Bild
Nästa artikel

Res bland bilklenoder på Bergmans ö

Resor

Fårö på norra Gotland är till för dem som vill vara i fred. Befolkningen mångdubblas visserligen på sommaren men det är ändå en lugn ö med milslånga stränder, Ingmar Bergmanminnen och lite rock´n roll. 

Fårö är bara en liten del av Gotland men faktiskt Sveriges åttonde ö till storleken.

På vintern bor här cirka 600 människor, på sommaren det tiodubbla. Under många år var Fårö ett militärt skyddsområde och utländska medborgare fick inte besöka ön.

Nu får vem som helst köra, cykla eller promenera ombord på gratisfärjan som avgår varje halvtimme och tar sju-åtta minuter mellan Fårösund på huvudön och färjeläget Broa på Fårö.

Ã-n verkar alltid ha haft en dragningskraft och såväl Olof Palme som Ingmar Bergman bodde här under långa tider. Palme på sommaren och demonregissören året runt i Dämba.

Lokalbefolkningen skyddade sina kändisar och den som frågade efter Bergmans hus blev antingen visad åt fel håll eller fick en huvudskakning som svar.

Likadant var det för tio år sen när okända fastlänningar frågade efter vägen till Kutens bensin, en kombinerad restaurang och musiklokal som påstods vara en svartklubb.

Då kunde frågvisa turister också mötas av flackande blickar och först när det var klart att man inte var polis eller hälsovårdsinspektör kom svaret att Kuten låg i en lada strax intill.

Idag är Kuten en bra anledning att åka till Fårö.  Mr Kuten själv, Thomas Lindholm, driver både restaurangen och en rockklubb som lockar artister från hela världen. Wanda Jackson har varit här och ett av rummen i pensionatet tvärs över landsvägen har fått namn efter henne. Rummet på Slow Train (döpt efter en Bob Dylan-skiva) har gamla möbler, guldlampor och orientaliska mattor.


Thomas Lindholms dotter Valeriane tar hand om de cirka tio gäster som kan bo här samtidigt och varje morgon serveras en utmärkt frukost på bottenvåningen i det gamla Gotlandshuset.

På Kutens bensin högtidlighålls både Marilyn Monroes och James Deans dödsdagar med särskilda fester. All information finns på Kutens hemsida www.kuten.se.

Kuten-Thomas har alltid varit intresserad av gamla bilar och på båda sidor av landsvägen har han skapat bilkyrkogårdar med uttjänta fordon som har gått i trafik på ön.

Söder om vägen finns den stora amerikanska kyrkogården och i norr ett par franska bilar som håller på att bli ett med  naturen. En och annan insändare i lokalpressen undrar om man verkligen får ställa upp bilar som Thomas har gjort.

Svaret från alla stammisar på Kuten, bland andra Mikael Persbrandt, är att skaparen borde få kulturpris för sina insatser.

Ingmar Bergman fick aldrig något kulturpris av Fåröborna. Däremot var han öns störste skattebetalare och mycket generös när det behövdes ekonomiska bidrag till exempel till Fårö kyrka.
Den årliga Bergmansfestivalen lockar besökare från hela världen.

Runt om på Fårö anordnas seminarier, debatter och filmvisningar. På kvällarna ses man på Lauters, dricker vin, äter grillat och smågnabbas om vad "Den store" tyckte om ditt och datt.

Den kan vara lite dråpligt att tjuvlyssna på samtalen vid grannborden när någon kändis som arbetat med Bergman utbrister i ett "så skulle Ingmar aldrig ha sagt" och får snabbt svaret "det skulle han visst".

Ingmar Bergman kommer inte att glömmas bort av Fåröborna och sommarturisterna får snart ett större Bergmancenter som ska skildra hans livsgärning.

I flera år har Bergmanstiftelsen arrangerat bussresor till regissörens Fårö. Då åker filmturisterna i buss till några av inspelningsplatserna för filmerna Persona, Skammen eller Såsom i en spegel. Dit kommer också en bil med en video i bagageutrymmet.

Där får man se avsnitt ur den film som spelats in just på det här stället och när man vänder sig om finns de kulisser som Ingmar Bergman ofta använde sig av - den orörda Fårönaturen.

Under bussturen brukar deltagarna få spela in en kort scen ur en Bergmanfilm med hjälp av bevarad rekvisita. Sen står man och jämför slutresultatet med originalfilmen och därefter bär det av till rauk-området i norr där Bergman- turen avslutas med en grillkväll.

Ingmar Bergman ligger begravd på Fårö kyrkogård på en avskild plats. Den har också blivit ett utflyktsmål för dem som vill hylla Sveriges mest berömde regissör.

Fårö har för övrigt inget att göra med "får" trots att det finns en hel del sådana fyrfotingar på ön. Får heter dessutom lamm eller lamb på Gotland. Fårö som ursprungligen kallades Faröö har troligen fått sitt namn av ordet "far" som i farvatten. Ã-n vid farvattnet med andra ord.

För de flesta sommarbesökare är Fårö en märklig plats som inte liknar något annat i Sverige. Det är kargt med många myrar, raukområden, gles tallskog och rekordlånga sandstränder. Där, till exempel på den långa stranden vid Sudersand, träffas en stor del av sommarbefolkningen när solen visar sig från sin bästa sida.

En annan, och mycket mindre mötesplats, är fiket Sylvis döttrar där många stannar för en kanelbulle och för att höra det senaste Fårö-skvallret.

Fårö är framför allt cyklisternas ö men avstånden är långa och det går att köra bil runt hela ön.  Låt dagsformen avgöra om det blir Fårö på två eller fyra hjul. 
Taggar: Resor

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.