Bild
Nästa artikel

"Så här kan nya Saab 9-5 se ut"

Reportage

Tre nya Saab-modeller kommer att presenteras under nästa år. Men ännu är Saab-folket mycket hemlighetsfulla om vad som komma ska. En helt ny 9-5 är på gång, liksom suven 9-4X och en XC-utmanare byggd på 9-3 Sportkombi.

Tecknen är många på att en ny, stor Saab är på gång. Just nu säljer Saab ut de nuvarande 9-5-bilarna med ett Griffin-paket, innehållande en hel del lyxutrustning. Precis så gjorde Saab när 9000-modellen höll på att fasas ut för omkring tio år sedan.

Saabs vd Jan-Åke Jonsson har vid en intervju bekräftat att den nya Saaben kommer att visas upp under 2009. Även Saabs informations­avdelning har bekräftat att en ny Saab 9-5 kommer och att försäljning troligen börjar hösten 2009.

Bilden på nya Saaben har också dykt upp, vars registreringsskyltar ägs av Saab i Trollhättan. Bilen på bilderna påminner i designspråket lite om konceptbilen AeroX.

Troligen kommer nya 9-5 att visas upp i Genève, fast då som konceptbil. En färdig bil kan i så fall vara klar försäljning till nästa höst. 9-5 sedan väntas först, kombin dröjer förmodligen ytterligare en tid. Nya 9-5 kommer att vara utvecklad i Trollhättan, men troligen byggs bilen tillsammans med
Opel Insignia i tyska Rüsselheim.

Detta för att göra bilen billigare och mer lönsam att tillverka för GM. En del teknik kommer också att vara gemensam för Opel Insignia och Saab 9-5, precis som Opel Vectra och Saab 9-3 har delat teknik. Däremot kommer troligen 9-5 att bli en sportigare och mer körglad bil än Opel Insignia, med en snabbare styrning och hårdare, styvare chassisättning.

Tidigare har det spekulerats i att nästa 9-5 får bakhjulsdrift. Det tycks nu inte bli av, Saab vill säkert behålla arvet med framhjulsdrift. Toppmodellerna av 9-5 lär däremot få fyrhjulsdrift. Det blir samma system som redan finns i ­­­
9-3, XWD-systemet som är utvecklat av Haldex.


9-5 kommer med flera motoralternativ, både bensin, E85 och diesel. Det ryktas bland annat om en bränslesnål 1,6-liters turbomotor. Andra motorer som kan bli aktuella är en 2,2-liters bensinmotor, en 2,9-liters diesel och en 2,8-liters V6-motor på cirka 260 hk.
Eventuellt kommer nya 9-5 att lanseras som modellår 2010, vilket i så fall gör att den inte kommer att förväxlas med nuvarande generation.

9-3 som skogsmulle
Och det kommer fler Saab-nyheter. En "skogsmulleversion" av 9-3 Sportkombi XWD är på gång, med förhöjt chassi, hasplåtar och terrängsbilsliknande attiraljer. Bilen ska konkurrera med Volvo XC70, Audi Allroad, Skoda Octavia Scout och Subaru Legacy Outback. Något officiellt namn är inte klart, Crossroad kanske eller 9-3X?

Saabs XC-utmanare kommer under hösten 2009. Motorerna lär hämtas från det befintliga 9-3-programmet. Några priser är inte klara. Men en fingervisning kan vara att Volvo XC70 är 32 000 kr dyrare än motsvarande Volvo V70. Om Saab följer det mönstret betyder det ett pris på cirka 340 000 kr.

En riktig suv från Saab är också på gång, även om den officiellt troligen kommer att kallas för crossover. Det blir en mindre bil än Saabs nuvarande suv, 9-7X, som baseras på Chevrolet Trail-Blazer. Den nya Saaben kommer troligen att heta 9-4X och bli syskonbil med Cadillad Provoq. Enligt uppgifter kommer bilarna att tillverkas i samma fabrik i Mexiko, för att hålla nere kostnaderna för GM. De flesta exemplaren av Saab 9-4X kommer att säljas i USA.

Cadillac Provoq väntas börja säljas i USA till sommaren 2009, Saab 9-4X kommer att dröja en bit inpå höstkanten. Konkurrenterna blir småsuvar som Volvo XC60, Mercedes GLK, Audi Q5 och BMW X3.

Bilen lär bli runt 480 cm lång, cirka 170 cm hög och 185 cm bred. Hjulbasen kommer att vara cirka 290 cm. På prototypen av 9-4X finns en praktisk skidsläde i bagageutrymmet. Det återstår att se om den också finns i den färdiga produktionsbilen.

Kommer med biopowermotor

9-4X kommer med en biopower-motor, en tvåliters turbofyra på cirka 250 hk och ett vridmoment på 350 Nm. Körs bilen på E85-bränsle lär effekten bli runt 300 hk och med ett vridmoment på 400 Nm. 0-100 ska gå på runt åtta sekunder och toppfarten hamnar runt 235 km/tim. Utsläppsvärdet av koldioxid lär bli runt 250 g/km, med bensindrift.

Dieselmotorer lär också finnas, bland annat ryktas det om en 1,9-liters diesel på cirka 180 hk. En V6-diesel på 2,9-liter kan också bli aktuell. Den motorn ska i så fall ge 250 hk och ha ett vridmoment på hela 550 Nm.

Fyrhjulsdriven blir givetvis 9-4X, även om en framhjulsdriven version också lär säljas. Fyrhjulsdriften hämtas från Haldex och sannolikt får 9-4X samma fyrhjulsdrift som redan finns i 9-3 XWD med den elektroniskt styrda differentialbromsen "eLSD". Till detta kommer en sexväxlad automatlåda.

Några priser på Saab 9-4X är inte satta ännu. Men sannolikt blir bilen något dyrare än motsvarande 9-3 med fyrhjulsdrift.
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Shogun
2008-12-30 18:49

Vi får se om märket överhuvudtaget överlever 2009.

#1
Saabnisse
2008-12-30 19:50

Shogun
Saab klarar sig säkert, men de som får det svårare är säkert dina älskade riskokare som i år gått 10 miljarder back.
Det är ju naturligtvis en skitsumma för dem, men det visar ju ändå en tendens och jag undrar vad som händer när de amerikanska skattebetalarna upptäcker att de får sponsra sina egna bilmärken för att de ska överleva.
Kommer de att fortsätta att köpa utländska bilar då?
Även om de är tillverkade i US?

#1
John
2008-12-30 20:42

Shougun! Jobbar eler lobbar Du för Toyota med tanke på Dina lite väl pro Toyota inlägg överallt på nätet.....

#1
Shogun
2008-12-30 21:36

John.
Nej, det gör jag inte. Men jag har erfarenhet av såpass många märken och olika modeller att man kan se en stor skillnad i kvalitet. Och därför lobbar jag lite extra för Toyota, de är värda det ! Kan man höja upp slitmärken till skyarna som vissa tidningar gör då kan jag också utan dåligt samvete hylla de som verkligen förtjänar det. Och detta är jag övertygad om att svenska folket kommer att upptäcka mer och mer. En sak är jag dock orolig över hos Toyota. Det är de modeller man tillverkar i Europa, de har förmycket europeiska underleverantörer som inte håller måttet som de japanska underleverantörerna som man främst använder till de modeller som byggs i Japan. Och som arbetat upp Toyotas goda rykte. Detta kan försvinna om de europeiska underleverantörerna skärper sig och levererar högre kvalitet, annars kan man snart vara på samma låga nivå med kvaliten som många europeiska märken. Och detta har jag fått bekräftat att det är så av Toyota mekaniker. De japan tillverkade är bäst, de tillverkade i Europa är bra bättre än europeiska tillverkare men ändå inte riktigt lika bra som de Japan tillverkade som vi blivit bortskämda med. Även om Toyota är toppen att ha att göra med och tar sitt ansvar när något är fel så är det tråkigt att så sker. Jag själv har blivit drabbad av undermåliga bromsbelägg från Bosch, som gnisslar och levt om så har jag aldrig upplevt förut med Nippon Denso bromssystem som man brukar använda. Sedan har jag också märkt att Xenon lamporna är dåliga ska nu byta min andra snart då denna nu är glapp i. Ibland lyser den och så tänds den. Jag har redan bytt en xenon lampa också på förarsidan och bilen är ett år nu. Dock ska poängteras att Toyota byter dom utan diskution, man vet hur en kund ska vårdas ! Men vad händer när garantier är borta ? Inte har jag lust att byta sådana lampor som kostar ca 1000kr styck så ofta framöver. Är det någon mer än jag som har erfarenhet av Xenon lampor ? Det sägs ju att de ska hålla längre. Körde Lexus tidigare där behövde jag inte byta lampor överhuvudtaget under tiden jag hade bilen ! Men det var Japan tillverkade lampor i den liksom hela bilen. Har också märkt att vanliga original monterade lampor från Toyota håller längre än som man köper på efter marknaden. Då japanska bilar laddar mera än europeiska bilar så verkar de orginal monterade lamporna på japantillverkade bilar vara dimentionerade för den extra laddningen. Men på det hela taget så skulle jag inte vilja byta från Toyota i dags läget då ingen annan kommer i närheten av den bekymmersfriheten märket erbjuder. Men jag tycker Toyota ska ta sina europeiska underleverantörer i örat ! Ska ni fortsätta leverera till oss vill vi ha högre kvalitet.
Och jag tror att vi här ser en del av skillnaden mellan Japanska och europeiska bilar i miniatyr när Toyota börjar att tillverka i Europa.

#1
Anders
2008-12-30 21:57

Gäsp...
Stackars SAAB som ägs av GM som inte har koll på någonting. Deras nyheter är så ointressanta att man inte ens orkar läsa dem. Me two and 10 years too late. Bäst för världen vore väl om GM/SAAB försvann.

#1
Saabnisse
2008-12-30 22:26

Shogun
Jag tycker vi fortsätter på forumet när det gäller xenon.

#1
MX-Anders
2008-12-31 00:59

Xenonlampor.
Jag har en V70 som är 5 ½ år och
har rullat 11000 mil och har
endast bytt lampor till p-ljuset fram.
Så Xenonlampor ska hålla länge.
I alla fall på min V70.
På Mazdan som är 3 år och 4800 mil inga lampor bytta och inget fel i övrigt heller,
som vanligt på Mazda.

#1
Shogun
2008-12-31 03:20

MX-Anders.
Men så är också Mazda byggda i Japan, med japanska underleverantörer. Klart det blir bra då ;o)Det är detta som är så farligt för Toyota nu när de bygger de flesta av bilarna som säljs här i Europa i just Europa med europeiska underleverantörer. Toyota får se upp !

#1
Anders Eklund
2008-12-31 11:12

Shougun:
Gäsp och gäsp.... Du läser in och tolkar ting som Du har förstånd till...
Som Du kanske läste men inte förstod var att Volvo V70 hade gått mer än dubbelt så långt som den "sketna" Mazdan och på V70´n har man INTE bytt xenon lamporna. V70 svensktillverkad av svenska arbetare som bidrar till den svenska välfärden med sina skattepengar. Shougun och han "anhang" med sina intentioner att rasera allas vår välfärd borde exkluderas ur det svenska välfärdssamhället så länge de konsumerar egoistiskt och dessutom bidrar till onödigt långa transporter över jordklotet med åtföljande miljöförstöring. Volvo V70, svensktillverkad, bra underleverantörer fungerande xenonlampor efter 11 000 mil och 5,5 år. Grattis Volvo, SAAB dvs en del av svensk välfärdsindustri.

#1
Shogun
2008-12-31 13:24

Nu har John bytt namn till Anders Eklund. Det är sorgligt detta att man använder en massa olika namn. Eller är det en händelse att ni stavar Shogun fel och på samma sätt både John och du Anders eller hur många personligheter har du ?
Vidare kan man fråga sig om du är släkt med Stalin och är komunist när du vräker ur dej en sån massa goja och brist på hur man uppför sig. Nej ett sådant samhälle som du vill ha är jag glad att vi inte har.
Finns det några svenska underleverantörer som gör xenon lampor, skulle inte tro det. De är nog tyska skulle jag tro och det är nog de som sitter i min Toyota också eftersom den är tillverkad i England. Så den är inte fraktad runt jorden som du påstår på flera ställen och under olika namn (schitsofren ursäkta stavningen)
Volvo V70 är de säker på att den är tillverkad i Sverige, den kan lika gärna vara tillverkad i Belgien. Hur mycket svenska delar innehåller en Volvo idag ?! Inte ens 30% procent skulle jag tro. Så var det i en artikel i Tv för många år sedan då jag tror det låg runt 25% som var svenska delar i en Volvo,och det har inte blivit mer. Du kan nog räkna Volvo till en tysk bil om man ser till innehållet.
Grattis MX-Anders till en helt felfri V70, det är inte alla förunnat att ha det, ojämn kvalitet !

#1
Anders Eklund
2008-12-31 15:18

JA! Skogun mfl Toyota lobbyister.
För de som inte är ordblinda eller dyslexi kan med inte liten lätthet läsa sig till att följande Volvo modeller är tillverkade i Torslanda verken, Göteborg, Sverige:
Volvo V70, Volvo XC70, Volvo xc90 samt Volvo S80. De övriga modellerna är helt korrekt tillverkade i Belgiska Gent. Volvo, SAAB samt de övriga europeiska bilmärkena transporteras i betydligt kortare innan de när slutkonsumenten jmf med japanska riskokarna. Plocka fram Din skolatlas och se efter själv. För övrigt läste jag någonstans om en dam som har en Toyota Avensis som, som många andra Toyotaägare, fått byta spridare i sina motorer för upp emot 8 000 kr. Toyota känner till problemet och låter bara de mest högljudda Toyotaägarna få dem utbytta på garantin....

#1
Saabnisse
2008-12-31 17:27

Ursäkta, men jag trodde att kommentarerna här skulle handla om Saab!
Övriga åsikter kan ju behandlas på forumet!
Gott Nytt År på er alla!

#1
Shogun
2008-12-31 17:52

Anders Eklund. Eller vad vill du bli kallad ? Volvo V70 ,S60,s40,V50 tillverkas också i Belgien. Så nästa gång du köper en Volvo så är det bäst att du villa har en som svenska arbetare skruvat ihop. Men jag har hört att de belgisk byggda ska vara bättre än svensk byggda ! Jag vill inte ha någon i allafall var de än är byggda, bilarna har för låg kvalitet för min del.
Men snälla Anders om jag har en skolatlas eller ej har ju ingen betydelse. Toyota bygger sina bilar där de ska säljas idag. De flesta av Toyotas modeller som säljs i Europa är byggda i Europa, undantag Rav4, Landcruiser,Prius japan byggda, Hilux Syd-africa. Lexus modeller Japan byggda. Hur är det med Volvo har de rent mjöl i påsen och tänker på miljön och bygger bilarna där de ska säljas ? Nej, de är tvungna att skeppas till USA, Volvos största marknad liksom Storbritanien. Likaså måste övriga Europeiska biltillverkare också skeppa sina bilar till USA, de som inte har fabriker där för vissa modeller som BMW tex. Liksom Toyota som har ett flertal fabriker i USA för att hålla USA med bilar tex Toyota Camry som är den mest sålda personbilen där borta och varit så under många år. Ta gärna fram din skolatlas och läs den. Men försök inte att lära mig något du har inte något att tillföra mig och andra här. Detta har gått helt överstyr dessa diskutioner med dej leder ingen vart. Du är inte tillräckligt påläst vad gäller Toyota det ser jag klart. Har du nu fattat att Toyotas modeller, de med de största volymerna som säljs i Sverige och Europa tillverkas i Europa ? Medans Volvo och Saab är tvungna att skeppa alla sina modeller till sin största marknad USA, lägg ner dösnacket och kom med in i matchen.
Denna tråden här handlar om Saab låt den handla om Saab. Men jag tar en fortsatt diskution på forumet om du törs. Ett tips ska du få. Läs någon annan tidning än ratten så du får lite mer fakta att under bygga din argumentation bättre som det är nu är den under all kritik. Allt hänger på hörsägen vad du hört vad en grannes brors svåger syster sagt om en enda modell ex av bil. Vill säga en sak till Volvo är inte vad det har varit så släpp det nostalgiska att de har en mycket bättre livslängd m.m än andra märken. Det är en svunnen tid. Andra har kommit ikapp och förbi, det är bara att inse. Vill du något mer så fråga bara så ska jag lära dig om Toyota och Volvo ;o)

#1
Anders Eklund
2008-12-31 18:34

Shogun!
Det finns inte en enda Volvo V70, XC70, XC90 eller S80 som är tillverkad i Belgien. Inte en enda! Du blandar modeller friskt utan att ha en susning om verkliga produktionslokaliteter. Kom igen, kryp fram och ge Dig tillkänna. Inne i Din grotta vet vi andra inte vem Du egentligen är... På en seriös sajt som denna är det fakta och kunskap, that counts! Näppeligen "ordbajs" från lobbies. För övrigt skall man, helt riktigt, inte köpa en SAAB eller Volvo om man är bosatt i USA eller Japan lika lite som man ska köpa en Toyota eller annan Japansk riskokare om än tex en Lexus om man bor och verkar i Sverige. Lämna ut Dina kontaktuppgifter nu så att vi får se vem Du och Dina pseudonymer egentligen är och står för. Ps Du som enkom går på hörsägen och säger citat "jag har hört att de belgisk byggda" osv kom igen nu.... På seriösa sajter är det inte "jag har hört att" dvs hörsägen som gäller utan: Hard facts that really counts! Förresten bjuder jag på ALLA mina inlägg till den som vill använda, klippa och klistra in dem och sprida dem vidare. I´ve no copy right for anybody, anywhere nor anytime.

#1
Shogun
2008-12-31 22:16

Anders ! Hur tänker du, tänker du överhuvudtaget på vad du skriver ?
Du menar på fullt allvar att ingen i USA skulle köpa Volvo och Saab där ? Go natt Volvo och Saab säger jag ! Ena stunden värnar du om svenska jobb sedan hugger du av ena benet på Volvo så att svenska arbetare inte har något jobb att gå till för att inga i USA köper Volvo och Saab längre som du skriver. Och vi kanske snart är där att amerikanerna köper inhemskt istället. Då kan vi dra ner rullgardinen direkt i Trollhättan och Göteborg. Jag tror ärligt talat inte du vet vad di tala om ! Du får slå dig ilag med Lars Ohly och kompani de är på samma nivå.
Du har fått min mail adress men jag har inte fått något av dig än, lika bra det kanske......

#1
sten olsson
2009-01-01 13:19

Anders eklund,vilken nolla..lider du av dålig sömn?Med ditt ständiga gäspande?En otroligt trött kille.

#1
pg
2009-01-01 16:36

Artikeln handlade ju om Saab eller hur?
Jag anser att det är ytterst tveksamt att Saab får någon ny modell av 9-5 an. Några spionbilder har vi ännu inte sett. Möjligen fejkade sådana.
Det är något som inte stämmer här!
Den ena dagen säger sig en försäljare, att han sett bilen vid fabriken i Russelsheim, samt att den är mycket större än Insignian.
Dagarna efteråt träffar jag en annan försäljare på en annan plats i Sverige, som sett samma bil, men uppger att den är mindre än Insignian.
I USA s upplaga av nyhetsbrev står att läsa om nya 9-5 an att den ska utvecklas och byggas i USA. Den är alltså inte klar!
Månaden efter kom beskedet att GM aver att avyttra Saab.
Detta att Saaben skulle vara mer körglad än Opeln är ett skitprat från Saabfolket. De skillnader på Dagens Saab 9-3 och Opel vectra som Saabsäljarna försöker pådyvla köparna är rent nonsens.
Vi som använder oss av båda märkena, vet att skillnaden inte på något sätt är så stor som Saabsäljarna försöker antyda. Dock hittar Saabsäljarna fel(som inte finns)på Opelbilarna vid byte till ny Opel. I ett par fall, som jag känner till, skulle man bortse från felen om kunden bytte till Saab!
Själv kommer jag att bojkotta GM och köper gärna en Toyota.

#1
Bävern
2009-01-05 20:49

Bara gissningar hos Vi Bilägare , jag har sett nya 9-5;an och den är inte lik den som finns på Vi Bilägares teckning , den riktiga bilen ser mycket modernare ut !

#1
pg
2009-01-06 16:16

Vart har du sett den? Inte ens de jag känner som jobbar nere i Tyskland har sett någon färdig bil. Dessutom försenas ju utvecklingen i och med konkurshotet. GM har dessutom velat flytta utveckling och tillverkning av nya 9-5 an till USA.
Det är något som inte stämmer här.
Säljarna hos återsförsäljarna säger olika beroende på vart man frågar. somliga påstår att de sett 9-5an och att den blir mycket större än Insignian ocha andra som sett bilen påstår att den blir ungefär lika stor som nuvarande 9-3.
Dessutom uppmanas man att inte beställa Insignian utan invänta nya 9-5 tills dess att den kommer.
Alltså är försäljarkåren inte alls intresserad av att sälja Opel. Många är de jag känner, som blivit dåligt bemötta som Opelägare hos GMs återförsäljare. Flera gånger har man försökt pådyvla mina Oplar en massa fel före besiktning. Fel som inte funnits överhuvudtaget.
Ska GM räddas måste väl man försöka sälja så många bilar som helst inom koncernen.
Trots att jag har anhöriga som jobbar inom Saab, hoppas jag att GM säljer bort saab så det blir någon ordning.

#1
Bävern
2009-01-07 01:28

Har sett nya 9-5:an i Trollhättan .

#1
B
2009-01-08 17:36

Volvos faktabok 2008:
Under 2007 tillvek. 33574st. V70 i Gent, 37979st. V70 i Göteborg.
Göteborg 193370 bilar, Gent 240 192 bilar.
Största leverantörsländerna Volvo, Sverige 25%
Tyskland 20%
Belgien 15%
osv.
Vet någon hur andelen underlev. av Saab är från Sverige? Skulle tro att det är ca 25% som för Volvo.

#1
pg
2009-01-13 13:42

Hur kan du ha sett nya Saaben i Trollhättan? Den har ju inte börjat byggas än.
Bevisa!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.