Bild
Nästa artikel
Reportage

Valmet är doldisfabriken som byggt mängder av roliga bilar

Publicerad 2022-01-04 19:02
I Finland finns en bilfabrik som många inte känner till. I över 50 år har den byggt bilar åt andra – bland annat många populära Saabmodeller.

Någon stor bilindustri kan Finland inte skryta med. Men bilfabriken Valmet känner många igen, och det är inte så konstigt – där har till exempel 600 000 Saab rullat av bandet.

Valmetfabriken i Nystad är en doldis för många i bilvärlden eftersom den inte ägs av någon biltillverkare. Istället handlar det om en så kallad kontraktstillverkare som olika bilmärken kan vända sig till vid behov.

Numera satsar fabriken stort på elbilar men tidigare har både Mercedes, Porsche, Opel och uppstickaren Fisker byggts på bandet. Längre fram ska även elbilen Lightyear byggas hos Valmet.

Cabrioletsuccé

Fabriken grundades 1968 och hette då Saab-Valmet, eftersom upplägget var ett samägt bolag mellan finska Valmet och Saab-Scania. Först ut var Saab 96 som började byggas inom ett år efter starten.

Under de första elva åren byggdes bara Saab, men mellan 1979 och 1985 byggdes även Talbot.

1992 försvann Saab ur ägarbilden men fabriken fortsatte bygga Saab ända fram till 2003. En av de främsta succéerna blev 900 Cabriolet som lanserades 1986, och under en period stod cabrioletbilar för en tredjedel av alla bilar som Valmet byggde.

I dag har fabriken byggt fler än 1,7 miljoner bilar. Här nedan kan du se några av bilarna som rullat av bandet i Valmetfabriken – vissa mer udda än andra.

Porsche Boxster

Fisker Karma

Saab 900 Cabriolet

Opel Calibra

Talbot Horizon

Think City

Mercedes A-klass

Saab 99

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2022-01-10 08:44 Valmet fick betalt för lika…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.