Bild
Nästa artikel

10 223 kr för att byta en säkring

VI BILÄGARES KONSUMENTRÄTT:

En verkstadsnota på över 10 000 kr för att få bilen att starta och byta en säkring - skulle du betala det? Det var i alla fall vad som väntade Sture Larsson, ägare till en Nissan Interstar, efter att bilen vägrat starta. Orsaken var att verkstaden Nissan Sätra behövde felsöka länge för att hitta felet.DISKUTERA: Har ägaren Sture Larsson rätt eller fel? Bjud på din åsikt!

- Det låter extremt dyrt, säger en verkstadschef på en annan Nissan-verkstad efter att ha fått se fakturan.

Sture Larsson i Stockholm är ägare av en Nissan Interstar från 2003. I september förra året vägrade bilen att starta.

- Jag har inte använt bilen själv utan lånat ut den till en familj som jag känner.  De hade lämnat in bilen hos Nissan i Sätra eftersom den inte startade. Jag ville bara ha hjälp med att få bilen att starta. Att det var andra fel på bilen visste jag om, men det tänkte jag att en annan, billigare verkstad som jag har kontakt med, skulle få ta hand om, säger Sture Larsson.

Så har det dock inte blivit. Enligt Nissan i Sätra gick det inte att koda om nycklarna utan helt nya nycklar fick beställas från fabriken. Det visade sig att det inte fanns någon ström till bilens startspärr och dörrlås (immobilizer-enhet). Det var en säkring som hade gått sönder. Verkstaden lagade detta och då startade bilen.

När bilen var färdig fick Sture Larsson en chock när han såg verkstadsfakturan på 10 223 kronor. Han trodde inte att det skulle bli så dyrt och verkstaden hade inte talat om i förväg vad en sådan reparation skulle kosta. Däremot visste han att verkstaden tog en timpenning på 1 300 kr. Men Sture Larsson kunde inte tro att det skulle ta så lång tid att hitta felet. Han fick heller inget besked från verkstaden att reparationen skulle bli så dyr förrän den väl var utförd.

- Andra verkstäder som jag pratat med tar 1 500 kr för felsökning. Jag hade egentligen tänkt att vända mig till en annan verkstad, men eftersom bilen redan stod hos Nissan trodde jag att det var billigare än att låta bärga bilen till en annan verkstad. Det här är ett sätt att blåsa kunderna på pengar. Det är viktigt att varna andra bil­ägare för detta. Jag hade inte heller 10 000 kr då. Det är därför jag inte har betalat fakturan och inte heller kunnat hämta ut min bil, säger Sture Larsson.

Flera anledningar

Men enligt verkstaden fanns det fler anledningar till att bilen inte startade. Glödstiftsystemet fungerade inte bra. Bränsletempgivaren var defekt, eventuellt ett kabelbrott på motorkabelstammen. Det var fel på insprutare som läckte avgaser. Det var oljeläckage någonstans från motorn. Verkstaden kunde inte se varifrån läckaget kom. I samtliga fall ville Nissan i Sätra felsöka för att se vad som låg bakom startproblemen.


- Det är svårt att veta var felet sitter. Det är inte så enkelt som att bara byta en säkring, om man inte vet var felet är. På den här bilen fanns det olika orsaker som kunde ligga bakom att den inte startade. Därför tog det mycket tid och var nödvändigt med vidare felsökning. Det är dyrt med verkstadstid och den här bilen är mycket undermåligt servad, säger Torbjörn Gustavsson, platschef på Nissan i Sätra.

Är det vanligt att behöva felsöka så här länge för att få en bil att starta?

- Nej, det är inte direkt vanligt, säger Torbjörn Gustavsson.

Sture Larsson köpte bilen just på Nissan i Sätra för drygt två år sedan. Eftersom han inte kommer överens med företaget om betalningen på verkstaden så har bilen fått stå kvar, oanvänd. Han kontaktade en annan Nissan-verkstad och visade upp fakturan för verkstadschefen där.

- Den här kunden kom och visade upp fakturan för mig. Det låter extremt dyrt. Det ser märkligt ut det här, så hade inte vi hanterat det, säger verkstadschefen till Vi Bilägare.

- Det verkar som om den verkstaden bytt en del i onödan. I alla fall har man brustit i kommunikation med kunden.

- Självklart ska verkstaden kunna felsöka, men då måste man ha en bra dialog med kunden, annars får man problem som verkstad. Alla Nissan-verkstäder ska ha samma utbildningsnivå, det verkar vara ren kommunikation som saknats här. Det är mycket upp till de som jobbar på verkstaden hur de hanterar det.

Eftersom Nissan Interstar är baserad på Renaults skåpbil Master, så ringde vi till en Renault-verkstad för att få veta hur de skulle ha gjort.

- Det låter lite dyrt. Vi har ett felsökningschema, som man steg för steg kan kolla vilka komponenter som man ska mäta. Viktigt är att man har kundens godkännande till hela arbetet, så att man inte gör något som man inte kan ta betalt för i efterhand, säger personal på Renault-verkstaden.

"Undertecknat arbetsordern"

- Det är en dålig reparationssupport av Nissan, andra verkstäder har bättre metoder att felsöka, säger Sture Larsson.  

- Renault har en annan erfarenhet av de här bilarna och också lägre felsökningdebitering. Nissanverkstaden har inte rätt underlag för att göra jobbet rätt. Men det visste jag ju inte förrän efteråt.

Torbjörn Gustavsson vill ändå försvara verkstadsfakturan:

- Kunden har undertecknat en arbetsorder på den här bilen. Vi har inte fått betalt för det arbete som vi har lagt ned. Vi pratade om en avbetalningsplan och då tycker jag han har accepterat vad det faktiskt kostar. Vi vill helst inte driva det rättsligt, men det kan sluta så ändå. Vi har inte beslutat vad vi ska göra för att få betalt, säger han.

- Eftersom jag inte skulle få ut bilen ändå förrän fakturan var helt betald var det inte intressant för min del med någon avbetalningsplan, säger Sture Larsson.

- Jag ville ju att bilen skulle kunna användas och i så fall betala av efter hand. Jag har anmält det här till Allmänna reklamationsnämnden. Andra verkstäder som jag har varit i kontakt med har gett mig rådet att inte betala den här fakturan.
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
zlatan
2009-09-23 09:51

Men enligt verkstaden fanns det fler anledningar till att bilen inte startade. Glödstiftsystemet fungerade inte bra. Bränsletempgivaren var defekt, eventuellt ett kabelbrott på motorkabelstammen. Det var fel på insprutare som läckte avgaser. Det var oljeläckage någonstans från motorn. Verkstaden kunde inte se varifrån läckaget kom.
VERKSTAD MAFIA.1500 i time så mycke känner inte Reinfild.

#1
Raphael
2009-09-23 10:25

Ja, det är alltså så att om Nissan-kunde hade åkt till Renault hade hans Nissan blivit bättre behandlad till ett lägre pris. Ett tragiskt fall!

#1
Mats
2009-09-23 11:37

Förmodligen har inte Nissan Sätra gjort fel , i juridisk mening.
Men det upplevs som rena rånet med de reserdelspriser och timkostnader som märkesverkstäderna öser över oss kunder.
Det skulle vara intressant om detta ärende drevs vidare.
För det är nog flera som känner sig mer eller mindre blåsta av att vissa bilverkstäder inte klarar av att kommunicera med kunderna.
-Undertecknad arbetsorder eller inte:
Kan man inte förstå att en kund reagerar och ifrågasätter en nota på >10000 för att starta en bil så har man nog inte i branschen att göra.

#1
Tommy Wahlström, Vi Bilägare
2009-09-23 12:20

Hej. Tänkte bara tipsa om att Sture och platschefen för Mobility Motors i Sätra är också intervjuade i vårt webb-tv program.

#1
Torbjörn
2009-09-23 17:05

En timpeng på 1.300:-, det är ju ocker. Märkesverkstäder i storstäder behandlar ofta kunderna för jävligt, anlitar aldrig mer än en gång (VW, Renault, Ford) innan jag tröttnar på nonchalant beteende och ohemula "felsökningskostnader".

#1
Marko
2009-09-23 17:51

Om kunden verkligen skrivit på en arbetsorder så har han ju godkänt reparationen, om han sedan struntat i att serva bilen som den ska så hade alla dessa fel fömodligen aldrig blivit så många och kostsamma på en gång utan blivit spridda på servicetillfällena. Om sedan 1300:-/h är dyrt så borde ni kolla upp vad er rörmokare/snickare eller annan hantverkare tar per effektiv arbetstimma så ligger dom säkert på minst 500:-/h men behöver inte kostnader för specialverktyg, lyftar, andra nödvändiga maskiner, lokaler, samt all programmvara idag som varje verkstad måste ha.
Sedan är det förstås dumt av verkstaden att inte kontakta ägaren under tiden när man såg att det börja skena iväg i pris. sedan är väl 10000:- idag en kostnad för en större service på en vanlig bil på en märkesverkstad.

#1
Danne
2009-09-23 18:32

Trasig säkring för 10000kr????
I en felsökning så är det väl en av första stegen man kollar säkringar?
Men i nu läget hos verkstäder så känns det som man aldrig tittar under huven utan litar på datorn som läser av... eventuellt ett kabelbrott på motorkabelstammen? Vadå eventuellt ett kabelbrott? Eventuellt? Fanns den där eller inte? Vad trött man blir... Ännu en som blivit dåligt bemött av Nissan, inte länge sedan den var en kille med en Qashqai med massa fel o dåligt bemött....

#1
jojo
2009-09-23 18:35

Således. Avtala om kostader för felsökning! Max. pris (ex v 1000 kr) och när kontakt skall ske.
Min egenföretagare och bilmek. felsökte flera timmar. Hittade inte felet. När jag frågade vad han skulle ha för det. Sa han: Inget. Jag tar inget om det inte leder till lagning. Det låter ju rimligt, men jag tyckte faktiskt lite synd om honom.
Mobility Motros skulle jag akta mig för.

#1
jojo igen
2009-09-23 18:39

Stå på dig Sture! Det här kostar massor av good will för Mobility Motors. Så hämnd har du fått, det kan ju vara en tröst för en numer kollektivåkare.

#1
Skanör
2009-09-23 18:51

Utav yrkesmän (sk) kan man kräva att dom hittar ett felför en fast kostnad typ 1 timma. Klarar dom inte detta skall dom söka jobb på kommunens parkavdelning. Dom har underkänt sig själva med en debitering som denna. MEN,
jag åkte till en Mercedesverkstad med min 300S för att den hostade och gick ojämt. Dom bytte insprutningsfördelare mm. t om stift o olja etc. utan att lösa problemet. Notan gick på 20000.00 efter ett tag körde jag förbi vår komb. smedja o gammal bilverkstad hemma. Han löste problemet.
Delarna kostade 18.00 och han tog 60.00 i arbetslön och jag kunde köra flera år till med bilen. Yrkeskunskap, eerfarenhet o kreativt tänkande kallas det. Finns inte på verkstäderna i dag.

#1
Danne
2009-09-23 18:54

Nej nu blir jag lite irriterad på bemötandet!!! Måste länka till ett forum som diskuterar detta ärende!
Läs igenom inlägget o se om det är något att ha.
Länk: http://www.zatzy.com/allmaent/349295-mobility-motors-nissan-tar-10000-kr-foer-felsoekning-saekringsbyte-skojjare.html

#1
Pär G
2009-09-23 19:19

Gäller väl många av dagens "hanteverkare" som inte lärt sig det praktiska på sina teoretiserade utbildningar. Felet är naturligtvis att dom tar betalt av kunden för att lära sig bilarna, första kunden betalar för upplärning för oljebyte, nästa fylla på spolarvätska osv. Ingen kunskap (yrkesheder) krävs av en märkesverkstad. Kunden betalar ju längre och klantigare mek desto bättre kortsiktig vinst för bilfirman. Bättre göra jobben själv så har man nytta av lärpengen nästa gång...

#1
Per
2009-09-23 19:25

Ja inte köper man en Nissan iallafall. Så mycket fel på en vanlig bil, så dåliga verkstadstekniker...
Nej, detdär känns som sjöröveri på landbacken.
Stå på er, överklaga! Verkstaden ska kostnadsredovisa och kontakta kunden.

#1
jens
2009-09-23 23:12

jaja. jobbar själv som lastbilsmekaniker, och är det något man lärt sig, kolla säkringarna!!
om immobilizern var utan ström syns det ju vid felsökningen, då det inte går att få kontakt med denna styrenhet, åter igen kolla säkringarna.
rent ocker från denna verkstad.

#1
Yang
2009-09-24 02:56

Att inte en del verkstäder förstår att de förlorar mest själva, i längden, på att visa sin inkompetens. Jag har varit med om liknande överfakturering fast mekaniker, eller hantverkare inte kunnat göra jobbet, eller kunna felsöka, inte hitta nåt fel. Proffs i branschen ska ha bra betalt, amatörer inget.

#1
Harry
2009-09-24 04:45

Självklart ska verkstaden stå för det orimliga i fakturan. Det behövs ingen större intelligens för att förstå att alla inte är gjorda av pengar, inte ens alla Nissanägare även om det krävs att de så bör vara.
Och "…eventuellt kabelbrott…" Vad är ett eventuellt kabelbrott om det inte är ännu en grundlös saltning av fakturan? Antingen är det avbrott eller så är det inte. Eventuellt kabelbrott finns inte. Att konstatera ett kabelbrott kan inte kosta många ören. Det är en rutin som ingår i en regelrätt felsökning enligt skolexempel. Har Nissans personal någon utbildning? Finns det någon på verkstaden som har erfarenhet?
Nej, det hela tycker jag är klantigt agerat. Kunden måste ju få en chans att ångra sig eller ta ett beslut ifall bilen ska lagas och till vilket pris, samt vad som minst måste göras. Man köper en bil för flera hundratusen kronor idag, faktiskt lika mycket som man betalar för ett mindre hus, med skillnaden att husets värde stiger, det gör knappast bilens värde. Efter bara något år så har man tappat nästan hundra tusen. Bara det säger ju att det finns en hel del att önska vad gäller kvalitén på våra bilar idag. Vi människor är satta att BRUKA jorden och dess resurser, inte att FÖRBRUKA den, men profithunger driver allt över ända.
Visst, man får kanske en liten känsla av att Sture Larssons bil är undermåligt underhållen och det är ju ägaren ensamt ansvarig för, men hur mycket underhåll krävs det av en Nissan i jämförelse med en BIL? Är det rimlig kvalitet så bör det väl endast vara rimligt underhåll som krävs för att bilen ska fungera. Det verkar gå dåligt för företaget, men det bör ju inte hänga på en mans ekonomi för att företaget ska överleva, eller har de andra kunderna redan övergett företaget? Är det månne ett sista halmstrå man griper efter?
Själv har jag erfarenheten att man själv måste veta vad som ska göras och hur det ska göras för att kunna anlita en verkstad. Annars blir man ofelbart blåst på en hel del. Det är precis som när man går till doktorn. Man talar om vad man har för fel och doktorn har inget annat att göra än att skriva ut ett intyg om att så är det, bara med en skillnaden att hos doktorn får man betala räkningen först, på verkstaden får man den som en chock. Då är det kanske bra att vården finns…

#1
Kjell-Åke
2009-09-24 11:01

Verkstäderna skyller sina skyhöga priser på de datorer, program och annat som behövs för att kunna sköta service och reparationer på nutidens bilar. Men kan mekanikerna inte ens med hjälp av avancerad teknik hitta en trasig säkring är det nog dags att spika igen firman. Tänk att så många av forna tiders hästhandlare hamnat i bilsvängen.

#1
Uffe
2009-09-24 12:13

Så här ser ett mail ut från en annan Nissan ÅF.
"Hej Ulf.
1 timme 1099 ink moms.

Med vänlig hälsning/With kind regards/Ystävällisin terveisin
Peter Sjö
Verkstadschef

SG Boman & Son Bil AB
Långängskrogen
SE 725 92 Västerås
Sweden
DealerCode: 150 510
------------------------------------------------
Phone. +46 (0) 21 12 84 04
Fax. +46 (0) 21 18 86 09
verkstad@bomanoson.se
www.bomanoson.se
----- Original Message -----
From: uffe@xxxxxxx.xx
To: verkstad@bomanoson.se
Sent: Monday, September 21, 2009 2:00 PM
Hej!
Har ni en fast prislista?
Jag är intresserad vad en felsökning kostar pa en Interstar -03:a, Det är nage elfel.
Hälsningar: Uffe"

#1
Eric
2009-09-24 15:42

I viss mån förstår jag verkstaden. En säkring "går inte bara sönder" utan anledning.
Visst man kan byta den och hoppas att fabr monterat en felmärkt säkring vid tillverkningen av bilen.
"Säkring" är till för att skydda något dyrare.
Men fakturan är rätt underlig och tyck ha en del ursäkter typ "eventuellt ett kabelbrott" för att motivera kostnaden.
Min fattiga erfarenhet är att bara synnerligen få verkstäder har kompetent personal på elområdet.
Undrar om de ens kan skilja på plus och minus??
Gissningar är legio som "reparation" kunden betalar ju..och kunderna får stå för mekarnas lärotid..
En gång tog jag mig för att visa en mek (5 min..)hur han skulle göra för att hitta ett fel, det efter att han "felsökt" över en timme.
Med tanke på dagen elektronikspäckade bilar borde utbildning på det området ha högsta prio!
Felsökningssystemen funkar bara om kablage givare och jordpunkter är korrekta.
50/50 verkstad kund kan vara rimligt i detta fall.
Eller som kunden i radiobutiken som klagade och då fick specificerad faktura:
Byte av motstånd 5:-
Motstånd 1:-
Veta vilket motstånd 200:-

#1
Gustav O
2009-09-24 16:08

När det tar lång tid för verkstaden att hitta ett fel får bilägaren ofta betala. Mekanikern lär sig på bilägarens bekostnad, men är det inte så att jag betalar ett högt timpris för att få hjälp av en mek som kan sin sak?

#1
Carl Öijmark
2009-09-24 16:53

Märkesverkstäder skall man inte anlita. Svenska SAAB i Södertälje tog 1200 i liten felsökning, stor kostar 3800 kr bara för att komma till fel slutsats varför inte bilen ibland inte startade. Man bytte tändningslås för ytterligare 4000 kr. Felet kom tillbaka efter en vecka, men då ringde jag Uppsala Generatorservice, som direkt per tfn till 90 % var säker på att det var larme, för det brukar det alltid vara forsatte han. Och det var det. Det kunde han säga utan att sett bilen! Dialekt kopplade förbi larmet och tog anständiga 340 kr. Jag nöjde mig inte med detta klantiga förfarande av svenska bil, så genom att gå högre upp i beslutfattande så kom vi fram till en förlikning och det skall du också göra!

#1
Roffe
2009-09-24 19:55

Kunden ska inte lida för att verkstaden saknar kompetent personal.
Personligen har jag inte anlitat märkesverkstad de senaste 20 åren. Jobbet har blivit utfört både bättre ock billigare.
Har man en ny bil är man tyvärr tvingad att anlita dem om garantierna ska gälla, vad de nu är värda.

#1
S-E S
2009-09-24 21:06

Är det inte konstigt?
Ju sämre utbildade felsökare, ju mer tjänar firman eller om man vill: den duktigaste felsökaren ger sämsta förtjänsten.
Varför anställer ni sk "auktoricerade" återförsäljare inte folk direkt från gatan utan utbildning då detta med er prispolitik ger bästa vinsten? (många timmar utan resultat).
Eller kanske finns det en rudimentär rest av anständighet kvar? Misslyckad felsökning ska vara gratis annars tar ni timbetalt för okunnskap. Misslyckad reparation är gratis alternativt återställ bilen till ursprung. Misslyckade reparationer är gratis!

#1
Lasse D
2009-09-25 10:41

Ja, det är sannerligen allt oftare som Toyota inte lever upp till sitt rykte. Har själv erfarenheter av att man på Toyotas auktoriserad verkstad istället för att fixa en display på en Toyota Avensis 08 som inte bländar av som den ska skickar en faktura på 4893kr!!! Dessutom har styrväxeln dvs ratten fastnat och låst sig under färd med bilen som nu är nästa MYCKET allvarliga fel på Toyotan. Felet var påtalt vid flera tillfällen men man verkar inte förstå sig på bilen. Ingen har reagerat på att jag är missnöjd som kund trots att jag svarat på Toyotas uppföljande kundenkät... Vid nästa bilbyte om ca 1 år kommer jag INTE att köpa en Toyota iallafall.
Tack för en bra site!

#1
S-E S
2009-09-25 12:54

Lasse, det blir ofta så när bilen tillverkas i England och återförsäljaren ärver gammal "Morrismentalitet". Du är inte den första jag har hört som har problem med Engelska Japaner.

#1
Christer E
2009-09-25 23:07

Ännu ett bevis på ocker och maffia-mentalitet. Hur tror de att folk ska fortsätta köpa Nissan? Andra bilmärken är inte bättre. OCH..... Det kommer att bli värre och värre då bilarna blir mer avancerade. Det bilmärke som kommer att vinna är de som är ärliga och har billig service.

#1
Owe
2009-09-26 19:46

Ja, då var det klart då!!. Aldrig en Nissan och bojkott av denna verkstad. Svårare är det väl inte

#1
Torbjörn
2009-09-27 11:48

Markko>>
Jag vet att det finns kostnader för lokaler, utrustning, administration och vinst i priset, men varför kostar min icke-märkesverkstad mindre? Varför går jag själv runt som har lokalkostnader, programvarulicenser på 100-tusentals kronor runt på många hundralappar mindre.
Troligtvis jobbar du på Bilia, och rabblar mantrat ni lär er på internutbildningen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.