskostnader. Håller också med om nyttan med autombroms även om det är en sån där sak som kan kännas klart obehagligt när det griper in, man är ju liksom van att bestämma själv över inbromsning i alla lägen.

Ändå undrar jag om systemen är 100% pålitliga och att det inte finns nån riskkompensation (studier på det AL eller gissar du bara?). För det är ju så att om folk börjar vänja sig vid att den griper in vid t.ex. kökörning när man är ouppmärksam och det nån gång missar rent tekniskt så handlar det ju just om en krock som skapats av att man litar 100% på systemet och använder det på ett felaktigt sätt.

#115
2015-10-26 18:36

Leifer - när autobromsen slår till så hade man nog bromsat "manuellt" långt före så att tro att det kommer att kännas "obehagligt" är nog just att tro utan att veta. Personligen föredrar jag klart att bilen bromsar när jag själv missat - och inte minst om man undviker en kollision. Däremot kanske du förväxlar autobroms med adaptiv farthållare för den kan ju bromsa innan du själv tänkt göra det - i vart fall för den som gärna lägger sig kloss på framförvarande bil.

#116
2015-10-26 18:39

" man är ju liksom van att bestämma själv över inbromsning i alla lägen. " Autobromsen griper in först när du absolut INTE har tänkt att bromsa. För just vid det tillfället har du inte koll.
Autobromsen griper in så sent att skulle du *testa* det i verkligheten, alltså vänta med att bromsa ....tro mig...du skulle få byta byxor efteråt. ;-)

#117
2015-10-26 18:43

Autobromsen på min bil har räddat mig och den framförvarande en gång.
MEN, och detta är sant.
Efter denna "upplevelse"... så är jag mer uppmärksam än jag var innan..... för den "upplevelsen" vill jag slippa i fortsättningen.

Ursäkta för OT

#118
2015-10-26 19:06

Jag har, nästan, varit med om ett ingrepp av autobromsen också fast jag körde inte bilen utan satt i passagerarsätet.
För tre veckor sedan i en Golf sportscombi, ett färgeläge med sex filer och flera sidopåfarter där bilar körde in och ut precis framför nosen, en gjorde detta bara 6-7 meter framför och displayen i instrumenten tändes upp med varningen och bilen ryckte till men det avbröts innan den börjat bromsa för föraren nuddade lätt på bromsen själv.
Första gången det hänt fick jag veta.

På just den bilen tre månader gammal hade backvarningen fått hicka nyligen och inte indikerat en grind som bilen backat in i, skadad lack som följd, sådant gör att man fundersamt undrar vad man skall tycka om teknikens under?

#119
2015-10-26 19:15

Peter E, har du testat autombromsen i kökörning? Dvs låga farter där det plötsligt blir stopp. Du har inte heller svarat om tekniken är garanterat 100% pålitlig i alla lägen. Så om du ska kritisera mig som du gärna gör av okänd anledning så får du svara på det jag skriver.

Nånstans finns ju en säkerhetsmarginal för systemet och det kan mycket väl vara så att du själv just tänkt bromsa men att ligga väldigt nära bakom någon, om det är så, så stämmer inte din utsaga att autobroms bara aktiveras när du inte tänkt bromsa (dvs att den aktiveras bara när det är absolut sista möjligheten att stanna i tid). Det är ju också säkert så att olika tillverkare har kalibrerat sina system olika och att dom även agerar olika, även där stämmer då inte din utsaga. Det finns ju också mer avancerade och dyra system liksom enklare och billigare system.

#120
2015-10-26 19:26

Pi
"Leifer - när autobromsen slår till så hade man nog bromsat "manuellt" långt före så att tro att det kommer att kännas "obehagligt" är nog just att tro utan att veta. "

Ok om du nu har kolla på marknadens alla system så är jag faktiskt lite imponerad men du skrev "nog" vilket då är ett tecken på att du själv inte har 100% koll.

Frågan kvarstår därmed, kan autobroms aktiveras i någon situation före du själv hade bromsat och ändå klarat hindret? Kan det vidare vara så att autobroms i nåt läge bromsar i onödan, dvs systemet läser fel eller där du bättre hade klarat dig med en undanmanöver.

Som jag tolkar autobroms så är det inte problemfritt eller felfritt utan det handlar om att systemet överlag är bättre än människor då människor tenderar att tappa uppmärksamhet nån gång ibland liksom tenderar att reagera långsamt ibland. Det är ju också så att det är tänkt som ett komplement och då kan man ju förstås resonera att det är minst lika bra som en bil utan systemet men den logiken kan vara lite felaktig (exempelvis då om en del använder systemet för att kunna vara mindre uppmärksamma i kökörning). Det finns också många olika system med styrkor och svagheter vilket gör det lite problematiskt här när man generaliserar om systemens förträfflighet.

Och nej, jag är inte emot eller negativt inställd till autobroms som teknik, men det gäller ju att det används rätt och implementeras rätt. Man kan också undra om systemen är felfria och t.ex. klarar en rejält snöig front utan funktionsbortfall.

#121
2015-10-26 19:36

MVHAL. En verkan på 1 % ..wow! Ja det är precis då som jag ser på det att 1% råder över resterande 99% när borde vara så att 1% ska ringas in o korrigeras.
Det är enkelt enligt dig, den frånvarande föraren som sitter o smuttar på kaffe missar den uppkomna situationen men bilen bromsar in hårt kaffet skvimper ut över mobilen som blir förstörd, haha lixom...två flugor i en smäll då alla klarar sig helskinnade!

Jisses man tar sig för pannan.

Det saknas så många möjliga scenarion här att jag vet inte vad. Det behöver för det första inte vara föraren som dricker kaffe och det heta kaffet kan ta sig vilken riktning som helst och vad är det bilen bromsar för? Hur är det med bakomvarande trafik? Att bromsa är inte alltid rätt!

#123
2015-10-26 20:02

Leifer - givetvis finns det flera olika system varav de från ett par franska tillverkare är mera utsatta för kritik än andra eftersom de inte skyddar vid hastigheter från typ 20--30 km/t och lägre.
Som många redan sagt - blir du överraskad av att bilen plötsligt bromsar själv så skulle du nog bli ännu mera överraskad av den kollision som skulle vara ett faktum om inte bilen bromsat. Sen kan det givetvis bli fel och olika system är olika kalibrerade men de flesta är nog trots allt bättre att ha än att inte ha.
Jag vill gärna ha autobroms på min nästa bil men trots allt så finns det andra egenskaper som man också vill ha så vill det sig illa så kan det ändå bli en bil utan den säkerhetsfunktionen. Allt är tyvärr kompromisser i nån form.

#124
2015-10-26 20:35

leifer: Den gången när autobromsen gick in och bromsade min bil så fungerade det till 100%.
Om det innebär att den alltid fungerar till 100 % kan ingen svara på.
Fungerar airbagsen i din bil till 100%?
Det vet du inte förrän det smäller.
Förhoppningsvis slipper du få reda på det.
Autobroms kan vara en hjälp att slippa få reda på det. (Kan ju vara en Takataairbag)
Jag kan för mitt liv inte förstå varför man ifrågasätter olika system som är en hjälp att klara både sig själv och andra att komma lindrigare undan vid eventuella krissituationer.
Men det är klart, har man inte upplevt det själv så kan det vara svårt att ta till sig.

#125
2015-10-26 20:56

+1 till Peter E's senaste inlägg !

#126
2015-10-26 21:14

https://youtu.be/_8nnhUCtcO8
Tilliten var rätt stor för Volvo,men 100% säkerhet är"svåruppnåeligt",just detta råkade ju tyvärr filmas.

#127
2015-10-26 21:19

Om man märker att autobromsen slår till betyder inte det att man kört vårdslöst/ouppmärktsamt? Det är inte så att det är den adapptiva farthållaren som bromsade in lite och att det var den man kände av och inte autobromsen? Trodde att autobromsen mer var att rädda när inte den mänskliga faktorn inte riktigt hänger med och räddar upp situationen i sista stund. Att de alltid ska fungera till 100% kan man aldrig vara riktigt säker på med något system.

#128
2015-10-26 21:23

Shogun: I mitt fall så var det en sekunds(två kanske) ouppmärksamhet som fick autobromsen att göra sitt jobb.
Hastigheten var vid tillfället runt 30 km/h på en gata.
SAABen framför mig bromsade precis när jag tittade till höger på en intressant fotgängare...... ;-)
Sedan PEP det till HÖGT(varning) och nån tiondels sekund senare tvärstannade bilen. Där satt jag med hjärtat i halsgropen. Personen/personerna i SAABen märkte nog inget, tack vare autobromsen.
Följden av detta blev att jag är superförsiktig nuförtiden.(tittar ej på intressanta saker vid sidan)

#129
2015-10-26 21:36

Om vi återgår till Astran så verkar det som om LED-Matrix strålkastarna är ett steg(stort?) framåt vad gäller hjälpmedel för föraren.
Eller kommer bra ljus vara en ursäkt för att ta större risker? ;-)

#130
2015-10-26 21:38

ENTJ1: videon du länkar till har redan diskuterats på annan plats. Bilen i fråga har INTE fotgängardetektion, det är extrautrustning på den Volvon. Och är man så KORKAD att man testar funktionen (som inte finns) på detta sätt, ja då får man skylla sig själv.

Att testa autobromsens funktion rent generellt är något man inte ska göra. Det behövs bara att det är det minsta lilla halt (t.ex. regnigt) för att man ska krocka. F.ö. så tror jag det krävs att man är dumdristig och/eller mycket modig för att testa funktionen i trafiken. Man bör även ha gott om pengar, samt ett rymligt samvete (whiplashskada på föraren och passagerare i den bil man kör in i).

Det är mycket uppenbart att många här inte har en susning om funktionen på en autobroms i praktiken. Att ni inte testat en att köra en bil med autobroms är också helt uppenbart.

#131
2015-10-26 21:44

Peter E, detta handlar inte om nån krockkudde utan är nåt helt annat och ett aktivt system för att undvika olyckor. Sen om läser mig rätt, vilket du inte gör uppenbarligen, så ifrågasatte jag inte autobroms som företeelse utan den teknik som vi ser nu (och då var det mer av typ concern än ifrågasättande). Du verka ha svårt med läsförståelsen och frågan är då varför du håller på att dumma dig. Lägg ner tramset framöver. Jag är alltså inte alls emot autobroms men kanske är du av typen som bara förstår svartvita resonemang, vilket det är flera av här, så du är i gott sällskap i såna fall.

#132
2015-10-26 21:47

Peter.

Just det jag menade, och jo jag har autobroms själv men skulle inte våga testa funktionen...... Vad är Matrix-Led för något, någon som vet,N-iklas?

#133
2015-10-26 21:46

Shogun - håller med dig helt och jag spekulerade också om detta med att den adaptiv farthållaren kan vara nåt som man (Leifer bl a) förväxlat med autobroms om man tycker/tror att det vore lite obehagligt när den bromsar - för när autobromsen väl slår till är det nog kört för människan att hinna bromsa en aning senare. Men trots det så är den adaptiva farthållaren väldigt bekväm - inte minst vid 1+2-vägar där hastigheten kan variera kraftigt.

#134
2015-10-26 21:54

leifer: Jag dummar mig inte, jag redovisar min erfarenhet av autobroms, som jag förstår är något större än din, åtminstone vad gäller IRL.
Jag kan bara utgå ifrån mig själv och mina erfarenheter och säga att jag har aldrig kört så försiktigt som jag gör nuförtiden, TROTS alla hjälpmedel som kan förleda mig att invaggas i någon form av falsk trygghet och därmed ta större risker.
Jag har ABS,ESP,Airbags, Autobroms, Adaptiv farthållare. Pre Crash, Multikollisionsbroms, jag har backkamera så jag kan se vad som göms bakom bilen vid backning, bilhelvetet kan parkera själv(jag övervakar alltid)................ Grejen är ju att allt(sågottsom) det där är HJÄLPMEDEL för att jag som förare, mina ev. passagerare och omgivningen ska få det säkrare.
Inga av dessa system är 100%....varken mina eller bilens.. ;-)
Men tillsammans är de tusan så mycket bättre än inga alls.

#135
2015-10-26 21:55

Pi, nej jag pratar om autobroms och lyfte några concerns, likaså Tvärnit. Aldrig påstått att jag är expert på tekniken men det är det få eller ingen här som är heller. Och det kommer vara en enorm teknikutveckling framöver, också i takt med att den testas ordentligt i verkligheten. Får gärna säga emot mig där men jag tror du får svårt i det. Sen kan jag väl be om ursäkt att jag lyfte detta med autombroms från början men där fick jag rätt och efter det började tjatet om hur nödvändigt och bra autobroms är, som du själv föll in i. Mitt förhoppning var just att vi inte skulle prata så mycket om autobroms men det blev tvärtom och snabbt fyllde ett gäng besserwissrar på som vanligt som alltid vet bäst.

#136
2015-10-26 21:57

Shogun: Nej för allt i världen, testa inte funktionen(väldigt otäckt). Var glad att den finns utifallatt.
LED- Matrix är väl att det sitter ett antal dioder i strålkastaren som lyser eller inte lyser beroende på körsituation(mötande trafik o dyl)... tror jag :-) Opel kan styra ljuset mer exakt och därmed effektivare.

#137
2015-10-26 22:00

Peter E, bra att du kör försiktigt men jag tror du gör fel i att tro att alla människor gör och reagerar som du. Det jag tog upp är att såna system kan missbrukas, det var en concern att det kan finnas riskkompensation och att det kan öka med tiden. AL sa tvärsäkert att sånt inte finns, andra fyllde på i detta. Var har ni studierna som bevisar Era påståenden? Jag hoppas ni har rätt men är inte övertygad alls.

#138
2015-10-26 22:03

"leifer: Jag dummar mig inte, jag redovisar min erfarenhet av autobroms, som jag förstår är något större än din, åtminstone vad gäller IRL.
Jag kan bara utgå ifrån mig själv och mina erfarenheter och säga att jag har aldrig kört så försiktigt som jag gör nuförtiden, TROTS alla hjälpmedel som kan förleda mig att invaggas i någon form av falsk trygghet och därmed ta större risker."
Var någonstans skrev jag att jag tror att alla reagerar som jag? ;-)

#139
2015-10-26 22:05

Och leifer: Jag förstår din oro för missbruk av tex de här grejerna vi pratar om.
Men jag tror att din oro till allra största delen är obefogad.
Undantag kommer alltid att finnas.

#140
2015-10-26 22:13

Leifer - var framgick det att just du "fått rätt" i debatten om autobroms ? Jag tolkar det snarast som tvärtom om vi lyssnar på t ex Peter som faktiskt upplevt funktionen i verkligheten. Talade även med en bekant som är bilförsäljare och han hade också varit ouppmärksam för en sekund (rondellkörning) och räddats av autobromsen. Och givetvis kommer detta att utvecklas mycket men det hindrar oss väl inte från att ändå anamma detta så snart som möjligt. Sen tror jag du menar "bekymmer" när du skriver det engelska ordet istället i din f ö svenska text...

#141
2015-10-26 22:16

Peter E, ok och ska bli extra intressant att följa hur vissa sportiga t.ex. Audi och Bmw kommer framföras med denna teknik. Då borde dom alltså köra försiktigare framöver om det är i linje med vad du säger, vill jag se innan jag tror på det :)

Och skulle bilar börja köra försiktigare med autobroms så blir det ju då frågan hur rolig körupplevelsen är. Alltså sånt som märken som Toyota och Opel hela tiden för höra, att dom är så tråkiga. Menar man att det är tråkigt att köra lagligt eller vad?

#142
2015-10-26 22:21

Pi,

Jag skrev
"Och det kommer vara en enorm teknikutveckling framöver, också i takt med att den testas ordentligt i verkligheten. "

Och jag menar att jag har rätt där, men då menar du alltså att jag har fel eller vad? Nej du skrev ändå samma sak i senaste inlägget. Dvs du kan ju då skriva att du håller med liksom...

concern menar jag mer som frågetecken om eventuella brister som inte är helt utredda.

#143
2015-10-26 22:21

Leifer - vem som skriver här tror INTE att det kommer att ske en stor teknikutveckling ? DET är väl i alla fall ingen åsikt som du är ensam om - och inget som nån sagt emot.

#144
2015-10-26 22:27

Pi, och om det är stor teknikutveckling framöver hos alla tillverkare, kan det då innebära att det finns vissa eller till och med stora brister idag?

Du behöver inte svara, I rest my case...

#145
2015-10-26 22:29

Det värsta är inte bilar med autobroms, det är alla UTAN. ;-)
Vad har ni för bilar egentligen?

Och för att övergå till Astra(snygg övergång?) så tror jag nog det är en utmärkt bil. Som blir bättre i kombiversion. MED autobroms.

#146
2015-10-26 22:33

Jodå, jag svarar gärna. T ex så förefaller det ju som att både Peugeot och Renault har ett ovanligt synsätt på "arbetsområdet" för autobromsen så visst finns det många brister idag men samtidigt så skall ju inte detta hindra oss att välja bilar med detta säkerhetssystem - bara för att det finns brister. I så fall lär vi aldrig få se systemen införda på våra bilar.
Jag förstår uppriktigt inte vart du vill komma... Menar du på fullt allvar att vi skall avstå från detta bara för att inte alla tillverkares system är "fulländade" ? Det lär dom nämligen aldrig bli.

#147
2015-10-26 23:30

Pi, var har jag sagt eller menat att man ska avstå från autobroms??? Går det överhuvudtaget att hålla två tankar i huvudet samtidigt i våra diskussioner, ibland undrar man. Nej det handlade snarare om vikten av det, en del pushar ju som tusan för autobroms här och menar att märken som ligger efter där på nåt sätt, är kassa. Är det deal braker? Och hur bra är dom systemen i praktiken, det var ju frågan. Det är ju också en dyr och avancerad teknik som mindre biltillverkare kan ha problem att få fram, dvs det kan minska mångfalden om flera tillverkare slås ut när dom inte hänger med i teknikutvecklingen. Inte heller det är givet svartvitt. Det kan också göra våra bilar dyrare (gynnar väl då också finare märken framför billigare märken) och mer komplicerade att laga med tiden, drabbar väl främst de som har lite äldre bilar.

Här en artikel som i princip lyfter allt jag sagt inkl concerns.

https://practicalmotoring.com.au/car-advice/autonomous-emergency-braking...

Artikeln sammanfattas på slutet bra med;

So while I welcome AEB, as we must applaud any technology that has the capability to save lives, we must also be cautious that this particular technology has the very real potential to be abused and further serve to distract drivers. I would like to see the advertising reflect this danger so that we don’t swap one set of problems for another.

#148
2015-10-27 07:30

#134... kunde inte sagt det bättre själv! (har inte lika välutrustad bil tyvärr...)

#149
2015-10-27 16:30

LED Matrix, IntelliLux, (intelligent ljus) på Opel, är 8 LED i varje strålkastare, 5 fyrkantiga vid grillen, 1 mycket stor och rund i den märkestypiska vinkelhaken och två mindre mer rektangulära i det mörka yttre hörnet under de övriga, dessa är för sidobelysning och den stora runda är, förutom att lysa extra starkt, en imitation av den tidigare Xenonlampan i avsikt att behålla ett välkänt Opelutseende.

LED systemet kan fungera antingen som ett vanligt med hel och halvljus man reglerar själv eller helautomatiskt då helljuset är på hela tiden och ställer in sig i förhållande till andra bilar.
Systemet styrs enbart av en kamera och en dator som skall se skillnad på reflexer, vägskyltar, gatubelysning, strålkaster och bakljus och med hjälp av detta och bilens hastighet kopplar i och ur automatiken, stadstrafik, landsväg, motorväg osv. respektive anpassar den till vägen.
Systemet kräver inte GPS eller navigationssystem som de hittillsvarande på lyxbilar varför tekniken blir enklare och priset lägre.

Även när automatiken är inkopplad kan man när som helst gripa in och ändra till halvljus med spaken som vanligt.
Kopplas i och ur med en knapp och inte på menyer.
Ändring för höger vänstertrafik görs på skärmen.

I det vassa hörnet i bakkanten på strålkastaren står det "iLux" med silverbokstäver.

#150
2015-10-27 17:26

Bra ljus är ett klart plus. Hoppas bara att det inte kostar alltför mycket och att det i alla fall kan fås som tillval även till lägre utrustningsnivåer.

#151
2015-10-27 20:17

Det finns en del negativt med denna nya, en sådan företeelse är ologiska begränsningar av utrustningen.
(Sådant tycks vara rätt vanligt på de flesta bilmärken av någon outgrundlig orsak?)

Dessa går normalt bara att få som standard i Sverige eller beställa i övriga länder med de två dyraste modellerna, märkligt eftersom det inte finns någon teknisk orsak att begränsa utrustningen.
I Sverige är det standard på Dynamic (då ingår också LED bakljus) som är dyraste i Sverige med 195 000, det finns en ännu dyrare men den tas inte till Sverige.
Så Svenskt pris saknas men i Tyskland kostar det motsvarande 10 650 kr.

En annan störande detalj är att standardstolen för passageraren inte är justerbar i höjd, det i kombination med ej justerbar höjd på bältet är tveksamt.
För att få det är steget sportstolar som kostar 6400, visserligen får man då alla justeringsmöjligheter inklusive sätesvinkling och elektriska svankstöd i form av luftkuddar, 3200 per stol, det är inte dyrt, men ändå.
Priset ökar lätt, mellanmodellen för 170 000 med aluminiumfälgar, dessa stolar och ännu något tillval för ca 3000 så är man uppe på 185 000 med den 3-cylindriga, en realistisk prislapp.
Man får något bra för pengarna, men omvänt med lågt pris följer vissa brister.

#152
2015-10-27 21:07

Angående Autobromsens effektivitet så är det väl belagt att den räddar både liv som nackarna (i huvudsak). Studier pekar på någonstans runt 25-45% skadereduktion, vilket är i klass med krockkudden. Jag tror inte att exempelvis Leif ondgör sig över att det sitter krockkuddar i bilarna, eller?
Angående riskkompensationen så bygger den på att föraren alltid vill hålla sin upplevda risknivå konstant. Riskkompensation finns därför alltid med som en faktor, oavsett vi pratar ESP, fyrhjulsdrift, dubbdäck eller autobromsen. Men i det sistnämnda fallet är riskkompensationen inte mer än några procent (se exempelvis Folksams enkäter) och olycksdata bekräftar den hypotesen. Autobromsen griper som sagt in så sent och med sådan kraft att den är allt annat än komfortabel.

Tvärnit funderar också på hur sannolikt det är att systemet fallerar. Ja, systemen är certifierade enligt samma krav som exempelvis krockkuddar, bältessträckare eller ABS-bromsar. Det finns alltså en möjlighet att de missar och fallerar, trots många kontrollsystem och dubbla sensorer etc. Men studerar man hur olycksutfallet ser ut, och jämför de bilar som utrustats med bromsen och de som inte har den - allt annat lika - så är förtjänsterna många gånger större än vad systemen kostar att utveckla och hålla i drift. Så de är samhällsnyttiga. Systemen finns och används också inom rymd, militär och flygindustrin sedan många år tillbaka, så där finns en rätt god erfarenhetsbank att ta av.

Det som gör autobromsen så intressant är att där finns en sådan enorm utvecklingspotential. I fallet fysiskt skydd har vi inte så mycket mer att erbjuda kunden, i alla fall inte utan att bilen blir avsevärt mycket dyrare eller krångligare att använda. Om vi studerar den bil som just nu är världens fysiskt säkraste, Volvos nya XC90, så har den branschens största andel superhöghållfast stål. Och den har även nya inre skydd i form av lösningar för nack och ryggskador, samt ett knippe krockkuddar etc. Sammantaget ger detta förstås ett utmärkt skydd om olyckan väl är framme. Men hur säker bilen än är, så är det förstås ännu mer effektivt om den aldrig krockar. Och gör den det, så skall där finnas teknik som mildrar kollisionen i så hög grad som möjligt. Jag talar då om autobroms som drar ner hastigheten med c:a 30 km/h innan kollisionen och som (snart) själv väljer optimalt krockvinkel samt klarar både vilt och oskyddade trafikanter (en stor olycksgrupp). Med den preventiva tekniken finns det stora möjligheter att drastiskt reducera dödstalen inom denna grupp(-er) - och det skall enligt mitt förmenande premieras.

Hur denna nya Opel sedan är ur ett rent säkerhetsmässigt perspektiv kan jag inte uttala mig om. Det får framtiden utvisa.

MVH AL

#153
2015-10-27 21:24

Anders, läs vad jag skrivit tidigare, jag är inte emot autobroms för tjugotredje gången. Jag klarar dock att hålla två tankar i huvudet samtidigt och inser att autobroms inte ännu är en mogen produkt, det är krockkudden. Det är dessutom en helt annan komplexitet i autobroms så jämförelsen är inte särskilt relevant. Men du kom igång med autobromsen till sist, nu överskuggar den allt. Jag försökte faktiskt tona ner den lite här men det tycks vara omöjligt.

Men det var kul att du nu erkände att det finns riskkompensation och att du inte heller vet säkert hur det kommer falla ut i praktiken. Ditt tidigare påstående var alltså felaktigt och sen lägger du till dina gissningar.

#154
2015-10-27 21:41

Nu vet jag inte riktigt hur det står till med läs- och uppfattningsförmågan Leif, men snälla människa, sluta hitta på saker som ingen sagt. Det skapar bara en massa oreda. Du vet att jag tjatat på dig om detta fenomen under åratal.

Angående autobromsen så är riskkompensationen många gånger lägre än för andra system, under 5% av förarna säger sig ändra sitt risktagande kopplat till förekomsten av systemet. Det är lägre än både för ESP, ABS eller dubbdäck.

Det praktiska utfallet från autobromsen ser vi olycksstatistiken. Betydligt lägre skadenivåer hos fordon som har tekniken, än de som saknar den. Vi pratar nivåer i paritet med krockkudden, och långt därutöver hos de dyrare systemen som sitter i flertalet Volvo-bilar. Det gör systemet ekonomiskt försvarbart, d.v.s kostnaden för att utveckla det och hålla det igång är många gånger lägre än kostnaderna för trasiga bilar, nackskador och invalidiserade.

Att autobromsen inte skulle vara mogen håller jag heller inte med om. Redan under 90-talet kom de första systemet - om än i en annan form än det vi ser idag. Mercedes, Lexus och Volvo var tidigt ute med sina versioner - som nu har funnits i flera år på marknaden. Idag sjunker kostnaderna och allt fler väljer att skicka med bromsen redan i standardutrustningen. Och som jag skrev tidigare. Tekniken är allt annat än ny. Den har funnits och använts inom annan industri i årtionden (militär, rymd, och flyg).

Nej Leif, jag tror helt enkelt att du har en väldigt begränsad erfarenhet av autobromsen, och ännu mindre kunskap om vilken enorm potential den innehåller.

MVH AL

#155
2015-10-27 21:44

Jag skulle ju skriva något om Astra i största allmänhet också.

Det är så att det är i detaljerna som det mesta ligger som man teoretiskt kan beskriva på denna, så därför blir det rätt mycket detaljer.
För att göra det mer lättöverskådligt delas det upp i kortare delar.

Det ska inte tolkas som att detta antyds vara världsunikt eller extremt märkvärdigt om detta inte uttryckligen påstås – utan bara en mer utförlig redovisning av detaljer som Astra erbjuder med ibland en jämförelse med någon annan modell för att sätta in något i ett större sammanhang.

Tyngdpunkten är detaljer som normalt inte brukar beskrivas eller tas upp.

Karossen använder liknande material och stålkvaliteter som de bästa konkurrenterna.
Flera olika lager av varierande typ av stål bygger upp flertalet balkar, t.ex. B-stolpen har tre lager stål av olika typ och hållfasthet.
Främre och bakre tvärgående krockbalkar med tillhörande längsgående är i aluminium.

Balkarna i karossen är inte tydligt mindre i dimensioner än förut. Vindruteramens tvärbalk i taket är uppbyggd i en mer avancerad dubbel ”bikakeliknande” struktur, ser stark ut.
Viktminskningen tycks bestå i minskat antal takstolpar, från tio till sex.

Bakskärmarnas bakre akterpaneler (bredvid bakluckan) är förbundna via förstyvningsprofiler med bakre hjulhusen och balksystemen kring C-stolpen.
Detta är inte helt vanligt på alla bilar.

(En upptäckt vid granskandet av ett tiotal andra i storleksklassen var att Golfens utformning i aktern är lite märklig, det finns en stark balk runt överdelen av bakluckans öppning men denna går inte hela vägen ner till golvet, är inte förbunden med hjulhusen eller någon annan balkstruktur utan avslutas mitt på en tom tunn plåt.
Vidare fanns det på förra Golfen 6 en vertikal balk bakom bakdörren i C-stolpen liknande den på Astra, den nya 7 har helt förlorat den, bara tunn plåt.)

C-stolpens utformning är baserad på krocksäkerhetskrav angående kritik mot skymd sikt.

En stor del av den yttre plåten, även undersidan är vanligt stål medan höghållfast stål är placerat i lager innanför den yttre plåten, förmodligen positivt för rostskyddet.

Nytt är ett förstyvningsstag mellan fjäderbenen sammanbyggt med torpedväggen.

Hela fronten är utformad på ett nytt sätt, liknande BMW 1-serie med en inåtflyttad balkstruktur närmare motorn och en yttre krockzon för mindre smällar där inget ”dyrt” blir skadat utan bara plast, strålkastare och utbytbara delar.

Opels indragna motorhuvar som man införde med Insignia är för att sänka kostnaderna i småkrockar, en ny huv är en dyr komponent.

Inga plastpaneler täcker undersidan utan hela bottenplattan är utformad för att vara slät, jämn och aerodynamisk.

#156
2015-10-27 21:58

Motorerna är förhoppningsvis lika bra som de gamla, dock Direktinsprutning väcker vissa funderingar… den gamla 1.4 T var en av de renaste på marknaden, inte bara i partiklar utan i övriga utsläpp också.

Tekniskt på papperet finns ingen synbar brist, den nya typen av kamaxelkedja som uppfanns på den 3-cylindriga och nu sitter på 1.4 är intressant.

Nya 1.4 Turbo är förövrigt den 3-cylindriga motorn med en cylinder till och lite ökad volym.

Turbo? en tysk ställde frågan varför Turbo på luckan när alla har det?
Opel har valt att låta turbo visa att det är en bensinmotor, också ovanligt, skäl nog.

Automatlådan, lite ovanlig eftersom den dels är en egen konstruerad och tillverkad växellåda som tillverkas i Rüsselsheim och Österrike, (flertalet köper ju in automatlådan utifrån)
Och dels för att den som nästan ensam har ett vinterläge som gör att den kan starta på treans växel, (som Omega 1988) (gamla Vectra kunde starta på 4:ans växel) Mazda kan kanske starta på 2:an, oklart, Peugeot mumlar något, information otydlig.

Alla modeller utom dyraste, manuell handbroms standard.
Den elektriska fungerar som tidigare som en manuell, kan bromsa bilen medan den rullar.

#158
2015-10-27 22:08

Anders, var ditt eget resonemang om riskkompensation, läsförståelsen är god och det är bara att skrolla tillbaka till dina egna inlägg. Din egen läsförståelse är dock högst tveksam då jag inte sagt att autobromsen är fel eller att den inte kan göra nytta. Det är dock långt kvar tills den finns på alla bilar och tills att den fungerar riktigt bra på alla bilar. Den autobroms som Volvo har kanske är bäst, men resonemanget om mogen produkt eller inte gäller alla tillverkare som helhet. Läs gärna länken jag gav tidigare, det innehåller det jag sagt.

Exakt hur bra autobroms kommer fungera i praktiken återstår också att bevisa, men man kan ju göra optimistiska gissningar som du gör.

#159
2015-10-27 22:06

De nya LED DRL ljusen är typen som byter färg till gult och blir blinkers som ex. Mercedes.

En detalj att uppskatta obeskrivligt är att bakljusen även på denna nya Astra kan brinna dagtid när enbart varselljuset brinner fram, inte kunnat finna någon annan ny bil som har det – än.

Bilar med släckta bakljus i trafiken är störande, ökar risken för påkörning bakifrån och det är inte snyggt.
Astra levereras med släckta bakljus men i den omfattande avdelningen för personliga inställningar på skärmen kan man ändra till lysande.

Funktionen hos upp till 39 olika stora och små funktioner kan ändras via inställning på skärmen.

LED bakljusen har vanliga glödlampor för blinkers, personligen ogillar jag LED blinkers bak, avsaknaden av toning upp och toning ner minskar uppmärksamhetseffekten, LED blinkers är bara av, på, av, på, med kolsvart emellan, vanlig glödlampa erbjuder en ständigt pulserande levande vågrörelse som drar till sig mer uppmärksamhet.

Dolt nyckelhål i förardörren av samma typ som Golf, bara den som känner hemligheten kan hitta det.

#160
2015-10-27 22:14

N-iklas.

"Bilar med släckta bakljus i trafiken är störande, ökar risken för påkörning bakifrån och det är inte snyggt.
Astra levereras med släckta bakljus men i den omfattande avdelningen för personliga inställningar på skärmen kan man ändra till lysande."

Håller fullständigt med om detta, det är irriterande då många "glömmer" att sätta på ljuset när det behövs. Undrar hur länge det dröjer innan vi får en regeländring på detta? Dumt är det hur som helst.......

Gillar när folk är insatta i bilar/märken där man kan få korrekt info om bilen/märket ifråga.

#161
2015-10-27 22:29

Det är ju som sagt där vi skiljer oss åt Leif, jag gissar sällan utan att vara tydlig med att det. Följaktligen så finns det ett starkt empiriskt stöd för att autobroms minskar skadeföljderna. Det är inget jag spekulerat ihop, utan fullt härledbara slutsatser baserat på riktiga olyckor. I dessa olycksdata ser vi att bilar som har tekniken har lägre skadeföljd än de som inte har ett system. I samma studier har man även frågat förarna hur de upplever sin autobroms, och där kunnat se att en försvinnande liten del ändrar sitt risktagande kopplat till bromsen. Åter, tvärtemot vissa andra, så gissar jag inte. Läs gärna in dig på ämnet. http://www.euroncap.com/sv/fordonssaekerhet/saekerhetskampanjer/2013-aut...

Men bra att du inser potentialen i den preventiva tekniken. Den är mycket stor, många gånger större än hos de traditionella lösningarna.

Och självklart finns det en variation i prestanda hos olika system och konfigurationer. Men det innebär inte att effekten ens från det mest simpla system är noll. Autobromsen är här för att stanna, precis som ESP (som också har olika bra funktion) eller krockkuddar och bilbälten och whiplash-skydd (samma sak där). Så den klassiska tekniken med att åberopa eventuella komplementhändelser är bara nys. Vi har en fullt härledbar och konstaterad skadedämpande nivå - rakt över hela populationen - och det finns inget som talar för att det är frågan om regressionseffekt (som Leif nog egentligen menar utan att förstå vad det innebär - ett fenomen som jag inte går igenom här just nu).

Alltså: Bra att du förespråkar autobromsen. Det bör sitta som standard i alla bilar.

MVH AL

#162
2015-10-27 22:33

En funktion även dyra Mercedes A-klass saknar är att ett flertal inställningar i bilen, belysning, backspeglar, el-manövrerade stolar, värme, ventilation, om sport knapp och automatlåda finns också inställning av styrningen, gasrespons och växellådan, personliga inställningar på skärmen, det man senast gjorde där, ljud, bild eller annat.
Allt lagras i nyckeln och ställs in automatiskt vid upplåsning – om man vill.

Klimatsystemet och värmestolarna kan också förprogrammeras att automatiskt inta en specifik inställning varje gång bilen startas, exempelvis på vintern ställs värme, fläkt, defroster el-bakruta, elstolar i vald nivå och inställning av zon höger-vänster in utan att man behöver tänka på det.

Eluppvärmt baksäte finns.

Knapparna för klimatsystemet har olika färger på indikeringslamporna beroende på funktion, rött, blått, grönt, gult och lamporna sitter också på olika plats på knappen och i olika horisontella och vertikala linjer beroende på funktion.
Detta underlättar att se vad som är på och av med en snabb blick, speciellt i mörker.
Uppdelningen i två paneler istället för en enda underlättar också.
Sannolikt unikt.

På den automatiska anläggningen är den röda och blå indikeringen för värmejusteringen på vridrattarna inte målad på panelen utan en belysning som kommer inifrån själva ratten vars sidor består av genomskenlig ”plastkristall”.

En annan mycket nyttig finess Opel haft sedan 2002 och som endast hittats också på A-klass är att varje gång man ändrar något på ventilationsreglagen visas alla ventilationsinställningar automatiskt i halva nedre delen av skärmen några sekunder, detta är till stor hjälp och underlättar så man slipper lägga så mycket fokus på knapparna.

Man kan också ställa in att den el-manövrerade förarstolen skall backa några cm bakåt varje gången man öppnar dörren för att underlätta i och urstigning.

El- fönsterhissarnas och takluckans säkerhetsfunktion stoppar och öppnar hela vägen till ändläget igen, Skoda öppnar bara några cm, Mazda stannar halvöppen.

Fönsterhissarna kan öppnas och stängas med fjärrkontrollen, på A-klass går det faktiskt endast med det dyrare nyckellösa systemet.

Säkringarna sitter bakom panelen framför växelspaken, öppnas på olika sätt beroende på typ av utrustning.
Dummaste stället för säkringar är A-klassen där de sitter i golvet under två golvmattor på passagerarsidan, fuktigt ställe för en elcentral.

Belysning solskydden, sitter två lampor på var sida om spegeln under vanligt lock, många numera har en enda i taket istället som Golf och A-klass, Mazda har en lampa bredvid spegeln, samtliga med skjutlock, personligen upplever jag att dessa ger ett billigt intryck.

Byta glödlampor strålkastare halogen är enkelt genom vridlock placerade ovanpå.
Höger vänstertrafik ändras på skärmen för LED ljusen, Halogen behöver inte ändras.

El-Fönster och taklucka kan användas i 10 minuter efter att tändningen stängts av, Mercedes 5 minuter, Mazda 40 sekunder.

Sedan många år blinkande bromsljus vid maximal bromsning, BMW 1-serie har en extra bromslampa som tänds istället, inte lika bra.

Skyltigenkänningen kan läsa nästan alla typer av normalt förekommande vägskyltar inklusive digitala och visar dessa konstant, systemet är också så intelligent att det kan upptäcka nya okända skyltar det inte kan känna igen och meddela att en sådan skyllt upptäckts.
Om navigation ingår i utrustningen hämtas information om skyltar även därifrån.
I - denna storleksklass - har det inte gått att finna alla dess funktioner för skyltläsaren på någon annan bil.

#163
2015-10-27 22:37

Anders, sa inte alls att system inte kan minska skadeföljderna utan pratade om dina siffror, du är partisk i ämnet, det har vi sett förut. Du vill bevisa hur fantastiskt det är och överdriver då gärna. Därför är du optimistisk i dina siffror. Sen kan man ju räkna på best case scenario, bästa systemet i alla fordon som finns på våra vägar, men det är ju liksom en lång väg dit och första steget handlar om hur alla dom systemen som finns nu kommer fungera på vägarna och när det blandas med fordon som inte har autobroms. Och jag håller helt med om att det finns stor potential i autobroms, igen, läs för gud skull nån gång artikeln jag hänvisade till, annars blir det meninglöst.

#164
2015-10-27 22:40

Nu är det inte mina siffror Leif, utan snarare resultatet av flera oberoende studier. Jag la ett intervall eftersom jag inte åberopar en studie utan flera olika . Effekten ligger alltså där. Det är ett faktum.

MVH AL

#165
2015-10-27 22:49

Anders, beror ju som sagt på vilka system och hur långt fram vi tänker oss i en uppskattning om effektivitet. Potentialen är mycket god förstås. Bra dock att se att du varit lite mer balanserad i dina senare inlägg och försiktigare i dina utsagor. Kan vi släppa autobroms nu och gå vidare?

#166
2015-10-27 23:07

Ja du Leif, om du kunde låta bli att tillskriva folk saker de aldrig har sagt så skulle vi komma mycket längre fram i debatterna. Men denna lilla "Leifiska" egenhet är jag ju tämligen van vid, men gör du det medvetet är det riktigt oseriöst... Och jag skummade artikeln, och vad jag som snabbast kunde se (har inte läs allt då jag inte har tid) så är han kritisk gentemot att bromsen inte är perfekt. Och absolut, den fungerar inte alltid (i alla fall inte hos bilar, hos bombplan, missiler, djupgående undervattensfarkoster och liknande är det lite bättre) men det gör inte många andra system heller, så den typen av retorik tyder på en väldigt grund förståelse för trafiksäkerhet. Autobromsen adresserar en tillräckligt stor del av olyckorna för att vara effektiv och farhågor att systemet inte skall fungera är rent nonsens eftersom det bevisligen gör det - enligt tillgänglig statistik. Väldigt få ändrar också sitt risktagande kopplat till systemet (enligt tillgängliga data - inte påhitt).

Mina utsagor? Jag har för fanken inte lanserat en enda sådan. Det enda jag kunnat konstatera är att en hastighetsreduktion om 20% ger de effekterna som jag redogjorde för, åter fakta. Jag vare sig gissar eller spekulerar (tvärtemot Leifs källa exempelvis) utan stödjer mig på naturlagarna. Jag tror inte att vare sig Leif eller hans kära artikelförfattare förmår presentera annat än egna påhitt för att kullkasta rörelselagarna. Så vilka som spekulerar är fullkomligt uppenbart.

MVH AL

#167
2015-10-28 08:58

Anders, om jag har egenheter ska vi då tala om dina egenheter och vad som gör dig oseriös i debatten eller ska vi ta det på annat ställe kanske? Du kommer gärna med tvärsäkra uttalande och din retoriska stil är mycket bombastisk. Och du säger att alla dina uttalanden baseras på fakta, bara ett sånt uttalande i sig visar på att du saknar självinsikt. Du talade tidigare i tråden i termer av att det inte fanns några tendenser av att folk riskkompenserar med autobroms, sen kommer ändå ett mer förstigtigt uttalande senare.

Nu var det ändå igen så att du är mer försiktig över autobromsens förtjänster vilket var min poäng, du kan alltså gärna ta det lite mer lugnt framöver med autobromsen.

Lite trött på din nedlåtande stil faktiskt.

#168
2015-10-28 11:19

Det här med motstånd och ifrågasättande av autobroms påminner mig om en jobbarkompis som dömde ut ABS fullständigt för att "det durrar så obehagligt under foten när man bromsar på vintern"!

#169
2015-10-28 12:23

Något jag är väldigt förvånad över är att Opel inte valt att erbjuda några alternativa bränslen till Astra. CNG/Biogas/Fordonsgas är ju poppis i många delar av Europa och något som Opel verkar ha mkt kunskap inom, speciellt då dom säljer CNG bilar.
Samma gäller el-hybrider, där har man gått ut och sagt att det inte kommer erbjudas överhuvudtaget (om man ska tro utländska biltidningar) på Astra plattformen.
Tycker det är trist att miljövänligare alternativ saknas då Opel bör ha mkt erfarenheter och kunskap från Amperan.
Samtidigt kanske det är en medveten strategi att hålla isär modellprogramen där Astra är mer traditionell och Amperan för nytänk.

#170
2015-10-28 12:27

Ja som sagt Leif, håll dig gärna till fakta och skippa dina egna påhitt så blir debatterna mer givande, det gäller både säkerhet som annat. Om vi kollar in de data och undersökningar som finns så innebär autobromsen en klar reduktion av antalet skadade i trafiken. C:a en fjärdedel av olyckorna inträffar inte alls, då bromsen stannar innan bilarna kolliderar och hos de som ändå inträffar minskar skadeföljden med upp emot 64%. Jag är medveten om att jag skrev 25-40% - det Leif kallar att "överdriva" - men det hänger ihop med att jag helst anger den lägre konfidensgraden enkom för att vara på den "säkra" sidan.

Angående riskkompensationen gäller samma sak som jag skrev tidigare. Det finns väldigt lite i autobromsens utformning som medger att man tar systemet som en intäkt för att öka riskerna via att dricka kaffe eller fippla med mobilen (som frågeställningen gällde men som Leif "glömmer" av att läsa i sin iver att ha något att invända) . De 5% jag åsyftade innan är inte en tillräckligt stor grupp för att påstå att där finns en (signifikant) ökad risk för riskkompensation. Ändå kan man inte med 100% säkerhet påstå att där inte finns en kompensationseffekt hos autobroms, men det gäller även för bilbältet och krockkudden eller något annat. Det vi kan se är att riskkompensationen är avsevärt mycket mindre än hos ESP, dubbdäck och ABS-bromsar - eller andra trafiksäkerhetsåtgärder (som halkbekämpning, nya vägar och rensning av diken). Leif måste alltså förstå att man aldrig kommer ner till noll. Inte ens de kausala lagarna kan uppvisa en sådan precision utan det finns en viss naturlig variation inbyggd även där (fast med skillnaden att Leif inte väljer att fokusera på komplementhändelsen utan istället studerar själva effekten - som ju förklarar över 99% av observationerna).

Så sammanfattningsvis vet vi idag att autobromsen har en något starkare effekt än ESP - ungefär i paritet med krockkuddarna. Nu när systemet förbättras ytterligare är den troligt att denna effekt också förstärks. Hos vissa modeller ser man skadereduktionsnivåer i linje - eller rent av över - bilbältet. Och detta är förstås inte konstigt. En bil som inte krockar ö.h.t ger ju heller inga skador.

MVH AL

#171
2015-10-28 13:45

Jag är mäkta impad att en sådan lite artikel om en provkörning kunnat få så många inlägg?
Opel rör upp känslor! Någon skrev att vi i Sverige aldrig haft känslor för Opel. Fel. Förr var det ett av de vanligaste märkena i Sverige, som när jag växte upp. Gevalia burkar, kallades dom. Pålitliga maskiner som rostade bort. Har ägt några själv och tyckt dom varit både bra och dåliga, som de flesta andra märken. Aldrig nyskapande direkt men pålitliga. Konstigt nog har jag aldrig fått höra så mycket nedlåtande om mitt bilval som de gånger jag ägt Opel, oftast då från Volvo ägare Frun har en Opel nu som bara tickar och går till skillnad mod sen tidigare VW som allt rasade på. Opeln är nog byggd en onsdag medan Folkvagnen säkert var ett måndags exemplar
Denna nya Astran blir nog bra hoppas jag, men jag saknar också fler aktiva säkerhetstekniker och även alternativ som el eller hybrid. Ja även gas mm som nämnts. LED tekniken ser väldigt intressant ut. Skall kolla in kombin när det är dags för ny tjänstebil till våren.
Tack till N-icklas som verkar ha skruvat isär Astran redan! Maken till detaljkunskap. Jag återkommer innan ev. köp!!
Sen en bedjan till AL och leifer. Ingen bryr som er diskussion. Kan inte ni bara ta den i ett annat forum? Snälla! Ett forum för fårskallar. Här var frågan: Vad tycker du om Opel Astra?
Jag hoppas i alla fall att Opel lyckas överleva i framtiden. Men det hoppades jag med SAAB också. Det hjälpte ju inte.

#172
2015-10-28 14:07

En stor del av kommentarerna handlar ju om autobromsens vara eller icke vara rent allmänt...

#173
2015-10-28 14:09

Men... skulle jag ha sagt tidigare: jag har börjat snegla på Opel och funderar lite...

#174
2015-10-28 14:22

@wacom59, fårskallar? Känslorna här gällde väl debatt-tonen och autobroms, inte så mycket Opel tyvärr. Intresset för Opel är alltså ganska lågt och jag tycker det är synd då jag anser att Opels bilar är kraftigt underskattade nu.

@saabnisse, tja om man inte förstår varför saker ifrågasätts så kan man ju ha den attityden, men det handlade alltså inte om att ifrågasätta att autobroms börjar användas på bilar, snarare handlade det om vikten av det (dealbraker eller inte t.ex.) och hur mogna systemen är m.m. Jag kan dock bara tala för mig själv och det var ju fler som hade kritiska synpunkter. Sen blir det ju alltid två läger i debatter och man pådyvlas automatiskt åsikter man inte har, men det är ju så debatt-mekanismen fungerar, tyvärr. Det blir två läger och mycket prestige. Sanningen och verkligheten brukar ligga nånstans i mellan och är mycket mycket mer komplicerad liksom nyanserad.

#175
2015-10-28 16:24

DEL 5
Och avslutande uppräkning av detaljer.

H.U.D. varningen för kollision och autobroms är bra och utformad så att de sex röda lamorna projiceras i vindrutan (inte på en glasbit ovanpå panelen) på exakt det ställe som bromsljuset på en tänkt framförvarande bil ungefär borde befinna sig.
En mindre vanlig utrustning – konstigt nog.

Dubbla USB laddningsurtag i baksätet

Elektrisk parfymspridare som tillval, orsaken är att Opels PR chef kommer från mode och kosmetikbranschen och råkar vara expert på sådant.

Som på gamla Astra kan torkarna resas från rutan i viloläge, detta har visat sig vara mer ovanligt.

Bagageutrymmet har dubbelgolv och väljer man nödreserv ligger det där, då finns ett antal mindre förvaringsfack bredvid, ser påkostat ut - förvånande nog, eftersom det är lite av en nödlösning.
(I fabriken monteras denna utrustning av en speciell robot som enbart gör detta.)

Utöver vågformat golv som minskar friktionen om man skall skjuta tunga lådor fram och tillbaka saknas extra finesser som tidigare funnits, med borttaget mellangolv och utan reservdäck ryms 10 liter mindre än Golf.
Under dubbelgolvet kan man studera några av de många förstyvningsbalkarna som syns i sidorna, förtroendeingivande intryck.

Reservhjulsbalja saknas så ett bytt hjul måste förvaras i bagaget, en speciell lastrem för att förankra ett sådant hjul medföljer.

En liten ”liten” sak är att det finns en ny fälgnyckel med bättre handtag och ledat infällbart huvud som också används för att veva domkraften på ett rejält sätt, en liten men betydlig förbättring på denna punkt då vevarna för domkrafterna modell "ståltråd" är väldigt billigt utförda nu för tiden.

Handskfacket är en av punkterna där man sparat in, det är av typen som sitter i instrumentpanelen och inte en låda som följer med locket vilket är bra, men det finns ingen klädsel eller ens en lampa för belysning.
Vad som finns är däremot en avbildning av en Haj på den högra armen till gångjärnet, en "kul grej" tradition som varit på flertalet Opelmodeller i flera olika utföranden sedan 2006.

En CD spelare kan väljas till och placeras då där men då reduceras volymen.

Inte heller facket till vänster om ratten som nu blivit djupare än tidigare när säkringarna flyttats är direkt påkostat.

Med handskfacket följer instruktionsboken – DETTA är en ofta helt bortglömd detalj, jag tvekar inte att påstå att Opels instruktionsbok är den tydligaste, snabbaste och mest lättlästa av alla, (vilket den för den delen varit sedan 1970-talet) eftersom jag sträckläser instruktionsböcker kan jag säga att de flesta driver mig till vansinne med rörighet och ofattbart mycket text inklämd på ingen yta alls.
Skoda är ett skräckexempel, sidorna är fullkomligt pepprade med bokstäver, rutor, nummer, markeringar och siffror.

Efter att ha läst 40 minuter i Golfens bok för att hitta hur ventilationssystemets inställningar indikeras fick jag ge upp utan att ha fattat vad man egentligen menar och att klura ut vad man menar genom att testa olika funktioner på skärmen är ingen hjälp alls.
Tar högst tre minuter att få alla svar i Opels bok.

Sämst av alla är Peugeot, tydligen skriven av någon med ytterst begränsat ordförråd på svenska, luddiga antydningar och dolska underliggande meningar man får gissa sig till.

Opel har en mobilapp som gör att man kan ta ett kort med telefonen på valfri detalj och automatiskt få upp instruktionsbokens beskrivning av den.

BMW har boken tillgänglig på skärmen, Mercedes instruktionsbok är också mycket bra, men pluttig, man behöver bra syn.

En detalj som kanske kunde nämnts tidigare är att läslamporna och belysningen i taket är bland de bättre i utseende och skärpa, lamporna bak kan tändas fram och en bra detalj är att lamporna fram är infällda bakom en kant som gör att man kan ha ljuset tänt på natten utan att de direkt lyser i backspegeln, i vissa bilar får föraren lamporna lysande i backspegeln så man inte ser någonting om man tänder en läslampa efter mörkrets inbrott.

Armstöd i baksätet saknas i den vanliga 5-d modellen men finns i S.T. kombiversionen, där det å andra sidan är sällsynt komfortabelt, man kan pressa ner armbågen mer än 2 cm i stoppningen.

Höjdjusterbara bälten har tagits bort och så också de mycket påkostade nackstöden som var snäppet mer sofistikerade än t.o.m. Mercedes.
En förlust.

Kombimodellen är något mer påkostad än den vanliga, Omegas tredelade fällbara bakre ryggstöd är äntligen tillbaka, armstödet har nämnts, den elektriska fällningen av ryggstöden är kvar och under golvet som öppnas med kromat handtag finns fortfarande riktiga stuvfack med påkostat utförande utan nödlösningar.

Däremot har den mycket elegant fungerande jalusin som kunde styras i olika funktioner och öppnas upp i taket med ett knapptryck försvunnit, en lyxig detalj att sakna.

Volymen är 30 liter större än Volvo V70.

Och även Opel erbjuder nu på Sports Tourer denna något tveksamma finess med att luckan öppnar sig om man sätter foten under stötfångaren - men bara om man gör det på ett visst sätt.

I och för sig kan man kanske nämna att man kan få instegslister med inbyggd belysning som tillval.

Sedan är resten körupplevelser och flertalet testresultat av strålkastare och liknande och det lär biltidningarna berätta om.

Design är ju en stor satsning för Opel så jag kanske borde säga något om det också även om intresset för det inte är så stort.
Den omtalade C-stolpens syfte är att dölja att bilen blivit kortare och att öka känslan av sportiga kupélinjer genom att visuellt göra bakrutan längre och flackare lutande och taket längre i intryck.

Röd färg är inte bra för att framhäva en bils former, linjer, detaljer allt försvinner på dåliga fotografier, det finns en mörkbrun och blå färg som gör att den ser ut som en dyr lyxbil.
I verkligheten lär en del bli förvånade över intrycket.

På tal om det så är Astra fortfarande en snäppet större bil än Golf trots att den krympt.

1 cm bredare
3.3 cm högre
11.5 cm längre
2.5 cm större axelavstånd
1 mm smalare spårvidd fram – lika.
4.5 cm bredare spårvidd bak
Lättaste grundmodellen 28 kg tyngre.

#176
2015-10-28 17:15

@N-iklas
Mkt fakta och detaljer, alltid kul att läsa. Cred till dig att du hållit nere på att dissa alla andra märken och istället berätta om modellen som sådan samt vad som är unikt. Kul med lite insyn hur man tänkt vid design osv.
En fråga dock, då du verkar ha lite mer insyn än oss andra, för någon som är intresserad av hybrid eller andra bränslen, är det sant det som skrivs att det inte kommer erbjudas till denna plattformen?
Vet du något om hur framtiden ser ut för hybridlösningar och alternativa bränslen såsom biogas för just Astra och eller Opel generellt?
Har sett att nya Chevrolet Volt är på G ut, kommer det komma en ny Ampera också och är det enda spåret för den som är sugen på lite nyare, miljövänligare teknik från Opel?

#177
2015-10-28 17:38

Opel har ALLTID byggt bra bilar så även denna är säkert en riskfri affär. Den ser väldigt bra ut men varför inte någon med fyrhjulsdrift?

#178
2015-10-28 18:07

Niklas
"Motorerna är förhoppningsvis lika bra som de gamla, dock Direktinsprutning väcker vissa funderingar… den gamla 1.4 T var en av de renaste på marknaden, inte bara i partiklar utan i övriga utsläpp också"

Menar du att 1,4T med 140 hästar som sitter i nuvarande/gamla Astra inte har direktinsprutning?

#179
2015-10-28 20:19

Måste bara få replikera N-iklas utmärkta genomgång av Astras finesser och dyl.
Ventilationsinställningar/visning på en Golf är så lättfattliga att man inte ens behöver titta i instruktionsboken.
Hur N-iklas kan sitta och försöka få fram detta i 40 minuter utan att lyckas är för mig en gåta.
Men vi har förmodligen olika syn på detta.. :-)

#180
2015-10-28 23:11

Kollar lite på nätet, gamla 1,4 turbo har kamkedja och då troligen inte direktinsprutning. Nya verkar dock ha DI men har man kamkedja eller kamrem?

#181
2015-10-28 23:19

Leifer - 1.4T i nya Astra har kamkejda.

#182
2015-10-28 23:30

N-iklas - du säger "En annan mycket nyttig finess Opel haft sedan 2002 och som endast hittats också på A-klass är att varje gång man ändrar något på ventilationsreglagen visas alla ventilationsinställningar automatiskt i halva nedre delen av skärmen några sekunder, detta är till stor hjälp och underlättar så man slipper lägga så mycket fokus på knapparna." Då kan du komplettera din anteckningsbok med att på min Golf -12 så visas inställningarna grafiskt på hela touch-skärmen när man är och fingrar på nån av inställningarna..:)
Sen håller jag med Peter - förstår inte heller hur man kan sitta i 40 minuter för att lista ut hur klimatanläggningen i en Golf fungerar. Den är synnerligen lättskött och det behövs knappast nån instruktionsbok för att lära sig den.
En avslutande fråga till N-iklas: Hur kan du ha så detaljerade kunskaper om Opel och t o m om modeller som ännu inte börjat säljas ? Jobbar du inom organisationen eller hur går du till väga ?

#183
2015-10-29 00:57

Gällande insprutning - och då elektronisk sådan - så finns det två typer, dels den gamla Bosch DE-jetronic som kom 1969 och som VW och Opel var först i världen med, VW var före med 5 månader, och som sedan utvecklats med allt mer avancerad teknik i en rad olika versioner men ändå varit samma princip.

Och en nyare variant tydligen uppfunnen av Mitsubishi 1995-96 eller så, skillnaden är att bränslet sprutas i före och vid insugsventilerna i den vanliga insprutningen medan den nya typen sprutas in direkt cylindern.

Mitsubishis GDI fick efter några år dåligt ryckte för att sota och gå som en diesel så fort det var minsta fel på systemet.

Precis som en modern dieselmotor också sprutar in direkt i cylindern.
I denna likhet ligger tydligen den ökade risken för partiklar.
Men ingen vet alldeles säkert eftersom testandet är lågt prioriterat och spekulationer och gissningar dominerar.

Tidigare 1.4 T hade alltså den gamla traditionella ”direktinsprutningen” man talade om förr innan GDI uppfanns.
Biltidningen ams gjorde en stortest av (jag tror det var 14 bilar) 1.4 T var överlägsen i rena avgaser och även bränsleeffektivitet och förbränning, nästan på dieselnivå.

De nya 1.0 och 1.4 T SIDI är samma motor fast antalet cylindrar skiljer och har en ny typ av kedja med vad man kallar "inverterade tänder" som inte ser ut som den traditionella "cykelkedjan".

#184
2015-10-29 01:02

Hybrid och elbilar där finns många rykten och spekulationer, teoretiskt skulle en Insignia hybrid vara lätt att ta fram eftersom den nya 2016 Chevrolet Malibu har en sådan version och man i varje fall gissar att de är byggda på samma bottenplatta, men inte ens det vet man säkert.

Vad som klart sagts är att det kommer en ny elbil från Opel de närmaste tre åren och att denna märkligt nog inte är baserad på den nya enbart elbilen Chevrolet Bolt och tydligen inte heller på Ampera utan en ny elbil ska tydligen komma specifikt för Opel.
Har något att göra med Vauxhall och högerstyrda bilar som GM USA tydligen inte avser att tillverka.
Inte några rykten har sipprat ut om denna.

En bränslecellbil har det sagts ska komma 2020, Opel har hållit på med det sedan 1998, den första fullt fungerande bränslecellbil som kunde köra långa sträckor - utan att råka ut för tekniska fel - var faktiskt en Zafira Hydrogen 1, 2001.

Gällande gasmotorer misstänker jag att de kommer fast inget sagts ännu, Opel brukar bara annonsera sådana utan vidare förvarning som vanlig rutin.

Nu finns det en LPG motor till alla modeller, även Adam, LPG är ju i princip gasol.
CNG finns till Zafira och skåpbilen Combo.

De s.k. ecoFLEX modellerna har återvinning av energi vid gasavdrag och bromsning som laddar batteriet, det är ju inte så märkligt i dag utan mer standard på många, men det finns alltså, det nämns nästan aldrig när det gäller Opel.

En orsak till att det sagts så lite om kommande versioner och teknik misstänker jag är strategisk.

Man har lagt all fokus på att göra vinst senast sista kvartal 2016
För att nå detta har man balanserat investeringar i ny teknik till att prioritera det viktigaste, nya modeller, motorer och ny vanlig teknik som t.ex. strålkastarna, stolarna, elektroniska system och liknande.

Investeringar i dyr teknik som hybrid och elbilar eller andra avancerade drivsystem som 4WD räknar man gissningsvis med skulle kunna ta för mycket av en sådan vinst så att den förvandlades till en förlust.

För att undvika en sådan risk ligger man troligen lågt med att avsluta de stora investeringarna i avvaktan på hur 2016 ska utveckla sig.

Astra OPC, en reviderad Mokka med LED strålkastare, Insignia, en ny GT eller GTC kommer nästa år och man räknar troligen med att det ska räcka för att få uppmärksamhet, stora investeringar bara det.

Man säger förmodligen inget om det man planerar för att man skall kunna skjuta på planerna ett halvår eller så om det visar sig nödvändigt utan att det sänder negativa signaler.

Utan löften eller offentliggjorda planer har man större frihet att prioritera vinstmålet.

Vad man deklarerat är att man skall presentera 29 nya modeller till 2020.
Hur man än räknar går det inte att få ihop mer än 21 modeller om man räknar med lastfordon och liknade, minst 8 går överhuvudtaget inte att gissa.
Detta tyder på att en del överraskningar är att vänta.

Ett litet exempel är att en Astra prototyp med stort glastak har setts, trots att det inte sagts ett ljud om en sådan utrustning.

#185
2015-10-29 01:12

Golfs klimatsystem.

Ja jag har upptäckt att det tydligen fanns visning på bildskärmen på förra Golfen, varför det inte gick att få fram på den nya förstår jag inte?
Har man tagit bort det - som det förefaller?

Vid ett vanligt påseende kan man tycka att Golfens klimatkontroller är enkla, den jag tittade på var en utan automatiskt klimatsystem och då är vridratten för inställning av luftkanalerna lite svår eftersom det inte är självklart hur man gör för att kombinera luft i mittre munstyckena med t.ex. golvet samtidigt.

Och det här med det röda strecket på den yttre rullen som visar inställningen är inte heller optimal eftersom man ser markeringen dåligt när den befinner sig på bortre sidan av rullen, mycket likt Ford Fiesta.

MEN det var inte det jag tänkte på utan om man kan få bilskärmen att automatiskt visa klimatinställningarna när man utför en ändring – det var det jag letade efter och misslyckades med att hitta trots många försök.

Och en förmodligen otydlig instruktionsbok kan ju ha med saken att göra.
Inledningen av texten antyder nämligen lite luddigt något som skulle kunna tolkas så att det ska visas på skärmen men det förklaras inte i detalj eller hur man får fram det och automatiskt hände ingenting.

#186
2015-10-29 11:41

Säg mig N-iklas: Känner du till om Opel ändrat på sin frontstruktur för att bättre svara upp mot kollisioner liknande small overlap (25% av fronten)? Saab hade en lösning för det, vet inte om Opel någonsin utnyttjat den? Vad jag sett så var resultatet för Astra -2015 inte någon höjdare direkt, med ganska höga värden för förarens ben och fötter (generellt sett är det vanligt att fotvalvet ger vika). Har man tänkt annorlunda med denna nya modell och vad har man i så fall gjort för ändringar?

MVH AL

#187
2015-10-29 15:41

Nej jag kan nog inte säga så mycket om det.

På den ritning som visar hela karossens balkar jag har så skyms just fotutrymmet fram av ett hörn från en svävande framskärm på bilden.
Det ser visserligen bra ut med bra dimensionerade balkar i framskärmen förbundna med fronten men jag kan inte se någon ovanlig specialkonstruktion som skulle antyda uppenbart speciella åtgärder.

Jag har heller inte lyckats hitta något test på Buick Verano som är Astra, bara på Chevrolet Cruze som har samma bottenplatta men jag har ingen uppgift som säger att också själva karossen i detalj skulle var den samma.
Det är bara Verano som förmodligen har samma kaross som Astra.
Absolut säker kan man inte var då definitiva fakta som direkt säger att ingen som helst skillnad finns saknas.

Buick Cascada kunde ju vara intressant eftersom den tillverkas av Opel och man vet att det inte finns någon skillnad men att man skulle testa den är nog liten chans.

Saab gjorde en extra vinkling framför fotutrymmet på 900 1994 men jag har aldrig sett faktiska testresultat som visade på en klar förbättring även om man kan utgå ifrån att det borde bli det.

Bakhjulsdrivna bilar är mycket enklare att få bra resultat på än framhjulsdrivna.
Senator hade en framaxel som gled in under bilen för att förhindra deformering av fotutrymmet, sådant går ju inte på en normal framhjulsdriven, A-klass hade en sådan lösning med dubbelgolv och annat men den var ju udda på flera sätt.

Vectra B 1996 fick pedaler som lossnade och ramlade bort i en krock, Opels lösning på ett sådant problem.

Men denna lilla överlapps test infördes av Amerikanska IIHS 2012 - som jag har uppfattat det, och det var ju flera år efter att Astra kom ut så den kan knappast ha påverkats av denna testmetod, däremot nu 2015 är det ju ett etablerat test och till skillnad mot tidigare har utvecklingen av Cruze och Verano skett i Europa hos Opel så man kan ju gissa att det är troligt att man tagit med målsättningen att prestera bra i amerikanska tester.

I EuroNcap är ju siffrorna för Astra väldigt bra.

#188
2015-10-29 17:50

"En avslutande fråga till N-iklas: Hur kan du ha så detaljerade kunskaper om Opel och t o m om modeller som ännu inte börjat säljas ? Jobbar du inom organisationen eller hur går du till väga?"

Ja, det är en lång historia med flera udda inslag.
(Till exempel kan jag avslöja att jag blev intresserade av bilar en dag i juni 1983, från - totalt - ointresse till att vilja vet allt i världen på 35 sekunder, tala om blixtnedslag. )

Enkelt bygger det bara på att jag samlar ihop alla tillgängliga informationer inom alla tillgängliga områden och sammanställer dem till en samlad kunskap.

Låter ju enkelt men det är inte fullt så enkelt att genomföra.

Arbetet bakom inhämtandet av informationer om Astra har nu pågått i två och ett halvt år.
Och det är ännu inte färdigt och helt färdigt är det tveksamt om det någonsin blir, det finns alltid någon uppgift som bara inte går att gräva fram.
Någon fråga som kanske aldrig får ett svar.

Bakom ligger ett intensivt detektivarbete där jag dammsuger, numera internet, där finns nästan allt man kan tänka och en del man inte kan tänka… om man kan konsten att snoka tillräckligt i det finstilta.

Jag följer utvecklingen av varje ny modell under flera år innan den kommer ut, läser varje ryckte, varje förfluget ord, alla kommentarer av ingenjörer som nämner något lite som hastigast i något sammanhang, studerar alla spionbilder i timmar för att finna ut varje hemlighet.
Söker efter bilder som undgått uppmärksamhet.
(Jag skriver lite brev, har en liten högst blygsam kommunikation med Opel.)

Sedan läser jag alla kommentarer när bilen väl presenteras, för att se om någon nämner något andra inte sagt något om, förr eller senare gör någon det.

Läser mycket noga de längsta pressreleaserna och alla händelser som offentliggörs, nya chefer som flyttar, nya avdelningar, nya verktyg i fabrikerna, m.m. m.m.
Allt går att plocka ihop som byggklossar.

Studerar alla bilder, det kommer ständigt nya som är större och bättre än de tidigare.
Jag har också sett minst 50-60 filmer på you tube om nya Astra, där avslöjas små detaljer om man är uppmärksam.
Allt detta kombineras till en enda faktabas och trolig teori om hur det ligger till.

Sedan går det att ladda ner information från Opels sidor, broschyrer och till slut efter en tid även instruktionsböcker som ytterligare ger de sista delarna i skapandet av kunskap i frågan.

Men det är också nödvändigt att veta något om hur det ser ut och fungerar i andra bilar därför att först då kan man inse om det man ser i Astra är något märkvärdigt eller inte och förstår man andra underlättar det att förstå även Opel.

Allt detta behövs och måste kombineras för att få fram alla detaljer.

Sedan antar jag att det hör till att jag själv råkar vara expert på visuella intryck, design och fotografi, det underlättar när man skall förstå vad man ser på bilder.

Erfarenheten sträcker sig tillbaka till 1983 och utan min stora kunskap och erfarenhet av hur det går till på insidan hos Opel skulle jag knappast lyckas så bra.

Att bara vara utomstående iakttagare räcker inte alls om man vill komma nära det som är korrekt.
Hur jag kommit över en sådan kunskap och erfarenhet är en betydligt längre historia men även det bygger enbart och uteslutande på detektivarbete och psykologi.

Visst har jag arbetat med bilar också men utöver karossarbeten och rostbehandling vill jag inte påstå att jag vet lika mycket som riktiga mekaniker och liknade.
Men något hjälper det väl till.

Jag höll tidigare på med flygplan också och det gör att aerodynamik inte är helt okänt så ibland kan det ge en liten detalj även på bilar.

Sammanfattningsvis en sammanställning av en oherrans massa detaljer och synvinklar.

MEN nu är detta inget speciellt som är begränsat bara till bilar.
Jag gör så här med ALLT jag vill veta något om.

Detta var den korta berättelsen med detaljer utelämnade, men jag tror det räcker.

#189
2015-10-29 18:15

Snacka om hobby! Var det slumpen att det blev just Opel?

#190
2015-10-29 19:09

N-iklas - är imponerad av din entusiasm att hitta allt som går att läsa sig till (och hitta på annat sätt) om ditt favoritmärke. Som nån annan redan frågat - hur blev det just Opel ?

#191
2015-10-30 02:03

Slump?
Tja det är ju frågan det?
Kanske och kanske inte...
Lång historia det med…

Opel hade visserligen varit det dominerande märket i halva släkten och familjen tillbaka till 40-talet - men på den tiden var Opel ett av eller det mest sålda bilmärket så det var inte så märkligt som det är i dag, snarare var det udda att inte ha en Opel på den tiden.

Opel var Europas största biltillverkare och mest sålda bil så att det började så är inte konstigt.

Jag körde bil ensam första gången när jag var fem år och det var en Opel Rekord 1961 4-d L lyxmodellen mörkblå, mycket ovanlig eftersom nästan enbart snikmodeller såldes i Sverige, den var gammal då, 12-13 år någonting.

Av det skulle man kunna tro att det fanns ett intresse men inte alls, det var kul att köra men bilen i sig själv var inte intressant.
Jag åkte i och kom i kontakt med massor av bilar eftersom vi hade omfattande bekantskapskrets, även personer från kungliga hovet hälsade på ibland och då parkerade engelska lyxbilar utanför dörren.

En granne körde enbart Rover P6 och de höll inte så bra så det lagrades upp till synes felfria skrotade Rover 100 meter hemifrån, när jag var 10 så där, brukade jag smyga iväg och sitta i baksätet på dem en liten stund, läder och valnöt, det var intressant och vikingaskeppet på ratten var spännande.

Jag satte mig aldrig bakom ratten, det säger en del om att jag inte var intresserad av bilen som bil utan mer inredningen, dekorationer, material, handtag osv.

Däremot när jag hade någon kompis på besök så skulle de in bakom ratten och leka..
Inget för mig.
Och så fortsatte det, BMW, Mercedes, och en radda vardagsbilar, en lånad Volvo 164 1974 hade vi några dagar, den hade bakljus från 264, påstås inte ha sålts i Sverige men tydligen stämmer inte det.
Automat, beige läder, minns att den tömde tanken på två timmar.
Fortfarande inte intresserad.

Åkte taxi till och från skolan, Mercedes, Volvo en Ford Granada, jag hade en känsla av att de var bara konstiga, Mercedes var bra att åka i men sätena var inget vidare, vill minnas att de luktade konstigt också.
Inget intresse.

Så fortsatte det till den där dagen i juni 1983 då jag satt ute i trädgården i en solstol och läste, det var helt tyst, ingen trafik på vägen som gick 200 meter bort, när ett avlägset ljud av att en bil närmade sig hördes, jag brydde mig först inte om det men när den kom närmare hördes det att den körde mycket fort...

Jag tittade upp från boken och lyssnade lite förvånat, i samma ögonblick bromsade bilen häftigt och svängde snabbt in på den grusväg som ledde in till gården där huset låg som jag befann mig vid, omedelbart hördes ett vinande dovt motorljud jag aldrig förr hört när bilen accelererade på full gas och i våldsam fart körde vidare in och försvann bakom en mindre bergkulle som huset var byggt på, ljudet försvann, gissa om jag satt och vred mig runt och undrade vad i all världen som stod på?

Jag satt nära en lång häck till vänster och bakom den gick vägen upp till huset lite nedanför häcken i en backe upp, i nästa sekund hördes ljudet av en stormvind, någonting grönt och glänsande blixtrade förbi bakom grenarna.

Sedan tystnad, inte ett ljud.

Bortom några stora ekar och mindre buskar, ut på gräsmattan 30 meter bort svängande så en bil, en bil som inte liknade något jag någonsin sett...
Den kom sakta och ljudlöst rullande över gräset och stannade tre meter från mig…

Fortsättning i Del 2.

#192
2015-10-30 03:14

N-iklas.

Som jag sagt tidigare,det är intressant när någon är insatt och brinner för något och även tror på det. Intressant läsning, jag uppskattar detta och kul läsning.

Själv är jag också uppvuxen i i baksätet på en Opel Rekord -58 vinröd. Gillar gamla Opel modeller,tittar lite extra på dom på museum, och minns......vad vore världen utan Opel? Väldigt fattig ,enligt mig.

#193
2015-10-30 03:17

Shogun
Tack!
Mycket trevligt!

#194
2015-10-30 06:55

Väntar med spänning på del 2...

#195
2015-10-30 09:51

N-iklas - nu efter att du berättat om din passion för Opel och hur hårt du jobbar för att samla information så har ju helt klart respekten för din Opel-kunskap ökat rejält . Visserligen håller jag inte med dig i sak (Opel är alltså inte min favorit) men jag respekterar absolut dina kunskaper på ett helt annat sätt än tidigare. Alltid kul med människor med nån form av passion ! Ser också fram emot Del 2...:)

#196
2015-10-30 12:03

Dem enda som kör Opel är turkar och hrmtjänst.

#197
2015-10-31 22:13

"Dem enda som kör Opel är turkar och hrmtjänst."
Du Japsen, du har väldigt taskig svenska. Du röstar säkert på SD, Heter inte "dem" utan de eller dom. Opel körs av alla och inte bara av turkar. Dessutom vad fan är "hrmtjänst"? Är du dum på riktigt?

#198
2015-11-01 19:21

(Ett kort inpass om detta med att klimatsystemet visar automatiskt på bildskärmen, ny upptäckt där är Toyota Yaris, ändrade på inställningarna på en i fredags - glömde bort att undersöka den för jag trodde inte det om en sådan liten småbil.
Troligen Nya Auris också, undersökas vid tillfälle.
Dock är det en viss skillnad på HUR det visas mellan olika bilar tycks det.)

#199
2015-11-01 19:43

Och här kommer den (troligen) avslutande delen av den tidigare berättelsen.

Den förra var den enkla delen, bara en berättelse, kräver inga speciella förutsättningar för att kunna uppfattas - nästa blir knepigare därför att nu blir det plötsligt - väldigt - personligt.

För att någon annan skall kunna sätta sig in i min situation och på ett i varje fall ”hyggligt” sätt (förhoppningsvis) kunna föreställa sig hur det kan komma sig att jag upplevde vad jag kom att uppleva så krävs det detaljerade och ingående förklaringar - som oundvikligen gör det hela en smula "trögt" om jag så får säga…

Kom ihåg vad som berättades förut om att alla de bilar jag sett och kommit i kontakt med var totalt präglade av 1960 och 70-talet med typiska utseenden och utföranden från den tiden – DETTA är av avgörande betydelse.
Och den detaljen att jag då uppfattade detta som extremt tråkigt och ointressant.

Volvo 240, Audi 100, (efteråt kan jag konstatera att inte ens den nya 100 skulle ha imponerat på mig) Ford Granada, Taunus, Escort, BMW 5-serie, Mercedes W123, Rover osv. som redan nämnts.

I denna situation ser jag en bil som totalt avviker från alla dessa och deras utseende i minsta detalj.
Inte bara på utsidan, utan (som det kommer att visa sig de kommande veckorna) även på insidan och i utrustning, teknik och sätt att fungera.

En stormvind som sopar bort 60-talets damm och spindelväv.

MEN nu fortsättningen.

Bilen som kom över gräsmattan var i ljus grönmetallic (tror aldrig jag sett en bil med metallic tidigare…)
Fronten var låg, djupt neddragen, mjukt svängd, stora breda strålkastare svepande nedåt i vassa spetsar mot en låg, liten mörkgrå grill med rutor.
Stötfångaren i mörkgrå plast med mjukt svängda hörn och mjuka former, framför grillen två låga rektangulära extraljus.

Motorhuven som svängde ner mot stötfångaren var slät som en glasruta, inga veck eller linjer, övergående i en bred bakåtsvepande, (i mina ögon) liggande vindruta som mjukt och helt slätt övergick i taket, strömlinjeformade svarta backspeglar helt inbyggda i dörren, mörka rutor så att man inte kunde se in i bilen, på taket en vindavvisare för en taklucka i mörkbrunt plexiglas, dessutom glänste de bredaste kromlister jag någonsin sett bredvid vindrutan.
(Däremot karakteriserades hela uppenbarelsen av att inte ha krom på de ställen man normalt hittade krom på den tiden.)

I mina ögon var detta precis som om ett rymdskepp från framtiden helt plötsligt utan minsta förvarning svept ner i den vanliga vardagliga rutinen och landat med gnistrande laserkanoner i fullt spel.

Jag hade rest mig till hälften ur stolen och satt som paralyserad och bara stirrade med halvöppen mun i minst en halv minut.

Strålkastarna slocknade och dörren öppnades, först kunde jag inte riktigt fatta vad som hände men så exploderade känslorna och jag brast ut i ett kort skratt som övergick i ett vantroget förvirrat leende och en ofattbar förvåning och undran.

Det var nämligen min Pappa som kom, raka vägen från arbetet (han hade ansvaret för att sköta om 130 bilar i ett stort företag med en egen intern verkstad osv.) och bilen, det var vice VD:s nya tjänstebil (kallades leasingbil på den tiden) den skulle in på första servicen men chefernas bilar sköttes om av respektive märkes egna verkstäder.
Nu kom han förbi hemma för att höra om jag hade lust att följa med till stan några timmar.

10 minuter senare åkte jag i väg i den bilen efterlämnade 14 meter långa spår i grusvägen… och sedan blev mitt liv aldrig mer sig likt…

NU kanske man tror att historien är över?
Nej det är NU den börjar på allvar…
(För mig alltså…)

Och det är nu som en del mindre smickrande saker om andra bilar kommer till min insikt, inte bara att de är tråkig och ointressanta.
För det är de närmaste sex månaderna jag upptäcker att Opel var överlägsen alla de bilar jag så lång kunnat undersöka närmare och det beroende på att jag till min oerhörda förvåning upptäcker hur usla andra var i mina ögon gällande det jag tyckte var roligt, spännande, intressant och bra.

Kom ihåg att jag tidigare visserligen funnit dem ointressanta och tråkiga men bara för det fanns det inget som sa att jag skulle finna dem direkt dåliga om jag undersökt dem närmare, det hade jag ju aldrig funnit orsak att göra…

Och bilen ja, vad var nu det?
Nya Opel Rekord GLE (kraftigt ombyggd och förnyad, liknande som med senaste Corsan) med någon extrautrustning som Automatlåda, extraljus, vindavvisare för takluckan och en finare radio, en Blaupukt London MR 21.
(Glömmer aldrig den radion, den var utseendemässigt lika mycket från framtiden som resten av bilen.
Inget krom, mjuka gummiklädda knappar, senare läst att den satt som Standard i Ferrari, Porsche, BMW och Mercedes – och uppenbarligen fanns också hos Opel.)

(Rekorden fick även ett nytt elsystem med moderna platta säkringar medan den lika så nya Mercedes 190 ännu använde porslinssäkringar.
Med nya elsystemet infördes också krocksensor för centrallåset som vissa inte fick fören in på 2000-talet.)

Rekord GLE var 83 med i en stortest i två delar i Teknikens Värld, mot Volvo 240, Saab 900 och VW Santana, Rekorden vann på komfort, utrustning och fartresurser..., så det var inte bara jag.
Rubriken på första sidan löd ”Opel bättre än Volvo”…

En detaljerad berättelse för allt som jag nu upptäckte och upplevde går inte att skriva, en bok på 100 sidor skulle behövas.

MEN redan nästa vecka kommer en ny bil upp på samma gräsmatta…
En mörkblå Mercedes 200 1982, denna gång VD:ns bil, den ska in på service den också, så nu bär det av till Mercedes.

Den gången var det inte någon stormvind utan snarare en upptäckt av att ”det står visst en bil här”… märktes inte när den kom…

Denna händelse var helt avgörande, att så snabbt få nästa jämförande intryck och denna gången från det bilmärke som hölls för att vara det främsta i världen… och de chockerande, oerhörda saker jag nu till min oerhörda häpenhet upptäckte fick min beundran för Opel att öka med 300 %...

Dessa otroliga upplevelser gjorde mig hemskt nyfiken på bilar.

Sedan kommer en Saab 900 Turbo 16, fast först nästa år.

Och vid närmare eftertanke kommer jag plötsligt ihåg att den första turen på det sättet var en Audi 100 CD (VD:ns föregående bil) för några år sedan jag helt glömt bort, sprucken vindruta den gången.

I början på 70-talet hade företaget en annan VD från Norge, han körde en Opel Diplomat V8, Vice VD:n var från Norge också, Opel var stora i Norge på den tiden.

Vad som nu händer är att jag kastar mig in i denna nya världen med en entusiasm och total hängivenhet som inte känner några gränser.

Jag granskar dessa bilar och deras bilmärken i detalj, jag länsar hallarna på broschyrer och snokar överallt, tjuvlyssnar och går runt utanför på parkeringen för att studera krockade bilar som står uppställda där ibland, krockade bilar blev ett av de främsta intressena, då kunde man se hur det såg ut under och bakom saker och ting.

I Stan låg andra bilfirmor och medan vi väntade gick vi runt och besökte dem, BMW, Fiat, Volvo, Honda, Mazda, Toyota, VW och Audi, jag provsatt och snokade runt i varje bil som fanns och plockade broschyrer i kassar, jag köpte i December 83 min första biltidning.

När BMW nya 7-serie kom 1987 var det förbjudet att öppna dörrarna på den i hallen, jag snokade naturligtvis diskret runt i den ändå, ett förbud stoppar ju inte mig.

Jag konstaterade att ingen hade en chans mot Opel men samtidigt upptäckte jag något oerhört underligt som jag inte kunde förstå.

Långsamt gick det upp för mig att tydligen tyckte många att de bilar jag dömt ut som skräp var bäst.

Hur kunde detta vara möjligt?

Jag började efter något år av grubbel och samtalande med olika människor komma en teori på spåren att det såg ut att röra sig om dåliga kunskaper - trodde jag, efter några år började det se ut som det inte kunde var hela svaret, det måste vara ytterligare något annat också?

Det ville jag veta - och därifrån kom jag att börja studera mänsklighetens utveckling 30 000 år tillbaka och därmed är allt historia som man brukar säga.

#200
2015-11-01 20:36

Intressant läsning Niklas.
Minns testet du nämner mycket väl och köpte också senare en lätt beg 84a GLE. Snygg och bekväm. Minns inga större fel/problem med den under dom 10 år jag hade den. Efter ett snedsteg i en Audi 100 2,3E (skön bil men där minns jag faktist en del återkommande problem med bla lås och bakbromsar) så har jag därefter hållit mig till Opel. Inte världsbäst på nåt sätt men det är nåt med själen i en Opel som inte koreaner och japaner kommer i närheten av.

#201
2015-11-02 01:14

Människor har en fix ide vid att ständigt söka något som är bäst i världen, men de vill bara ha enkla svar på vad som är världsbäst, komplicerade eller inte fullt så uppenbara svar som kräver lite tänkande är man väldigt motsträviga inför.

Nu t.ex. tävlar superbilarna om att spränga 400 km/t vallen, vilken nytta du skall ha av en bil som gör 425 km/t? det är en fråga som ingen ens i sin vildaste fantasi skulle komma på att ställa.
Vad som är världsbäst är kanske inte alltid det uppenbara...

Vilken ståndpunkt man intar är beroende på vem man är, det är en detalj man sällan tänker på därför att det ligger en slags ide i det mänskliga sociala spelet att alla är lika, och om du därför avviker så beror inte det på att du har en väldigt god orsak att vara avvikande, eftersom du är likadan som alla andra har du ingen god orsak att avvika... utan då är du är helt enkelt störd på något sätt.

Eftersom jag är den jag är med de krav, önskemål och prioriteringar jag har, så är Rekord 82-86 i de lyxiga modellerna GLE, CD och GLS och GL 2.2 85-86 i 4-d sedanversion (och UTAN drag!!! märk väl...) den bästa bil som någonsin existerat och något så bra kommer inte mer att göras så länge dagens samhälle existerar.

Men det är beroende på att jag har helt andra önskemål, krav och värderingar än vad andra har.
Jag vill t.ex. kunna plocka isär hela bilen och sätta ihop den igen samtidigt som den fungerar och uppträder på ett sofistikerat sätt.
Normalt är det inte möjligt att kombinera en enkel, okomplicerad konstruktion med ett sofistikerat sätt att fungera, Volvo 240 är exempelvis långt från sofistikerad.

Det mest obegripliga kan bli enkelt om man bara ändrar sitt sätt att se på saken.
Och kan acceptera att det är möjligt att ha andra önskemål och krav.

#202
2015-11-02 01:21

N-iklas.

Kul läsning,återigen.

#203
2015-11-02 02:02

"opels uppgång och fall förklarat av en före detta fantast".

När jag tog körkort var opel heta ungdomsbilar, detta p.g.a. att opel hade tävlat flitigt i rally under en lång tid, svenska opel teamet var faktiskt större och bättre än det tyska fabriksteamet.
Följaktligen så fanns det gott om tuffa oplar på beg.marknaden, Ascona A, Manta A, Kadett 1900 Rallye samt att trimdelar fanns i överflöd, lättrimmade var dom också, en bolt on weber 36/36 DCD var både billig och gjorde stor skillnad.

Utöver det så hade opel väldigt snygga coupemodeller, Rekord A,B,C och Commondore A var vansinnigt läckra och för raggarna fanns Kapitän, Admiral och Diplomat.

Problemet med opel jämfört med volvo var att dom "risade" snabbare, sämre detaljkvalitet helt enkelt, detta var dock något vi unga opelentusiaster kunde ha överseende med, en Ascona A med 1900 motor, weber 36:a och fyra storknickar var bara så mycket häftigare än en volvo 142.

Dock så vart detaljkvaliteten sämre under 70 talet, Rekord D som kom 1972 var ingen bil man förknippar med kvalitet direkt, brustna framfjädrar, läckande värmepaket, dörrlås som var rena skämten, inredningsdetaljer som bara ramlade bort m.m.

Detta blev bara värre med åren medan konkurrenterna blev bättre och bättre på att skruva ihop sina bilar, kulmen nåddes i mitten på 80 talet, Kadett E, Omega A och Vectra A är nog bland dom sämsta bilar som tillverkats.

Vid den tiden hade ungdomarna hittat nya favoriter, nu hade GTI bilarna gjort sitt intåg visst hade opel några vassa GTE/GTI modeller men konkurrensen var då mycket tuffare än när motståndet bestod av volvo 142.

När ungdomarna svek så återstod den andra stora målgruppen, "gubbar i hatt", dessa var dock mest intresserade av att bilarna fungerade och höll ihop och när opel inte kunde leverera detta så började gubbarna snegla på japanska bilmärken som vid den här tiden fått ordentligt fotfäste i Sverige.

#204
2015-11-02 08:58

Intressant förklaring ENTJ1 , men nu har ju inte Opel "fallit" utan är väl Europas 3e största märke! Visste du inte det?

#205
2015-11-02 12:45

Om vi kollar på Opels försäljning i EU så hade man år 1993 en marknadsandel om 12,64%. Därefter har det gått stadigt nedåt, år 2000=10,23%, år 2005=8,82%, år 2010=7,23% och år 2014=6,81%.

År 1993 sålde man 1.422.720 st bilar mot år 2014, då man sålde 880.974 st bilar. Jämför man rent numerärt ligger Opel idag på hälften mot tidigare år, eller närmare bestämt år 1999 då man krängde av 1.672.578 st bilar och hade 10,93% av marknaden. Precis som ENTJ1 skriver kan man fundera över vad det är som har gått snett. Är det produktutformningen, marknadsföringen eller vad är det som gör att märket tappat en så stor del av sin marknadsandel?

Och sedan är det inte sant att Opel/Vauxhall är det tredje största märket i EU: Det är måhända en fantasi om man är Opel-fanatiker. Men siffror är siffror.

Störst är Volkswagen, med nästan 25% av marknaden (uppdelat på olika varumärken).
Tvåa är PSA med 10,74% (uppdelat på två varumärken)
Trea är Renualt/Dacia: 9,54%

Faktum är att om utvecklingen håller i sig så kommer Audi/BMW och Mercedes var för sig (de har mellan 5 och 6% marknadsandel) att passera Opel inom bara några år. Ett annat intressant perspektiv rör märken som Skoda, Kia och Hyundai, dessa märken ökar stadigt sin försäljning ungefär i proportion till att Opel tappar. Det är alltså inte osannolikt att det är till Skoda och Kia kunderna går istället.

MVH AL

#206
2015-11-02 13:13

Njae Lars58,menar att Opel fallit i just sverige.
Hur de ligger till med "röda siffror" vet jag ej,men det var bara några år sedan de byttes chefer hejvilt och de försökte sälja av.
Går de ens plus i dagsläget?

Korr, AL har tydligen faktan igen.
:-)
Förresten,på tal om siffror,var det inte vw som var nära konkurs på tidigt nitttiotal?
Så det kan gå relativt fort åt alla håll.

#207
2015-11-02 17:32

Så är det ENTJ1. Och även om jag kan hålla med om att vissa 80 -talsmodeller inte var helt lyckade, spec i rostskydd så tror jag även att sammanslagningen med SAAB har skadat Opel i Sverige rejält. Opelmodellerna hamnade under 20 års tid längst in i Saab handlarnas hallar.
Sen har det på senare tid tillkommit ett antal märken (ex Skoda/KIA/Hyndai) som ska vara med och dela på kakan. Dom tar inte kunder från Audi/BMW/MB utan från mer alldagliga märken så det är naturligt att Opel/VW/Ford Peugeot etc får en mindre marknadsandel.

Sen tror jag att du var för snabb att hylla ALs ”fakta”. Opel ÄR det 3e största MÄRKET i Europa men AL väljer att ändra på förutsättningarna och jämföra märket Opel vs koncerner som VAG/PSA/Renaultgroup. Seriöst? NÄ , men så gör statistiker.

Här är senaste (FAKTA)registrerings siffrorna för Europa ,från ACEA, Januari-september 2015:
1.VW 1 262 346st
2.Ford 768 245st
3.Opel 713 590st
4.Renault 706 879st

Ska vi jämföra koncerner som AL gör så är Opel/GM mycket riktigt inte Europas , utan (just nu) VÄRLDENS 3e STÖRSTA.

Märkligt att en som utger sig för att vara seriösast här skriker fanatiker i varje inlägg, vränger siffror till sin fördel och helt klart bara är ute efter en hätsk debatt.
Detta får bli (som för Leifer) min sista kommentar om och till AL.

#208
2015-11-02 18:33

Lars58 redovisar siffror för oss andra. Han anger då att Opel är det tredje största märket i EU under perioden januari till september 2015. Vad han dock inte nämner är att han även inkluderar Vauxhall i Opels siffror. Vauxhall har c:a 30% av Opels totala försäljning. Det var just på grund av att Vauxhall är med i totalen som jag även räknade ihop PSA.s båda märken (Citroen/Peugeot) och Renualt/Dacia i ett. Jämför vi med Renualt (som Lars58 gör) så säljer Renualt 716 226 st fordon fram till september. Samma siffror för Opel är 504 044 st fordon och 216 019 st Vauxhall. Så antingen räknar vi med båda märkena, eller så väljer vi ett. Räknar vi ett, så har Renualt en högre marknadsandel och fler sålda bilar. Räknar vi båda märkena är Renualt/Dacia betydligt större. Ja faktum är, att Audi säljer fler bilar än Opel enskilt. Jag behöver knappast påtala skillnaderna i lönsamhet. Jag kan inte begripa varför vi skall behöva käbbla om sådana här självklarheter. Fakta är som sagt fakta, oavsett vad man anser om ett specifikt varunamn.

Oavsett hur vi räknar så är det tydligt att Opel tappat rejält och har en negativ trend, vilket var vad diskussionen handlade om. Frågan jag ställer mig är hur och om det ens är möjligt att vända trenden och hur detta skall gå till.

Och ENTJ1: Föga oväntat brottas Opel med mångmiljardförluster - det brukar bli fallet om man tappat nära hälften av sin marknadsandel.

MVH AL

#209
2015-11-02 19:57

Astra och Astra Sport Tourer tillverkas i GMs fabrik i Ellesmere Port, England.
Om någon kommer på tanken att sära på försäljningssiffrorna för den vänsterstyrda och den högerstyrda Astran ??? så bör man väl räkna bort även övriga märkens försäljning av högerstyrda modeller för att jämförelsen inte ska halta. Eller?..... eller greppar jag efter halmstrån? hahaha.

#210
2015-11-02 20:18

Om vi vidare studerar skillnaderna mellan årets första nio månader år 2014 och 2015 så sålde Opel/Vauxhall 679 506 stycken fordon under Q1-Q3 år 2014, och hittills i år har man fått iväg 720 063 fordon under samma period. Opel har alltså ökat med 5,9%, vilket är mindre än den totala marknadsförändringen i EU - som ligger nära +9%. Det mesta talar alltså för att Opel kommer att krympa sin marknadsandel även under år 2015 - precis som man gjort allt sedan år 1990.

Men det finns lite ljusglimtar. Nya Astra verkar ha fått en bra start, och Mokka har brädat Renault Captur. Men det är fortfarande inte tillräckligt för att Opel skall öka sin marknadsandel. Man har helt enkelt ett felaktigt modellprogram, volymsäljarna ligger i ett segment som krymper, samtidigt som man inte är med i tillväxtkategorierna ö.h.t. Så precis som jag skrivit tidigare: Opel måste ha fram en Insignia och Astra i XC-stuk, och man måste få fram minst en SUV innan man ens har en möjlighet att komma tillbaka till fornstora dagar (då man hade 12% av totalmarknaden). Att blunda för detta faktum är oseriöst och enbart att göra Opel en rejäl björntjänst. Så enkelt är det.

MVH AL

#211
2015-11-02 20:39

Nu finns det många biltillverkare som samproducerar Lars58: Så ger vi oss in i den leken blir det inte helt enkelt att göra avgränsningar. Men vill du hålla ihop Vauxhall och Opel i ett så inte mig emot. Trenden kvarstår i alla fall, med en allt mindre marknadsandel. Det är knappast Saab:s fel, utan hänger ihop med en långsiktigt strukturproblem hos Opel i kombination med en allt hårdare konkurrens och prispress. Jag tror inte att det är möjligt att vända Opel, i alla fall inte utan omfattande och synnerligen långsiktiga investeringar. Frågan är alltså om GM och har den uthålligheten eller om den amerikanska mentaliteten kommer att råda även i fortsättningen? I så fall knackar snart liemannen åter på dörren i Rüsselsheim.

MVH AL

#212
2015-11-02 22:01

Tack mvh al för utmärkta inlägg. Trist att det alltid är någon som blir sur bara för att du visar siffror. Opel är illa ute. Det ser man i dina siffror. Men vad känner du om det? Är det inte trist om opel försvinner? Många av oss som skriver har säkert haft med opel att göra någon gång. Det kan inte jämföras me kia som saknar känsla. Men men. Det e kanske inte riktigt samma sak. Hoppas opel kommer tillbaka i alla fall. Det e min åsikt.

#213
2015-11-03 12:25

Det man måste komma ihåg Bilnerd, det är att biltillverkning handlar om att tjäna pengar. Bilföretagen består inte av välgörare, även om en del individer här i trådarna försöker få det dit, utan om hårdnackade affärsmän. Det är därför som biltillverkarna förser sina bilar med ett varunamn, och spenderar miljarder på profileringsmarknadsföring (inte informativ sådan, viktigt att man förstår skillnaden mellan de två företeelserna). Syftet med varumärket är att öka företagens vinst, det är därför som Toyota har Lexus, eller Volkswagen Audi eller att BMW är såpass vinstrika som de är.

Opel är inget undantag. Opel byggs och produceras för att möta ett behov av transporter - och syftet med verksamheten är att göra vinst. Detta misslyckas i nuläget och jag har försökt peka på varför, d.v.s att märket under 20-års tid tappat marknadsandelar i EU i kombination med en obefintlig marknadskommunikation och modellstrategi. GM är milt uttryckt rätt byråkratiskt.

En biltillverkare som inte genererar ekonomiska överskott kommer före eller senare att avvecklas, säljas iväg eller styckas upp (ofta till en komponentleverantör). Om Opel inte får fart på sin försäljning så är det där man kommer att sluta, oavsett vilka immateriella värden (vilka de nu är) som företagsledningen lyckats ladda varumärket med (det som gör att folk tar fakta som ett personangrepp).

Så nej, lägger Opel ner kommer jag inte att gråta, lika lite som jag skulle gråta om någon annan affärsverksamhet går omkull. Vare sig Opel eller någon annan producent frälser världen utan drivs av girighet. Varför skall jag bli nedstämd över att någon inte kan dryga ut sin plånbok ytterligare (och ännu värre, subventionera det via skattesedeln?)? Jag har andra saker som jag tycker är viktigare, exempelvis genomlider vi just nu en av de största humanitära katastroferna i modern tid. Jag tycker att det är värt mer sorgearbete än något så banalt som en biltillverkares (och aktieägarnas) förluster.

MVH AL

#214
2015-11-03 17:31

Inte vet, jag men det här är de faktiska siffrorna som finns om Opel och då ser det ju faktiskt ut som de ökar. Trots ekonomiska kriser i Sydeuropa och Ryssland ökade Opel sin försäljning i Europa under 2014 mer än marknaden totalt. Cirka 1 076 000 sålda bilar innebär en ökning med 35 000 bilar. Opel ökade därmed med tre procent, medan marknaden bara ökade med två procent. Opels andel av den totala europeiska bilmarknaden blev 5,74 procent och 2014 års siffror är därmed Opels bästa sedan 2011.I Sverige sålde Opel över 7000 bilar under 2014. En ökning med drygt 600 bilar jämfört med 2013.
Så det spelar nog ingen roll vad ni tror er veta så kommer med all säkerhet Opel att fortsätta tillverka kvalité bilar under lång tid framåt

#215
2015-11-03 17:48

Det största problemet Opel haft i Europa det är konkurrensen från USA ( Chevrolet). GM var ju helkorkade när de först byggde amerikanska Oplar med betydligt sämre kvalité och kallade de för cheva, Pontiac eller Cadillac. De såldes faktiskt billigare än Opel i Europa allt för att ta marknadsandelar och senare förmodligen lägga ner Saab och Opel, tråkigt man dess värre sant.

#216
2015-11-03 17:58

Intressant hullsjön. Jag har inte inkluderat Ryssland i mina data utan fokuserat på EU. I EU har inte Opel sålt en miljon bilar på många år (sedan år 2010), och kontinuerligt tappat i marknadsandel. År 2011 sålde man 966 566 st fordon och hade 7,2% marknadsandel mot 6,8% år 2014 och 880 974 st bilar, så en ökning har jag svårt att se. Väldigt lite talar dock för att det politiska läget i Ryssland just nu gynnar Opels försäljning. Men det )gäller nära på alla bilmärken.

Kanske att Ryssland är räddningen för Opel?

MVH AL

#217
2015-11-03 20:19

Opel siffror försäljning
2009 – 1 236 221
1010 – 1 206 620
2012 - 1 066 579
2013 - 1.064 000
2014 - 1 095 409
Skillnad mellan 2009 och 2014 är 140 812, ingen dramatisk siffra.
Och antalet sålda har som synes ökat till 2014.

Följande siffror visar bilmärkens ökning i Europa under 2014.
Bloomberg Business

2014 ökning av försäljningen i %.
VW + 4.3 %
Audi + 4.5 %
Ford + 5.2 %
Peugeot och Citroen - siffrorna redovisas felaktigt som sammanslagna + 3.7 %
BMW + 5.5 %
Opel/Vauxhall + 7.3 %
Nu är det fundersamt om 7.3 stämmer med en ökning från 1064 till 1095?
Opel uppger 3 % ?
Men en sak står klar och det är att siffror de är inte lätta att få att stämma och man bör därför inte leva i en värld av siffror.

Dessutom tillkommer i antal sålda exemplar Buick Regal, Verano och Encore som är Opelmodeller.
Encore är Mokka som ensam ökade med 42 % under 2014 till 138 218.

Lägger man till dessa Opelmodeller sålda under annat namn ökar andelen sålda till betydligt högre siffror.

Opel får inte ta del av vinsten från dessa modeller utan de hamnar hos Buick, om GM får in pengarna från Opel eller Buick har ingen betydelse, man tjänar pengar på Opelbilar i vilket fall som helst.

Det är möjligt att Opel via Buick redan gör vinst för GM men denna redovisas inte officiellt.

Man behöver alltså inte ställa frågan hur det ska vändas, det har redan vänt sedan 2 år tillbaka, 2015 får räknas som gånget år och hittills pekar alla siffror på en ökning även under 2015 jämfört med 14, slutgiltigt resultat får man vänta på tills nästa år.

Det som avgör vad en bil är, är i första hand kaross och inredning.
Detta bestämmer vad det är för ett bilmärke och modell.

Om man försöker hävda att helt olika modeller och märken är identiskt samma bil endast därför de har samma ägare och använder samma teknik och grundkomponenter får det orimliga konsekvenser.

Det innebär exempelvis att Saab las ner 1993 och att Saabs försäljningssiffror skall räknas in i Opels försäljning.

Det innebär också att Chevrolet Volt och Cruze är Opelmodeller och skall räknas in i Opels försäljning eftersom de är baserade på bottenplattan från Astra och har samma ägare.
DET var nog inte med i beräkningen bakom den iden…

Och Skoda och Seat existerar inte, de är ju VW eftersom VW är ägare och därmed är bilarna helt identiska och deras försäljning skall därmed räkas som VW försäljning.

Renault och Dacia är samma bil?
Vem skulle hålla med om det?

I så fall är alltså Cadillac och Opel också samma bil eftersom det är samma ägare?

Liksom om man försöker hävda att samma bil är två helt olika som inte har något med varandra att göra bara därför att man bytt namn på dem.

I så fall kan man ju ta vilken bil som helst, byta namn på den och sälja den som vad som helst.

Tar man en Volvo och kallar den Fiat så blir den alltså en Fiat och har sedan ingenting mer med Volvo att göra?

Denna ide är nog precis lika galen som den förefaller.

Opel och Vauxhall är ju samma bil, ingenting skiljer, numera spegelvänder man inte ens mittkonsolens knappar längre.

#218
2015-11-03 20:30

Del 1.

Verkligheten är aldrig, kort, enkel och klatschig, hur gärna man än försöker få den att se så ut.

Gällande ”Opels uppgång och fall av en före detta fantast”.

Det där är ett perfekt återgiven beskrivning på en vida sprid syn på saken och vanligt förekommande uppfattning som delas av väldigt många i Sverige framför allt, om hur det precis ligger till.
Med en sådan ”ide” är slutsatsen och resultatet knappast något mysterium.
Men är det sant?

Det flesta är inte alls intresserade av den saken utan menar att om någon är övertygad om att något är på ett sätt så är det sant.
Man kan alltså skapa valfri sanning genom att vara övertygad och få med sig tillräckligt många andra lika övertygade.
Ett svårt bekymmer för samhället att hantera.

Detaljkvalitet på 60-talet?
Vad menas med det?

Det är ett ord som kanske passar på Mercedes men de enda Opel som hade ”detaljer” på den tiden var de stora lyxbilarna som praktiskt taget ingen kommit i kontakt med.

Det fans inte mycket av detaljer på 60-talet, bilarna innehöll i princip ingenting mer än det absolut nödvändiga för att kunna fungera, det fanns därför inte mycket som det kunde bli fel på.
Vad som avses med ”detaljkvalitet” kan endast röra sig om strålkastare och bakljus som tappar färgen, glapp dörrgångjärn, kärvande spakar till värmereglagen och kanske något bekymmer med förgasaren.

En och annan bladfjäder kunde också gå av på den tiden före 67 då det fortfarande användes, och inredningen var inte precis överdrivet påkostad och lyxig i de små billiga modeller som här nämns, men att döma ut alla modeller och hela bilmärket baserat på detta är extremt.
Det är dock vanligt att reagera så när känslor får styra.

Samma sak med Rekord D en hel hönsgård framtrollad att en handfull fjädrar.
De nämnda felen kan kompletteras med dåliga framstolar i modell 1974, de gick inte att sitta i överhuvudtaget av någon outgrundlig orsak.
Utöver just dessa detaljer fanns det inget fel i övrigt på denna modell och de åtgärdades med tiden, till modell 75 hade man i varje fall blivit av med brustna framfjädrar.
Inrednings detaljer som ramlade bort?
Kan det röra sig om ett dörrhandtag?
Det fanns inte mycket som kunde ”ramla bort” nämligen…
Ett dörrhandtag med en extra infästning som fanns på vissa modeller hade en tendens att bli glapp med tiden.
Det felet på handtagen av den typen kvarstod till 1982.

Rekord D hade mycket bra egenskaper och en av dem var exempelvis helt otroliga vägegenskaper, den kunde köras 15-20 km/t fortare genom kurvorna än någon av konkurrenterna, med perfekt balans och utan krängning.
I Commodore version var den populär bland dåtidens F1 förare.

Det blev inte alls värre med åren, det är rent dravel varken mer eller mindre.
En typisk ide baserad på att tillverka hönsgårdar av fjädrar igen.

Ascona 1985-86 hade en märkligt obehaglig inredning med påtagligt billig känsla och de första motorerna med aluminiumtopp från 1982 hade fel på kamaxlarna fram till möjligen 84, vilket gjorde att Opel i statistiken ända fram till 1990 låg i topp med försäkringsrelaterade motorskador, såg inte så bra ut men att det huvudsakligen handlade om en specifik modell under 2-3 år på en enda specifik punkt framgick inte av siffrorna, utan det såg ut som Opel hade extrem dåliga motorer vilket inte alls var med sanningen överensstämmande.

Mellan 1981 och 85 fanns det inga nämnvärda fel och brister utöver inredningen i Ascona 85-86 och detaljkvalitén på alla områden och detaljutförandet med dyrare material och bättre montering av allt förbättrades enormt från vad som varit fallet tidigare på de billigare modellerna.

#219
2015-11-03 20:38

DEL 2

Kadett 85-88, Omega 86-88 och kanske aningen på 89, och Vectra 88-89 hade specifika fel och brister som sedan sladdret på krogen blåst upp till löjliga proportioner.

Vad som är okänt i Sverige är att 1985 drabbades Mercedes av precis lika stora mängder fel på den nya W124 i Tyskland och de länder i Europa där den börjat säljas som felen på Omega hösten 86 och på 87.
Okänt är att Mercedes huvudkontor blockerades av hundratals Mercedesägare med Taxi i spetsen som protesterade mot att bilarna var mer eller mindre värdelösa och det var inte bara dålig montering och material utan motorerna hade inte fungerande smörjning och annat allvarligt.

Detta sätter in felen på Omega i ett större sammanhang, Mercedes var inte bättre just då.
Till Sverige kom först 1986 och då var de flesta felen åtgärdade.

Vidare är detta inget vanligt bekymmer som dyker upp 1985 på Kadett och fortsätter till 1995.
Utomstående har ingen aning om det, men i och med den nya Kadetten inleddes en organiserad brottslighet med, enligt vad som framkommit i utredningarna av Polis och åklagare, ca 65 personer inom Opel och 244 utomstående personer hos 40 olika underleverantörer och företag, en maffia som hade till syfte att underleverantörer betalade mutor till nyckelpersoner inom Opel för att de skulle acceptera dåliga arbeten och billiga lösningar.

Dåligt utförd arbeten vid bygget av nya verktyg, lackeringsanläggningar och monteringslinor i fabrikerna och undermåliga komponenter att montera i bilarna.
Det rapporterades att man även använt sig av hot och utpressning om någon satt sig på tvären.

Detta avslöjades 1995 och resulterade i att nästan hela Opels ledning och styrelse fick gå, flera dömdes till 5 års fängelse, några begick självmord och övriga fick sparken eller slutade frivilligt.

Den moraliska bakgrunden till detta anses vara den amerikanska företagskulturen inom GM där pengar prioriterades, men vid tillfället visade flera liknande men mindre korruptionsskandaler hos flertalet tyska företag på ett allmänt moraliskt förfall som debatterades flitigt vid tillfället.

Utredningen visar att detta påbörjades i mitten av 80-talet fast man aldrig lyckades fastställe att bestämt datum.
Och det pågick till sommaren 1995.
Ingen har någonsin kopplat ihop dessa händelser med det faktum att mellan 1985 och 1996 uppträder de mest bristfälliga och felbemängda modeller Opel tillverkat på 153 år.

Om man mutar någon att monter dåliga komponenter i något och att använda dåliga verktyg i tillverkningen och man sedan återfinner dåliga komponenter och dåligt byggande, är det då inte rimligt att se en koppling mellan dessa båda händelser?

Jag hävdar att det är en stor skillnad mellan att man gör något dåligt för att man är så oduglig att man inte klarar av att göra något bättre och att fullt medvetet och avsiktligt göra något dåligt därför att man har mycket att vinna på att det är dåligt.

Denna händelse innebär att det inte är Opels kompetens som bilbyggare det är fel på - som alla hävdar och påstår - utan felet är dålig stämning och dåligt engagemang i företagets ledning och styrande.

#220
2015-11-03 20:54

Del 3.

Vidare är det ingalunda sant att Kadett, Omega och Vectra skulle vara de sämsta bilar som tillverkats, det är en total lögn och är i stället precis tvärtom.

Detta är en ide från någon som står och tittar på på avstånd och lyssnar på skvaller.

Sanningen är följande:

Felen på Kadett är dålig inredningskvalitet, dåliga och billiga material och dåligt utförande i passform, liksom lackproblem - till följd av den dåligt byggda nya lackeringsanläggningen.
Att rostskyddet inte är speciellt bra behöver kanske inte påpekas.

Bakåtsikten kritiseras men i övrigt är det inget fel på modellen, utan den är tvärt om en av de bästa bilarna i klassen rent konstruktionsmässigt, komforten i baksätet är exempelvis bättre än i Volvo 940, (detta beroende på att Volvos golv är helt plant, medan golven i Opels bilar alltid är svagt vinklade nedåt, framåt, detta skapar en annan mycket mer avkopplande vinkel på fot och ben) benutrymmet fram är stort och utrustningen bra.
Karossen är stark och klarar krockar bra i jämförelse med konkurrenterna.
Detta gör att bilen väljs till Årets bil där man tar hänsyn till hur bilen fungerar och inte till om den brister i kvalitetsintryck – vilket blir DET ENDA framtiden vill kännas vid att ta hänsyn till, det övriga väljer man så bekvämt att glömma bort.

1988 tillkommer ett nytt stort fel, katalysator blir standard och på 1.6i förordar GM att man skall använda en styrdator från GM Delco i Singapore, normalt använder Opel oftast komponenter från Siemens och Bosch när man kan, men GM kräver ett visst antal elektriska GM komponenter och de har varit de sämsta allt sedan 70-talet då de orsakat många bekymmer.

En bil kan ha komponenter från Delco medan nästa likadan har turen att få en t.ex. generator från Bosch istället, ett lotteri från bil till bil.
Detta är säkert en orsak till mångas ide om dålig kvalitet på Opel - skyll på GM säger jag.
Klaga gärna på bilen, men lägg inte skulden på Opel för det.
(Relatera gärna till Saab)

Dessa styrdatorer från Singapore gick sönder precis varenda en.
Så vitt man vet har ingen överlevt, samtliga gick sönder inom 6000 mil i genomsnitt.
Detta innebar att Kadetter med motorstop på vägarna var en vanlig syn.
Och spädde säkert på försäkringsstatistiken om Opels dåliga motorer, som återigen inte hade något med saken att göra.
En sådan fjäder kan man göra många feta hönseri av.

1989 däremot revideras Kadett med nya motorer, ny teknik, ny mycket mer påkostad inredning, nya stolar och säten och blir en helt annan bil.

DETTA är dock något som går de som vid det här laget föraktar Opel spårlöst förbi eftersom de redan har sin åsikt klar om Kadett och den har de ingen tanke att ändra på.

1990 deltar Kadett i ett av de största biltester som en svensk biltidning genomfört, (Teknikens Värld) samtliga bilar i storleksklassen, Kadetten vinner och sätter Golf på plats och speciellt påpekar man det höga kvalitetsintrycket i Kadett…

Världens sämsta bil utan tvivel var det ja…

Omega: felen på den gäller i huvudsak de tillverkade hösten 1986, en stor sändning av dem kom just till Sverige, sedan förbättras modellen i två steg 87, föst våren och sedan sensommaren och därefter inför modell 88 och sedan avslutas det sista under våren 88 varefter samtliga onormala fel skall var avskaffade, jag skulle dock säg att även 89 kanske inte är absolut felfria på varenda tillverkat exemplar, 90 däremot är det inget fel på.

90-93 4 årsmodeller är inte drabbade av dessa fel som förknippas med den ökända 1987.
Ett fel är känslighet för rost, dock mindre än tidigare, styrleder, krånglande handbroms som på de flesta bilar och att ett par skruvar som håller de små bakfönstren bakombakdörren kan rosta så att rutorna måste bytas.

Omegas mer avancerade chassi med flexibla hjulupphängningar, negativ styrradie fram och bakhjulsstyrning ställer till en vis överkänslighet för slitna gummibussningar i krängningshämmare och liknade, samma som drabbat BMW och Mercedes med likande lösningar.
Detta kan framkalla brustna spiralfjädrar om man inte åtgärdar nämnda chassikomponenter.

I övrig finns det inget fel på Omega utan det är tvärt om en alldeles enastående bil med briljant, överlägsen, utformning, teknik och utrustning, helt utan minsta motsvarighet då och knapp sedan heller.

Vectra drabbades ingalunda av samma nivå av fel som Kadett och Omega skillnaden var betydlig då man vid detta laget började hålla noggrannare kontroll på saker och ting, Maffian började få det lite kämpigare med att prångla ut dåliga komponenter, men skam den som ger sig…
Med kommande Astra tar man nya friska tag…

Vectra de förta som tillverkades hösten 1988 hade vissa bekymmer med brustna spiralfjädrar igen, läckande bakruta, jag lagade själv en sådan läckande bakruta på en sådan tidig Vectra vid tillfället, tog en halvtimme.

Det var säkert fler småfel just då men jag kan inte minnas något annat jag själv stötte på och hur som helst så var det inget som helst fel på Vectra från 1991 och knappast 90 heller för den delen, enda modellfelen utöver (rostbekymmer) är en möjligen vek koppling även om det främst drabbade Calibra (som utöver det inte drabbades av några fel överhuvudtaget, det berodde på att den fick stor uppmärksamhet så man vågade inte fuska med den och den tillverkades dessutom också i Finland där Maffian inte kunde komma åt den.)
Och tveksamma ryggstöd på de vanliga standardstolarna, de svängde bakåt i överkant och gav dåligt stöd för axlarna vilket gjorde att man hamnade för långt från nackstöden vilket gav dåliga värden för skydd mot nackskador.
De lyxigare stolarna med justerbart svankstöd och sportstolarna som var av helt annan typ hade inte detta problem.

1993 reviderades Vectra och från det är det en mycket trevlig bil på alla sätt med påkostad känsla även i den enklaste modellen.
En V6 på 170 hk skulle ha kommit till Sverige 93 men förbjöds av Saab som var rädda att en så lyxig Vectra med valnöt i dörrarna skulle störa bilden man försökte skapa av att Saab var en överlägsen och mycket finare bil än Opel.

Myten om att Vectra var världens sämsta bil är helt skapad av Saab i deras marknadsföring och argumentation, de flesta har svalt den sagan med bete, krok och lina.
Rena fantasier.

#221
2015-11-04 10:59

Nu räknar inte jag in Ryssland i mina siffror N-iklas, utan håller mig till EU (och de länder som ingår i samarbete med EU, såsom Norge osv). I EU backar märket och har allt sedan år 1993 tappat marknadsandelar som är ett betydligt mer relevant jämförelsemått än numerära förändringar (som ju påverkas av konjunkturförändringar). Tar vi skillnaden mellan år 2013 och 2014 så sålde Opel 6,9% fler bilar år 2014. Marknadsandelen förändrades dock inte lika drastiskt, inte ens en tiondel av den totala kakan lyckades man öka med under 2014 i jämförelse med året innan (från 6,72% till 6,81%). Förklaringen till det är att totalmarknaden också växer, med 5,5% för att vara exakt. I huvudsak förklaras variationen alltså av den allmänekonomiska utvecklingen, och det gäller faktiskt de flesta större tillverkare.

För att Opel skall komma tillbaka till de forna "storhetsåren", d.v.s runt 1993, så skulle man år 2014 sålt 1 635 171 stycken fordon. Istället sålde man 880 974. Men kanske att utvecklingen i Ryssland i kombination med nya modeller kommer att hjälpa upp försäljningen något under 2015,. Men för er som kan er företagsekonomi så känner ni förstås till att modellbyte inte bara är dyrt, livscykeln blir också allt kortare. Så Opel måste spotta ur sig en ny Astra (och helst lite cross over - versioner) inom en tre- fyra år för att ens klara sina volymer. Skall man dessutom växa och ta tillbaka sina tidigare marknadsandelar måste man ha fler modeller och en mycket aggressiv och kostsam försäljningsstrategi. Jag tror inte, även om jag inte kan veta så du får gärna korrigera mig om jag misstar mig, att GM har den uthålligheten.

Försäljningssiffrorna och marknadsandelarna härstammar från JATO Dynamics och finns att läsa på http://left-lane.com/european-car-sales-data/opel-vauxhall/ Där kan man också göra jämförelser med andra bilmärken.

MVH AL

#222
2015-11-04 16:44

N-iklas.

Alltid kul att läsa från någon som är insatt i sak med fakta. Sådant som inte någon statistik kan berätta något om, det gäller att lägga ihop 2+2 från många olika källor och se ett mönster. Opel har väl ofta varit ett bättre val än VW tex, men varför kommer inte det fram i statistiken alltid? I Autoindex där ägarna talar om hur nöjda de är är ofta Opelägare nöjdare än VW ägare, det speglar ju verkligheten lite bättre hur bilarna verkligen är. Tex så är ju Astra en betydligt trevligare bil än Golf i senare årsmodeller som jag kört som hyrbil och även provkört vid bilbyten.

http://www.vibilagare.se/autoindex/autoindex-japanskt-smakar-bast

Hursomhelst alltid kul att läsa dina kunniga rapporter om Opels olika modeller, trevligt när folk är insatt och vet vad de talar om återigen.

#223
2015-11-04 17:42

Opel har sedan ett år tillbaka dragit sig ur Ryssland helt, verksamheten är nedlagd.
Knappast något av ökningen kommer därifrån.
Dessutom behöver Opel inte ta tillbaka samma nivå som tidigare,
(även om man har målet att nå högre marknadsandelar men endast i långsam takt med målet nått först 2025 och det första steget med ökade marknadsandelar väntas inte bli tydliga fören 2018, allt för tidigt att dra definitiva slutsatser därmed.)
Genom att två fabriker lagts ner är behovet av den stora volymen från 90-talet inte längre där.
1 200 000 - 1 300 000 borde räcka.

För en vinst är ca. 1 150 000 tillräckligt, det skall uppnås i december 2016 enligt planerna.
Innan siffrorna för 2015 kommer i Januari är alla spekulationer tveksamma.

GM har placerat utveckling av framtidsteknik för hela GM hos Opel i nybyggda specialfabriker, genom denna investering har man bundit sig att bli beroende av Opel fram till 2025.
Likaså genom att Opel kommer att tillverka bilar för amerikanska marknaden och för Australien, så länge dessa beslut gäller är man beroende av Opel.

Alla spekulationer om ett nedläggande av Opel är endast sega fördomar hos vissa som inte är insatta i att så väl GM som Opel är helt förvandlade mot vad som var fallet före så sent som bara 2013.
Utomstående har ännu inte haft möjlighet att se det nya, vänta tills 2019 då är det "nya" offentligt synbart.

GM:s stöd för Opel är massivt, att nya GM chefen kommer från Opels styrelse är en tydlig orsak till detta.
Vidare borde de som har positiva åsikter om VW notera att VD kommer från VW och inte GM.

#225
2015-11-04 20:35

Nollpunktsvolym på 1 150 00 fordon tycker jag var intressanta uppgifter som N-iklas gärna får utveckla. Vad bygger den uppgiften på?

MVH AL

#226
2015-11-04 20:40

Nu vet jag inte om det är en fördel att en chef kommer från VW? Risken finns att Opel plötsligt får väldigt bra avgasvärden!=)

#227
2015-11-05 00:54

Ja man funderar lite på om det är bra att komma från VW...
Fast sant är att större Opelentusiast som chef har inte setts sedan 40-talet då Opelchefen hette von Opel.
I hela branschen finns knappt någon lika entusiastisk, det är positivt.

1 150 000: En enkel gissning (av mig, december 2016 är officiellt) baserat på att man minskat förlusten 2013 på 400 miljoner dollar som beror på kostnader till följd av stängandet av en fabrik till 231 miljoner efter 2014, samtidigt som försäljningen ökat med 30 000.

Om man upprepar detta hamnar man på en förlust på 30 miljoner dollar, eftersom det är bäst att ha en marginal så låt oss säga 1 150 000 istället för 1 125 000.

Visserligen pågår stora investeringar men i föregående resultat ingår både nya Astra och Insignia som är stora investeringar, så igen, en gissning att det kanske flyter på på liknade sätt.

Det är alltid intressant att se om världen är logisk eller inte.

#228
2015-11-05 13:33

Ok, N-iklas. Jag trodde du hade mer insyn i GM:s räkenskaper så därför ställde jag frågan. Dock är det lite vanskligt att bara räkna av engångsposter då bolag som GM ofta både trixar och fixar med siffrorna för att maximera avkastningen. Du minns säkert Saab..:-) Marknaden är som bekant inte statisk, utan i allra högsta grad föränderlig. Det kan alltså finnas ett samband som innebär minskade marginalintäkter kontra volymökningen, eller rättare sagt, det är alltid så (kallas för avtagande marginalprodukt på nerd-språk).

Men om vi kollar just nu så går Opel ett antal miljarder back. Att öka volymerna behöver inte innebära att förlusterna minskar. Det kan faktiskt bli precis tvärtom. Hur det ser ut i Opels fall kan jag inte bedöma, eftersom jag inte känner TB per bil eller per modellgrupp. Det skiljer sig dock mellan olika modeller. Små bilar ger som bekant små vinster för att citera en känd bilman. Jag har därför svårt att se att (n) 1 150 000 = 0 utan att ha lite mer kött på benen. Särskilt inte i en bransch där rörelsemarginalen generellt sett pendlar mellan 0,5-2% (inom gruppen volymtillverkare).

I fallet total volym noterar jag dessutom att dina och Jato Dynamics siffror tycks skilja. Kan du utveckla vilka länder som ingår i "din" Europa-försäljning? Och berätta gärna var övriga 100-200 000 fordon säljs förutom EU och Australien.

MVH AL

#229
2015-11-05 16:47

Eftersom denna uppgift inte går att finna är jag nyfiken på var det redovisas att Opel går ett antal miljarder back och är det dollar, Kr eller Euro?
Det vore intressant att få studera källan till dessa uppgifter.

För egen del konstaterar jag följande:

Eftersom ekonomi inte är något jag sysslar med och siffror inte heller är något jag lägger nämnvärd vikt vid har jag bara utgått från några enkla uppgifter så som jag uppfattat dem utan att tänka närmare på saken eller lägga tid på att försöka tolka vad som menas med allt det finstilta.
Nu när jag går in och ser vad som faktiskt står och försöker se vad som döljer sig bakom siffrorna upptäcker jag att det är mycket mer krångligt och invecklat än jag har utgått från.
Jag kan t.ex. nu upptäcka att jag har tolkat siffror fel därför att det jag trodde att de betydde det betyder de inte.

Jag har hela tiden utgått från att GME är det samma som Opel/Vauxhall nu ser jag i det finstilta att det är det inte och det innebär att man överhuvudtaget inte redovisat några separata ekonomiska siffror för Opel/Vauxhall.

Uppgift saknas och därmed faller hela ämnet.

Opel meddelar följande:
"According to preliminary figures, the company delivered around 1.076 million vehicles in Europe last year. This is equivalent to an increase of 35,000 cars or three percent. Opel thereby outgrew the overall European market that only registered growth of two percent. Opel’s share of the overall European vehicle market was up for the second year running – by 0.1 percentage points to 5.74 percent. Opel achieved its best sales figures and market share since 2011.
“We recorded growth in more than 15 markets. Our modern range of cars managed to impress especially in the most important European markets,” said Peter Christian Küspert, Vice President Sales & Aftersales Opel Group. Amongst others, Opel grew in Germany, the United Kingdom, France, Italy and Spain. Opel booked its largest sales volume increases in Poland (+ 42 percent), Ireland (+ 33 percent) and Portugal (+ 28 percent). The market share grew in more than twelve European countries."

GM meddelar detta.

"GM Europe (GME) reported EBIT-adjusted of $(0.4) billion in the fourth quarter of 2014, which includes $0.1 billion for restructuring costs. This compares with $(0.4) billion in 2013, which also included $0.1 billion in restructuring costs. Full-year EBIT-adjusted was $(1.4) billion in 2014, which includes $0.7 billion in restructuring costs. This compares with EBIT-adjusted of $(0.9) billion in 2013, which included $0.2 billion in restructuring costs."

I dessa Omstruktureringskostnader som nämns ingår så väl stängandet av en Opelfabrik som nedläggandet av Chevrolet i Europa och de är inte separerade.

GME är alltså inte det samma som Opel/Vauxhall vilket krånglar till det därför att man inte presenterar separata siffror.

GM Europe levererade eller sålda 2014 (oklart vad som avses) 1,256,109 röda siffror-(137,334) (9.9%)

Opel/Vauxhall likaså levererade eller sålda 2014 (oklart vad som avses) 1,095,409 31,507 + 3.0%

Opel uppger alltså ca 1.076 000 vad denna skillnad beror på går inte att få uppgifter om.

Exakt vad samtliga siffrorna inbegriper och omfattar finns ingen uppgift om.

På samma sätt finner jag inga uppgifter om på vilken grund andra källor baserar sina siffror.
JATO PRESS RELEASE
21st January 2015
Uppger inte heller varifrån man får sina siffror eller vad som ingår och inte ingår, hur man räknar och bedömer.
Så varken från GM, Opel eller utomstående källor kan man få veta exakta siffror och exakt vad de bygger på och innehåller.

Hur man kan då lita på några uppgifter överhuvudtaget?

Sammantaget konstaterar jag baserat på detta röriga och förvirrade resultat att jag än en gång konstaterar att siffror är ett otyg och att man helst inte ska befatta sig med dem.

#230
2015-11-05 20:38

N-iklas skrev: "Sammantaget konstaterar jag baserat på detta röriga och förvirrade resultat att jag än en gång konstaterar att siffror är ett otyg och att man helst inte ska befatta sig med dem."

Ja, det kan ju förklara varför somliga biltillverkare försätter att producera bilar fast det är en dålig affär. Bilar som produceras och genererar något där "siffror är ett otyg och att man helst inte ska befatta sig med dem".

Nu är ju detta inte bara roande när det gäller Opel. Det finns andra: PSA och möjligen även VAG - om man inte får ordning på den skit man ställt till med.

#231
2015-11-06 01:56

Före 1800-talets industrialism (som i och för sig inleddes i England i slutet av 1700-talet) och dess tekniska framsteg har endast erövring, plundring och handel med varor varit lönsamma affärer tidigare under mänsklighetens historia.
Allt annat mer storslaget än hyddor och jordkulor som mänskligheten någonsin åstadkommit har inte haft någonting med ekonomisk lönsamhet att göra.

Egyptens pyramider och Kennedys mål att sätta en amerikan på månen var inte i avsikt att kassera in ett fett bankkonto, om man endast haft det för ögonen skulle ingendera ha blivit av.

En värld där endast pengar har någon betydelse är en värld av död och mörker helt utan mening med sin existens.
När nu samhället är på väg att kollapsa till följd av att politiker som endast hanterat ekonomiska frågor i hela sitt liv sitter vid makten, kan man se hur destruktivt det är att endast dyrka avguden mammon.

Den enda sunda målsättningen är att driva ut månglarna ur templet.
Och templet är livet, pengar skall aldrig få styra någonting, någonstans, någonsin.

#232
2015-11-06 14:08

Efter en tur i Golf igen kan jag återkomma till tidigare ämne om klimatkontrollerna och nu notera att man kan sköta klimatsystemets inställningar på skärmen, men endast i det dyra automatiska systemet och endast efter att man tryckt på Menu knappen, automatisk visning finns därmed inte och ingen funktion på det vanliga standardsystemet.

En annan tidigare ej uppmärksammad detalj är direkt undermålig kupebelysning.
Vanlig central lampa saknas helt fram, finns bara två läslampor och dessa är inget över sig bra.
Den vänstra kan endast tändas om man först tänder den högra så att båda brinner.
Panelen, mjölkvita glaset och knapparna är därtill billigt utförda i största allmänhet.
Golf är vanligen väl utrustad med väl fungerande detaljer men här är en punkt man totalt släppt och tydligen sparat in alla kostnader på.

På dessa punkter vinner Astra en fnissande promenadseger.

#233
2015-11-10 11:55

N-iklas: Angående Opels förluster eller resultat så är de en del av GM. Det är alltså, precis som du påpekar och som också gällde Saab, svårt att få exakta siffror på Opels bidrag till det totala resultatet eller förlusten. GM Europa redovisar en förlust för år 2014 på 1,6 miljarder dollar, motsvarande 13,9 miljarder kronor. http://www.bytbil.com/nyheter/avufrkyg.

Enligt GM själva så har den europeiska delen av bolaget förlorat 140 miljarder kronor under de senaste 15 åren. http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20140813/opel-chef-nom-nag.... GM:s egen presschef anger att Opels bidrag till dessa förluster ligger kring 14 miljarder dollar (avser perioden 1999-2012), eller 122 miljarder kronor i dagens penningvärde räknat. http://www.svd.se/opel-skenar-rakt-ner-i-avgrunden

Strategin för att vända detta är att kapa kostnader, investera i nya modeller och öka marknadsandelarna. Marginalen skall upp till 5% år 2022, vilket är ett tufft mål med tanke på branschsnittet och konkurrensnivån.

Så nej, ingen kan påstå att det är Opel ensamt som står för förlusterna. Opel enskilt är dock den dominerande faktorn. Observera dock, att GM är mästare på att hålla uppe förluster och tvärtom, lite beroende på vilka syften man har.

Men precis som jag skrivit i denna tråd så måste Opel få in fler modeller och framförallt öka sin marginalintäkt (förslagsvis via cross over). Då är man i alla fall på rätt köl. Att däremot uppnå 5% rörelsemarginal innan år 2022 bedömer jag som orealistiskt. Detta oavsett dieselgate och andra omvärldsfaktorer.

Och visst är siffror ett otyg. Men de utgör verkligheten. Biltillverkning handlar om att tjäna pengar. Det perspektivet måste man alltid utgå från, oavsett hur mycket man än tycker om ett specifikt varumärke eller inte.

MVH AL

#234
2015-11-10 12:15

Att detta orkar diskuteras ännu,men frågan är: vad skulle göra Opel till vinnare.
Tror att de skulle kunna göra" världens bästa bil",utan att sälja i några större volymer.

#235
2015-11-10 12:31

Det var ju den frågan vi försökte klura ut ENTJ1. Vad är det som har gått snett för Opel?

Är det konkurrensen?
Är det GM:s ökända byråkrati?
Är det varumärkesprofileringen?
Är det fel modellutbud?

Personligen tror jag på kombinationen av samtliga dessa faktorer.

Hur man skall lyckas vända skutan, som ju sjunkit allt sedan början av 2000-talet, är den stora frågan. Jag tror inte att GM har den uthålligheten som krävs. Jag tror tvärtom att Opel ligger på GM:s försäljningslista - och att GM kommer att sälja nu när man har ett nytt färskt produktprogram i pipe. Då kanske man kan få ut någon miljard eller två för verksamheten, vilket är ekonomiskt mer fördelaktigt än att avveckla.

MVH AL

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.