Bild
Nästa artikel
Resor

Resa med bil genom Midsomer

Publicerad 5 maj 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
En bilresa i södra England kan bjuda på blodigt allvar och lättsam gästfrihet. Vi besöker skådeplatsen för Morden i Midsomer.

– Där låg en kvinna som blivit strypt. Och där borta hade de ihjäl en gubbe.

Bilmekanikern Ian Bradford pekar ut några ställen där människor mött en våldsam död i hans verkstad på den engelska landsbygden.

Hambleden är en av många vackra små byar längs landsvägarna i Buckinghamshire strax väster om London. Hit hittar inte bara bilister på dagsutflykt, idyllen lockar även TV-bolag och filmregissörer.

– Hittills har de spelat in tre avsnitt av Morden i Midsomer här hos mig. Tom Barnaby är koncentrerad och lättirriterad när han jobbar. Men efteråt, när vi tar en öl på puben, är han hur trevlig som helst, säger Ian Bradford.

På torget i Hambleden står flera bilar som väntar på att gås igenom av Ian och hans medarbetare på Stag & Huntsman Garage. Just nu är det gott om plats men när något av filmteamen drar in byter friden skepnad.

De 101 dalmatinerna och Chitty Chitty Bang Bang är två filmer som innehåller scener från Hambleden, likaså The Avengers med Ralph Fiennes i huvudrollen. Johnny Depp är en annan skådis som hängt på torget vid stenkyrkan St Mary’s, med anor från 1300-talet.

– När de behöver spela in något i min verkstad hyr jag ut den under en dag eller två. Och de betalar bra, säger Ian Bradford och granskar hjulupphängningen på en mossgrön Land Rover.

Den som vill uppleva de miljöer där Tom Barnaby och hans poliskollegor framlever sitt händelserika yrkesliv kan ta flyget till London och hyra en bil på flygplatsen. Heathrow ligger närmast och när man väl hittat uthyraren går det ganska smidigt att ta sig ut på landet (det kan vara knepigare att hitta rätt på tillbakavägen, så var ute i god tid!).

Om du inte vill åka helt på måfå kan det vara idé att skaffa någon av de många böcker som ger tips om trevliga bilturer, korta dagstripper så väl som lite längre rutter. Back Roads Great Britain (Eyewitness Travel) rekommenderar 25 vägsträckor runt om i Storbritannien och en av dem passerar Hambleden och flera andra orter i Buckinghamshire.

Vi börjar turen i Chalfont St. Giles – i boken beskriven som ”Britain´s most perfect village”. Med byns många korsvirkeshus, parken, pubarna och ankdammen är det lätt att förstå varför. Men här är inte bara idyll och välputsade fasader.

Några pubar försöker även locka en yngre publik och svenska bandet We Ghosts brukar uppträda då och då (en av bandmedlemmarna har goda kontakter i byn). I väntan på nästa framträdande, om ett par veckor, hörs en av bandets låtar från en CD-spelare på bardisken:

Hey, mr Bartender,
bring that bottle over here
I´ve got some sorrows
that refuse to disappear.

Kanske ingen uppbygglig text för bilister, men övernattar man i Chalfont St. Giles är det inte helt fel att prova några av de drycker som förekommer i We Ghosts sångtext. Stamgästen Peter George Blackburn föredrar det lokala ölet när han gör sin dagliga pubrunda. Han trivs med lantlivet men är bekymrad över att fler och fler Londonbor slår sig ner i byn.

– Priserna på bostäder har gått upp otroligt mycket. Tur att jag flyttade hit för 30 år sedan, säger han.

Huvudgatan i Chalfont St. Giles bjuder på många inspirerande skyltfönster. Slaktaren är omnämnd i Gourmet Britain och var en gång leverantör till Windsor Castle.

– Det var tider det, då jobbade femton man här i butiken, säger Steve Butler och bjuder på en Buck´s Banger. Den och andra korvar stoppas i ett stort rum innanför butikslokalen och fyllningen innehåller allt från aprikoser till cumberlandsås.

Några hundra meter uppför gatan hittar vi byns stora turistattraktion – Milton´s Cottage. Huset i mörkrött tegel var under en kort tid i mitten av 1660-talet den engelske författaren John Miltons bostad och skrivarlya. Han flyttade till Chalfont St. Giles för att undgå pesten som härjade i London.

– Det var här han slutförde arbetet med Paradise Lost, säger Nancy Neville, entusiastisk ordförande i föreningen The Friends of Milton’s Cottage som vårdar författarens minne och håller huset i skick.

Gästboken vittnar om ett omfattande internationellt intresse för Milton. Paradise Lost var hans storverk och har en given plats även på svenska högskolekurser i engelsk litteratur.

– Den här rosen heter Young Lycidas och är uppkallad efter en dikt som Milton skrev när en vän till honom drunknade, säger Nancy Neville och visar runt i den vackra trädgården.

Milton´s Cottage drivs helt genom ideellt arbete, inträdesavgifter och de pengar som vänföreningens medlemmar samlar in – ett sätt att finansiera kulturella sevärdheter som är vanligt i England.

Efter den litterära utvikningen kan det vara läge för en matpaus på Milton´s Head strax bredvid. Sobert och rustikt på samma gång och väljer du Honey Glazed Pressed Belly of Pork with caramelised apples är chansen stor att köttet kommer från slaktaren i byn.

Vägen går vidare mot Amersham och för oss allt längre in i Chiltern Hills, eller Chilterns som engelsmännen ofta kallar det böljande landskapet. Med sina berg, dalar och små sömniga samhällen stämmer det bra med hur man föreställer sig England för hundra år sedan.

Chiltern Hills är en del av ett ganska omfattande kalkstensbälte som breder ut sig i sydöstra England och täcker stora delar av grevskapet Buckinghamshire. De brittiska myndigheterna har utsett Chiltern Hills till ett av Englands 40-tal Area of Outstanding Natural Beauty – natursköna områden som både ska värnas för boende och besökare.

Trakten bär också många historiska spår. Godset Hughenden Manor några kilometer norr om High Wycombe var Benjamin Disraelis sommarresidens under de tre årtionden i mitten av 1800-talet när han hade olika regeringsposter. Disraeli grundade det första konservativa partiet i Storbritannien och var premiärminister i två perioder.

En mer apart upplevelse får vi i innandömet av ett kalkstensberg i utkanten av West Wycombe. De vindlande grottgångar som bildar Hellfire Caves är resultatet av den excentriske Sir Francis Dashwoods önskan att bräcka traktens övriga godsägare som spenderade sina förmögenheter på att bygga ut sina slott och anlägga storslagna trädgårdar.

Han grundade också Hellfire Club som med jämna mellanrum hade ljusskygga möten längst in i grottan. Den som vill kan satsa några pund av reskassan och utforska de underjordiska gångarna.

En avstickare till Turville bjuder på ännu några pastorala miljöer som bestänks med blod under mordintrigerna i Midsomer. Vid parkeringsplatsen mitt i byn står en röd telefon-kiosk och påminner om gamla tider. Från puben Brakspear där Tom Barnaby och hans assistent tagit en och annan öl hörs ett muntert surr av röster.

De smala vägarna kring byn är kringgärdade av höga häckar. Tuktade av kommunen men ändå påträngande och det prasslar mot lacken när man tvingas köra nära för att klara ett möte.

Efter några vindlande kilometer är vi ute på huvudstråket igen och anländer snart till Frog Inn. Här kan man både äta gott och övernatta utan att bli ruinerad. Värdshuset utsågs nyligen till ”Dining Pub of the Year” av The Good Pub Guide 2010.

– Alla pubar försöker hitta sin egen nisch. Vi har både bardisk och middagar och många av våra gäster kommer från trakten, säger Rebecca Roberts, som jobbat i värdshuset till och från i tio år.

En öppen spis sprakar välkomnande när gästerna tar en drink i baren innan de fortsätter med engelska specialiteter som Shepherd´s Pie, eller mer kontinentalt klingande rätter som marulk inlindad i parmaskinka.

När vi en knapp mil senare kommer till slutmålet Henley-on-Thames har Buckinhamshire övergått i Oxfordshire. I staden finns många fina gamla byggnader att titta på, några med anor ändå från 1300-talet, men mest förknippas Henley med regattan för roddbåtar under en vecka i början av juli.

The Henley Royal Regatta arrangerades första gången 1839, lockar varje år tusentals besökare och brukar hållas som roddsportens motsvarighet till hästkapplöpningarnas Ascot.

Om bilen skulle haverera, utmattad av alla intryck från den engelska landsbygden, är det fullt möjligt att lämna den i Henley och ta någon av de många flodbåtarna tillbaka till London. Ett annat alternativ är att åter söka upp bilmekanikern Ian Bradford i Hambleden. Om han inte hyrt ut sin verkstad och sitter på puben vill säga.

– Morden i Midsomer börjar bli min bästa kund, säger han.

B&B – säkert tips

Bed & Breakfast är ett säkert tips om reskassan ska räcka till mer än bara boendet. Om priserna på hotell och värdshus ligger högre än resbudgeten klarar kan det också vara idé att fråga om övernattning på den lokala puben.

Flera pubar erbjuder boende med god standard och har i regel betydligt lägre priser än hotellen.

Läsning för bilturisten

Det finns många böcker som tipsar om resrutter för bilturister. Vare sig man bara är ute efter tips på vägstråk och miljöer, eller vill ha råd om boende och restauranger finns det mycket att välja på. Här är några titlar som går att hitta på nätet eller i välsorterade bokhandlar:

» Back Roads Great Britain (Eyewitness Travel) 25 leisurely drives. (2010).

» The AA Best drives Britain. 30 car tours for the independent traveler (2008).

» Frommer’s Best Day Trips from London: 25 Great Escapes by Train, Bus or Car. (2010)

» Daytrips London: 55 One Day Adventures by Rail or Car, In and Around London and Southern England (Volume 7) (2004).

Kommentarer

#1 • 2011-05-05 21:29
Rustan Werling

Oj vad sugen man blev på en sån resa. Tack för en trevlig artikel.

#2 • 2011-05-10 20:38
dickedick

Det här blev man sugen på. Sen blev det ju inte sämre av att hustruns kusin bor just i Chalfont St. Giles. När jag visade henne tidningen när hon var i Sverige blev hon förtjust, det var ju hennes lokale slaktare på bilden och längre upp på gatan låg ju deras hus. Så nu blir det definitivt ett besök hos släkten.

#3 • 2014-01-27 14:47
Bara brittiskt

Rekommenderar verkligen idylliska Marlow om man är i krokarna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.