Bild
Nästa artikel
Solsemester i Flandern

Solsemester i Flandern

Resor

Milsvida sandstränder, god mat och en stadskärna med nya vykortsmotiv bakom varje hörn. Den belgiska Atlantkusten visar sig vara en oslipad semesterpärla för hela familjen.

Tänk på ett litet land som börjar på bokstaven B vars kust är en sju mil lång sandstrand. För några tior får man en dagsbiljett till världens längsta spårvagnslinje som löper parallellt med havet. Varför inte kliva av i den södra delen och bevittna den uråldriga traditionen med räkfiske till häst?

Kan det vara Belize?
Bahrain?

Rätt svar är Belgien. Provinsen Västflandern är stor som Blekinge och täcker in öl- och chokladlandets allra västligaste delar. Kustremsan är nästan uteslutande en enda stor sandstrand och huserar tretton större semesterorter. Sommartid flockas, förutom belgare, både holländare och tyskar på de breda badstränderna men i Sverige är Belgiens kust ett okänt resmål.

En av få landsmän vi stöter på under resan är Rasmus Benke-Åberg från Stockholm, som numera jobbar i Bryssel. Rasmus tillhör inte de som åker ut till kusten för att slappna av. Istället tar han tåget till Oostende – huvudorten längs kusten som i början på förra seklet utmanade Monaco med bland annat Europas mest påkostade kurhotell – och springer längs kusten upp till den andra stora kuststaden Knokke-Heist, där vi befinner oss för att utforska det belgiska semesterlivet.

–Sträckan är fantastisk, 35 km med nästan obruten sandstrand. Själv tycker jag att Zeebrugge nästan är häftigast. Det är Europas 21:a största hamn som dyker upp mitt bland sanddynorna, berättar Rasmus.

–Annars är Blankenberge känt som det trevligaste stället. Det har en stor segelbåtshamns med mycket liv och rörelse, speciellt när vädret är bra.

Det platta landskapet är utmärkt för cykelutflykter, allra helst längs de långa alléerna som står utefter Flanderns många kanaler. Här finns miltals av fina cykelvägar utan biltrafik.
Det platta landskapet är utmärkt för cykelutflykter, allra helst längs de långa alléerna som står utefter Flanderns många kanaler. Här finns miltals av fina cykelvägar utan biltrafik.
En handdriven cykelfärja ger rumpan en välbehövlig paus från sadeln.
En handdriven cykelfärja ger rumpan en välbehövlig paus från sadeln.

En unik företeelse med den belgiska kusten är att samhällenas höghusbebyggelse ofta går hela vägen fram till strandlinjen. Det ger onekligen en ovanlig inramning.

Strandlivet är också väldigt tillrättalagt. Här blandas skavande sandkorn i underkläderna med stadens alla bekvämligheter. Barnen har en myriad av lekplatser på sandstranden att välja på och intill det stora promenadstråket finns cyklar och eldrivna leksaksfordon att hyra. Vi reser med två småbarn, ett och fyra år, och uppskattar snabbt det rika aktivitetsutbudet.

I Knokke-Heist är stora delar av stranden uppdelad i privata strandklubbar med inträde. Havet är alltid tillgängligt för alla men högst upp på strandremsan erbjuds solstolar, restauranger och lekplatser. Ofta rejält tilltagna lekplatser. Med barnen försjunkna i strandleksaker eller i klätterställningar precis intill oss får vi ovanligt mycket tid till att läsa böcker och koppla av i solen.

Ett stenkast in i landet ligger Brygge. Staden med 120 000 invånare erbjuder ett intressant avbrott i det soliga kustlivet. I Brygges medeltida stadskärna löper ett nätverk av kanaler mellan välbevarade tegelhus och byggnader i gotisk stil.

Den senmedeltida arkitekturen och stadskanaler ger Brygge en unik karaktär som är lätt att charmas av. Utanför stadsmuren ligger en vallgrav som kantas av flera stora väderkvarnar, den äldsta har stått på samma ställe sedan sent 1700-tal. Det är pittoreskt så det räcker och blir över.

Redan i slutet av 1800-talet blev Brygge ett välbesökt turistmål bland engelsmän.
I dag kommer turisterna från världens alla
hörn och på gatorna hörs många språk.

Tack och lov är den medeltida karaktären inte bara centrerad till enstaka områden. Bara några kvarter från de stora turiststråken finns många kullerstensklädda gränder som är relativt glesa även mitt i högsommaren.

"Vad du än gör, beställ inte ’french fries’. Säg bara fries."

Brygge kallas ofta för Venedig i norr – en sliten klyscha som ändå känns oväntat välförtjänt. Över 80 broar knyter ihop det snirkliga gatunätet över kanalerna.Här finns också flest slott per kvadratmeter i världen. Av Flanderns 470 slott finns 50 av dem i Brygge. Trots att gammal arkitektur inte roar familjens yngre medlemmar gör de guidade båtturerna längs kanalerna det lätt och roligt att upptäcka staden.

Brygge upptäcks bäst ifrån någon av guide-båtarna på stadens kanaler.
Brygge upptäcks bäst ifrån någon av guide-båtarna på stadens kanaler.

När energin tryter känns det tryggt att veta att Brygge har över 50 chokladbutiker. Till barnens stora glädje finns minst lika många våffelställen. Det är ingen risk att man går hungrig. Det sägs att belgarna serverar tyska portioner men med fransk kvalitet.

Brygge kan stoltsera med flest Michelinstjärnor per capita i världen. Den matmässiga ambitionsnivån smittar även av sig längre ned i prisklasserna. Kanske är det därför Belgien är det västerländska land med minst antal McDonalds per invånare? Gatuutbudet präglas istället av klassiska, belgiska specialiteter: öl, choklad, våfflor – och strips så klart. Men vad du än gör, beställ inte ”french fries”. Säg bara fries.

Det franska förledet är slarvig amerikansk benämning från soldater under det första världskriget som inte brydde sig om skillnaden mellan Frankrike och fransktalande Vallonien i södra Belgien. De friterade potatisstripsen är belgiska och inget annat. I alla fall enligt belgarna själva som tar sina ”friten” på största allvar.

I Brygge kan man besöka Stripsmuseet och i stadens gedigna restaurangutbud finns en hel bar tillägnad potatisen, föga fantasifullt döpt till the Potato Bar.

Belgien bjuder på många lokala delikatesser och nås på en dagsetapp med bil från Sverige.
Belgien bjuder på många lokala delikatesser och nås på en dagsetapp med bil från Sverige.

Med ett enkelriktat gatunät som på kartan mest liknar en tallrik med kokt spaghetti gör man bäst i att parkera bilen utanför vallgraven. Den kompakta stadskärnan upptäcks enklast till fots. Eller varför inte från en sadel? Flamländarna gillar att cykla och det finns många, tydligt uppmärkta, cykelvägar.

Hotellen har ofta cyklar för utlåning annars finns flera uthyrningsställen att välja på. Barnsits och cykelvagn erbjuds också. Efter tips av cykeluthyraren väljer vi att göra en utflykt längs Flanderns stora kanalsystem. Det visar sig var en utmärkt idé. På var sida om de allékantade kanalerna löper breda vägar, bara vid enstaka avsnitt delas färden med motorfordon.

Vi styr norrut längs kanalen Damse Vaart. De raka träden ger viss skugga men begränsat med lä. Bortsett från de långa alléerna är det ett öppet jordbrukslandskap och vinden blåser in från kusten. Ändå är det lättcyklat. Några uppförsbackar finns inte.

Vi passerar flera matställen där cykelflanörerna stannar till. Det är ofta fullt på uteserveringarna.

Vårt vattenhål blir caféet Tante Marie, i den historiska staden Damme. De lockar med hembakta desserter och egen glasstillverkning. Servitrisen Emma berättar att caféet är högt rankat i en populär resguide för god mat från cykelsadeln.

I Damme bor bara 600 personer men ändå finns här 25 restauranger. De flesta av besökarna kommer på cykel.

Flandern har rikt konstutbud. Ett av de största konstverken är en blåval byggd av fem ton plastskräp som är uppfiskat från havet.
Flandern har rikt konstutbud. Ett av de största konstverken är en blåval byggd av fem ton plastskräp som är uppfiskat från havet.

Med fler kolhydrater i magen än vad vi egentligen behöver cyklar vi vidare. Cirka 1,5 mil från Brygge leder en vacker träbro oss över kanalen och in i Nederländerna.

Medan vi äter den belgiska nationalrätten Moules Frites till lunch i gränsstaden Sluis leker barnen på restaurangens stora bakgård. Där finns ett stort lekområde med kaninburar och även en inhägnad studsmattepark.

Detta är ett genomgående tema på resan. Överallt hittar vi generösa lekplatser för barn. Även de allra minsta caféerna har små lekhörnor, vilket ger föräldrarna tid att avslappnad njuta av det välbehövda kaffet.

Västflandern är det bästa stället för familjesemester vi hittills har upplevt.

Åker man på bilsemester i Europa är Västflandern ett utmärkt stopp på vägen. Brygge och den belgiska Atlantkusten är värt en längre bensträckare på minst två dagar. Annars når man Brygge enklast med tåg från Bryssels flygplats

Fakta Västflandern, provins i Belgien

Yta: 3 151 km2.

Invånare: 1,2 milj.

Städer: Brygge (huvudstad), Kortrijk, Oost-ende, Roeseloare, Ieper.

Språk: Flamländska.

Kuststräcka: 65 km.

Kanaler: Cirka 410 km.

Längsta öl-pipline: 3 km under Brygges gatunät från ett gammalt bryggeri i centrum till buteljeringen utanför staden.

Längsta spårvagnslinje: Kusttram, linje 0, 67 km, med 69 hållplatser längs hela kusten. Pris: enkelresa 3 €/pers, dagskort 6 €/pers.

Taggar: Resor

Tänk på ett litet land som börjar på bokstaven B vars kust är en sju mil lång sandstrand. För några tior får man en dagsbiljett till världens längsta spårvagnslinje som löper parallellt med havet. Varför inte kliva av i den södra delen och bevittna den uråldriga traditionen med räkfiske till häst?

Kan det vara Belize?
Bahrain?

Rätt svar är Belgien. Provinsen Västflandern är stor som Blekinge och täcker in öl- och chokladlandets allra västligaste delar. Kustremsan är nästan uteslutande en enda stor sandstrand och huserar tretton större semesterorter. Sommartid flockas, förutom belgare, både holländare och tyskar på de breda bads

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa en månad för 1 krona!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Kommentarer

#1
2019-10-11 10:09

Kan inte annat än hålla med om att Belgien är underskattat, eller helt enkelt bort glömt som turistland.
Brygge håller jag som en av de mysigaste städerna i Europa av alla de jag besökt. Särskilt på kvällen när alla fasadbelysningar leker med ljuset och spegelbilder av de vackra gamla byggnaderna i kanalerna......en nattpromenad där efter turisterna lugnat ner sig är en underbar känsla.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.