Nästa artikel
Lekfull resa till Jylland
Resor

Lekfull resa till Jylland

Publicerad 17 augusti 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
Jylland lockar hundratusentals turister varje sommar. Vi tog en kortsemester och hann med det nya Elvismuseet, häftiga Legoland och lugna Skagen.

För Henrik Knudsen i danska Randers är ingenting omöjligt. För 40 år sedan hörde han sin första Elvislåt. Han var åtta år och låten ”Burning Love” fick honom intresserad av musik och framför allt Elvis Presley. Så småningom började han samla Elvisprylar.

Det var starten på ett projekt som blev verklighet först i år. Då invigdes ”Graceland Randers” en kopia på Elvis´ hem i Memphis och fyllt med prylar som har anknytning till ”The one and only”.

Höjdpunkterna på Danmarks enda Elvis-museum är kläder och instrument som har ägts eller använts av rockmusikens främste ikon. Ibland är ursprunget lite otydligt och om ett av föremålen, en basgitarr, sägs det att Elvis har hållit i den. Gitarren skänktes till Knudsen av basisten Mike Leech.

Det är han som spelar bas i  ”Suspicious Minds”, enligt många fans Elvis bästa låt. Den hamnade en gång på listan över världens 500 bästa låtar någonsin. Och det var inte den enda Elvislåten på den listan.

Henrik Knudsen är mannen som gör verklighet av sina drömmar. Han ägde tidigare ett mindre Elvismuseum och en souvenirbutik i Randers.  Han drömde om något större och åkte därför till Graceland Memphis med en kamera och en tumstock i bagaget.

Vakterna på det amerikanska Elvismuseet lade märke till den nyfikne danske besökaren och kommenterade:

– Vi har sett många Elvisfans men ingen så tokig som du!

I USA ligger Graceland intill Highway 51 med både bensinstationer och hamburgerrestauranger i omgivningarna. I Randers har man följt det receptet och danska Graceland har också byggts intill en McDonaldsbar och en bilhandlare.

Danska Graceland påminner en hel del om den amerikanska förebilden men det är ingen kopia. Huset i Randers är faktiskt dubbelt så stort och på bottenplanet finns dels en butik med Elvissouvenirer, dels en amerikansk bar som serverar Elvis Presleys favorit, en macka med skivad banan och jordnötssmör.

Själva Elvismuseet, en trappa ner, är ganska litet och riktar sig nog främst till verkliga entusiasterna. Här hittar man affischer, guldskivor och kläder som Elvis påstås ha använt. Samlaren Henrik Knudsen har även dubbletter av några av sina rariteter och för 14 000 kronor kan man köpa en tidig inspelning av ”Mystery Train” – på stenkaka.

 I källarplanet hittar man också en liten biograf som visar dokumentärer om legenden Elvis Presley. Graceland Randers har även en andra våning som hyrs ut till företagsfester eller till dem som vill gifta sig i en Elvismiljö.

Henrik Knudsen första Elvismuseum hade 10 000 besökare per år. Nu hoppas han på det femdubbla. Men än är det en bit kvar till orginalets besökssiffror. Dit kommer årligen fler än 600 000 besökare.

Om danska Graceland riktar sig till medelålders Elvisfans så är Legoland vid Billund ett utflyktsmål för barnfamiljerna. Den som besökt anläggningen flera gånger vet att Legoland i huvudsak riktar sig till barn mellan 5–12 år. Tonåringar tycker nog att attraktionerna är lite mossiga och undrar ”varför finns det inget Fritt fall”.

Tolvåriga Harry som hjälpte Vi Bilägare att testa anläggningen kände sig också lite överårig men hittade till slut  några favoriter.  Allra bäst var ”Templet” där besökarna åker omkring och laser-skjuter på olika mål. Att ”Templet” hamnade högst på Harrys topplista berodde antagligen på att han slog dagsrekordet för både vuxna och barn med 67 000 poäng.

Det är relativt dyrt på Legoland och många svenska barnfamiljer väljer nog att besöka anläggningen med några års mellanrum. Anläggningen får hela tiden nya attraktioner och i år var en av nyheterna en småtråkig Star Wars-utställning som knappast kan konkurrera med de fantasieggande Star Wars- filmerna.

”Tråkigt” tyckte vår 12-åriga testpilot som däremot gillade Piratlandet där han kunde ägna sig åt intensiva vattenkrig med parkens övriga besökare. Både han och övriga pirater kom snart på att det gällde att få rätt lutning på båten för att fartygets vattenkanoner skulle få bra effekt. Vuxna pirater fick i uppdrag att hänga över relingen på ena sidan av piratskeppet.

Det har hänt väldigt mycket på Legoland sedan starten 1968. Då hade man byggt nöjesparken med 20 miljoner plastbitar, idag är den siffran uppe i 55 miljoner. Framtidsplanerna  är att utveckla området till ett resmål som är aktuellt året om, till och med när det regnar. Det hålls konferenser, företagsmöten och man har börjat samarbeta med skolor som använder Legoland i undervisningen.

Många barnfamiljer väljer att satsa på ett helt ”Legoland-paket” som omfattar både, logi, entréer och mat. Hotellet som ligger intill Legoland med egen entré är trevligt och de dyraste rummen är inredda med färgglada figurer byggda av plastbitar.

Legoland Hotel serverar en en suverän frukost med massor av alternativ men maten på de båda restaurangerna är inte lika imponerade. Långsam service och småtråkig mat gör att man börjar leta efter andra restauranger i omgivningarna. Dessa hittar man bland annat inne i samhället Billund.

I nöjesparken finns det däremot massor av snabbmatsställen (15 olika) som serverar allt från pizza och varm korv till pasta och kyckling. Många barn verkar gilla den maten och det är ju de som är Legolands VIP-gäster.

Entrépriserna (249 danska kronor för barn och 279 för vuxna) är höga men när man väl betalat så är allt gratis (utom det man äter).  Legoland upplevs dessutom som en säker anläggning och det kan ha att göra med att många besökare är så unga. Det finns inga gäng av busiga 15-åringar som vill retas med de yngsta.

Tyvärr är det numera svårt att hitta ställen på Legoland där det är möjligt att bara leka och bygga spännande konstruktioner av lego. Vid ett tidigare besök fanns det till och med instruktörer som hjälpte de yngsta att skapa små mästerverk av legobitar.

Jylland är egentligen inte i behov av konstruerade turistanläggningar. Det är en fantastisk (halv)ö där naturen och havet lockar minst lika mycket som legobitar och Elvis guldskivor. Saltstänkta Skagen i norr besöks årligen av över två miljoner turister och många av dem är svenskar som kommer via färjelinjen Göteborg–Fredrikshamn.

Turismen har alltid gett mycket inkomster och få konstruerade attraktioner kan konkurrera med den vackra Grenen, en lång sandrevel som skiljer Kattegatt från Skagerak. Den som har problem med konditionen kan åka med bussen ”Sandormen” till spetsen men många föredrar en stärkande promenad på några kilometer. Det inte är tillåtet att bada just här eftersom havsströmmarna är förrädiska och det är lätt att dras ut i havet.

Fågelskådare från hela Europa söker sig också till Skagen eftersom den långsmala udden ”hjälper” fåglarna att hitta rätt under flyttningen. Den vårdag vi besöker Skagen berättar en dansk ornitolog stolt att han sett 17 olika sorters rovfåglar på en dag. Han fortsätter spana men tar sin lunch på den utmärkta serveringen som ligger halvvägs ut på Grenen.

Han lånar generöst ut sin tubkikare för att vi ska kunna spana in två havsörnar över havet. Dagens bästa spaning är en stäpphök som drog förbi på förmiddagen.

Restaurangen bland sanddynerna är en av de bästa i hela området.Här serveras suveräna danska (nygjorda) smörrebröd som ska  avnjutas med en välkyld pilsner. Utsikten är betagande och priserna är inte avskräckande.

Den härliga vita sanden är en av Skagens stora tillgångar men också ett problem. Sand-dynerna rör sig hela tiden, det kan man se ute på Skagens norra udde men framför allt vid Råbjerg mile – ett sandområde som flyttar sig hela tiden.

En halvmil söder om Skagen kan man också se vad sanden kan ställa till. Där ligger ”den tilsandede kirke” som är halvt begravd i sand. På 1700-talet fick församlingsmedlemmarna gräva sig fram till kyrkan när det var gudstjänst. Idag är den stängd men fungerar som sjömärke och är dessutom ett populärt turistmål.

Skagen har en av Danmarks största fiskehamnar och det ligger hela tiden en doft av fisk(mjöl) över samhället. Invånarna accepterar lukten av samma skäl som de som bor vid den svenska Norrlandskustens cellulosafabriker: ”Det luktar pengar”.

Man vänjer sig snart även om fiskdoften till och letar sig också in i rummet på Hotel Bröndum.  Såhär har det säkert luktat i de drygt 160 år som Bröndum har varit ett av Jyllands mest berömda hotell. Från början bodde Skagens konstnärer hos familjen Bröndum och räkningen för rummet betalades ibland med ett konstverk.

Just därför hänger flera målningar signerade Anna och Michael Ancher på hotellet. Den som vill se fler verk av konstnärsgruppen Skagenmålarna behöver bara gå tvärs över gatan till Skagens Museum. Där finns många danska målningar från Skagen men också en och annan av den svenske konstnären Oscar Björck som brukade tillbringa somrarna här.

En av museets mest berömda bilder är målad av Peder Severin Kröyer och är ett grupporträtt av Skagens målare som samlats runt en midsommarbrasa på stranden. Museiguiderna berättar gärna om alla hemliga budskap som Kröyer fyllde målningen med. Hans hustru Marie finns med och är inbegripen i ett samtal med den svenska tonsättaren Hugo Alfvén. I verkligheten inledde de ett förhållande och gifte sig så småningom.

Bröndums Hotell har renoverats varsamt och ser ut ungefär som det alltid gjort. För att inte förstöra interiören har man valt att bevara de gamla badrummen och man får finna sig att dela dusch med andra gäster. De som trots allt vill bo lyxigare, med eget badrum, erbjuds logi i en annexbyggnad.

Bröndums kök har alltid haft ett gott rykte och maten är mycket dansk med primörer som torsk, sparris, havskräftor och rödspätta. En kvällsmeny med havskräftor, piggvar och sparris samt en avslutande hallonpannacotta går på cirka 750 danska kronor. Buffén med inlagd sill, lax, rödspätta, vit sparris, leverpastej, lammfrikassé, kyckling, ostar, crème brûlée kostar 425 kronor. Det är det mest prisvärda alternativet på Bröndums.

Avstånden är korta uppe på Skagen och det tar inte lång tid att cykla runt hela området. Det finns gott om cykeluthyrare inne i samhället.

Den stora fiskehamnen ligger öster om samhället och det är stor skillnad på forna tiders små fiskekuttrar och dagens flytande fiskeindustrier. En del av småbåtarna används fortfarande och det är nästan alltid fullt på kajerna när de lägger till med dagens fångst. Turister och Skagenbor trängs för att köpa pinfärska rödspättor och sjötungor.

Det är billigt att handla i hamnen och vi bestämmer oss på stående fot för att nästa gång hyra rum med tillgång till kök. Tänk att få steka en färsk rödspätta, fylla den med sparris och räkor och servera med vildsparris, nypotatis och brynt smör!

Harrys favoriter på Legoland:

Det var ganska svårt att välja ut enbart fem favoriter på Legoland. Till slut stannade Harry för de här fem attraktionerna:

1. Templet. Med laserpistol i faraonernas rike.
2. Piratland. Effektiva vattenkanoner.
3. Power Builder. Kul men man blir ganska snurrig.
4. Berg- och dalbanan. Bra men jag har åkt tuffare.
5. Indianlägret. Gott med pinnbröd.

Fakta:

Resa dit: Färja Köpenhamn–Fredrikshamn eller direktflyg mellan Stockholm och Billund.
Bo: På Legolands eget hotell och i Skagen på Bröndums Hotel. Ett billigare alternativ i Billund/Legoland är vandrarhemmet. Även i Skagen finns det vandrarhem och prisvärda privatrum.
Äta: Det danska köket är utsökt när kockarna är på gott humör. I Skagen äter man förstås fisk på alla krogar eller väljer några hekto färska räkor nere i Skagens hamn. På danska värdshus (kroer) är smörrebröd ett bra alternativ.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.