Bild
Nästa artikel

Biltest: Saab 9-5 Turbo4 (2010)

Nybilstest

Premiumklassen nästa! Det är dit Saab siktar med nya 9-5 och på en punkt är bilen redan där. Köregenskaperna är på topp och trots sin tyngd och storlek är 9-5:an både kvickare och skojigare att hantera än någon tidigare Saab. Men det finns också en del graverande sprickor i fasaden. Finputsning behövs innan 9-5:an är mogen att rulla i statusbilarnas finrum.

Efter månader av otålig väntan och mängder av förfrågningar kommer plötsligt beskedet. En 9-5:a finns att hämta i Jönköping!

Det blir blixtutryckning med X2000 till den småländska metropolen. Äntligen får testlaget chansen att sätta tänderna i Saabs nya flaggskepp.

Spänningen är på topp när vi tar plats i den stora och egensinnigt formgivna limousinen. Har den vad som krävs för att lyfta Saab ur krisen? Kan den matcha statusbilar som Audi A6 och BMW 5-serien?

Stor men smidig
Ett tryck på startknappen, som på Saab-manér är placerad mellan framstolarna, aktiverar testbilens 220 hästar starka och lent arbetande turbofyra.

När vi sakta krånglar oss ut mot E4:an för återfärden till Stockholm hinner vi konstatera att bilens väl tilltagna yttermått knappast märks bakom ratten. Tvärtom, Saaben känns både nätt och smidig att hantera trots en längd på hela 501 centimeter.

När vi närmar oss motorvägspåfarten räcker det med ett lätt tryck på gaspedalen för att bilen sugande snabbt ska skickas upp i 110 km/tim. Motorn har en imponerande bred kraftleverans och känns urstark på de flesta varvtal.

Väl ute på E4:an fortsätter nya 9-5 att visa sina bästa sidor. Den rullar stadigt som en klippa även när vindarna friskar i och styrningen har ett utpräglat rakt-framläge som gör körningen behagligt vilsam.


Så länge vägen är slät är det nästan som om Saaben lågflyger hem mot Stockholm. Fjädrings- och ljudkomfort är på topp ända tills vi närmar oss målet. Då byter bilen delvis skepnad. På den grova asfalt som omger huvudstaden avslöjas att isoleringen från hjulställen har klara brister och ett besvärande däckdån fyller kupén.       

Men vi håller kvar vid 9-5:ans positiva egenskaper en stund till. Dag två lastar vi bilen full med folk och bagage och kör älgtestet. Det klaras med glans. Den stora bilen slingrar sig mellan konerna i hög fart med fin chassibalans, minimal krängning och snabba precisa styrreaktioner. ”Som en fem meter lång go-cart”, är förarens smickrande betyg.  

Testdag tre är det fortfarande tummen upp för den nya Saaben. Då är körningen förlagd till värmländska rallyvägar, både grus och asfalt, och även där visar sig 9-5:an på styva linan. Hårt pressad rinner bilen genom de utmanande böjarna snabbt, effektivt och med full kontroll.

Än en gång blir man förvånad över att den stora tunga 9-5:an är så nätt, följsam och sportvagnskvick att hantera. Om Saab skulle få för sig att använda begreppet sportiga köregenskaper i marknadsföringen har det för en gångs skull full täckning.

Missar i inredningen
Men när förtjusningen över de högkompetenta väguppträdandet lagt sig och man börjar syna nya 9-5:an lite närmare i sömmarna krackelerar det fina förstaintrycket en hel del.
Vår testbil är en 9-5 Vector med sportchassi, metalliclack och 18-tumshjul. Den är också extrautrustad med Pilot- och Activepaket, vilket höjer priset från 311 000 till 386 500 kronor. Betalar man så mycket för en bil har man rätt att ställa höga krav.

Och i det perspektivet håller Saabens inredningskvalitet inte måttet. Nakna lumpmattor i dörrfacken bak, billig plast i dörrsidorna, skrynkliga sätessömmar, en radioinstallation av 90-talssnitt och en gråtrist och utslätad interiördesign känns långtifrån premium.

Undrar just om Audi- och BMW-kunder, som Saab säger sig sikta på med nya 9-5, accepterar den typen av missar. Det är knappast troligt.

I en bil för nästan 400 000 kronor förväntar man sig förstås också att elektroniken fungerar klanderfritt. Men det gjorde den inte i vår test-Saab. Vi råkade ut för en rad olika elektroniska hyss under de tio dagar vi tillbringade med bilen.

Några exempel: bakluckans elektriska lås öppnade sig vid fler tillfällen på egen hand, farthållaren slutade fungera, reostaten till instrumentbelysningen strejkade och samma sak drabbade avåkningsvarnaren.

Otrevligast var när Saaben efter ett tankstopp i Örebro låste sig i tändningsläge. Den gick varken att stänga av eller starta och blev stående i nästan 20 minuter innan den plötsligt fungerande igen. Även de övriga elektronikfelen försvann efter en tid av sig själva.

En skönhetsfläck
Uppenbarligen finns en del buggar i 9-5:ans datorsystem som Saab inte lyckats komma tillrätta med, åtminstone inte då testbilen byggdes.

Andra missar som orsakar en del tvivel kring byggkvaliteten, eller rättare sagt  kvalitetskontrollen, är att båda främre blinkersglasen på testbilen var fulla av kondensfukt och att ratten var snedmonterad.   

Ytterligare en skönhetsfläck är att motorn ibland rycker elakt på låga varvtal, exempelvis när man efter start på ettan lägger i tvåans växel för att mjukt och fint glida iväg. Fenomenet kan även uppstå i landsvägstempo när föraren tillfälligt lättar på gasen och sedan ökar farten igen.          

Sportchassit (à 4 000 kronor), som gör bilen så rasande kvick och trevlig att köra på släta fina vägar, har också sina brister. Det förlorar en hel del av sin harmoni när underlaget är sämre. Gaspådrag på lutande vägbana resulterar exempelvis ofta i osofistikerade drivkraftsreaktioner i ratten.

Även fjädringskomforten lämnar en del övrigt att önska. Det stöter rejält när den hårt strängade bilen körs på buckliga vägar och över korta tvära ojämnheter, typ broskarvar. I riktigt besvärliga gupp kan det dessutom slå obehagligt i ratten.      

Saab har inte lyckats hundraprocentigt med den svåra konsten att förena en högklassig väghållning med en behaglig åkupplevelse. Både på den punkten, och på en hel del andra, krävs ytterligare finputsning om 9-5:an ska platsa i statusbilarnas finrum, bland konkurrenter som Audi A6, BMW 5-serien och Mercedes E-klass.          

Från förarplats känns mycket i den nya Saaben igen från den tidigare GM-kusinen Opels Astra- och Insignia-modeller. Ratt, spakar, manövervred, informationsdisplay och växelspaksknopp är en del av det som plockats direkt från lagerhyllorna i Rüsselsheim. Lite märkligt är att ratten, som i grunden är identiskt i båda bilarna, är snålare utsmyckad i den dyra 9-5:an än i långteststallets Opel Astra.

Några typiskt ”Saabiska” detaljer och finesser finns förstås också i 9-5:ans förarmiljö. Startknappen mellan framstolarna, mätartavlornas gröna visarnålar, turbotrycksmätaren och Night Panel-funktionen är några exempel. En ny kul finess är den extra hastighetsmätaren, som kan bläddras fram i färddatorns menyer, och ser ut som en höjdmätare på ett flygplan. Läckert!

Även under skalet finns mycket Opel i den nya Saaben, 9-5:an baseras på samma tekniska arkitektur som Opel Insignia. Men den svenska tillverkaren har enligt egen utsago bearbetat och uppgraderat det mesta, från elektroniksystem till hjulupphängningar.       

Saabens väl tilltagna kaross ger generösa kupéutrymmen och det märks inte minst på benutrymmet bak, som är av rena limousineklassen. Här ryms till och med basketspelare, förutsatt att de lyckas trassla sig in genom den sluttande dörröppningen.

Utmärkt sittkomfort
Själva baksätet bjuder på en utmärkt sittkomfort, utom på den hårda mittplatsen. Men känslan är instängd och utsikten medioker på grund av det neddragna taket och karossens höga midjelinje, som gör att sidorutorna närmast påminner om skottgluggar. Ingen trivsam plats för barn eller andra småvuxna.    

 Allra längst bak i Saaben finns ett långsträckt bagageutrymme med en lastvolym på 515 liter. Kasskrokar och extrafack med lock är standard medan det smarta lastavskiljningsystemet är tillval för 2 000 kronor.

Reservhjul kostar också extra, en tusenlapp för ett kompakt och 1 500 kronor för ett fullstort.

Även om nya 9-5 känns nätt att hantera i de flesta situationer så finns tillfällen då man inser hur stor bilen är, till exempel när den ska baxas in på en trång p-plats. I det läget undrar man varför Saab valde att göra sin nya modell nästan två decimeter längre och mer än 200 kilo tyngre än gamla 9-5.  

Svaret är att Saab sannolikt inte gjorde något val alls. Bilen utvecklades under GM-tiden och då fattades besluten högre upp i hierarkin. Helt uppenbart är att den dåvarande ledningen ansåg att 9-5:ans karossmått mer skulle anpassas för den amerikanska marknaden än för den europeiska. Därav de 501 centimetrarna mellan kofångarna.

Bra krocksäkerhet är sedan länge ett adelsmärke för Saab och på den punkten vansläktas inte den nya modellen. Den är testad av Euro NCAP med femstjärnigt betyg och fick dessutom högre poäng än storlekskonkurrenten Mercedes E-klass, utom när det gäller fotgängarskyddet.   

Nivån på Saabens passiva säkerhetsutrustning är hög och en extra trygghet så här i jakttider är att bilen, till skillnad från nästan alla konkurrenter, även är krocktestad mot en konstgjord älg. Däremot saknar nya 9-5 aktiva antikrocksystem, typ Volvos City Safety och Pedestrian Protection.

Driftkostnaderna för den nya Saaben är normala för storleksklassen. Trots bilens tyngd och storlek går bränsleförbrukningen att hålla på en överraskande anständig nivå. Fast då krävs förstås en mycket varsam hantering av gaspedalen. Låter man turbon vina för hårt och för ofta så straffar det sig direkt i form av en brant stigande bränslenota.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Saab 9-5 Turbo4

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Modellfakta

Saab 9-5 Turbo4

Tillverkningsland: Sverige.
Kaross: Sedan med fem dörrar.
Motor: Fyrcylindrig bensinmotor med dubbelverkande turbo. Två överliggande kamaxlar, två motroterande balansaxlar, kamkedja. Direktinsprutning. Volym 1998 cm3. Borrning/slag 86 X 86 mm. Kompression 9,5:1.
Effekt/vridmoment: 220 hk (162 kW) vid 5300 v/min. Vridmoment 350 Nm vid 2500 v/min.
Kraftöverföring: Sexväxlad manuell låda, framhjulsdrift.
Hjulupphängning: Fram McPhersonben. Bak multilänkaxel med fyra stag.
Hjul: 225/55 R17.
Styrning: Kuggstång med hydraulisk servo. Vändcirkel 11,5 m.
Bromsar: Skivor runt om, låsningsfritt system.
Prestanda (enl tillverkaren): 0-100 km/tim på 7,9 sek. Toppfart 240 km/tim.
Övriga versioner: 1,6 T med 180 hk, 2,0T Bio Power, 2,8T med 300 hk, 2,0 TiD med 160 hk samt 2,0 TTiD med 190 hk.

Ekonomi:

Grundpris, kr: 311 000.
Testbilens pris, kr: 386 500.
Förmånsvärde, kr/år: 48 800.
Skatt, kr/år:  1 770.
Försäkring, kr/år: 5 700.
Servicekostnad t o m 6000 mil, kr: 10 920
Serviceintervall, mil/år: 3000/1
Kamremsbyte, kr: Kamkedja
Garantier, år: Två års nybilsgaranti, två års vagnskadegaranti, tolv års rostskyddsgaranti.
Milkostnad, kr: 53.

Kommentarer

#1
Mats_Andersson
2010-09-24 09:05

Nu kommer det bli liv i luyckan.

#2
JesP
2010-09-24 18:14

Hur lyckades du "Mats_Andersson" kommentera här ??

#3
JesP
2010-09-24 18:18

Aha, har man ett konto på forumet kommer man inte hit .. men trixar man lite går det bra ändå. Lite nytt namn och annan epostadress hjälper ..
Hmmm, skulle tro att det finns en o annan bugg i Vib's nya sajt :o)

#4
jan edman
2010-09-25 03:01

vill bara papeka att min bmw har samma trista radio ala 90 tal men det har jag aldrig sett vibilagare klaga pa.ni kanska missade det i ivern.....
opel har samma alla bilar i snikversionen har samma 90talsstuk

#5
johan_
2010-09-25 09:27

Saab suger rejält.

#6
robert s
2010-09-25 09:39

Groteskt ful bil. Hur kan svenskarna tycka att den här bilen är snygg? Antingen så lever de i förnekelse lr så kan de inte erkänna att de inte kan designa bilar överhuvudtaget. Och kvaliteten är kass, massor med fel på en ny bil det är oacceptabel. Andra märken har inte såna fel när de släpper ut en ny modell. Det kallas kvalitet, inte undra på att det går dåligt för Saab. Hoppas att de gör nåt åt bilen snart annars finns ingen Saab kvar om 2 år

#8
2010-09-25 11:55

Jag förstår inte riktigt anmärkningen på inredningen, det kanske är en förseriebil som ViB har haft.
I de bilar som jag träffat på har det inte varit de här problemen.
Det enda jag anmärker på är den fåniga designlinjen, som för övrigt delas med många andra bilar, nämligen det sluttande taket som även om takhöjden bak räcker, ändå medför små obekväma bakdörrar.
Vi får hoppas att kombin blir bättre i det avseendet.
Och när det gäller motorerna saknar jag den gamla gjutjärnsfyran

#9
Christer W.
2010-09-25 13:55

Nytt kommentarssyetem? Undrar hur många användare som försvinner nu om man måste koppla inläggen till en mailadress, eller hur funkar det?

#10
icscgharre
2010-09-25 20:55

verja en ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨På vilket sätt har SAAB lyckats till

#11
icscgharre
2010-09-25 20:55

verja en ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨På vilket sätt har SAAB lyckats till

#12
Christer W_.
2010-09-25 21:48

Saabnisse, borde inte saab vara väldigt tydliga med att det är en förseriebil om det nu är det som Vi Bilägare fått prova? Jag säger inte att det inte är en sådan bil, men det borde ju framgå på något sätt.

Vi Bilägare, jag har inte fått något mail när jag registrerade mig, vilket gör att jag inte kan skriva inlägg med mitt namn längre (därav _ på slutet i detta inlägget)

#13
lubos
2010-09-25 21:51

Tack för ett intressant test. Jag ska prova den här bilen, som säkerligen kommer att utvecklas till en storsäljande succé just p g a sin djärvt moderna design parat med goda vägegenskaper och sköna sittplatser.

#14
2010-09-25 22:02

Du tycks ha samma problem som jag har med sajten Christer W_.

Vad för datorsystem använder du?

Jag kör med Safari i en apple dator .. kanske problemet finns där??

#15
2010-09-25 22:04

Nej men fy fabian .. ska jag behöva läsa dessa nästan oläsliga hyrogyfer och återge dom ... varje gång jag vill kommentera ??

#16
Christer W_.
2010-09-25 22:23

Jes, jag har Windows 7 så jag tror inte det är det som är problemet.

#17
2010-09-25 22:54

Christer W, jag påstod inte att ViB hade fått en förseriebil, jag skrev att jag inte märkt något av de anmärkningar på inredningen som de skrev om.
Jag har reagerat på att de bilar man haft som demo alla har en mörk klädsel och eftersom jag har en ljus skinnklädsel i min gamla 9-5 trivdes jag inte med den nya.
Jag vet att den går att få med ljusa stolar och nu även med ett par roligare kulörer i lacken, men varför i hela världen visar man inte upp en sådan hos återförsäljarna?
Tror Saabs återförsäljares att alla presumtiva kunder är begravningsentreprenörer?

#18
Jägaren
2010-09-26 11:26

Jag håller med om testlagets kritik mot framförallt inredningskvaliteten. Bland annat i den disciplinen är tyskarna mästare. De äger, helt enkelt. Och då är Saaben ändå en bra bit före de utslätade och totalt fantasilösa jappsarna. Jag har sagt det förut och säger det igen: Det spelar ingen roll om de tyska premiumåken får besöka verkstaden ett par gånger oftare än en konkurrent under en tvåårsperiod. Det är inte här slaget avgörs om vad som stipulerar en riktig bil. Exteriör, interiör, känsla, komfort, elegans, skoj bakom ratten och främst individualitet stipulerar premiumåken.

#19
Bengt Einarsson -Grankärrs prästgård
2010-09-26 11:52

Hej
Ibland får man intrycket att sveriges bil-journalister är en självplågande företeelse som har ytterst svårt att se helheten i svenska bilar. Man grottar ner sig i detaljer i ett av de första exemplaren av nya Saabar och Volvobilar och fixerar sig kring sådant som självklart omfattas av nybilsgarantin.
Vi läsare som är angelägna om att den svenska bilen ska fortsätta att göras i landet kan alltför ofta bli trötta på felfokuseringen på nya exemplar av fräscha bilsatsningar i världens minsta bilfabriker.
Jag upplever inte att utländska nya bilar genomgår denna detaljfokusering som här sker på ett av de första EXEMPLAREN SOM LÄMNAT BANDET I TROLLHÄTTAN ELLER HISINGEN.
När det gäller bilar från Korea eller Japan är ni journalister bland de sista i världen som får testa nybilar. Bland svenska bilar är ni de första som får denna möjlighet att sitta på parkett och uppleva berusningen av att provåka det senaste i bilbyggarkonst och med en hemmamarknad som inte räcker ens till en månads produktion i Göteborg eller Trollhättan respektive bland underleverantörer i västsverige och Gnosjöregionen.

#20
David K
2010-09-26 13:29

Jag förstår inte dessa så kallade journalister - det är ju alltid samma visa! Man kan inte testa en helt ny bil och tro att allt bara ska fungera 100% - det har aldrig varit så och kommer inte heller att vara speciellt annorlunda i framtiden. Bortse ifrån elektronik fel och små missar, det sker ALLTID på nya bilmodeller. Saab behöver själv några månader för att plocka bort barnsjukdomar och framförallt att lära sig hur man ska skruva ihop bilen på rätt sätt. Det är ingen skillnad på om det är en ny modell av Audi A6, BMW5 serie eller Mercedes E klass -de har samtliga barnsjukdomar åtminstone första året. Nu finns det nybilsgarantier osv. - men fel fri kommer en ny bilmodell aldrig vara första året. Var lite realistiska i era omdömen - det har aldrig varit smärtfritt att köra det absolut senaste senaste....

#22
Jägaren
2010-09-26 16:19

LEIFER: Jag borde kanske tillägga att det är i främst E-Klass, 5- serien och A6:an och uppåt som de tyska premiumåken äger. De mindre modellerna från den tyska premiumligan är naturligtvis inte lika flashiga - även om de enligt min uppfattning ändå klart slår konkurrenterna. Men att sitta i baksätet (!) och klanka ner ter sig en smula märkligt - i den positionen blir man mindre ofta upphetsad. Det är med kontroll från förarsätet som man lättare skiljer agnarna från vetet.

#24
2010-09-27 07:42

Samma ratt som i Opel Astra. Det säger väl allt?

#25
SiggeN
2010-09-27 08:09

Jarl Svensson...berätta vad du är för person. Hur orkar du månad efter månad skriva tramskommenterar på alla artiklar? Vad får du ut av det?Tror du är rolig? Sök du uppmärksamhet? Vad är ditt mål? Skriv något intressant annars kan du strunta i det. Nu fick du uppmärksamheten du söker.

#26
2010-09-27 08:48

Jarl, vad skulle det vara för fel att ha likadan ratt som i Astra?
Är det något fel på den ratten?

#27
robert s
2010-09-27 11:04

Plastig. Taskig kvalitet. Elektroniken suger. Jarl har faktiskt en poäng där.

#28
Per T
2010-09-27 11:47

Ingen vidare känsla i delar av inredningen. Billig, ful plast. Kikade på nya Volvo S60 först, som är klart godkänd, och Saab 9-5 därefter. Tydlig skillnad till Saabens nackdel. Hur 9-5:an sedan är att köra, är en helt annan story. Kanske det blir som t ex med Mondeon som har haft en av branschens vidrigaste plastpaneler, men nu uppgraderas: alltså att 9-5:an får en efterlängtad uppryckning framöver när försäljningen dragit in pengar att utveckla vidare med.

#29
Jägaren
2010-09-27 12:33

LEIFER: Men att sitta i baksätet och klaga på inredningskvaliteten blir bara för mycket. Till och med i en "vanlig" Jagga blir man lätt uttråkad där bak. Det är - som jag skrev - på förarplatsen allt faller på plats. Till och med i en A4.
Du svarade i contexten, helt riktigt. Och hela min kontext framgår vad jag tycker om inredningskvaliteten i de tyska premiumåken - även om marginalerna krymper något i de lägre prisklasserna.
--
Nej, detta har inget att göra med någon "religiös sjuka". Jag är bara en ickesocialist som har vett att förstå och uppskatta det extra här i livet - sen kan det handla om bilar, mat, vin eller vad du vill. Om du på fullaste allvar tycker att det är samma gedigna känsla i utförandet på förarplatsen i en Volvo S80 efter att först ha åkt ett par, tre dagar i en E-Klass eller 5-serie tycks du sakna de rätta generna för att förstå upplägget. Du kanske inte ens märker skillnaden i en innerdörr helt i trä jämfört med en formpressad utan att någon talar om det för dig.

#30
Premium bilköpare
2010-09-27 13:48

Låter inget vidare det där...
Ännu en "typisk" Saab alltså.?

enligt testet då:
Billig plast, dålig fjädring, hög ljudnivå på skrovlig asfalt, solkiga stolssömmar, massa elfel, opålitliga startegenskaper, Opel-delar strödda här och där i inredningen och under skalet, instängt baksäte mm. Detta tillsammans med en väl tilltagen prislapp och dryg bränsleförbrukning, kommer det bli succé??

Jag hoppar nog och besöker Audi, BMW eller MB.
VIll man ha "premiumlight" till ett billigare pris kan man ju alltid kika på en S80...

#31
2010-09-27 14:58

Visst, men innan du hoppar kan du ju besöka Saab och bilda dig en egen uppfattning om 9-5.
Det har jag gjort, jag litar inte på biljournalisterna, speciellt inte om de har kört en förseriebil.

#32
Lars S
2010-09-28 17:58

Alla nya bilar har sina barnsjukdomar. Vissa är mer eller mindre allvarliga. Jag tycker att Saaben är snygg, komfortabel och vägsäker. Högsta betyg i EuroNCap är inte fy skam det heller. Bilen i fråga är inte heller törstigare än konkurrenterna. Interiörmässigt är det väldigt Saabish, dock tycker jag man kunde använt samma typ av dispaly som sitter i hastighetsmätaren(extremt högupplöst LED skärm) på radiodisplayen (samma som satt i tidigare 9-5 och många andra bilar. tex volvo mao Pixliga) för den nuvarnade displayen är inte dirket premium. Ratten tycker jag inte alls om, men den kommer nog att bytas ut i och med 9-5 Combi och då kommer säkerligen en massa saker ha blivit bättre. Tycker däremot att i dagsläget så finns det bara 2 vettiga bilar att köpa i denna klass (stora sedaner), och dessa är ju Saab 9-5 och Bmw 5-serie (maxutrustad 9-5a eller mediokert utrustad 5-serie väl själv)

#33
Jan Wiklund
2010-09-30 16:05

Nackdelarna räcker för att SAABen går bort. Allt som bara andas elkrångel förpassar även den körgladaste bil till B-laget, där den för övrigt kan göra sällskap med AUDI som är legendariska för elfelen ( ialla fall i de tidigare modellerna av A4 och A6)och bristen på service.

#34
PremiumRogge
2010-10-06 00:28

Provkörde nya BMW 5 som heter F10. Bättre bil har jag aldrig kört
och Saaben är långt efter! Till och med i krocktest vinner nya femman på samtliga punkter! Bara en sån enkel sak som att motorhuven skjuts upp när man kör på en fotgängare! Bilens chassi är också helt fantastiskt enbart byggt i flygplansaluminium! Trippla triangellänkar som pressar hjulen utåt vid kurvtagning för ett enastående grepp! Inredning i världsklass och motorer som vinner alla utmärkelser! Hur ska man kunna konkurrera med detta?

#35
Larson
2010-10-12 00:22

ambitiös kärra, men spännande att få se kombin, det här kan nog bli min nästa bil, men det får gärna gå ett par årsmodeller först, som vanligt med nytt barnsjukdomar

#36
Peder A.
2010-10-12 18:04

Någon som vet hur mycket Saab garanterar restvärdet till, när man ska lämna in sin tjänstebil 9-5 av nya modellen?

#37
Chiefen
2010-10-15 00:54

Två års nybilsgaranti.. vilket skämt. Premium?? Knappast;)

#38
Dieter Weber
2010-10-20 11:58

Jämförde med BMW 520D häromveckan och måste säga att BMW:n inte imponerar överhuvudtaget. Tråkig inredning med en radioinstallation som kändes som tidigt 80-tal. En del heldumma lösningar hittade jag också. Bl.a. kan man inte ansluta något i USB-anslutningen mellan stolarna utan att vara tvungen att ha mittarmstödet uppfällt hela tiden. Hur tänkte man där? Fakealu är inte heller premium men som vanligt så accepteras såna här missar när de görs av tyskarna. Om biljournalisterna granskade tyska bilar lika hårt som de granskar Volvo och Saab skulle de snart märka att även de(tyskarna) har sina skönhetsfläckar. Växellådan i MB C200 är sjukt seg och motorn i 520D sanslöst surrig och högljudd. Takhöjden fram i MB E230 är sämre än i Ford Ka och stolarna i BMW 3-serie är stenhårda med riktigt dålig sittkomfort.

#39
Stefan Öhman
2010-10-22 12:35

Premium! Vilket skämt Deiter Weber. Du kan då inte ha någon som helst vetskap eller känsla för vad kvalitet, premium eller design är. 80- tal? Som jägaren skriver är du avgjort en sådan som inte förstår att uppskatta det extra i livet. Håll dig till Skoda och Saab det räcker i din tillvaro. Hoppas du kan skilja på svart och vitt.

#40
Jarl s
2010-10-26 17:55

Fejslift kommer redan till sommaren. Grattis alla som köpt ny 9-5 i höst!

#41
gunnar44
2010-10-29 19:54

Varför ödsla tid o kraft på detta monster till bil.
Det skiljer endast några centimeter mellan Opels Insignia och Saaben. Opeln är snyggare, en skönhet i jämförelse. Bilarna har samma låga takhöjd bak och man slår i huvudet när man ska ut ur Saabe´ns baksäte.
Framstolarna och tekniken delas ju till 100%. Varför då betala mer för en Saab. En Saab som verkar betydligt sämre ihopskruvad än Opel, av de rapporter som flera tidningars testteam gjort.
Det blir ingen mer Saab i vår familj eller företag förrän Saab behagar komma med något helt eget.
Och då endast om man kan uppvisa samma felfria kundenkäter som Toyota och Subaru. Fram till dess finns ingen anledning att välja Saab före Opel.
Det är ju bara att konstatera att Opel är ett märke som är på väg uppåt. De har en hög ambitionsnivå. Saab däremot har senare år varit på nedåtgående, och fastnat i etanolträsket. Etanolbilar säljs knappast utanför Sveriges gränser. Jag är dessutom tveksam till att dubbelturbodieseln håller måttet. Den drar ju tydligen lika mycket som enkelturbon enligt tidningarnas tester.

#42
Snubben
2010-12-23 01:01

Kamkedja! Tack för det! Sparar många servicekronor!

#43
Gubbsynth
2011-02-22 09:29

Gunnar44 - Du gillar att klanka runt på Saab när du pimplat av rödtjutet? Det finns många bra anledningar att välja saab. En som jag håller främst är att säkra jobb (och därigenom skatteintäkter åt Sverige). Sug på den!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.