Bild
Nästa artikel
Köpguide: Så väljer du rätt husvagn

Köpguide: Så väljer du rätt husvagn

Köpguide

Allt fler lockas av mobilt fritidsboende, men frågorna är många. I den här guiden hjälper Vi Bilägare dig att välja rätt husvagn.

En husvagn är ofta ett bättre val än en husbil för barnfamiljen. Dels för att inköpspriset är lägre men också för att många barn hellre stannar på en camping istället för att åka mil efter mil längs vägarna. Barnen finner ofta en trygghet i att husvagnscampa och det finns många spännande saker att upptäcka på och nära campingen.

Husvagnen har ofta en bredare mittgång än den trängre husbilen och det finns ingen förarplats som upptar boyta. För den som är van att dra husvagn uppskattas ofta den något makligare takten i trafiken där man kan ligga i baksuget på en långtradare och äta mil.

Förtältslivet ska inte underskattas, det är något som få husbilister kommer i närheten av under sin enkla markis. Att sitta med vännerna i ett rejält förtält och äta gott eller se på tv medan regnet trummar mot förtältsduken är inte dumt.

En av husvagnens stora fördelar är annars att den kan användas som både fjällstuga och sommarstuga. Många vagnägare har en plats i fjällen på vintern och en plats vid havet om sommaren. Som exempel kan nämnas familjen med halvårsplats i Åre/Duved och en halvårsplats på en skärgårdscamping nära Stockholm. Att ha stugor på båda dessa platser skulle kosta många miljoner.


Nackdelar med husvagn är först och främst hastighetsbegränsningen på 80 km/tim. En annan nackdel är att ekipaget under färd är klumpigare och längre. Det är också en viss procedur när man kommit fram, det ska backas, kopplas loss från bilen, fällas ner stödben och bäras över packning från bilen och kanske slås upp förtält.

Nedan listas några olika vagntyper, det är snarare olika egenskaper som ofta går in i varandra. En boggivagn kan samtidigt vara vintervagn och barnkammarvagn.

Boggivagnar
Boggivagnen har två hjulaxlar och de var vanligare förr då det i dag går att bygga stort och tungt även på en enkelaxlad vagn.
Plus: Stadig att dra och kan byggas längre tack vare dubbelaxeln.
Minus: Krångligare att hantera och tyngre att rangera på campingen.

Resevagn
Smalare vagnar eller resevagnar som är 230 cm breda istället för 250 cm.
Plus: Smidigare att dra efter bilen för dig som reser mycket med din vagn.
Minus: Trängre innerutrymmen – men fortfarande rymligare än många husbilar.

Barnkammarvagn
Barnkammarvagn med våningssängar, ofta med avskilt utrymme för barnen.
Plus: Ryms fler i vagnen. Barnen har sitt eget utrymme och ibland eget bord/soffa.
Minus: Våningssängarna har ibland en begränsad maxvikt och längd vilket utesluter vuxna.

Vintervagn
Vintervagnen – bättre än fjällstugan då den kan flyttas till stranden om sommaren.
Plus: Mångsidig vagn som förlänger säsongen. Isolering även mot högsommarvärme.
Minus: Dyrare i inköp. Isolering tillsammans med vattenburet värmesystem väger mer.

(Guiden har tagits fram i samarbete med Vi Bilägares systertidning Husbil & Husvagn.)

Plus och minus med husvagn:

Plus: Rymligare än husbilen. Förtältslivet är livet! Bilen kan användas för att åka och handla eller upptäcka närområdet medan husvagnen står uppställd.

Minus: Lägre hastighet. Krångligare att komma på plats. Ingen förbindelse mellan bodel och bil. Mer svårkört ekipage än de flesta husbilar.

Taggar: Reportage,

Kommentarer

#1
2013-07-24 16:33

Jag skulle uppskatta ett test och genomgång av mer kompakta och lättdragna husvagnar, med en totalvikt av 600 - 1 000 kg. Finns flera intressanta vagnar här, som Knaus Deseo, T@B, Wingamm Rookie, Hymer Eriba Touring eller Eriba Freedom, Adria Action m fl. Vagnar för 2-3, ibland 4, personer.

#2
2013-07-24 18:34

En fin köpguide för de som tänker köpa husvagn tycker jag. Tackar för det.

#3
2013-07-25 09:58

Förr var det smidigare med husvagn.
Det har blivit en rejäl förskjutning på husvagnars storlek mot förr.
Förr kallades en 230cm bred vagn för fullbredd, och 200-210cm var normalt.
Nu är fullbredd lika brett som en buss eller lastbil, hur smidigt är det ?
En vanlig längd för var mellan 4-5m.
Nu finns knappt vagnar under 5m.

#4
mcregor
2013-07-25 10:23

För många år sedan testades det bl a husvagnar i ViB - och annat campingrelaterat. Skulle vara trevligt om dessa produkter åter kunde komma under testlagets lupp...:)

#5
2013-07-25 11:54

Jag är på jakt efter en kompakt vagn som jag kan sova (2 pers) och äta i. I övrigt prioriterar jag att den är lätt och kompakt. Har hittat Fritidsvagnen som även går att få med dusch. Mer uppgifter finns på deras hemsidan www.fritidsvagnen.se. Är det någon som har erfarenhet av denna vagn?

#6
2013-07-25 12:21

Fritidsvagnen är polsk och har varit i produktion sedan 1973 i olika utföranden. Det är lite av en kultvagn. I England heter den Freedom Jetstream och Sunseeker, i Norge säljs den som Poletta och i Tyskland och övriga Europa som Predom. Här är info om Freedom basmodellen, samma som Fritidsvagnen basversion: http://www.freedomcaravans.com/jetstream-classic-2012-i1008.html

Här finns ett test av den finska versionen där den heter Poksi.
http://www.husbilhusvagn.se/nyheter/poksi-n-126-ntl

#7
2013-07-25 12:30

Det finns många kompakta vagnar fortfarande. :)
Om vi talar om nya vagnar så finns bl a dessa...

Knaus Deseo box, 2 - 4 personer beroende på hur man konfigurerar den. Kök och toalett, kan även fås med dusch. Kostar som Fritidsvagnen i sitt billigaste utförande. Oerhört praktisk.
http://bergholm.com/Husvagnar/Knaus/Deseo/250LBox

T@B 320, för 2 personer. Inget separat toautrymme men kan fås med kemtoa som kan stå i garderoben och så tar man fram vid behov. En retroinspirerad vagn - kompakt och lätt. Väldigt speciell design. Jag skulle gärna ha en själv.
http://bergholm.com/husvagnar/t@b/t@b

Eriba hade en gång i tiden en Puck, fantastisk sak. Men de har inte den längre tyvärr, den har utgått. Närmaste med kök och toa är Eriba Familia 320. Jag hittar den inte på hemsidan för svenska agenturen men finns i Tyskland (kan nog beställas hem)... Eriba är låga, med uppfällbart tak. En kultvagn som kostar en hel del men håller i evigheter.
http://www.hymer.com/cms/en/caravans/Touring/layouts11.html&singleview=44

Och så har vi Wingamm Rookie 3.5 som kan dras av en liten Fiat 500. Kök, toa, dusch och 2 personer i standardutförande (extra bädd finns som tillbehör). Exklusiv italiensk design, vinterbonad!
http://www.wingamm.se/husvagnar.asp

I Sverige är Adria Action mest populär, jag har sett flera på vägarna i sommar... Kök, toa, dusch.
http://www.adria-mobil.com/se-se/.../husvagnar/action/

#8
2013-07-25 12:32

Här finns en del tips också...
http://frittliv.autonomtech.se/Gallery/SCaravans/scaravans.php

#9
2013-07-25 13:03

Och här är en "rullande säng" med kök utomhus och toa i naturen...
http://www.campingsverige.se/Paa-camping-i-varldens-minsta-husvagn.html

#10
2013-07-25 16:48

Många intressanta länkar. Tack för det, kära medskribenter!
Alla är med inriktning på små smarta vagnar. Ett tänkande bort från det lyxiga till det mer praktiska passande de mer aktiva som inte direkt bor i vagnen.
Kul!

#11
2013-07-25 23:04

Ja jag har blivit nyfiken på små husvagnar så jag har kollat upp lite. Jag är medveten om att trenden har varit rullande lägenheter men det förtar ju en del med att åka runt med husvagn och se av världen. Då kan man lika gärna bo på hotell eller hyra en stuga anser jag om det är en lägenhet man vill bo i...

#12
2013-07-25 23:07

Tack för alla fina länkar Raphael. Nu har jag fått något att fundera på. För tillfället är nog Adria Action min favorit.

#13
2013-07-25 23:20

Adria är ett bra val, ett av Sveriges mest sålda husvagnsmärken och Action verkar vara den mindre husvagn som har lyckats bäst i Sverige. Finns flera ute på begagnatmarknaden. De andra är svårare att hitta... Några T@B kan dyka upp ibland, Eriban finns mest nya modeller. Jag har kollat lite på Blocket.

#14
2013-07-26 11:26

Här är ett tips, detta är lilla modellen från samma fabrik som tillverkar "Fritidsvagnen". En klassiker! Säljs i England som Freedom Minilite och har fått pris som bästa budgetval. Just denna är från -99 och i Sverige en ovanlig vagn. Den verkar fräsch och har ett bra pris! Och jag tycker den är fin i gult! Ingen dusch, men kök, toa och kylskåp. Om jag bodde närmare säljaren så skulle jag köpa den själv. :) Jag hoppas att denna får ett gott hem, det är den värd för den är så söt! :)

http://www.blocket.se/dalarna/NORTHLIGHT126LE_POLETTA_ett_samlarobjekt_48303980.htm?ca=8&w=3&last=1

#15
2013-07-26 13:30

Det där lät trevligt, Raphael. Det verkar dock som den redan är såld.
Du är som vanligt ambitiös i ditt faktaletande.

(Jag skrev "lät trevligt" - inte kan bokstäver låta.)

#16
2013-07-26 13:38

Verkar som den blev såld nu ja... Den har varit ute på Blocket ett tag. Jag gratulerar köparen och hoppas den blir väl omhändertagen i många år framöver. :)

Så här ser den ut i engelsk version. Jag hoppas Fritidsvagnen kan överväga att ta in denna "lillebror" till den vagn de säljer nu. Taket gör att den inte är så vinterbonad, utan detta är mer en vagn för vår - sommar - höst.

http://www.freedomcaravans.com/freedom-microlite-discovery-le-i681.html

#17
2013-09-22 18:26

Håller med Irvor. Idag är det fruktansvärt svårt att hitta en resevagn med smidiga yttermått. Visst finns det, men då är ofta vagnen för LITEN istället, ironiskt nog. Så länge det inte finns fler "lagom" resevagnar att välja på så har jag full förståelse för att de som gillar att röra på sig väljer bort husvagn och väljer husbil istället.

#18
2013-11-03 21:00

Håller med B Englund. Adria Action är min favorit också. Speciellt 2014 års LH-modell. Den har allt man behöver.

Så liten utanpå och så stor inuti. Fler som inte är fler än två + ett barn borde titta in i denna vagn. Den har modern inredning. Bra ståhöjd. Utmärkt kök med trelågig spis (som dessutom är praktiskt dränerad ut i diskhon) och rymligt kylskåp i praktisk ståhöjd (inget kryp på golvet här inte). Värme och kylskåp kan drivas med 230 V/ 12V alt. Gas. 5 st 230 V-uttag. Sängarna är fullängd på 200 cm. Bad/Toa-utrymme är rymligt med stort handfat, rymligt badrumsskåp, vattentoalett och dusch med varmvatten. Trotts sin litenhet får den också lasta 176 kg över tjänstevikt, vilket är i klass med större vagnar och husbilar. Strömlinjeformad och 1000 kg totalvikt håller ner bränslekostnaderna. Detta är en ypperlig vagn att resa runt i Europa med (och även om man har en mindre bil).

#19
2014-09-09 13:41

Här finns alla nya husvagnar sökbara i en databas med olika filtreringsalternativ:
http://www.husvagn.se/

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.