Nästa artikel
Ny konsumentköplag vid bilköp: Här är nyheterna
Nyheter

Ny konsumentköplag vid bilköp: Här är nyheterna

Publicerad 31 januari 2022
En uppdaterad version av konsumentköplagen beskrivs som ”det största som hänt på området på 15–20 år”, och skärper reglerna mot bilhandlare.

Regeringen håller på att ta fram ett förslag på en ny konsumentköplag, som bland annat påverkar privatpersoner som köper bil av en bilhandlare.

– Det här förslaget är det största som hänt på det konsumenträttsliga området på 15–20 år och kommer stärka skyddet för alla oss konsumenter, säger finansmarknadsminister Max Elger (S).

Om det uppstår ett fel på bilen utgår dagens konsumentköplag från att felet fanns redan när bilen levererades om det uppstod inom sex månader från köpet. Med den nya konsumentköplagen förlängs den perioden rejält, till två år. Om felet uppstår inom den perioden är det alltså säljaren som behöver påvisa att felet inte fanns från början.

Ändringen påverkar i praktiken inte vid nybilsköp, men för begagnade bilar kan det spela en viss roll även om de flesta fel som finns vid köpet brukar visa sig inom sex månader. För att köparen ska få rätt krävs också att felet är ”värre” än bara normalt slitage – annars kommer det inte klassas som ett köprättsligt fel.

Att bara skriva ”befintligt skick” i annonsen kommer inte göra att bilhandlaren automatiskt kommer undan ansvar.

Reglerna skärps

Många bilannonser innehåller även texten ”reservation för felskrivning” och ”säljes i befintligt skick”. Rent rättsligt är dessa formuleringar relativt verkningslösa redan i dag.

Den nya konsumentköplagen skärper reglerna ytterligare. Köparen kan få rätt om bilen avviker från avtalet eller från ”objektiva krav” som köparen kan ha på bilen – även om dessa formuleringar används. Att bara skriva ”befintligt skick” är därmed inte tillräckligt för att säljaren ska komma undan ansvar.

Det är möjligt för säljaren att avtala bort vissa krav, men då måste säljaren informera köparen om det och köparen måste ha godkänt det i avtalet.

– Men allmänna förbehåll som ”befintligt skick” kommer inte ha någon inverkan på bedömningen av om en vara är felaktig eller inte, utan man ser till vad som är avtalat och vilka egenskaper varan objektivt sett ska ha, säger Magnus Karpe, jurist på avdelningen för konsumentskydd på Konsumentverket.

Regeringens förslag har lämnats till lagrådet och ska nu skickas på remiss. Om den blir verklighet införs den i mars 2023.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.