Bild
Nästa artikel
Testfamiljer provar Dacia Logan

Mycket utrymme men lite motor. Sigurdssons fjärde rapport

Publicerad 29 mars 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Dagen har egentligen bara bekräftat de intryck jag redan berättat om i tidigare dagboksanteckningar. Inget av det som bilar vanligtvis hjälper dig med genom sin automatik får du assistans med om du skulle köpa en Dacia Logan.

Detta är i normalfallet inget bekymmer. Du får istället full kontroll över det som sker. Det är du som väljer hur många svep vindrutetorkarna ska göra efter en spolning o.s.v. Men en automatisk funktion saknar jag verkligen, halvljusautomatiken. Jag har kommit på mig själv att ha kört med mörk bil under dagtid vid flera tillfällen. Det går bara inte att komma ihåg. Nu har jag helt enkelt klistrat en post-itlapp på instrumentpanelen för att kompensera min glömska. Rutiner som blivit till vanor är svåra att ändra på.


Idag när vi skulle köra till Lindesberg för att på Erikshjälpens second hand kolla in en orgel till min svågers äldsta barn så passade jag på att visa honom vilket löd det är i motorn. Han blev inte särskilt imponerad. Det händer inte särskilt mycket och det som händer gör det först vid 4-5000 varv. Men vad kan man vänta sig av en till åldern kommen 1,6 litersmaskin i en ganska stor bil. Lite mer motor skulle inte varit i vägen men det hade ju påverkat priset och ägandekostnaderna som ju är själva försäljningsargumentet för modellen, så jag vet inte… Det blev för övrigt inget orgelköp då den visade sig vara en bastant pjäs. Inte ens en rymlig Dacia Logon, lika lite som ett mindre barnrum, hade en chans att få in "monstret".


Vi trängde för övrigt in två vuxna längst bak i bilen, inte heller det var något problem. Damerna klagade dock på att det var trångt att komma ut från den bakre soffan. Men när jag visade dem att stolen gick att fälla upp ytterligare ett steg så att också sittdynan veks framåt och gav ett rejält insteg så kunde inte heller detta argument hållas mot bilen.


En detalj som jag kommer på mig att irritera mig något över är det blipljud som blinkersen avger. Varje gång man ska svänga så låter det som att något av barnen har startat ett till åldern kommet tv-spel, ganska onödigt. Vart tog det gamla hederliga reläljudet vägen? Jag vet inte om detta är en ny trend inom bilvärlden. Hoppas inte.


Imorgon kommer Dacians elddop då vi ska tillbaka ner till Skåne och på vägen stanna till på IKEA och fylla upp bilen. Resan till Åhus är ganska exakt 50 mil så låt oss se om den nyligen tända förälskelsen fortfarande håller sig varm då…


Fredrik Sigurdsson

Kommentarer

#1 • 29 mars 2008
Raphael (not verified)

"löd" = glöd?
"Logon" = Logan?
För övrigt har Renault blipp-ljud för blinkersen, iaf låter det så om min Mégane II när jag blinkar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.