Bild
Nästa artikel
Bästa bilarna för barnfamiljer – här är modellerna som familjen älskar

Bästa bilarna för barnfamiljer – här är modellerna som familjen älskar

Stor granskning

Alla kombibilar och suvar är definitivt inte lika bra för den som har familj och barn. I våra tester avslöjas både styrkor och svagheter – här har vi samlat alla barnbetyg för att du ska kunna den smartaste familjebilen.

Kombibilarna har fått allvarlig konkurrens från suvarna de senaste åren bland svenska bilköpare. Många som har familj byter ut en mindre bil mot en kombi eller suv i hopp om att den ska vara mer barnvänlig.

Så är det ofta, men inte alltid. Och det finns stora skillnader mellan hur ”barnvänliga” olika modeller är, visar vår genomgång.

Vi Bilägare granskar alltid en mängd olika aspekter på nya bilar. En av de viktigaste är hur smarta de är ur ett familjeperspektiv. Vi testar bland annat om en liggvagn får plats, antingen på längden eller bredden. Vi kollar om det finns integrerade bälteskuddar, om det finns Isofixfästen fram och bak och undersöker den urkopplingsbara krockkudden fram.

Dessutom tittar vi på dörrens öppningsvinkel – är den för snäv blir det lätt risk för ryggont och irritation när barnen ska bältas. Vi kollar dessa detaljer i alla nybilstester och har dessutom granskat dem noggrannare i ett särskilt test som vi gör årligen och som du hittar här.

Alla de här aspekterna samlar vi ihop i ett så kallat barnbetyg på en skala från 1 till 5.

Läs alla våra artiklar om barnsäkerhet här.

Bästa bilarna för barnfamiljer – här är modellerna som familjen älskar

Allra sämst barnbetyg, en etta, har bara tre modeller fått när vi går igenom samtliga testade bilar från 2018 och fram till i dag. Det gemensamma är att det handlar om tre trånga bilar: Mazda 2, Peugeot 208 och Lexus UX. Ingen av dem är att rekommendera för en köpare som har barn.

Det är betydligt fler bilar som får en tvåa, och även om dessa bilar är något bättre handlar det knappast om några barnvänliga bilar. Här hittar vi bland annat småbilen Toyota Aygo men också den betydligt större BMW 1-serie, sedanmodellen Toyota Camry samt populära Renault Captur och Toyota Corolla.

Flera av Sveriges vanligaste familjebilar får ett högt barnbetyg. Både Volkswagen Golf och Passat, Audi A4, Skoda Karoq, Octavia och Kodiaq samt Volvo V60, XC40 och XC60 får en fyra i betyg. 

Dessa bilar har flera smarta detaljer som underlättar livet med barn – det kan handla om Isofixfäste fram eller gott om plats med vid öppningsradie för bakdörren.

Bara tre bilar får allra högsta betyg när vi betygsätter barnvänligheten. Det är elsuven Audi e-tron och familjebussarna Renault Espace och Ford S-Max.

Läs också: Barn i bilen – här är bästa modellen för barnfamiljen

I tabellen nedan kan du se alla uppgifter om alla testade bilar, inklusive barnbetyget.

Tänk på att en urkopplingsbar krockkudde fram kan vara urkopplingsbar på olika sätt. Mercedes använder till exempel ofta en sensor för att känna av om det står en barnstol i framsätet och ska då stänga av krockkudden. Andra tillverkare kräver att du åker till verkstaden för att stänga av krockkudden.

Taggar: Reportage

Kombibilarna har fått allvarlig konkurrens från suvarna de senaste åren bland svenska bilköpare. Många som har familj byter ut en mindre bil mot en kombi eller suv i hopp om att den ska vara mer barnvänlig.

Så är det ofta, men inte alltid. Och det finns stora skillnader mellan hur ”barnvänliga” olika modeller är, visar vår genomgång.

Vi Bilägare granskar alltid en mängd olika aspekter på nya bilar. En av de viktigaste är hur smarta de är ur ett familjeperspektiv. Vi testar bland annat om en liggvagn får plats, antingen på längden eller bredden. Vi kollar om det finns integrerade bälteskuddar, om det finns Isofixfästen fram

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Kommentarer

#1
2020-07-17 09:57

Väldigt märkliga betygsättningar. Golf och Superben på samma poäng. Lär vara ett skämt

#2
2020-07-17 10:37

Nu är ju förra årets familjebil redan framröstad men får ändå så dåligt betyg här så den här undersökningen får man nog ta med en nypa salt

#3
2020-07-17 11:34

ViB har ju barnfamiljer i testlaget så vi får nog tro att betygen i detta avseende är hyfsat relevanta. Sen tycker jag att de testade bilarnas årsmodell borde framgått eftersom det trots allt sker generationsskiften.

#4
2020-10-14 20:17

Hmm, Corolla Touring Sports blev ju utsedd till Årets familjebi. I denna lista får den en 2:a (!).
Har själv 2 barn och kikade på Corollan. Lite för liten i baksätet, men ok utrymme samt bagageutrymme. Blev en Rav4 istället.

#5
2020-10-15 11:17

Hur kan inte baksätet i en Corolla Touring Sports vara tillräckligt för två barn?? När jag själv var barn åkte vi Opel Kadett utan problem, och med dagens mått mätt är denna Opel väldigt liten.

#6
2020-10-15 15:47

Både Espace och s-max har väl slutat tillverkas eller ska inom kort. Vi med fler än två barn i bilstol verkar vara en bortglömd grupp bland både tillverkare och journalister!

#7
2020-10-18 07:30

De fina familjebussarna för större barnfamiljer blir tyvärr utkonkurrerade av stadsjeeparna.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.