Nästa artikel
Begtest: Citroën C4
Begbil

Begtest: Citroën C4

Publicerad 18 oktober 2010 (uppdaterad 8 maj 2014)
Citroën C4 är en lite udda utmanare i Golfklassen. Priserna är relativt låga, men det finns kvalitetsbrister också. Vi har granskat Citroën C4 som begbil.

Citroën C4 kom under 2004 och ersatte den tidigare Xsara i samma storleksklass. Tekniskt baseras C4 på koncernsyskonet Peugeot 307. Två karossalternativ finns, femdörrars halvkombi eller tredörrars coupé. Dessutom är C4 bas för familjebussen C4 Picasso.

Minsta motorn i C4 är 1,4-liters bensinmotor på 90 hk. Vanligare är dock 1,6-litersmotor på 110 hk. Det finns även tvålitersmotor på 138 eller 143 hk.

Till coupémodellen finns en tvåliters bensinmotor på 177 hk eller 180 hk. Dieselmotor finns på 1,6 liter och 110 hk. Det var den motorn som fanns i Vi Bilägares långtestbil från 2005. Vi upplevde den som pigg, varvvillig och ändå snål på bränsle.

C4 rullar tryggt på vägen med stadiga vägegenskaper. Antisladd-systemet ESP är standard. Den runda karossformen ger däremot två tydliga nackdelar; dels blir bilen rätt vindkänslig, dels är bakåtsikten dålig. I vintertest fick C4 kritik för bristande ventilation och att bakpartiet lätt blir igensatt av snö.

Ingen kombi
Förarplatsen är typisk Citroën, som antingen älskas eller hatas. Efter lite tillvänjning fungerar den ändå bra. Komforten är skaplig, både i framsäte och baksäte.

En kul finess är doftampuller med doft av bland annat vanilj, popcorn eller mysk som kan väljas efter humör och smak. En doftampull räcker några månader och kostar någon hundralapp att byta ut.

Bagageutrymmet är lättlastat och relativt rymligt. Någon riktig kombi finns dock inte, vilket kan vara förklaringen till varför inte C4 sålt särskilt bra i Sverige.

Säkerhetsmässigt får C4 toppbetyg, fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktest 2005.

Besiktningen klarar C4 något sämre än medelbilen. Enligt Bilprovningens statistik underkänns mer än var tredje C4 diesel från 2006.

Resultaten är marginellt bättre för bensinmotorn. Vanligaste anmärkningarna gäller fel på strålkastare och lampor. Färdbromsen får också anmärkningar i besiktningen på C4. Här gäller det oftast rostiga eller skeva skivor bak.

Krånglande elektronik
C4 har också drabbats av elektronikproblem, med varningslampor som felaktigt tänds eller krånglande elfunktioner på lås, stolar och backspeglar. Fel på luftkonditioneringen har också förekommit på en del exemplar, liksom missljud från stötdämparna.

Dörrlås som fryser vid minusgrader är ett annat fel som drabbat många C4. Det kostar omkring 1 500 kronor att byta. Ägarna har också klagat på problem med lister och bristande inredningskvalitet. Citroën återkallade C4 för fel på kylfläkten, något som också gällde vår långtestbil.

Rostskyddet på C4 skulle kunna vara riktigt bra, men tyvärr finns det några missar.  Huven är i aluminium och framskärmarna av plast, liksom bensintank och bensinrör. Bra innerskärmar fram noteras också.

Däremot är dräneringen tvivelaktigt utförd och det saknas behandling i hålrummen. Undertill finns också en del otätade skarvar. C4 fick en trea i rostskyddsbetyg.

Andrahandsvärdet är inte speciellt bra, C4 tappar mycket i värde under de första åren. Det gör att bilen kan bli ett fynd prismässigt om man jämför med mer etablerade konkurrenter i klassen.

Bilar med dieselmotor är mer attraktiva och därmed något dyrare än de med bensinmotor.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Citroën C4

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Vad vi skrev 2005

"Citroën C4 är alert och rolig att köra. Förarplatsen ger absolut Citroënkänsla. Det är i alla fall första gången vi kör en bil där inte rattnavet snurrar med ratten. Visst är det lite typiskt franskt eller Citroënskt att man kan ladda kupédoften med till exempel en doft av mimosa eller mysk?"

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-10-18 15:50
789 (ej verifierad)

Har en släkting i Malmö som äger en C4 som han köpte ny för 4 -5 år sedan och han är helnöjd med bilen. Den är kul att köra samtidigt som den trots sin storlek är billig att äga.

#2 • Uppdaterat: 2010-10-18 22:17
Sålde bilen (ej verifierad)

Komfortabel bil att åka i, MEN jag gillar INTE att behöva möta verkstadskillarnas flin varje månad med olika problem enligt artikeln.
Jämte att stolsvärmen är kass på dessa bilar. Det kostar bara ett nytt säte a 15.000kr styck!!!!. Kan ev gå på maskinskada men det säger inte verkstaden.

#3 • Uppdaterat: 2010-10-19 13:26
Gösta_L

Fördom eller ej. I varje begagnat-test av franska bilar är det ständigt återkommande temat elfel. Varför lär sig inte fransmännen att komma tillrätta med dessa problem. Bilarna säljer ju faktiskt ganska OK ute i Europa, är de mer toleranta mot diverse elfel månne. Kanske är det så att bilarna inte är gjorda för Svenskt klimat, och därav uppstår allt krångel.

#4 • Uppdaterat: 2010-10-19 13:38
spliff (ej verifierad)

Gösta, förmodligen fördom... det är korkat att klumpa ihop alla märken från ett land för att en koncern har problem. jag är inne på min 3:e Renault och har inte haft några elfel alls på 10 år nu. Att VAG haft stora problem genom åren med tändspolar, framvagnar mm betyder ju inte att alla tyska bilar ska dras med där, eller? Att Renault och Peugeot/Citroën kommer från samma land betyder inte det heller. Jag har haft större problem med de Ford och BMW jag ägt innan...

#5 • Uppdaterat: 2010-10-19 16:15
S-E S (ej verifierad)

Visst finns en C4 kombi! Hört om C4 Picasso?

#6 • Uppdaterat: 2010-10-19 19:15
truebeliver (ej verifierad)

det blir el-fel när det blir så mycket elktroniska finesser, som franska bilar är kända för, inte tål svensk klimat skit snack volvos låsar fryser ju också på vintern nya xc60 t.ex. de säljer desuttom inte bara ganska OK utan mycket bra! franska och tyska bilar är de som säljer mest ut i europa det är fakta!

#7 • Uppdaterat: 2010-10-20 10:18
peli59 (ej verifierad)

Om man tror att det kostar 15.000:- att fixa en stolsvärme är man grundlurad.
Har nu kört Citroen i 20 år och den enda som kan matcha i problemfrihet är min tjejs Toyota Corolla.

#8 • Uppdaterat: 2010-10-20 19:44
C4 - no way (ej verifierad)

Min nya C4 drog 1l olja per 100mil. Efter ett år och diverse utredningar byttes motorblocket ut. Därefter drog den bara 1l olja per 200 mil. Jag sålde bilen.

#9 • Uppdaterat: 2010-10-20 20:25
Sålde bilen (ej verifierad)

Javisst. Citroen lurade försäkringsbolaget och jag fick tillbaka stolsvärmen. Nej det är bara så j-a dåligt konstruerat

#a • Uppdaterat: 2010-10-21 15:03
S-E S (ej verifierad)

Pell59, för rätt många år sedan (03) kostade det ca 11 000 kr per sits att byta stolsvärmet i en C5. Annars var C5:an rätt fri från ekonomiska bekymmer. Värre var det med min XM diesel modell 93. Den var dyyyyyyyr. Åker man som en kung så få det kosta litet, huvudsaken är att man inte blir stående efter vägen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.