Nästa artikel
Resa med färja till Visby
Resor

Resa med färja till Visby

Publicerad 13 juni 2011 (uppdaterad 13 juni 2011)
Visby är ett av de populäraste resmålen i Sverige. Hansastaden bakom 3,5 kilometer ringmur har en lång säsong som pågår från början av maj till slutet av augusti. I år visar sig Visby från sin bästa sida och det är kanske kronprinsessan Victorias förtjänst. Inför hennes och Daniels Gotlandsbesök i april städades det i veckor. Det kommer sommarens Visbybesökare att ha glädje av.

Visby har en lång turistsäsong. Långt innan besökarna har hittat till Öland, Västkusten och Stockholms skärgård finns turisterna på plats i rosornas stad. Till en början handlar det om skolresor som redan i april kommer till Gotland. Sen kommer sommargotlänningarna, därefter politikerna under Almedalsveckan (2–9 juli), stockholmarna under Stockholmsveckan (18–24 juli) och i början av augusti är det dags för Medeltidsveckan (7–14 augusti).

Besöken av svenska politiker och medeltids-vurmare ses med positiva ögon av Visbyborna medan ”Stockholmsveckan” får en del av dem att fly sin egen stad. Det kan man förstå när man läser på Stockholmsveckans Facebooksida  där det sägs att ”…det är under dessa intensiva dagar varje år som Visby förvandlas till en pumpande, bubblande orgie av sand, sol, svett och (givetvis) skumpa”.

Visbys krögare som bara delvis håller öppet hela året ser däremot med positiva ögon på alla ”veckor” som lockar turister till staden. Det handlar om många sköna miljoner i inkomster, speciellt när politikerna och stockholmarna kommer till Visby. Medeltidsveckan lockar inte en lika köpstark publik men ses av många som den trevligaste av alla sommarveckorna. Då handlar de mest om en yngre publik som väljer att tälta och laga egen mat.

Numera finns det en handfull riktigt bra restauranger inne i centrala Visby. Bäst enligt krogbibeln ”White Guide” är restaurang 50 kvadrat på S:t Hansplan som ger en matupplevelse utöver det vanliga.  Under högsäsong gäller det att boka bord i god tid för att få njuta av läckerheter som oftast är lagade på lokala specialiteter som lamm, sparris och kajplök.

50 kvadrat har varit öppen sedan 2005 och redan första året fick man ta emot utmärkelsen Årets krog. Ifjol började man samarbeta med Gotlandsgården Ejmunds  för att hitta ”oädla delar” som nos och svans. I samarbete med Ejmunds driver krogen numera en köttbutik i Visby. Under en vecka i maj kunde matsedeln på krogen innehålla just gotländsk oxkind, ”Sigmuskorv” med aprikoscrème och salvia men också sparris med hollandaise.

Speciellt för Visbys bästa krog är också att man arrangerar matlagningskvällar för intresserade. Det kostar runt en 1000-lapp per person och då får man lära sig att laga en exklusiv trerättersmiddag med hjälp av restaurangens kockar.

Restaurang Bakfickan på Stora Torget är en liten och enklare krog som specialiserat sig på fisk och skaldjur. Den har öppet året runt och är ett prisvärt alternativ även om den inte når samma kulinariska höjder som 50 kvadrat. Sommartid hittar man massor av restauranger i Visby men de två nämnda plus Lindgården,  G:a Masters och Donners Brunn är alla värda ett besök.

Resten av Turistsverige är förstås avundsjuka på en region som lyckats förlänga säsongen med åtminstone en månad. Populariteten visar sig också i de undersökningar som branschen gör varje år. Gotland och Västkusten delade förra året på andraplatsen efter Stockholm. Bland städerna hamnade Visby på en hedrande tredjeplats efter Stockholm och Göteborg. Det är en imponerande placering för en stad med bara 25 000 invånare.

När är bästa tiden att besöka Visby? April tyckte uppenbarligen Victoria och Daniel som valde att komma till Gotland en vårdag. Då hade staden städats i veckor och vi kan inte minnas att det har sett så snyggt ut i staden någonsin.

Till och med gatstenarna såg nyputsade ut och de få bilar som stod parkerade i centrum tillhörde hantverkare som målade, murade och fixade nya rör i något av Visbys många medeltidshus. Även ett världsarv vill visa upp sina finaste sidor när prinsar och prinsessor kommer på besök.

Även om det kan vara lite småkallt i april så hade kronprinsessan Victoria valt en bra tid för sitt besök. Både för- och eftersäsong är utmärkta perioder för den som vill ha Visby lite för sig själv. Den aprildag vi själva besökte Visby var det ganska gott om plats på de året-runt-öppna krogarna och nöjeslivet existerar även om urvalet inte är jättelikt.

Den här kvällen spelar Gotlandsgruppen Di sma undar jårdi nere i Visby hamn och på biografen Roxy arrangeras en deltävling i Poetry Slam. En handfull modiga ungdomar utmanas av några medelålders gotlänningar i konsten att läsa egna dikter inför en kritisk publik. Finalen i tävlingen går också i Visby i Kristi Himmelfärdshelgen. Roxy och poesifinalen är definitivt värda ett besök om ni råkar vara i Visby i början av juni.

Destination Gotland, som numera sköter färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet,  är varje år en följetong i lokaltidningarna. Även för ett rederi är säsongen kort och det gäller att dra in pengar under högssäsongen maj–augusti.  I år beslöt sig Destination Gotland för att ta bort ”boka-tidigt-rabatterna” och för resenärer som var vana att boka i god tid blev en flexbiljett för två vuxna och bil nästan 1 000 kronor dyrare (2 454 kr mot 1 580 kr förra året). Däremot gäller fortfarande olika priser för turister och resenärer som är mantalsskrivna på ön.

Årets nyheter i prislistan fick en resenär att KO-anmäla rederiet och anmälaren tycker att förändringarna kan bli förödande för turismen på ön. Fortsättning följer.

I sommar kommer rederiet enbart att köra färjor mellan Oskarshamn och Nynäshamn till Visby. Linjen mellan Visby och Grankullavik på Öland trafikeras inte i sommar.

Överfarten tar drygt tre timmar och under sommaren sätter rederiet in alla fartyg som man förfogar över. Det är populärt bland många resenärer som i rätt väderlek går ut på däck för att njuta av Visby på avstånd. Redan på långt håll går det att urskilja domkyrkan Sankta Maria och snart syns även ringmuren, Almedalen och de gamla magasinsbyggnaderna i hamnen.
Ett nytillskott är kongresshallen och biblioteket nere i hamnen. De fanns inte när Visby 1995 blev ett av Unescos världsarv. Den långa ringmuren och de medeltida handelshusen fick Unescos inspektörer att rösta fram Visby.

Att bygga nytt i en medeltidsstad kräver mycket fingertoppskänsla av entreprenörer och stadsarkitekt.  Den största förändringen i Visby hittar man just i hamnen där den moderna staden möter medeltiden. Biblioteket var klart 2001, kongresshallen 2007 och intill ligger högskolan som är inrymd i en gammal maltfabrik.   Där bakom ligger också Almedalen där alla partiledarna talar under en intensiv vecka i juli.

Att ha ett eget litet hus i Visby är drömmen för många fastlänningar.  Ett mycket litet hus innanför murarna (20 kvm) kostade tidigare i år drygt tre miljoner. Men med dagens låga räntor går det att få ett relativt billigt boende genom att hyra ut huset under de mest intensiva sommarveckorna. Då är det fullt på hotellen och många besökare är villiga att betala många tusenlappar för att hus i centrala Visby. Resten av sommaren kan ägaren själv utnyttja sitt hus.

Byggnadsantikvarien Stefan Haase tycker att Visby har klarat de senaste decenniernas anstormning av turister hyggligt. Kommunen som helst vill slippa biltrafik på sommaren innanför murarna har i år planer på att höja p-avgifterna rejält. Handlarna är missnöjda men Visbys flanörer ser fram emot att kunna flanera på Strandgatan och Adelsgatan utan störande bilar.

Stefan Haase som har vuxit upp i Visby på 50-talet minns en annan tid då staden hade många små butiker, numera ersatta av de stora klädkedjornas Gotlandsfilialer. Stefans pappa hade en frisersalong på Klockgränd nära Adelsgatan. Den kallades kort och gott ”Rakis” och strax intill låg en sybehörsaffär.

Adelsgatan är 60 år senare fortfarande shoppingstråket nr ett, precis som Strandgatan är flanör- och krogstråket. På Strandgatan ligger flera hotell, många restauranger och det förnämliga länsmuseet Fornsalen. Där på museet kommer Stefan Haase att tillbringa mycket tid innan han går i pension i början av nästa år.

Under de senaste åren har han tillsammans med fotografen Göran Ström producerat två ”tegelstenar” om Gotlands byggnader.  Nu kommer han att digitalisera hela sitt stora bildarkiv som kommer att bli en guldgruva för framtida Gotlandsforskare.

Stefans båda böcker, ”Byggningar u Häusar” (2004) och ”Gotländska Rum” (2009), är uppslagsverk för alla husrenoverare  på ön. Stefan har som byggnadsantikvarie varit inne i de flesta intressanta Gotlandshus och har mer eller mindre officiellt fungerat som rådgivare när fastlänningar undrat hur de ska ta hand om sina nyinköpta hus. När Stefan går i pension nästa år kastar han sig över nästa projekt, att dokumentera sig egen socken Lau på sydöstra Gotland.

Den senaste boken, ”Gotländska rum”, handlar om interiörer på hela ön och flera Visbyhus  har kommit med, bland andra Langska huset och Kinbergska huset. Många av de intressanta Gotlandshusen är privatägda och Stefan Haases bok är ett sätt att få komma in bakom fasaderna hemma hos ägarna.

Förutom Stefans böcker om gotländska hus har det kommit ut enorma mängder av Gotlandica de senaste 20 åren. Bokhandeln på Adelsgatan har de flesta och det verkar inte finnas något ämne som är för smalt. Det finns böcker om de båda Karlsöarna, om faunan och floran men också om udda ting som alla avrättade (!) på ön och Gotlands bil- samt mc-historia. Vi uppskattar det till tolv hyllmeter Gotlandsböcker.

Fornsalen är en utmärkt plats att inleda ett Gotlandsbesök på. I den pampiga bildstenshallen har museet samlat de vackraste bildstenarna som är mellan 1 000 och 2 000 år gamla.  På Fornsalen hittar man också en del av de guld- och silverskatter som grävts upp på ön. Vi letar efter den omskrivna romerska mask som lämnades till Länsstyrelsen tidigare i år men ingen på Fornsalen eller Länsstyrelsen vet om den kommer att ställas ut i år.

Enligt lokaltidningarna är masken värd åtskilliga miljoner och vi hoppas att museet snart inser att den kan locka många nya besökare. Vi vill se den!

Det som i första hand lockar besökare till Visby är trots allt den långa muren runt staden. Det är den längsta bevarade stadsmuren i Europa. I Sverige fanns det liknande murar i Kalmar och i Gamla stan i Stockholm men där har de raserats.  Det går utmärkt att promenera runt Visby och 3,5 kilometer är en lagom joggingrunda.

Visby fick sin stadsmur på 1200-talet och den byggdes för att skydda staden mot de missnöjda bönder som var tvungna att betala höga tullar när de skulle sälja sina varor. Det kom till en strid 1288 mellan borgare och bönder.

Den uppgörelsen vanns av Visbys invånare men drygt 70 år senare var det dags för nästa stora slag utanför murarna. Då var det Valdemar Atterdag som mejade ner en gotländsk bondehär. 1 200 gutar dog i slaget och de begravdes i sina rustningar strax utanför Visby. Vid utgrävningarna har man gjort massor av fynd som också hamnat på Fornsalen.

Men när är egentligen den bästa tiden för ett Visbybesök? Kronprinsessan Victoria valde april men vi har ett annat förslag: September!

Då har de flesta turister lämnat Visby. Man kan hoppas på lite brittsommarvärme och det går mycket lättare att få plats på färjor och restauranger.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-06-13 16:51
Raymond K (ej verifierad)

Skulle vara trevligt att besöka Gotland någon gång men är det nödvändigt att ta bilen med?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.