Bild
Nästa artikel
Strandliv på fyra hjul

Strandliv på fyra hjul

Resor

Längs den jylländska västkusten finns miltals med vackra sandstränder – som man får köra bil på. Vi gör Danmark så långt västerut det går.

Vi Bilägare 2014-09

Läs hela reportaget i Vi Bilägare 9/14

Det finns många stränder på Jylland med lite olika karaktär. En del stränder har nudistavdelning, andra har befästningar från andra världskriget. En del stränder bjuder på mycket folkliv och på andra finns det större möjlighet till mer avskildhet. Men för den som gillar att ta med sig bilen ut på stranden är det inte helt lätt att hitta information om vilka stränder man får köra på. Det syns inte på många kartor och inte på vägskyltar och det är nästan som att de som gör de jylländska turistbroschyrerna glömt bort den största tillgången som halvön har – stränderna.
 
Att slippa parkera bilen och gå ett par hundra meter ut till stranden kan kanske verka som extrem lättja även för den inbitne bilisten. Men det finns många skäl till varför man vill ta ut bilen på stranden. Det är perfekt för den som har svårt att röra sig. Det underlättar för barnfamiljen som slipper släpa på tusen saker som måste med ut på stranden. Bilen kan vara förråd, viloplats och vindskydd. Men inte minst är det en häftig känsla att köra längs med havet.
 
I närheten av Esbjerg finns två stränder för bilister. Börsmuse strand bjuder på en fantastiskt fin och mjuk sand. En camping finns invid stranden, men här gör man bäst i att ta med sig picknick. På Vejers strand är det mer folkliv. Här finns toalett, badvakt, kiosk och en turistby ligger i närheten av stranden.
 
Stränderna där bilkörning är tillåten är lite ojämnt fördelade över den jylländska västkusten. En snabb titt på kartan förklarar det. I Mittjylland är kusten på flera ställen bara en smal landremsa ett par hundra meter bred.
 


Skagen har inga stränder där bilkörning är tillåten, men inte långt därifrån finns Tannisby. En vacker höstdag varje år sker märkliga saker där. I 35 år har nordiska motorjournalister i Årets Bil-juryn samlats för det så kallade Tannistest. Och varje år tas en bild på alla kandidater till Årets Bil på stranden. Det är kanske den mest udda attraktionen på alla jylländska bilstränder.
 
Diskutera: Vad är ditt bästa restips för Danmark?

Taggar: Resor

Kommentarer

#1
2014-08-10 08:25

Varför skulle man vilja köra bil på en badstrand? Det strider mot naturupplevelsen och det lär ju finnas många barn på stranden med.

#2
2014-08-10 14:37

Om man är så kär i sin bil att man måste ha den med sig på stranden, då har man ett allvarligt problem.

#3
2014-08-10 14:40

Danmark har ingenting vettigt att erbjuda, iaf om ni frågar mig...

#4
2014-08-10 15:52

För den ovetande kan tilläggas att dessa stränder skiljer sej betydligt i djup (alltså från klitterna till vattenbrynet) från svenska stränder. Det är faktiskt fullt naturligt att köra bil den halvmilen ut till vattnet som det ju är.
Emellertid gäller annat på Skagen ..... Där är bilkörning inte tillåten ( dessutom lätt att fastna) men man kan (nästan nödvändigt faktiskt) åka traktorvagn ända ut, eller upp heter det kanske till spetsen ... var man kan bada sina två fötter i var sitt hav samtidigt. Övriga badaktiviteter avrådes dock där.

#5
2014-08-11 20:54

Jeg var og kjørte på stranden på Rømø for tre uker siden. Eneste fornuftige måte å komme seg dit på. Det var flere tusen biler, og å parkere på "land" var umulig. Dessuten var stranden en mil lang, med en bredde på minst 500 m. så det var god plass til både barn og biler.

Til Stoor vil jeg si at i motsetning til mitt hjemland, Norge og Sverige, har Danmark mye å by på. De har mye bedre mat, de har frihet, og på langt nær så mange reguleringer. Man kan til eksempel kjøpe en øl av hvilken som helst styrke, overalt hele dygnet. Det samme gjelder vin og brännvin. Vi som kommer fra overregulerte land, som Norge og Sverige puster litt lettere i Danmark.
Danmark er på mange måter et perfekt land for semester. Det er korte avstander, man når overalt på 3-4 timer med bil

#6
2014-08-13 14:00

Var i Köpenhamn i lördags. Gjorde ett besök på Carlsbergs. Var intressant och kan rekommendera det.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.