Bild
Nästa artikel

Bohuslän - en omskakande upplevelse

Resor

Att resa runt på Västkusten i Bohuslän kan lätt bli en väldigt omskakande upplevelse. Det finns så oerhört mycket vacker natur här, så mycket att göra och en sådan oslagbar gastronomi att man knappt vet var man ska börja.

Och när man väl har lyckats börja så blir det svårt att sluta. Man vill inte gärna ge sig av från denna vackra plats på jorden.

Det är riktigt svårt att förstå vad Carl von Linné egentligen menade när han beskrev Bohusläns kust som alldeles för karg med "dessa skallota berg". Kanske var han på dåligt humör just den dagen han skrev de raderna.

Lika tjurig måste August Strindberg ha varit när han kallade denna betagande kuststräcka för "naken och ful".

Vi kan däremot inte vara annat än på gott humör när vi rullar upp bilen på den majestätiska Tjörnbron, på väg över till Tjörn som är Sveriges sjätte största ö.
Utsikten är hänförande, solen skiner från en klarblå himmel och bilens temperaturmätare avslöjar att det är 26 grader utomhus.

Skärgårns brygga
En stund senare sitter vi på restaurang Skärgårns brygga i Rönnäng och äter havets Wallenbergare med färskpotatis, skirat smör och rårörda lingon samt "Combo" som består av en halv krabba och färska räkor. Vattnet kluckar under bryggan och passagerarfärjan Hakefjord lägger precis ut för att segla till den bilfria ön Åstol, en ö som är berömd för flera saker:

Här ligger Åstols rökeri, som både är restaurang och butik där du kan handla allt från rökta räkor till lika rökt lax, ål och makrill.

På just Åstol är chansen stor att du råkar på skådespelaren och programledaren Peter "Så ska det låta" Harryson. Han bor nämligen här.

Efter lunchen låter vi bilen rulla vidare några kilometer till Klädesholmen, mest känd för sina konservindustrier som lägger in sill och levererar den till hela världen. Hälften av all sill du köper i din butik kommer härifrån.


Och hade vi inte ätit lunch i Rönnäng så hade vi definitivt gjort det på Salt & Sill, som har fått flera gastronomiska utmärkelser. Krogens specialitet är "snapas", en svensk variant av spanska "tapas" som består av en snaps och en sillbit. Salt & Sill har precis också utökats med Sveriges första flytande hotell, med 48 rum.

Vill du fördjupa dig i sillkonservernas historia så finns museet "Sillbua" här på Klädesholmen.
Vi rullar vidare. Vi har bestämt oss för att under två veckor stifta bekantskap med några av Bohusläns många gnistrande pärlor.

Klassiskt hotell
Skärhamn med drygt 3 000 invånare är Tjörns centralort. Det här är också Sveriges tredje största hemmahamn för handelsflottan.
På ortens klassiska hotell, Nordevik, verkar tiden ha stått stilla de senaste 50 åren. Hotellets atmosfär och inredning andas genuint 1960-tal. Och personalen i matsalen bär den tidens klassiska vita uniformer. Såväl service som mat är superb.

I ett av landets äldsta fiskelägen Mollösund, med anor från 1500-talet, har tiden däremot inte stått stilla. I alla fall inte på Mollösunds Wärdshus, som grundades på 1860-talet. Snarare tvärtom. Ett gäng ungdomar har startat företaget Ocean Group och byggt upp en hel verksamhet med värdshuset som grund här på Tjörns grannö Orust, som för övrigt råkar vara Sveriges tredje största ö.

På Mollösunds Wärdshus kan du äta gott, övernatta i något av de åtta mysiga rummen och bada i varma tunnor på terrassen. Och så kan du åka med Ocean Groups snabbgående RIB-båtar på en barrunda eller gourmettur till stjärnkrogarna på öarna runt omkring.
Ocean Group har dessutom en partybuss med skinnsoffor, dansgolv och bar om ni är en grupp som vill åka runt och förlusta er riktigt ordentligt.

I Mollösund äter vi också semesterns godaste räksmörgås, på Café Emma. Sedan kliver vi ombord på segelfartyget Mathilda för att åka på sälsafari.

Hamnat mitt i Saltkråkan
Det känns som att ha hamnat mitt i "Saltkråkan" när vi ett par dagar senare rullar in i Fiskebäckskil på Skaftö. Det är en bedårande vacker liten by, med snickarglada trähus längs trånga pittoreska gator, som slingrar sig nerifrån sjöbodarna och upp på klippan. Mest känd är byn för att TV-serien "Saltön" spelades in här.

Den här dagen öser dock regnet ned och vi bestämmer oss för att ta Västkusttrafiks passagerarfärja över sundet och in till Lysekil. Färjan är döpt efter Fiskebäckskils store son, konstnären Carl Wilhelmson (1866-1928).

"Endast plats för 20 gäster"
Det är lunchtid och krabba, räkor, kräftor, hummer, sill och makrill i all ära, men den här gången skulle vi gärna sätta tänderna i något helt annat. Till vår stora lycka finner vi oasen intill en rondell en bit utanför stadskärnan. Luna Café är en spansk tapasbar av högsta klass som drivs av Anette Niklasson och hennes spanske make, Javier G.Amador.

- Från början hade vi bara fem bord som vi skramlat ihop från min mamma, mina syskon och mormor. Vi hade enbart plats för 20 gäster. Men det var ju bra, för vi fick snabbt ett rykte om oss att här var det alltid fullsatt, berättar Anette Niklasson.

I dag är Luna Café betydligt större och har dessutom kompletterats med servering utomhus i den spanska trädgård som Javier har byggt. Och vill du inte åka hem efter lunchen eller middagen så kan du övernatta. Luna Café har både en gäststuga och ett rum för uthyrning.

Vi väljer dock att övernatta i deckarförfattaren Camilla Läckbergs hemstad, Fjällbacka. Vi hyr en fantastisk vindsvåning rakt ovanpå restaurang Bryggan. Middagen ute på Bryggans brygga blir oförglömlig. Samtidigt som den röda solen sänker sig i havet så äter vi grillade pilgrimsmusslor med bellotaskinka till förrätt och fortsätter sedan med marulk med kastanjepuré, sötpotatisfondant och rödvinssås.

Den gode sjökaptenen och salteriägaren Gustaf Andersson visste vad han gjorde när han på 1840-talet skapade välstånd i Fjällbacka genom att börja lägga skarpsill i burk. Resultatet blev det som är mera känt som ansjovis.

Den lilla staden är känd för mycket. Här spelades delar av filmen "Ronja Rövardotter" in. Hollywoodstjärnan Ingrid Bergman står staty på torget som har döpts efter henne. Hon hade sommarstuga på Dammholmen, strax utanför Fjällbacka.

Ja, och så brukar VM i makrillfiske arrangeras i denna charmiga stad.

"Ostronens dag"
I grannorten Grebbestad brukar de istället ordna "Ostronens dag". Inte för inte huserar "Ostronakademien" här. Ostronen som lossas i Grebbestads hamn anses hålla världsklass.
Invånarna påstår dessutom själva att de har världens bästa öl, som görs av Västkustens enda och ett av Sveriges minsta bryggerier - Grebbestad Bryggeri.

Lunator Dubbelbock heter världsmästarölet som bryggarmästare Robert Bush framställer på natten när årets första fullmåne inträffar. Det bryggs bara i
7 000 flaskor per år.
Men bryggeriet har fler ölsorter. Och förstås så serveras de även på Grebys, på Grebbestads brygga, som är en institution bland stadens restauranger. Här startade Abba en konservfabrik 1901 och 84 år senare öppnade Staffan Greby ett skaldjurscafé i samma lokaler.

I grannlokalen härskar Lisbeth Stensson bland grytorna på krogen Qskär.

- Kvalitet är oerhört viktigt för mig, så gästerna får vänja sig vid att vänta en stund på maten, förklarar Lisbeth när vi träffar henne i köket där hon precis rör ihop sin berömda fisk- och skaldjursgryta.
Qskärs inredning är helt inspirerad av fartygsmiljöer. Kanske inte så konstigt. För från bryggan utanför krogens fönster håller precis den andre delägaren, Lisbeths man Torsten Klevsäter, på att lägga ut med sin ögonsten, fartyget Donalda. Han ska ut på sälsafari och fisketur med en grupp turister.

Dagen efter ligger alla fartyg för ankar i Grebbestad. För då är det karneval och hela staden förvandlas till en stor festplats. Karnevalståget fyllde 86 år i somras och är Sveriges äldsta.

När semestern är över och vi, högst motvilliga, rullar iväg bilen från Västkusten så är vi i alla fall helt klara över en sak. Carl von Linné och August Strindberg hade inga av sina bättre dagar när de sågade Bohuslän.              
Taggar: Resor

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.