Nästa artikel
Resa med bil genom Österlen
Resor

Resa med bil genom Österlen

Publicerad 28 juli 2011 (uppdaterad 15 augusti 2011)
Österlen, Sveriges Provence, leder svenska turistligan tillsammans med Öland, Gotland och Dalarna. Konstnärerna gillar det speciella skånska ljuset, gourmeterna landsdelens alla krogar och antiksamlarna har aldrig sett så många antikbodar och loppmarknader. Vi Bilägares utsände hann dessutom med att besöka ett ångtåg- och veteranbilsmöte i Brösarp och nationalparken i Stenshuvud.

Österlen blir märkligt nog större för varje år som går. Inte i verkligheten men i mäklarannonserna där gränsen till övriga Skåne flyttas allt längre västerut. Alla vill bo på Österlen och då får man kanske tänja lite på gränserna.

Det som från början var tre härader i sydöstra Skåne har vuxit, eftersom många turister gärna vill tillbringa sommaren just på Österlen. I verkligheten kan man dra en linje från Ystad upp till den långa stranden Haväng halvvägs mot Blekinge. Allt öster om den linjen är Österlen. Det som hamnar på västra sidan heter ibland Västerlen men oftast ”resten av Skåne”.

Det är lätt att förstå det stora intresset för Österlen. I ett litet hörn av Sverige kan turisterna uppleva så mycket att det räcker till både två och tre späckade sommarveckor. Här ligger en fungerande smalspårslinje med ångtåg, ett halvdussin riktigt bra restauranger, massor av antikhandlare, långa badstränder, konstgallerier och en av Sveriges mest omtalade marknader, den i Kivik (19-21 juli).

De tre häraderna, Ingelstad, Järrested och Albo, ligger alla öster om vägen från Ystad. Vägen passerar både Tomelilla och Brösarp innan den når fram till Skånes ostkust. En av dem som har rosat Österlen är  Fritiof Nilsson ”Piraten”. De som inte läst hans frodiga berättelser från Österlen har åtminstone sett den berömda TV-serien där Stellan Skarsgårds långa skådespelarkarriär började. Bättre turistreklam än ”Bombi Bitt och jag” får man leta efter.

”Piratens” romaner och noveller kommer hela tiden i nya upplagor och hans egen gravvård på Österlen har också blivit ett turistmål. Besökarna åker till Ravlunda kyrka och läser hans tänkvärda rader på gravstenen. De handlar om mannen som hade vanan att skjuta upp allt till morgondagen. ”Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972”, står det längst ner på stenen och intill ligger glittrande mynt som en hälsning till Österlens störste författare.

Med Ystad som utgångspunkt kan man välja att antingen följa väg 19 upp mot Åhus eller ta kustvägen som passerar Ale stenar, hamnen i Kåseberga, badstränderna i Löderup och Sandhammaren, kustsamhällena Skillinge och Brantevik innan man är framme i Simrishamn.

Det är gott om badstränder på sträckan och det krävs mycket testbadande för att avgöra vilken strand som är bäst. En liten hjälp får vi på vandrarhemmet i Skåne-Tranås där personalen har samlat in sand från de flesta av Östelens stränder. Sanden har hällts upp i genomskinliga burkar för att hjälpa gästerna att välja om de vill sträcka ut sin soltörstande kropp på finkornig vit sand eller lite grövre vitgul.

Vandrarhemmet i Skåne-Tranås är bara ett av många på Österlen. Det ligger perfekt för utflykter runt om i området. Förutom det välskötta vandrarhemmet har Skåne-Tranås ett utmärkt bageri samt sedan länge en franskinspirerad krog som tidigare hette Brummers men nu  är omdöpts till Daniel Berlin. Krogen har kvällsöppet torsdag– lördag och lunchöppet på söndagar under sommaren.

Vandrarhemmet i Haväng ligger också vidunderligt vackert vid Österlens norra gräns. Det är en fyrlängad korsvirkesgård som flyttades hit för 70 år sedan från Ravlunda skjutfält strax intill. Den 8 juni för 58 år sedan invigdes vandrarhemmet av Dag Hammarskjöld, då vice ordförande i Svenska Turistföreningen och så småningom generalsekreterare i FN.

Alla rummen är olika och frukosten äter man på den stenlagda innergården där temperaturen nästan alltid är behagligt sommarvarm. Haväng ligger vid Verkeåns mynning i havet och ett stort antal promenadstigar leder vidare ner till kusten. Närmsta badet ligger bara  300 meter från vandrarhemmet.

Haväng är ett av STF:s populäraste vandrarhem och det är ofta fullbokat månader i förväg. 

Avstånden på Österlen är korta och både bil- och cykelturister verkar föredra de billiga vandrarhemmen. Både Kivik, Hammenhög och Simrishamn har välskötta vandrarhem.

Österlen har varit turisternas favorit i hundratals år och en av de första besökarna var blomsterkungen Carl von Linné.  Han var här redan 1749 och hans observationer av märkliga växter publicerades i ”Linnés Skånska Resa”.

Växt- och trädgårdsintresset är fortfarande på topp i den här delen av Skåne och en speciell anläggning, Mandelmanns trädgårdar i Rörum (mitt emellan Kivik och Simrishamn), har skildrats i en serie TV-program. Ägarna driver en ekologisk trädgård som är öppen fredag-söndag under sommaren (fram till början av oktober). Förutom trädgården finns en gårdsbutik (öppnar efter midsommar) och en restaurang där maten är tillagad på råvaror skördade i trädgården.

I själva verket har Österlen så många öppna trädgårdar att regionen årligen producerar en späckad broschyr som presenterar de som går att besöka. En av de mest berömda är Apotekarnas Trädgård mitt inne i Simrishamn. Där har Provence verkligen flyttat till en liten stad på Skånes ostkust. Trevlig servering plus trädgårdsbutik och konstgalleri.

Det varma klimatet har bidragit till att det etablerats fyra vingårdar på Österlen. Köpingsbergs vingård och Domaine Sånana tar emot  gäster som bokar i förväg.

De allra intressantaste växterna på Österlen hittar man i Stenshuvuds nationalpark strax söder om Kivik. Många turister kommer säkert inte mycket längre än till det trevliga konditoriet Annorlunda, granne med nationalparken. Vi rekommenderar en kolesterolbrännande promenad bland höga och skuggande träd i nationalparken. Har ni tur träffar ni på Ulf Lundell. Han har ett hus i närheten och brukar jogga på Stenshuvuds stigar.

Förra året skrevs det mycket om Lundell i kombination med Stenshuvud.  Kivik Art Centre ligger i kanten av parken och från ett konstverk i form av ett torn kan besökarna  (nästan) se rakt in i Lundells sovrum.  Det fick Lundell att skriva till Länsstyrelsen och ifrågasätta om det fanns bygglov för tornet. Den striden pågår fortfarande.

Bonden som hyr ut marken till Kivik Art Centre tycker att rocksångaren har bundit ris åt egen rygg när han avslöjade att man kan se hans hus från konstinstallationen.

–  Innan media började skriva om konflikten var det ingen som visste var han bodde, säger han. Nu vet många.

Kivik Art Centre är en  vacker installation mitt ute i skogen. Förra året ställde man också ut ett nyrenoverat plasthus (Venturo), ritat av den finländske arkitekten Matti Suuronen. I år invigs Kivik Art Centre den 27 juni.

Entusiasterna som varje år arrangerar nostalgimötet ”Ljuva 50-tal” vid Brösarps station hade tur med vädret förra året. Solen strålade över alla gamla ånglok och nästa lika gamla veteranbilar som stod parkerade på stationsområdet. Museiföreningen Skånska Järnvägar driver trafiken mellan stationshusen i Brösarp och S.t Olof sedan början av 1970-talet. Allt är i gammal stil inklusive uniformer och biljetter. På söndagarna serveras en trerätters middag i restaurangvagnen (glöm inte att förboka).

Evenemanget ”Ljuva 50-tal” arrangeras varje år (20 juni i år) och är ett vänskapligt möte mellan entusiaster som gillar gamla ånglok och gamla bilar. Hela dagen kan man se de eleganta veteranbilarna på Österlens slingriga vägar när de är på väg till Brösarp. När som helst kommer en T-Ford eller en Chevrolet Bel Air.

Det finns bara ett problem den här dagen. Det är trångt på vägarna fram till Brösarps station och den som kommer sent kan ha svårt att hitta en p-plats.

– Kom tidigt, säger föreningens sekreterare Kenneth Larsson som klädd i uniform brukar hjälpa vilsna turister till rätta.

Många av besökarna brukar ha med sig picknick men det är också möjligt att köpa en kokt ”slang” från en gubbe med låda på magen. Tidstypiskt klädd även han.

Från stationen i Brösarp är det inte långt till klassiska Brösarps Gästis inne i samhället.  På sommaren är det alltid fullt i matsalen. Matsedeln är lång men många gäster brukar välja  skånsk äggakaga som serveras i en jätteportion.

Österlen är en landsdel för matälskare och kulturkonsumenter och ibland känns det som om barnen är bortglömda. Åtminstone de dagar de yngsta inte kan vara på någon av Österlens många badstränder. Det var antagligen den kunskapen som låg bakom etableringen av nöjeslandet Tosselilla utanför Tomelilla. Anläggningen har hunnit fylla 25 år och populärast förra året var Tosseplasket, en 1 000 kvm stor och blöt upplevelse.

De vuxna som inte står ut med nöjesparker hinner med ett besök på världens minsta filmmuseum. Det var just i Tomelilla som Sveriges roligaste män, Hasse & Tage, grundade Sveriges svar på Hollywood. Nu skildras hela den magiska perioden i ett minimalt museum som är öppet tisdag–söndag under högsommaren.

Ale Stenar vid Kåseberga består av 59 höga stenblock som står högt upp på en platå med utsikt över Östersjön. Forskarna tvistar fortfarande om varför de rests just här och tolkningarna är främst två: antingen är det ett gravmonument eller en solkalender.

Nedanför Ale Stenar ligger Kåseberga hamn med fiskrökerier och en blåsig strand som älskas av surfarna. Räkna med extra långa köer i år  eftersom ett av rökerierna brann ner tidigare i år. Det rökeri/restaurang som återstår har fått många nya kunder men kapaciteten räcker inte till.

Med många turister från Stockholm har priserna blivit lite högre de senaste åren. Det eleganta Vitemölla badhotell är exempel på att det går att etablera relativt dyra hotell på Österlen. Vitemölla har  få rum och helpension under en helg kostar åtskilliga tusenlappar. Samtidigt håller maten hög klass och hotellet verkar inte ha några problem att locka gäster som vill äta gott och testa badstranden 100 meter bort efter frukosten.

Trots allt åker många också till Österlen för att uppleva den relativt orörda naturen. Området nära kusten som heter Brösarps backar saknar motstycke i Skåne och resten av Sverige.Naturen gör sig också påmind under kvällspromenaden utanför Vitemölla badhotell. En jorduggla jagar sork över fälten intill vägen. Den trivs också här i Sveriges Provence.

Diskutera: Vad tycker du om Österlen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.