
Test: Ford Fiesta, Hyundai i20 och Kia Rio (2020)
Laddade med snäv vändradie, mildhybridteknik och LED-strålkastare ger sig Kia Rio, Ford Fiesta och Hyundai i20 ut på äventyr med testlaget för att hitta den bästa modellen. Vi hittar en tydlig vinnare.
December pandemiåret 2020. Det är ett par timmar kvar till Kvart i fem-ekot och solen har försvunnit bakom horisonten. Termometern står och velar mellan plus och minus. Regnet vräker ned. Det är inte särskilt muntert.
– Vi tar ett varv till så tror jag att den sitter! Fotograf Simon Hamelius energi är beundransvärd, inte minst då karln för stunden ligger på fotobilens takräcke för att fånga bilden på nästa uppslag. Men det är inte bara Simons smittsamma glädje över en bra bild som lyfter stämningen i 2021 års första test. Vet man att uppskatta begåvade småbilar är testobjekten tre riktiga humörhöjare.
Ford Fiesta möter årsmodellsväxlingen med nya motoralternativ och 48-volts mildhybridteknik. Testbilen är i skogsmulleutförandet ”Active”, en version som står för omkring 20 procent av den svenska Fiestaförsäljningen.
Avståndet mellan mark och bottenplatta har ökat med 19 millimeter, det underlättar insteget något, men 15,2 centimeters markfrigång är bara en dryg centimeter mer än konkurrenterna. Prislistan säger att 125 hästkrafter 1,0T Ecoboost MHEV lämnar Fordhandlaren för 220 500 kronor.
Till årsmodell 2021 har Kia Rio justerats för att hålla fräschören. Fronten har blivit mer upprätt och stötfångaren har fått nytt stuk. Den verkliga nyheten är att den trecylindriga bensinmotorn har kompletterats med 48-volts mildhybridteknik.
Motorn är identisk med i20:s och ger 120 hästkrafter. GT Line är toppversionen och kostar 234 400 kronor. Tillvalsmöjligheterna begränsas till metallic-lack.
Tidigare generationen Hyundai i20 fanns också i höjt Active-utförande, om det är aktuellt för den tredje generationens i20 återstår att se. Testdeltagare är 120 hästkrafter starka i20 1,0 T-Gdi i Advance-utförande.
För 224 900 kronor får man en välutrustad bil med bland annat adaptiv farthållare, dödavinkelvarning, LED-strålkastare och nyckellöst insteg. Enklast tänkbara i20 kostar från 149 900 kronor, ett pris instegsversionerna av Fiesta eller Rio inte kan matcha.

Det räcker med en blick över instrumentpanelen för att förstå att Hyundai i20 i Advance-utförande är en produkt av 2020-talet. Panelen är vinklad mot föraren. Den har mjuka former och designern har arbetat hårt för att smälta samman friskluftsutblås och panel till en visuell enhet.
I jämförelse ter sig Kias och Fiestas dekorpaneler i kolfiberimitation daterade. Instrumenteringen är helt skärmbaserad. 10,25 tum för mätartavlor och färddator, 10,25-tum pekskärmyta för media- och fordonsinställningar. Instrumenttavlorna kan växla utseende beroende på bilens körläge.
I sin iver att göra snitsig grafik har mätarna blivit ganska små och delar av testlaget tycker att de är för otydliga. Fiesta och Rio håller kvar vid analoga mätare. I den sistnämnda är de påfallande stora och lättavlästa.
För småbilsklassen har i20 så många och avancerade fordonsinställningar att en djupdykning är nödvändig. Föraren kan välja: Vingelvarning och dödavinkelvarning med eller utan styringrepp. Varning för korsande trafik vid backning på eller av. Ställbar komfortblinkers i fyra steg. Återcirkulation av kupéluft vid rutspolning (!) av eller på.
Till det här kommer uppkopplade tjänster, appstyrning, möjlighet att importera adressbok från USB-minne, röstmemofunktion (128 mb) samt att alla funktioner kan anpassas för att passa upp till tre förarprofiler/användare. Lyckligtvis har också Hyundai gjort ett sökregister så det blir lite enklare att hitta till rätt inställning.
För mindre än ett decennium sedan var det här funktioner värdiga lyxbilar som Mercedes S-klass. Märkligt nog är det bara Fiesta som har en så självklar funktion som komfortöppning/stängning med klämskydd på alla sidorutor.
Rio delar flera av i20:s funktioner men använder sig av färddatorns lilla display för att kontrollera systemet vilket blir mer svårnavigerat. Fiesta använder också färddatordisplayen för avancerade fordonsinställningar. Exempelvis kan farthållarens adaptiva funktion stängas av. Den större skärmytan gör dock handhavandet begripligt även om man inte innehar doktorshatt i fordonsakronymer.
Klimatanläggningarna har fått stanna kvar i den fysiska världen med tydliga vred och knappar. Möjligen borde Ford öka knappstorleken något, med vantar på är det en utmaning att pricka rätt på den lågt placerade knappsatsen. 3 000 kronor ger Fiesta eluppvärmd vindruta och ratt. Det sistnämnda är standard i Rio och i20.
Det finns skapligt med fack för småplock och pinaler i kupéerna, en vägatlas ryms med lätthet i Hyundais LED-belysta dörrfickor. I det testade GT Line-utförandet har Kia navigation som standard. Trion kan spegla mobiltelefonen men i20 är ensam om trådlös mobilladdning (2 900 kr). Testkonkurrenterna kontrar med praktiska solglasögonfack.





Hur kroppen uppfattar sittkomfort är högst individuellt, men den här gången är testlaget mer eller mindre överens; Hyundai har den bästa stolen. Stolens markerade skålning ger fint sidostöd åt ländryggen. Sittdynan är relativt mjuk. Stolen kommer med ”Advance”, den högsta av tre utrustningsnivåer.
Kias stolar är inte lika kramiga, men ju längre resa desto mer uppskattas den fasta dynan.
Fords delläderstol övertygar inte på samma vis. Flera förare upplevde det som om ryggstödets infästning inte var i bakkant av dynan utan några centimeter in. Vidare märks det att Fiesta är smalare än konkurrenterna. Långa högerben kan skava mot mittkonsolen. Stödplattan för vänsterfot är i smalaste laget för att vara riktigt vilsam.
Är föraren normallång går det att passa in en bakåtvänd barnstol. Det är möjligt att använda stolarnas glidskenor som förankringspunkt (gäller även Kia och Hyundai) men dedikerade fästöglor är förstås bättre.
Trots att Kia och Hyundai har nära identiska mått och delar plattform är Hyundais baksäte synbart rymligare. Fiestas baksäte är trångt. Det är trångt för benen, tight över axlarna och fönsterlinjens skärning ger en något instängd känsla. Men full höjd på mittenplatsens nackstöd, påfallande smal kardantunnel och vettig stoppning gör att Fiesta inte är oäven för tre smala baksätespassagerare.
Koreanerna har en funktion som börjar bli ovanligt i klassen – kurvhandtag. De kan underlätta när passagerarna ska kliva ur. Fiesta svarar med ordentliga klädkrokar. I Hyundai och Kia får passageraren behålla jackan på eftersom klädkrok bara finns på förarsidan.
Kvicka styrningar, snäva vändradier, backkameror och parkeringssensorer som håller koll på karosshörnen. Att sno runt i ett parkeringshus med bilar som bara mäter några centimeter över fyra meter är ett sant nöje. Med ”förarassistanspaket” (6 800 kr) har Fiesta självparkering. Den storstadsvänliga funktionen kan inte beställas till konkurrenterna vilka i gengäld kan varna för korsande trafik vid backning.

I AutoIndex 2020 placerade sig Hyundai på 10:e, Kia på 11:e och Ford på 17:e plats av 23 märken när svenska bilägare fick tycka till om sitt bilinnehav.
I den tyngsta kategorin ”Bilen”, där köregenskaper, kvalitet och kostnader är avgörande, slutade Hyundai på 10:e, Kia på 12:e och Ford på 17:e plats. I denna biltrio är Hyundaiägarna mest nöjda med ”kvalitet i förhållande till pris”. Kias andrahandsvärde rankas högt. Ford får höga betyg för ”köregenskaper” och ”låg ljudnivå”.
När vi jämför märkesverkstäder placerar sig Hyundai på 4:e och Kia på 12:e plats. Sedan 2019 har Ford tappat sex placeringar sedan 2019 och hamnar på 13:e plats. Det är framförallt servicerådgivningen som särskiljer Hyundai från övriga.
Backkamerorna sitter utsatt och blir snabbt värdelösa när de gror igen. I Hyundai kan kamerabilden visas under färd. En smart funktion inte minst om man kör med släp. Max släpvikt är 1 110 kg.
Hyundai har mycket bra runtomsikt med förhållandevis smärta A-stolpar. Den tredje sidorutan gör C-stolpen mindre siktstörande. Fiesta är i20:s raka motsats. Den breda C-stolpen skymmer effektivt sikten snett bakåt. Sidospeglarna är omotiverat små. Vid kollisionsrisk varnar dödavinkelvarningssystemet med en försiktigt blinkande diod, i Hyundai gör elektroniken ett milt styringrepp för att undvika krock.
– Då var vi klara för den här gången! Simon hoppar ned från fotobilens tak och börjar packa ihop fotoutrustningen. Blixtaggregaten stuvas bäst i Hyundai. Dels för att i20 har det största bagageutrymmet, dels för att det dubbla lastgolvet minimerar den inre lasttröskeln.
Ford | Hyundai | Kia | |
Grundpris | 220 500 kr | 224 900 kr | 234 400 kr |
Milkostnad | 32,75 kr | 30,88 kr | 32,74 kr |
Körkänsla | 5/5 | 4/5 | 4/5 |
Ekonomi | 3/5 | 4/5 | 4/5 |
Komfort | 4/5 | 4/5 | 3/5 |
Säkerhet | 5/5 | 5/5 | 5/5 |
Miljö | 3/5 | 3/5 | 3/5 |















Testtrion lämnar Stockholmstrafiken. Vagnarnas trecylindriga enliters bensinturbomotorer stöttas med 48-volts mildhybridteknik. Kombinerade generator/startmotorer på mellan 12 och 17 hästkrafter är remkopplade till motorernas vevaxlar. Det ger vibrationsfria och rikoschettsnabba starter samtidigt som elmotorn kan ge extra vridmoment vid behov.
Tekniken ska ge en bränslebesparing på cirka fem procent. Under testet nådde ingen av bilarna ned till de officiella förbrukningssiffrorna.
I parkeringshuset fick Kia och framför allt Hyundai kritik för de sjuväxlade automatlådornas klumpiga dubbelkopplingsingrepp. Små gaspådrag resulterade lätt i ett ”skutt” framåt/bakåt.
Ute på landsvägen växlar lådorna följsamt. Vid gasuppsläpp frirullar bilarna. Kia stänger av motorn medan Hyundaiteknikerna i nio av tio frikopplingar valt att bibehålla tomgång. Sett till testförbrukning förefaller det inte ha någon större betydelse. Under vår testslinga på något över 32 mil fick bilarna identisk förbrukning, 5,9 l/100 km.
Ford kombinerar 48-voltsteknik med en mycket trevlig sexväxlad låda. Förutsatt att växeln ligger i neutral kan förbränningsmotorn stängas av i hastigheter under 25 km/tim. Det hjälper inte. Fiesta har testets minst smickrande förbrukning: 6,2 l/100 km.
Kurviga vägar är Fiestas melodi. Styrningen löper lätt med tydlig återkoppling från lågprofildäcken. Styrkänslan i Rio är inte långt efter men fjädringskomforten kunde vara bättre. Trots däck i 55-profil slår det hårt och ljudligt i hjulställen över tvära skarvar. Fiestas relativa strama fjädring rundar av vägens ojämnheter med större finess. På ”normalsläta” vägar med längre/mjukare ojämnheter får Hyundai ett behagligt storbilsflyt.






Balanserat pris, vettig utrustningsnivå, ett stabilt andrahandsvärde och låga driftskostnader ger Hyundai en milkostnad på 30,88 kronor. Fiesta är nära två kronor dyrare, Rio över fyra. Med tre så jämbördiga bilar får det en avgörande betydelse. Hyundai i20 går segrande ur testet.
Valet mellan Rio och Fiesta är upp till personliga preferenser, men testlaget menar att koreanens högre utrustningsnivå och bättre utrymmen motiverar den högre milkostnaden. Är behovet av baksäte litet kan Fiestas spänstiga väguppträdande kompensera.
Hur Hyundai i20 står sig mot tidigare testvinnare som Renault Clio, Honda Jazz och Seat Ibiza finns all anledning att återkomma till.




















Ljustest


Ford | Halvljus | Helljus |
Längd, m | 75 | 134 |
Bredd, m | 22 | 0 |
Betyg | 3/5 | 1/5 |
Spolning: Nej.


Hyundai | Halvljus | Helljus |
Längd, m | 108 | 191 |
Bredd, m | 23 | 16 |
Betyg | 4/5 | 3/5 |


Kia | Halvljus | Helljus |
Längd, m | 129 | 184 |
Bredd, m | 26 | 15 |
Betyg | 5/5 | 2/5 |
Spolning: Nej.
Kommentar: Fiestas helljuslampa (H7) gör en blek insats. För 8 900 kronor får man full LED-strålkastare med LED-bakljus. Utmärkta halvljus med bra bredd från den koreanska duon. Hyundai har ett för klassen bra helljus. Fordstrålkastaren har något lägre bländrisk än konkurrenterna. Automatiskt helljus i Hyundai och Kia.
Medelvärde | Halvljus | Helljus |
Längd, m | 99 | 186 |
Bredd, m | 25 | 18 |
Rostskyddsprognos
(Bilarna är besiktigade av Rostskyddsmetoder AB.)

Ford
Bottenplattan har många otätade skarvar (bild 1, röd bil vid undersökning) samt bristfälligt slitskydd på de ytor som inte täcks av plastsköldar. Tröskellådornas nedåtvända skarvar är ett effektivt sätt för att ge en styv och kostnadseffektiv konstruktion, skarven har tätats dåligt och blir känslig för sprut och smuts. Bara några av bottenplattans balkar/förstyvningar har behandlats invändigt. Hela karossen är av stålplåt och bakdörrarna är bra tätade. Huv, framdörrar och baklucka har dåligt tätade hörn och det är bara dörrarna som har fått invändig behandling. Vattensugande isolermaterial vid framskärmarna är på sikt en rostrisk.
Rostskyddsgaranti: 12 år
Betyg: 2/5

Hyundai
Hela karossen är i stål. Underredet skyddas delsvis av plastsköldar. Under sköldarna saknas slitskydd, på utsatta platser är slitskyddet acceptabelt. Bottenplattans skarvar är med få undantag väl tätade (bild 2). Dörrtröskelns nedåtvinklade skarv är otätad. Insidan är vaxbehandlad. Dörrar, baklucka och motorhuv har behandlats. Tätningen av framdörrarnas hörn kunde gjorts bättre, bakdörrarna är väl tätade. Trots att stänklappar saknas finns ingen större blästerrisk. De bakre hjulhusens skärmar har bra utformning, men det finns ett smutssamlande fack bakom innerskärmarna (av plast fram och bak) fram. Tank av plast.
Rostskyddsgaranti: 12 år.
Betyg: 3/5

Kia
Rio bjuder inte på några större överraskningar. Kaross, bränsletank och avgassystem av plåt. Det finns ingen användning av aluminium i chassidetaljerna. Underrede och innerskärmar är täckta av plast med obehandlad blåt bakom (bild 3). Vissa balkar har väl utförd vaxbehandlingar. Sedan vi testade Rio senast har Kia ersatt den tidigare stötvisa behandlingen och har ett bättre, mer lättflytande, rostskyddsmedel. Det motiverar en höjning av den tidigare starka tvåan till en trea. Tröskellådans nedåtvinklande skarv är otätad. Även huv och baklucka har otillräcklig tätning. Huven har lämnats obehandlad.
Rostskyddsgaranti: 12 år
Betyg: 3/5



Sammanfattning

Plats 1: Hyundai har påtat ihop en trevlig krabat i i20. Flertalet förarstödsystem, omfattande fordonsinställningar, uppkopplade tjänster och 48-voltsteknik gör den till en småbil av tiden.
Den tekniska plattformen är lånad från kusin Rio men utnyttjats effektivare. Trots kortare kaross är kupéutrymmena något bättre. Komforten är genomgående hög, men det finns bilar i klassen som rullar både mjukare och tystare. Sittkomforten håller klassledande nivå.
Det gör inte bränsleförbrukningen. Trots stöttning från elmotorn och en finstämd balans mellan frirull och motorbroms blir testförbrukningen över en halvliter mer per tio mil än vad fabriken lovar. En milkostnad på strax under 31 kronor är konkurrenskraftigt även sett till småbilsklassen som helhet.

Plats 2: 2021 års uppdatering har gjort Kia Rio gott. Samma trevliga drivlina som i kusin i20, ett modernare utseende men med bibehållen god ergonomi. Det högre inköpspriset och servicekostnaderna innebär att man betalar fyra kronor mer per mil jämfört med i20.

Plats 3: Tredjeplats för Ford. Fiesta är en utmärkt bil på många punkter, men den dagen man är fler än två som vill åka märks det att den inte kan erbjuda lika bra utrymmen som många andra i klassen. Trots avancerad motorteknik är bränsleförbrukningen inte där den borde.
Testförarnas kommentarer
Hyundai i20 har lyft sig ett par snäpp över föregångaren. Tekniska finesser och elektroniskt finlir är i klassens framkant, men när det kommer till fjädringskomfort, bullernivå och utrymmen finns det konkurrenter som presterar på en högre nivå. Min favorit är trots allt Fiesta. Dels för den något behagligare fjädringen. Dels för det käcka utseendet. Men framför allt för den peppiga drivlinan och körglädjen. Vem vill inte ha en kul bil?
Anders Helgesson, testledare
Hyundai i20 är snitsigt designad och känns mest modern av de tre. Är det därmed också den bästa småbilen? Nja, i valet mellan i20 och Rio skulle jag nog ändå välja Kia. Stolen passar mig bättre och jag behöver inte förstoringsglas för att läsa av hastighetsmätaren.
Fiestan är charmig men känns lätt daterad. Konkurrensen i småbilsklassen är stentuff och frågan är hur väl koreanerna skulle stå sig mot Clio eller vår senaste småbilsvinnare Jazz. Jag tror Hyundai/Kia får det svårt då.
Tommy Wahlström, testförare
Redan registrerad? Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
Registrera
Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev
Tillverkningsland: Spanien.
Motor: Tvärställd 3-cylindrig rak bensinturbo. Cylindervolym 998 cm3. Kompression 10,0:1. Borrning/slag 71,9/82,0 mm.
Effekt/vridmoment: Max effekt 125 hk (92 kW) vid 6 000 v/min. Max vridmoment 210 Nm vid 1 400–4 500 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrift, sexväxlad manuell låda.Varvtal vid 110 km/tim på högsta växeln: 2 300 v/min.
Hjulupphängning: Skruvfjädring, krängningshämmare. Fram MacPherson fjäderben med undre triangellänk, halvstel torsionsaxel bak.
Hjul: Fälgbredd 7,0 tum. Däck 205/45 R17.
Styrning: Kuggstång, elservo. Vändcirkel 10,3 m, 2,7 rattvarv.
Bromsar: Skivor fram (ventilerade), trummor bak. Mekanisk p-broms.
Prestanda: Toppfart 203 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim i.u. (125 hk utan mildhybridteknik 10 s.)
Övriga versioner: Från 1,0T 95 hk Titanium, 194 050 kr till 1,5 T 200 hk ST Plus, 258 050 kr.
Tillverkningsland: Turkiet.
Motor: Tvärställd 3-cylindrig rak bensinturbo. Cylindervolym 998 cm3. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 71,0/84,0 mm.
Effekt/ridmoment: Max effekt 120 hk (88 kW) vid 6 000 v/min. Max vridmoment 200 Nm vid 2 000–3 500 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrift, sjuväxlad automatlåda av dubbelkopplingstyp. Varvtal vid 110 km/tim på högsta växeln: 2 300 v/min.
Hjulupphängning: Skruvfjädring, krängningshämmare. Fram MacPherson fjäderben med undre triangellänk, halvstel torsionsaxel bak.
Hjul: Fälgbredd 6,0 tum. Däck 195/55 R16.
Styrning: Kuggstång, elservo. Vändcirkel 10,4 m, 2,4 rattvarv.
Bromsar: Skivor fram (ventilerade) och bak. Mekanisk p-broms.
Prestanda: Toppfart 185 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim 10,3 s (fabriksupgifter).
Övriga versioner: 1,25 MPI 84 hk, 149 900. 1,0 T-GDi 100 48V 189 900 kr.
Tillverkningsland: Sydkorea.
Motor: Tvärställd 3-cylindrig rak bensinturbo. Cylindervolym 998 cm3. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 71,0/84,0 mm.
Effekt/vridmoment: Max effekt 120 hk (88 kW) vid 6 000 v/min. Max vridmoment 200 Nm vid 2 000–3 500 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrift, sjuväxlad automatlåda av dubbelkopplingstyp. Varvtal vid 110 km/tim på högsta växeln: 2 300 v/min.
Hjulupphängning: Skruvfjäd-ring, krängningshämmare. Fram MacPherson fjäderben med undre triangellänk, halvstel torsionsaxel bak.
Hjul: Fälgbredd 6,5 tum. Däck 205/45 R17. (Testbil: 6,0 tum, 195/55 R16.)
Styrning: Kuggstång, elservo. Vändcirkel 10,2 m, 2,7 rattvarv.
Bromsar: Skivor fram (ventilerade) och bak. Mekanisk p-broms.
Prestanda: Toppfart 190 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim 10,3 s (fabriksupgifter).
Övriga versioner: 1,0 T-GDi 100 hk, 194 900 kr.
Kommentarer
230k för en småbil!? Dessa borde max kosta 130k med en 1-litersmotor. Hybridtekniken tillför inget.
Bilar ÄR dyra idag, Jarl Karlsson. Och nu var ju detta mycket välutrustade varianter av B-klassare och då drar det iväg. Som ViB skrev så kan du ju få en enkelt utrustad i20 för under 150.000 kr så det är bara att slå till på en sån för dig då...:)
Obegripligt att dessa törstiga småbilar med mildhybrid teknik 2021 tar kring 0,6 och över på vibils testkörning.
Lika obegripligt är att folk köper en Kia bara för 7 års garanti och samtidigt betalar 17000:- i service kostnad första 6000 milen.
Men jag håller också med om att bilpriserna har ökat men ändå är 220-250000 för denna typ av bil med en massa bling bling är rejält dyrt.
Undrar om 17.000 kr för 4 servicetillfällen på Kia Rio verkligen är riktigt ? Inte riktigt min erfarenhet för den Kia vi ägt i snart 8 år och som köptes ny. Men visst - även priserna på service har ju tyvärr höjts allt eftersom.
Mso
0,6 är en rimlig förbrukning för någon som kör blandad körning utan ett ägg under gaspedalen i en större stad. Jag körde en Leon 1.0 tsi i en vecka och kom inte i närheten av siffrorna som du kör samma motor på.
Pi visst låter det sjukt mycket pengar för service på Kian men kanske 08 priser vad vet jag.
Samtidigt läser jag att service på deras testbil El kona är 5978:- på två år 3900 mil vilket känns som stöld på en elbil kan jag tycka.
Apex. Jag tycker ändå att 0,6 på en 32 mil lång test slinga är mycket 2021 för en modern småbil med eltillskott.
" Behöver du verkligen en klumpigare bil?" Inledningen på detta test är precis en av funderingarna inför nästa bilbyte. Nu när båda barnen nyligen flyttat hemifrån skulle innerutrymmena i denna storleksklass räcka för mig och Frugan, men boendes i hus och med segelbåt och tillgång till både sommarstuga och fjällstuga är behovet av lastutrymme mycket större. Trist att behöva köra med baksätet nedfällt väldigt ofta med bl a mer buller i bilen. Jag uppskattar och behöver ofta det lastutrymme som min Octavia kombi har även om jag tycker att bilen är onödigt stor för oss två.
Dåligt att det inte finns rena elbilar. Dessa har inte framtiden för sig.
Huyndai är bäst.
Snarare är ju priset närmare 250 kkr (testade bilen), det är verkligen dyrt för en i20, men priserna går upp, som jag sa för nåt år sedan, elbilar kommer inte att bli billigare, "vanliga" bilar kommer ikapp från andra håller och folk får inse att det är dyrt med bil, rätt vad det är så känns inte elbilen dyr, ta med driftkostnaden så är det nog redan nu ingen större skillnad efter några år.