Bild
Nästa artikel
Köpa begagnad bil: 10 bästa tipsen

Köpa begagnad bil: 10 bästa tipsen

Köpa begbil

Så här går du bäst till väga när du ska köpa begagnad bil. Vi ger dig tio tips för en tryggare, smartare och bättre begaffär.

I Vi Bilägares Begköpguiden 2011 som nu finns ute i butik tipsar vi om hur kunden lämpligast bör gå till väga för att göra en trygg – och förhoppningsvis – bra begaffär, vare sig det gäller köp hos bilhandlare eller privat. Klart är att det är svårare att köpa begagnat än nytt av det skälet att bilen just är begagnad, och således har en historia som kan vara snårig att bena ut.

Du går absolut in i det bästa förhandlingsläget om du är påläst, och har lite hum om prislägen och garantier. Det gäller också att veta var man kan söka relevant information.

1. Välj rätt modell
Specificera dina krav. Det allra bästa är att utgå efter de dagliga behov som finns och att ta mindre hänsyn till situationer som bara dyker upp vid enstaka tillfällen varje år. Det kan med andra ord vara onödigt att köpa en minibuss bara för att man en gång varje vinter åker till fjällen med sju personer eller att man skaffar en fyrhjulsdriven suv bara för att dra upp båten.

Därmed inte sagt att man inte ska ta ut svängarna, bilkörningen är också en ren lustupplevelse för många – exempelvis att åka öppet under fina sommardagar.

2. Skaffa överblick
När du har specificerat kraven gäller det att skaffa överblick. Bara genom att studera bilannonser på nätet går det att få en bra översikt av utbud och priser. På de flesta annonssajter kan man söka efter bilar på ett mycket detaljerat sätt, utan att ange märke eller modell är det möjligt att söka efter den biltyp man önskar.


Information om begagnade bilar och fällor och fel kan man lämpligen finna i Begköpguiden 2011 eller löpande i Vi Bilägare, både i papperstidningen och på nätet (www.vibilagare.se). En bra informationssajt är också Bilprovningens Bilsmart (www.bilsmart.se) där statistiken från bilbesiktningarna finns.

3. Provkör
När du fastnat för en bil måste den självfallet provköras, och det är smidigast att göra hos en bilhandlare. Ta en ordentlig tur och känn efter om körställning, ljudnivå, motor, insteg och lastutrymme passar dig och de behov du har.

Tänk också på att stänga av stereon under provkörningen så att du lättare kan höra om ovanliga ljud från motor, växellåda, fjädring eller liknande dyker upp.

4. Privatköp eller handlare?
Lås dig inte för det ena eller andra alternativet. Hos en bilhandlare blir köpet tryggare eftersom du oftast får med dig någon form av garanti, men i gengäld kommer du i direkt kontakt med den säljare som kört bilen vid en privat affär.

Här bör också bilen vara billigare, men några löften kan sällan utfärdas, så vida inte bilen i sig själv har kvar några gällande garantier. Minst intressant är att köpa bil av privatpersonen som handlar med bilar ”på fritiden”.

5. Undersök bilen
Det här är det svåraste momentet, men ju fler bilar du granskar, desto mer lär du dig av vad du ska kontrollera extra noga. En bra checklista finns i Begköpguiden 2011.

Om du inte har någon bikunnig person med dig kan det också vara värt pengarna (från 590 kronor och uppåt) att låta en oberoende teststation göra en kontroll. Lämpliga teststationer finns hos Bilprovningen (www.bilprovningen.se), Motormännen (www.motormannen.se) eller Bilcert (www.bilcert.se).

6. Kolla dokumentationen
Serviceboken är en värdehandling. Kontrollera att alla servicebesök är gjorda vid rätt miltal, att eventuella rostskyddskontroller är inprickade och att kamremmen, om bilen har en sådan, är bytt vid rätt milintervall. Tyvärr förekommer förfalskade serviceböcker.

Är du det minsta osäker kan du kontrollera uppgifterna med den verkstad som ska ha utfört servicen. Tänk också på att bilen bör ha varit servad på en auktoriserad verkstad – nödvändigtvis inte märkesverkstaden – om eventuell nybilsgaranti ska fortsätta att gälla.

Se också till att bilens instruktionsbok finns med, och de anvisningar som handlar om extrautrustning, typ ljudanläggningen och billarm.

7. Undersök ägaren
Vid privataffär kan det vara läge att undersöka om bilen verkligen står registrerad på den person som säljer den. Legitimation är tryggt att visa upp för båda parter. Tidigare kunde det vara svårt att fastställa om ägaren till fullo ägde bilen, men numera finns i de flesta fall ett äganderättsförbehåll om bilen är köpt på avbetalning eller om den leasas.

Det går alltså inte att skriva över en bil på en ny ägare utan att kreditgivaren godkänner det.

Ett kvitto från säljaren som visar att han eller hon betalt bilen vid en tidigare affär, eller ett samtal till förra ägaren, ger besked om bilen belastas av en skuld. Det är alltid bra att försöka få kontakt med förra ägaren för att få bakgrundsinformation.

Hos Transportstyrelsen (www.transportstyrelsen.se) finns en E-tjänst för att söka uppgifter om annat fordon. Skriv in bilens registreringsnummer och följ anvisningarna. Via fax kan Transportstyrelsen leverera namn och adresser på fordonets två senaste ägare.

Lite mer om bilens historik kan också Carfax (www.carfax.se) bidra med till en kostnad av 49 kronor. Antalet ägare, godkända besiktningar och fordonsidentifiering finns med bland uppgifterna, dock inte eventuell skadehistorik – uppgifter som försäkringsbolagen håller inne med.

8. Pruta!
I bilaffärer ingår så gott som alltid en marginal för prutning. Du kan själv lägga ett bud eller be säljaren att ange sitt lägsta pris. Du kan villkora köpet genom att vara beredd att betala säljarens begärda pris, men under förutsättning att bilen exempelvis förses med nya däck, stereo eller att den är nyservad.

En mindre skada, exempelvis stenskott på vindruta eller lack, är ett givet prutargument.

9. Avtalet
Ett avtal kan vara muntligt eller skriftligt, och det är upp till parterna att bestämma vad det ska omfatta. Bilhandeln har ett standardavtal som blir bindande först när båda parter skrivit under. Om du lägger handpenning före leverans, se till att få kvitto på detta och att ni är överens om vad som händer med pengarna om affären inte kan slutföras.

Huvudregeln är att man inte ska betala bilen förrän vid leverans, om säljaren går i konkurs kan du förlora både pengar och bil.

Vid privataffär det tryggt för båda parter att använda sig av Konsumentverkets köpekontrakt, ”köp av personbil mellan privatpersoner”, kan laddas ned hos www.konsumentverket.se.

10. Leveransen
Se till att ordna försäkringen i förväg. Från det att du tar över bilen är du ansvarig och om det händer något på hemvägen kan det bli problem. Se också till att du får kvitto, oavsett om du köper bilen privat eller hos bilhandlare. Registreringsbeviset om ägarbyte ska skrivas under av båda parter och det är säljarens uppgift att skicka in det till Transportstyrelsen.

Här följer några relevanta bilsajter för köp av begagnad bil:

www.bilgaraget.se – Sajt i Vi Bilägares regi, öppen för privata och bilhandlare.
www.blocket.se – Både privatpersoner och handlare.
www.bilweb.se – Både privatpersoner och handlare.
www.bytbil.com – Endast bilhandlare.
www.kvd.se – Auktioner av före detta tjänstebilar.
www.tradera.se – Auktioner av bilar, men mer vanligt affärer med biltillbehör.
www.allaannoser.se – Portal som söker upp ett stort antal anonnssajter.
www.autoscout24.se – Europas största bilsajt, mest bilhandlare.

Här kan du köpa Begköpguiden 2011.

Klicka här för att beställa Begköpguiden 2011.

Garantier och köplagar:

» Köper du bil av en privatperson får du inga garantier och du har också mindre chans att få ersättning om du upptäcker fel i efterhand. I princip är det bara om säljaren skriftligt i köpeavtalet garanterat något som senare visar sig vara falsk upplysning, som köparen kan kräva ersättning.

» Köper du av bilhandlare har du bättre skydd. För det första ger de nästan alltid någon form av garanti, från en månad upp till ett eller till och med två år. Vanligast är MRF-garantin på tre månader/500 mil.

» Vidare kan du också åberopa konsumentköplagen. Den gäller för alla fel som anses vara ursprungliga. Lagen skyddar konsumenten i tre år efter köpet, men det är under de första sex månaderna som förutsättningarna är bäst. Då ska säljaren bevisa att felet inte var ursprungligt. Resterande tid är bevisbördan omvänd, då ska köparen bevisa att felet fanns vid leveransen.

» Viktigt är också att köparen reklamerar felet när det upptäckts, och senast inom 14 dagar.

Här kan du få rätt:

» Att ha rätt är inte samma sak som att få rätt. Skulle säljaren inte avhjälpa felet på det sätt du anser vara befogat kan du vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (www.arn.se) ARN:s beslut är inte bindande för säljaren, men alla handlare som är anslutna till MRF, Motorbranschens Riksförbund, har åtagit sig att följa rekommendationerna.

» Du kan också stämma säljaren i tingsrätten, det gäller även om säljaren är privatperson. Det kan dock bli dyrt och ta lång tid, och även om du vinner i sak går det inte att vara säker på att få ersättning för alla kostnader.

» I samtliga fall med reklamationer är det viktigt att spara all dokumentation, skriftväxlingar, arbetsorder, garantihandlingar, kvitton med mera.

Taggar: Reportage,

Kommentarer

#1
Gert Andersson
2011-04-20 08:17

Kanske fel att ha en bild på en Peugeot i denna artikel. Enligt er Begköpguide är inte franska bilar något toppenköp...

#2
Simon no1
2011-04-20 10:34

Två missar, Toyothandlarna ger 8år/15 000 mil på begangnade Toyotor, sen är det kanske viktigt att försöka ta reda på vilka svagheter respektive bil har, att många tillexempel vill ha en Audi men kanske inte har en aning om hur dyrt det är att göra ett kamremsbyte, det borde finnas en databas lättåtkomlig där man enkelt kan hitta bilars svaga punkter....

Lite komiskt att de visar en fransk bil som brukar hamna i botten av kvalitetsundersökningarna på bild....

#3
Magnus Wassén
2011-04-20 10:47

Eller så är det ett tecken på att de ska undersökas extra noga? ;-)

#4
Boo Wennerberg
2011-04-20 11:18

Begtipsen ska ses som allmänna vid köp av bil, och är således inte inriktade mot något speciellt märke. I just ett av tipsen, nr 2, framgår var man exempelvis kan söka ytterligare information.

Boo Wennerberg, Vi Bilägare

#5
Raymond K
2011-04-20 11:27

Tipsen är väl i stort sett vad som är viktigt men känslan och intryck man får av till exempel av bilhall och säljare är nog så viktigt också. Har man handlat mycket av bilfirmor (vilket jag alltid gjort eftersom det känns oftast lite tryggare och man får lite garanti också på en begagnad bil) så kan man lite känna hur läget är på bilfirman man besöker. Jag har köpt många begagnade bilar och endast en gång har det varit lite smolk i bägaren men det löste sig så småningom. Jag påtalade på en hemsida för bilmärket i fråga hur bilföretaget handlat lite skumt. Efter ett tag fick jag telefonsamtal av bilföretaget som då ville göra rätt för sig om jag tog bort mina skriverier om hur illa dom skött sig. Dom ersatte all mina utlägg på bilen och ursäktade sig och jag tog bort mina kommentarer. Men trots att dom så småningom gjorde rätt för sig kommer jag aldrig att köpa en bil där igen.

#6
Simon no1
2011-04-20 11:54

Re Boo Wennerberg

Fast i faktarutan vis sidan om din text står klar och tydligt:

"Köper du av bilhandlare har du bättre skydd. För det första ger de nästan alltid någon form av garanti, från en månad upp till ett eller till och med två år"

Men som jag sa tidigare kan du få 8år / 15 000 mil på begagnad bil.... Så garantin är ite upp till 2 år utan upp till 8 år

#7
Rålle G.
2011-04-20 12:29

@Simon:

Du får inte den garantin, du betalar naturligtvis för den med ett högre begpris. Vill man göra det för eeeh... nöjet att åka Toyota är det naturligtvis en extra trygghet vilket säkert många kunder betalar mera för.

#9
Raymond K
2011-04-20 12:50

Vi andra som har riktigt bra bilar och är nöjda behöver inte påtala detta hela tiden som Rålle gör.

#10
Rålle G.
2011-04-20 13:52

@Raymond:

Fattar tyvärr inte ett skvatt av det du skriver. Utveckla gärna så jag får en chans att ge att ge ett vettigt svar.

#11
Simon no1
2011-04-20 14:35

Re Rålle, så enkelt är det inte riktigt, alla bilhandlare lägger givetvis på för garantin, det fina med denna är att den är tecknad via ett försäkringsbolag så kostnaden är marginelll jämfört med om handlaren själv skulle ta risken.....

#12
Rålle G.
2011-04-20 15:46

@Simon: Nog förstod jag att den tecknas via ett försäkringsbolag. Premien de tar ut av handlaren får kunden betala för.

Sen gissar jag att garantin bara gäller om man fortsätter och serva på Toyota-verkstaden vilket ju ger säkra intäkter till handlaren men vilket garanterat blir dyrare för bilägaren. Stämmer det? Rätt smart i mina ögon men min poäng är ju att den inte på något sätt är gratis, men däremot en trygghet för köparen.

#13
Simon no1
2011-04-20 17:25

Re Rålle, japp du har rätt och så ser i princip alla begagnatgarantier ut, skillnaden är att denna varar i åtta år eller 15 000 mil vilket är unikt på en begangnad bil....

#14
Gert Andersson
2011-04-20 18:55

Köp ingen beg Toyota. (Eller ny.) Kolla bara hur tätt kylarlocket tar på dessa: http://www.youtube.com/watch?v=MYT1fge6ljU&feature=related

#16
Mistro
2011-04-21 10:59

Ja den garantin är jättebra Simon,....bortsett ifrån att du glömmer några saker!

1. Bilen skall servas hos Toyota under dessa 8 år och kostnaden för detta är inga småpengar!
2. Vad ingår i denna garanti/försäkring? ....är den att jämföra med nybilsgaranti?
Även nybilsgaranti har sina fläckar då det alltid kan diskuteras vad som är normalt slitage o.s.v
3. Får kunden som har köpt en NY Toyota någon glädje utav denna förlängda garanti? ....d.v.s om man väljer att behålla sin bil efter de första 3 åren?

Scenario: En god vän köpte en ny Avensis -07 ...efter 3 år fick han ett sjukt dåligt inbytesförslag utav Toyota...( ungefär lika dåligt som hos alla andra förhandlare )
Han påpekade då att likvärdiga bilar låg ca 70-80.000kr dyrare på nätet!
Jo...svarade säljaren,men dessa bilar säljs ju med garanti!
Garantin på din bil har ju gått ut!!!
Ok...svarade kompisen,...så om jag säljer bilen till dig och kommer tillbaka senare och köper tillbaka den så får jag 8 års garanti? .....- Precis!

Bilen har han kvar och den kommer att säljas privat istället då de är tämeligen lättsålda trots avsaknaden utav garanti...men det råder nog ingen tvivel på att Toyota har saltat priserna "lite" extra på de begagnade bilarna samtidigt som de inte betalar mer för inbytena!

Vill inte på något vis baktala Toyota men jag tycker mer att det handlar om ett fiffigt knep på en redan bra bil för att locka köpare till märket ....köpare som inriktar sig på beg.marknaden!
En bil som servas som den skall ( vilket tyvärr inte är någon självklarhet på dagens verkstäder ) torde kunna hålla ihop utan större problem under 8 år...oavsett fabrikat.

#17
Shogun
2011-04-21 11:26

Mistro.

Ett annat senarie. Jag och frugan har en Toyota Auris 2,2 diesel -08 ca 12500mil köpt ny 20071221. Vi var förtjusta i nya Peugeot 508 som har ett konkurrentkraftigt nypris jämfört med konkurrenterna kan man tycka. Vi blev bjudna först 90000kr för våran bil hos Peugeot! Sedan sträckte han sig till 100000kr. Nypris för våran bil 263000kr!

Hos andra bla hos Honda,Toyota,Volvo blev vi erbjudna betydligt mer allt från 120000kr upptill 135000kr för vår bil mot motsvarande Honda Accord,Prius,Avensis,V60.

Vart tog det fördelaktiga priset hos Peugeot vägen på vägen mot en bilaffär? Därmed tycker jag inte om Peugeot 508 mindre för det. Men det är ju inte konstigt att man sätter priset på bilen så lågt. Men jag ska prova hos en annan Peugeothandlare här i Värmland som kanske är mer sugen på att göra affär.....

Och nog är Toyotas kvalitetsgaranti TKG en ganska bra garanti för bilar upptill 8år 15000mil. Känner en väl som jobbar på Toyota tidigare som menade att detta kostar inte Toyota just något att erbjuda denna garanti på bilarna. Då det nästan aldrig händer något med bilarna. Men i de fall där det hänt så är det guldvärt för kunden som köpt bilen. Att inte Peugeot erbjuder en liknande långgaranti på begbilar? Litar man inte så på sina begbilar eller hur ska man tolka det? Numera har ju Peugeot 5års nybilsgaranti,men hur generös är den? Är man lika generös som Toyota är under garantitiden,och vad gäller goodwill efter garantitiden? Det är frågor som vi får se hur det utvecklar sig med tiden.

#18
Simon no1
2011-04-21 12:03

Re mistro

Garantin gäller för allt som är dyrt du kan se mer om vad som omfattas här:

http://www.toyota.se/ownership/agande_toyota_kvalitetsforsakring.aspx

Att serva sin bil hos återförsäljaren är en självklarhet om man vill ha ett högt andrahandsvärde och vara säker på att få goodwill, den som tror sig tjäna pengar på att serva hos andra biter sig tyvärr i svansen.....

Dessutom är servicen förhållandevis billig när man jämför....

Personligen skulle jag aldrig snåla in på servicen....

#19
Shogun
2011-04-21 12:31

Simon no1.

Skulle heller aldrig snåla in på servicen hos en icke auktoriserad verkstad med tanke på garantier och goodwill senare. Jag servar hos Sjögren bil & motor i Torsby som jag kan rekomendera en liten verkstad familjeföretag som är mån om kunderna. Auktoriserade för Toyota,Mitsubishi,Suzuki men servar även andra bilmärken i mån av tid. (läs också på artikeln här på VIB om "Småverkstäder försvinner" där jag berättar mer)

Gjorde nyligen en 12000mila service på våran Toyota Auris diesel där Sjögrensbil & motor var 2000kr billigare jämfört med auktoriserad service på Toyota verkstad i Karlstad. Att auktoriserad service är dyrare än icke auktoriserad är en myt,iallafall i de fall jag själv kollat/jämfört. Och varför riskera garantin och i förlängningen goodwill åtagande ifrån Toyota om det inte behövs. Har full förståelse att Toyota i mitt fall nekar goodwill om de inte fått servat bilen.

#20
snapple
2012-05-27 15:12

Kolla in Appen; Köpguiden för bil!

http://itunes.apple.com/us/app/kopguiden-for-bil/id528996182?l=sv&ls=1&mt=8

#21
tyujtyw
2012-07-30 04:33

Coach Outlet Store THE London 2012 Olympics begins tonight and looks set to be the most stylish sporting event in history - with designers from all over the world showing their support for their respective countries. Stella McCartney was the first internationally-renowned name to get into the Olympic spirit, announcing that she was designing the Team GB kit in July 2010 and unveiling the collection in full in March this year. Other labels to back their countries by creating their sports kits include Prada, who has designed kits for the Italian national sailing team; Ralph Lauren who has created the kits for the US, Giorgio Armani who has designed kits for the Italian National Olympic Team and Coach who has created kits for the French Olympic equestrian team.

Louis Vuitton Outlet Store THE first Machete Kills film poster featuring Lady Gaga has just been unveiled. The film, which also stars Amber Heard and Jessica Alba, marks Gaga's acting debut. The poster gives us a first look at Gaga's character, La Chameleon, and sees her posing in her underwear with a white wolf stole wrapped around her, toting a smoking gun. "Yes its true, I will be making my debut as an actress in the amazing MACHETE KILLS BY @RODRIGUEZ IM SO EXCITED!!! AH! Louis Vuitton Outlet Filming was insane," Gaga posted on Twitter late last night. Director Robert Rodriguez also took to the social networking site to share his excitement, tweeting: "I just finished working with @LadyGaga on @MacheteKills , she kicked SO MUCH ASS! Holy Smokes. Blown away!" Machete Kills is the sequel to the 2010 film Machete - which starred Lindsay Lohan - and is set for release next year. The singer made her film debut earlier this year in Men In Black 3, appearing as herself for a small cameo role.

Authentic Gucci COCO ROCHA and Vogue cover girl Karolina Kurkova are set to join Naomi Campbell on the panel for her new reality television show, The Face. The pair will be on hand to assist Campbell in her hunt for a new girl to become "the face" of an as-yet-unnamed brand, each leading their own team of aspiring young models. The three supermodels will be in charge of hand-picking their own group of girls, before guiding them through a series of challenges designed to recreate the real world of the modelling industry, according to a statement released by Oxygen. Gucci Outlet Casting for the reality programme is already underway in the US, with Campbell having previously announced that she's looking for "contestants who have the whole package." The show will be hosted by fashion photographer and former model Nigel Barker - who, up until he was axed last year, had been a regular on Tyra Banks' show America's Next Top Model since 2004.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.