Nästa artikel
Hund i bil - här är alla knepen
Reportage

Hund i bil - här är alla knepen

Publicerad 15 april 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Av Sveriges i runda slängar 730 000 hundar av 325 raser gillar många att åka bil, andra inte alls. Det är inte hunden som propsar på att ge sig ut på bilsemester för att sola eller upptäcka sevärdheter i storstäder, påminner Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben, en av de experter vi talat med för att reda ut hur hunden bäst klarar en bilresa.
Hunden räknas alltmer som en familjemedlem och bör följaktligen behandlas med vederbörlig omtanke och förberedelser för att också den ska trivas och känna sig trygg i bilen.

- Resovana eller åksjuka hundar bör få vänja sig vid kortare turer innan de ska med på en längre bilresa, tipsar Hans Rosenberg.
De mest kritiska punkterna är att inte lämna hunden ensam i en varm bil och inte låta hunden få vara lös i bilen. Jordbruksverket är den myndighet som ansvarar för djurskyddslagen och som ger råd baserade på denna lag.

- Det viktigaste är att inte lämna en hund i bilen när det blir varmt. Temperaturen ökar väldigt snabbt i en stängd bil och kan bli rena dödsfällan för hunden, säger Cheryl Jones Fur, avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket.

Det hjälper föga att öppna en springa i fönstret eller att ställa bilen i skuggan. Likadant är det med "solglasögon" för bilens bakrutor i form av solfilter eller fönsterfilm. Klokare är att resa tidigt eller sent på dagen när temperaturen är behagligare för hunden.

- Luftcirkulationen är jätteviktig och man glömmer ofta att cirkulationen inte når dit bak där hunden ska sitta, speciellt om man har hög packning. Hundar andas inte genom huden som vi utan via tassar och mun och är mycket känsliga för värme, säger Hans Rosenberg.

Ta med ögondroppar

En övervarm hund börjar flåsa och blir snabbt stressad och kan lätt få en cirkulationskollaps. Därför är det, enligt Rosenberg, otänkbart och förbjudet att lämna en hund en längre stund när det är varmt.

- Även om man bara ska in på köpcentret och ställer bilen i skuggan så flyttar sig solen och det går fortare än man tror att hunden far illa, till och med dör. En grind bakåt gör att att man kan öppna bakluckan så snart tillfälle ges. Men bind aldrig fast hunden vid bilen, det kan bli katastrof om man hastigt måste flytta bilen.

Och hunden ska rastas så ofta det bara går, varannan/var tredje timme, få vatten och chans att svalka sig. Håll ögonen på den.Tänk också på att för mycket AC kan torka ut hundens ögon och göra dem röda. Ta med ögondroppar på resan.

Bur och galler fungerar bra i kombi
Det finns ingen lag på att ha hunden i bur vid bilresor, däremot att transportera den säkert. Och det säkraste är kombinationen bur och galler som fungerar bra i en kombi.

Försäkringsbolaget Agria kan mycket om burar och rekommendation på burstorlek finns på www.sjv.se. Upplysningsvis är schäfern sedan 1964 den vanligast förekommande hundrasen i Sverige.

- Säkrast är att ha hunden i en bur bakom ett rejält galler som skiljer lastutrymme och baksäte åt. Utan galler är risken att antingen hunden eller buren flyger omkring vid en olycka eller hastig inbromsning, säger Hans Rosenberg.

Ett rejält nät kan också duga, bara man är observant så att hunden inte äter upp det. Att ha hunden lös bakom galler eller nät är en hyfsad lösning. Vid en påkörning bakifrån hjälper lastutrymmet passagerarna i bilen, men hunden löper stor risk att skadas och den blir sannolikt väldigt rädd.

Har man ingen kombi ska en bur förankras ordentligt, alternativt spänns hunden fast i ett sele eller bälte. Bältet Allsafe är det enda som är krocktestat enligt en undersökning som NTF Skåne gjort i samarbete med försäkringsbolag, Kennelklubben, polisen och djursjukhus.

"Träna en åksjuk hund"
För hundar som blir åksjuka finns medicin och de kan också vara hjälpta av ett spanarsäte som gör att de kommer upp en bit och kan titta ut genom fönstret.

- Träna en åksjuk hund före en långtur men tvinga aldrig någon att vara sjuk. Och hunden ska absolut inte sitta och hänga ut med huvudet genom fönstret, säger Hans Rosenberg.

Att hunden får vara helt lös i bilen är förkastligt. Den kan få ett infall att börja jaga en fluga, störa föraren på annat sätt eller raskt sticka iväg när man öppnar dörren. Och en hund - eller annat löst för den delen - ökar otroligt i vikt vid en krock.

Måste man undantagsvis absolut tvunget ha hunden lös ska den ligga på golvet framför passagerarsätet, och då med en passagerare som har koll på den. Följer man de här reglerna kan man skaffa sig dekalen "Säker i bilen" från Svenska Kennelklubben. Den blir en väckarklocka för exempelvis räddningspersonal och hundrädda.

Speciella hundbad

Hundar är välkomna till i stort sett alla campingplatser som är medlemmar i Sveriges Camping- och stugföretagares riksorganisation, berättar dess kvalitetschef Håkan Gusteus.

- Det tillhör vår gästgrupps-typ att ta med sig hund. Vi har cirka 12 000 stugägare och 500 campingplatser som medlemmar.

Under 22 år på företaget har han knappast stött på ett enda klagomål som gäller hundar.

De restriktioner som gäller är att enstaka stugor är reserverade för allergiker. Hunden ska förstås hållas kopplad och den får inte bada på allmän strand. Många campingplatser har speciella hundbad och cirka hälften av campingplatserna har särskilda hundduschrum med mycket kraftiga hårtorkar. Det gäller framför allt där hunden kan ha fått salt i pälsen när den badat - man vill inte ha in saltet i de vanliga duscharna.

- Flera campingplatser har också hundbarer med vattenskålar utanför reception eller restaurang, säger Håkan Gusteus.

Katalogen "Ett friare liv" ger all information och finns på www.camping.se , turistbyråer och campingplatser.

Av STF:s cirka 320 vandrarhem tar uppemot 80 procent emot hundar utan restriktioner. På www.stf.se finns en hundsymbol för var det är tillåtet. STF:s tio fjällstationer har speciella hundrum.

Också hotell har oftast en välvillig inställning till människans bästa vän. Enligt Jessica Agert på Scandic Hotels är grundinställningen att hundar alltid är välkomna till deras cirka 70 hotell i Sverige. Det beror på beläggning och hotellets möjligheter. Bäst är förstås att boka i god tid.

- Men kommer en beställning på 30 hundrum kan det, precis som om det behövs 30 barnsängar på en gång, bli lite besvärligt.

Av Countryside Hotels 44 anläggningar, ofta herrgårdar och slott, har de flesta speciella rum som är tillgängliga för hundar. Det är bäst att tala om det vid bokning och också fråga om det finns restriktioner.
Rica Hotels cirka 80 hotell i Norge och Sverige tillåter endast ledarhund.

- Den främsta anledningen är att våra rum till nästan 100 procent är allergianpassade och -sanerade, säger Jörgen Andersson, marknadschef för hotellkedjan.

Kolla kraven före utlandsresan
Ska man åka utomlands med en hund gäller olika regler för olika länder. Även om kravet på karantän efter resor till andra EU- och Efta-länder avskaffats är det viktigt att i god tid ta reda på vad som gäller i form av vaccinationer, avmaskning, EU-pass etc.

- Norge har lägst krav av de nordiska länderna, medan Finland, där det finns rabies, har de högsta. Det är bra att tänka igenom vilka riskerna är att hunden blir smittad av allvarliga sjukdomar och parasiter som finns i andra länder, säger Karin Nygren, chefsveterinär på Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg.

Å andra sidan borde man fundera både en och två gånger på om man överhuvud taget ska ta med hunden på en bilsemester.

- Det är vi som vill ha roligt. Hunden har inget behov av att resa, av sevärdheter eller att sola. Fundera på om det inte är bättre med ett hundpensionat, särskilt om hunden är orolig av sig, säger Hans Rosenberg på Kennelklubben.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-04-15 12:39
Raphael (ej verifierad)

Konstiga råd. En hund som inte gillar att åka bil och känner sig stressad, kommer ju bara bli ännu mer stressad om den ska in och ut ur bilen varannan timme. Så dessa råd introducerar stress snarare än stävjar stress.
Min egen hund ligger och sover i bilen längst bak i kombin bakom galler och han kan ligga och sova de fyra-fem timmar det tar mellan bostaden i staden och stugan på landet. Inte tusan skulle han vilja att jag stannade och jagade ut honom ur bilen varannan timme. Då skulle han bli väldigt stressad, sur och nervös. Han vill ligga bak och sova och ta det lugnt.

#2 • Uppdaterat: 2009-04-15 16:38
Roy (ej verifierad)

Undrar vilket tempo du lever (sover?) i, Raphael.
En hund som får frisk luft, vatten och rastas efter två till tre timmar i det varma utrymmet längst bak i bilen skulle alltså bli stressad. Tro fan att hunden ligger och sover - den är väl halvdöd!

#3 • Uppdaterat: 2009-04-15 18:35
Raphael (ej verifierad)

Nej, min hund är inte alls halvdöd. Och ventilationen i min bil är väldigt bra. Jag tänker inte störa och stressa min hund när han fridsamt ligger och sover. Om min hund är halvdöd för att han sover så är han alltså halvdöd för det mesta, för han sover hemma med! Inga problem för honom att ligga i sin säng hemma på dagen och sova. Han bearbetar intryck när han sover. Det är fullt normalt för en hund att sova ibland och jag tycker definitivt det är ett sundhetstecken när en hund sover i bilen.
En hund som man måste störa och väcka varannan timme, den hunden blir ingen frisk hund! Den hunden blir en stressad hund.
Ska jag väcka min hund varannan timme på dagen hemma också om han råkar sova? Jag rastar inte min hund varannan timme när han är hemma, så varför skulle han ha behovet av att rastas varannan timme för att han åker bil?
Det är inte varmare i min bil än det är hemma.
Det är god ventilation där bak och kylan är på.
Han har aldrig fått torra ögon eller röda ögon på grund av luftkonditioneringen, och ändå är det en bra och genomgående luftkonditionering i hela bilen - även i utrymmet där bak.
Temperaturen i bilen håller sig under 20 grader, det är alltså mindre varmt än det är hemma. Och hemma rastar jag inte honom varannan timme, så varför skulle jag göra det för att han åker bil?
Självfallet har min hund tillgång till friskt vatten, men han dricker inte varannan timme för det. Så jag ska stressa ut honom varannan timme för att han ska dricka vatten fast han inte vill dricka vatten varannan timme?
Jag står benhårt fast vid att en hund som ska stressas in och ut ur en bil varannan timme blir stressad och uppjagad.
Ett fel många hundägare gör är att de aktiverar sina hundar för mycket, vilket leder till stress och osunda hundar. Det är väldigt viktigt att hundägare tillåter sig att känna in sin egens hunds tempo och följa sin egen hunds behov, istället för att lyssna på konstiga råd som bara stressar och jagar upp.
Och du Roy har helt uppenbart aldrig mött min hund, ändå har du åsikter om honom och hur han ska skötas.
Jag lyssnar in på min hunds eget tempo och följer det, vilket många hundägare tyvärr inte vet hur man gör.
Min hund är lugn, trygg, ostressad - vilket är just för att han tillåts ha sitt eget tempo istället för att stressas sönder och samman. Och för att han tillåts att sova när han vill det istället för att få sin söm störd varannan timme bara för att han ska tvingas till något som inte passar hans eget tempo.
Så frågan Roy är inte mitt tempo, frågan är vilket tempo som min hund lever i för det är det som jag som hundägare lyssnar på och anpassar mig till. Inte utifrån en intellektuell idé, utan helt enkelt det som ett långsiktigt och mångårigt kompanjonskap mellan mig och min hund har gett.
Fler hundägare borde lära sig att lyssna på sin egen hunds tempo och anpassa sig efter det istället för konstiga generella råd som inte alls nödvändigtvis behöver passa den egna individ som varje hund är.
Och det finns många problemhundar som är resultatet av att de jagas och stressas och hundägarna gör för mycket för dem när hunden helst vill bli lämnad i fred. Det handlar om balans mellan aktivitet och vila.

#4 • Uppdaterat: 2009-04-15 18:48
Raphael (ej verifierad)

Roy - om min hund är halvdöd, hur kommer det sig att han har levt i 11 år utan ens varit sjuk en endaste gång?
Om min hund är halvdöd, hur kommer det sig att alla kommenterar hur ung och fartig han är när de möter honom och tror att han är 11 månader istället för 11 år?
Elller du kanske påstår att min hund är halvdöd för att han inte hoppar högt i taket av nyårssmällar? Faktum är att han inte bryr sig om smällare och pangar.
Han är lugn och trygg i sig själv och väldigt avstressad, just för att han tillåts ha det tempo som han har - inte som jag har, utan det som han har. Jag följer hans tempo istället för att stressa sönder honom med för mycket aktiviteter.
Och han upplevs som väldigt ung och pigg, helt utan sjukdomar eller andra problem, just för att han får vara sig själv och för att jag anpassar mig efter hans egen takt istället för att han ska anpassa sig efter min takt.
Det har blivit en sjuka i samhället med problemhundar, men det är inte hundarna som är problemet - det är ägarna som stressar dem sönder och samman därför att de inte har tålamodet, inte tar sin tid, att lyssna in och känna sin egen hund och följa sin egens hund naturliga tempo mellan aktivitet och vila.
Istället har de sett på TV-program och läst hundböcker där det står att man måste aktivera sin hund hela tiden för annars blir hunden stressad, och glömmer bort att många hundar blir stressade av för mycket aktivitet.
Ibland är faktiskt lugn och ro bästa medicinen. Detta innebär inte att hunden har tråkigt, utan helt enkelt att man lyssnar in på sin egens hund behov och följer det.
Det handlar om att finna rätt och naturlig balans mellan aktivitet och vila.
En hund kan mycket väl sova flera timmar i sträck på dagen, det gör min hund ofta och det är inget konstigt med det. När han är vaken gör han mycket och är pigg, men sen har han också stunder av sömn.
Det är för mig märkligt att den som inte väcker och stressar upp sin hund varannan timme ska få en anklagelse om att hunden är halvdöd. Det, Roy, är ett påstående som jag tycker att du absolut ska ta tillbaks för det är kränkande mot min hund.
Tragiskt Roy att du inte kan föra en seriös diskussion utan att komma med en massa sanslösa påståenden om min hund som inte stämmer med verkligheten.

#5 • Uppdaterat: 2009-04-15 18:59
Raphael (ej verifierad)

Roy, min hund ligger inte och sover för att den är halvdöd. Han ligger och sover därför att han är lugn och trygg i sig själv.
Det är varje hundhavares ansvar att hjälpa sina hundar till att bli lugna och trygga i sig själva så att de just kan ligga och sova i exempelvis en bil, eller var som helst.
Och om hunden inte är lugn och trygg i sig själv så har hundhavaren misslyckats med det ansvar som ett hundägande innebär. En hund reagerar på sin omgivning och speglar det som den har omkring sig. Det är aldrig hundens fel om den är stressad, uppjagad eller orolig - det är alltid hundhavarens ansvar.
Ett konstigt råd i artikeln är att hunden ska lämnas på hundpensionat, med motiveringen att hundar inte är intresserade av sevärdheter. Förvisso är hundar inte intresserade av sevärdheter, men hundar är intresserade av att vara tillsammans med sin familj. En hund som tvingas tillbringa lång tid från sin familj mår inte bra. En hund mår bäst när den har sina nära och kära omkring sig.
Sen att många misslyckas med att se till sina hundars behov under en semester, det är givetvis en tragedi - men att lämna en hund på pensionat när det är fullt möjligt att ha en meningsfull semester tillsammans med sin hund - det fordrar bara engagemang och intresse från hundhavarens sida - det är märkligt.
Och om man som hundhavaren inte är villig att ge sin hund den uppmärksamhet och närvaro under semestern som hunden kräver, då kan det ifrågasättas om den personen ska ha hund.

#6 • Uppdaterat: 2009-04-15 19:37
Roy (ej verifierad)

Det här var faktiskt ganska roligt! :-D
Oavsett hur mycket Raphael må ha sovit tidigare, så är han i alla fall vaken nu.
Rapahel, kanske borde du låtit någon redigera dina långa inlägg istället för att låta frustrationen ta över. Du upprepar dig faktiskt väldigt många gånger - samma argument återkommer med ytterst små variationer.

Jag betvivlar inte att du tillhör de alltför få hundägare som faktiskt kan konsten att läsa av sina hundar - och det är mycket tillfredsställande. Det du förmedlar känns bra.
Artikeln är dock knappast skriven enbart för just dig och din hund. Om nu din hund klarar av långa bilfärder och till och med mår bra, så kan det ändå inte tas som intäkt till att alla andra hundar gör det. Att göra något med två till tre timmars mellanrum kan ju trots allt knappast kallas för ett stressande tempo.

När hundskatten för många år sen togs bort, så ökade hundbeståndet drastiskt där jag bor - som om hundskatten skulle varit det mest betungande med att vara hundägare. Det innebär att jag dagligdags ser hundar vars ägare inte borde vara just det - hundägare. De är inte flockledare, de kan inte alls läsa av hundarna och de kan inte trafikregler (men det är måhända en annan fråga). Jag blir riktigt glad när jag någon gång ibland ser det där fina samspelet människa/hund där bägge verkar vara harmoniska varelser.
Små hundar har fullständigt tagit över kommandot och klaras av endast genom att husse/matte är större och starkare. Den spända snubbellinan far kors och tvärs över vägbanan.
Lite större hundar försöker husse/matte domdera med skrik och vrål omväxlande med "Duktig hund!" vid de mest ologiska tillfällen så att hundstackaren varken vet ut eller in. Lite motion men många försök till "uppfostran".
De som äger större hundar klarar sig bäst, även om man ibland kan se understimulerade hundar - mycket sällan tvärtom.
Det här är förstås en generell bild och det finns, som jag skrev i början, också alldeles utmärkta hundägare.
Sammanfattningsvis kan jag konstatera att en del hundar är märkligt trygga i sig själva, trots sin ägare, men många är alltså både överstimulerade/stressade samtidigt som de fått för lite motion. Och som en generell rekommendation är rådet i artikeln bra.

#7 • Uppdaterat: 2009-04-15 21:51
Raphael (ej verifierad)

Roy, varför du lägger in kommentarer om hur jag har sovit är en stor gåta för mig och för inte diskussionen framåt utan det ger bara det du skriver ett löjligt skimmer. Jag konstaterar dessutom att du inte tar tillbaka ditt sanslösa påstående om att min hund skulle vara halvdöd.
För att vara halvdöd så är 11 år utan sjukdomar rätt imponerande, eller hur? Nog tycker jag att min hund snarare är utomordentligt och ovanligt levande än halvdöd.
En bilfärd på 4 - 5 timmar är inte längre än den tid som många hundar lämnas ensamma i lägenheten, och många hundar mår alldeles utmärkt av att lämnas hemma någon enstaka gång i 4 - 5 timmar - detta utan att de måste rastas varannan timme.
För en hund som är lugn och trygg är det fullkomligt normalt att sova i bilen och att då väckas varannan timme för att rastas är ett onödigt stressmoment.
Och om hunden inte är lugn och trygg så att den inte fungerar i bil, och därför typ "måste" rastas varannan timme - fast den aldrig gör det annars - så är det hundhavarens ansvar att få hunden lugn och trygg, så att den kan åka i bilen trivsamt och harmoniskt.
Att jaga ut en hund, som inte är lugn och harmonisk, varannan timme - rättar inte till eller kompenserar orsaken till hundens humör
Åker jag till Norge, som tar 6 timmar för mig, så ska jag alltså vara ute med hunden 3 gånger under denna tur enligt artikeln. Min hund hinner ju knappt somna och göra bekvämt för sig innan han ska jagas ut igen! Rekommendationen om varannan timme är helt vansinnig och skapar bara stress.
Jag skulle inte rekommendera hundhavare till att gå ut med sina hundar hemma varannan timme heller, så varför skulle de rasta dem varannan timme i bilen då?
Det behövs en balans mellan aktivitet och vila, och varannan timme är ett värde som är för lågt satt, särskilt om det exempelvis skulle vara en bilresa som tar 6 timmar, eller för den delen 5 timmar.
En hund som inte tillåts tillräckliga vilopauser, blir en stressad hund. Och om hunden inte kan vila i bilen så innebär det en hund som inte är lugn och harmonisk i sig, och då behöver hundhavaren jobba med hunden innan hunden åker bil. En hund som inte är lugn och harmonisk ska inte åka bil. En hund som är lugn och harmonisk blir stressad av att rastas varannan timme.
När det gäller dina kommentarer om att hundar och hundhavare verkar vara olika, så gör du dem efter att observera hundhavare ute med hundar. Du har inte sett dem i hemmet.
Det är ju dessutom vanligt att andra än hundhavaren går ut med hunden, särskilt dagtid i storstäder där många låter grannen, släktning, farmor eller någon annan "dagmamma" gå ut med hunden mitt på dagen medan hundhavaren är på jobbet.
Hundar reagerar ju dessutom även på det som vi människor uttrycker subtilt, i alla sammanhang. Människans omedvetna, undermedvetna, signaler. Inte bara hundhavaren, utan även hundhavarens familj - därför att allt är en helhet.
Hundar är väldigt bra på att ta på sig olika typer av känslor och de speglar det som de har omkring sig. En människa kan verka lugn och harmonisk på ytan, utan att vara det på insidan. Det är inte utsidan som hunden reagerar på, utan det är insidan. Hundar är extremt intuitiva och känsliga väsen som känner människans känslor, även de som människan inte helt är medveten om.
Och en hund som inte är lugn och harmonisk, vill med detta berätta något för hundhavaren och det måste hundhavaren lyssna på och ta hand om. Ofta kan detta handla om hundhavaren själv, hans eget liv.
Hunden och hundhavaren är på många sätt sammanlänkande vilket bland annat den brittiske biologen Rupert Shieldrake har visat.

#8 • Uppdaterat: 2009-04-16 14:32
johan (ej verifierad)

wow, det här göder ju inga fördomar om hundmänniskor eller.../mia&klara-fan

#9 • Uppdaterat: 2009-04-16 15:32
Boney (ej verifierad)

Vov vov! Min husse har berättat för mig vad ni skrivit om hundar i bil. Jag är snart 12 år och har haft turen och lyckan att få leva tillsammans med omdömesgilla och medkännande människor. Jag är en tibetansk spaniel och älskar att åka bil och jag lägger mig och sover ganska snart när vi ger oss ut på bilresor. Jag kan sova hur länge som helst när husse som är yrkesförare kör bilen, för då inträder ett lugn och stillhet i bilen. Som den yrkesförare han är så tar han paus regelbundet vid ca. tre timmars körning och det passar mig utmärkt och då passar jag på att hoppa ur bilen och andas in frisk luft och göra mina behov. Jag vill hälsa till alla hundar och hoppas att ni blir väl omhändertagna var ni än befinner er. VOV,VOV.

#a • Uppdaterat: 2009-04-16 16:39
Boney (ej verifierad)

Vov vov! Min husse har berättat för mig vad ni skrivit om hundar i bil. Jag är snart 12 år och har haft turen och lyckan att få leva tillsammans med omdömesgilla och medkännande människor. Jag är en tibetansk spaniel och älskar att åka bil och jag lägger mig och sover ganska snart när vi ger oss ut på bilresor. Jag kan sova hur länge som helst när husse som är yrkesförare kör bilen, för då inträder ett lugn och stillhet i bilen. Som den yrkesförare han är så tar han paus regelbundet vid ca. tre timmars körning och det passar mig utmärkt och då passar jag på att hoppa ur bilen och andas in frisk luft och göra mina behov. Jag vill hälsa till alla hundar och hoppas att ni blir väl omhändertagna var ni än befinner er. VOV,VOV.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.