Bild
Nästa artikel
Subaru XV, Mercedes A-klass med sladd, test i Golfklassen och bästa bilsäljarna

Subaru XV, Mercedes A-klass med sladd, test i Golfklassen och bästa bilsäljarna

Podcast

Avsnitt 190: Anders har provkört Subarus suv med elektrifierad motor och berättar om senaste testet av Golf mot tyska premiumkonkurrenter. Klas har hittat den perfekta laddhybriden och avslöjar framgångsreceptet till bra bilförsäljning enligt undersökningen AutoIndex.

Kommentarer

#1
2020-08-28 20:07

Ni använder ordet "dyr" men i sammanhanget låter det som att ni ibland menar att priset är högt. Det är ju inte riktigt samma sak.

#2
2020-08-29 17:21

Nåja - vi behöver ju inte vara så petiga för de flesta förstår nog vad som avses. Och folk i största allmänhet använder nog ofta ordet dyr t ex när det gäller en bil med högt pris.

#3
2020-08-29 20:30

Pi,
Folk blinkar vänster i cirkulationsplatser också. Det gör inte att det är rätt.
Arbetar man med språket som verktyg tycker jag man bör hålla en högre nivå på ordvalen än gemene man.

#4
2020-08-30 09:17

I en Podcast talar man, använder talspråk. Och i vanligt tal så är väl i alla fall dyr ett fullt normalt begrepp för en vara som utifrån sitt pris anses ha ett högt pris.

#5
2020-08-30 09:25

Mäkinen - att använda ett språkligt sett inte helt rätt ord i ett sammanhang är inte att jämföra med att göra fel i trafiken så där överdriver du allt lite. Visst - i egenskap av journalist så bör man vara lite noggrannare än folk i gemen med språkbruket men trots allt lär alla förstå vad som menas med "dyr" i detta fall - inte minst eftersom det är en väldigt vanlig "språkvurpa".
Tycker att Guran sammanfattat detta rätt bra i inlägget ovan.

#6
2020-08-30 09:25

Mäkinen: Ditt exempel var kanske inte det bästa. Att blinka vänster för att tala om att man ska svänga vänster är bara att, som lagstiftarna anser, att vara övertydlig. Sunt förnuft säger absolut att man ska blinka vänster när man ska till vänster. Att övriga bilister ser att jag ska till vänster bör aldrig behöva förvilla i trafiken. Samarbete i trafiken har vi inte för mycket av. I övrigt håller jag med dej om att yngre människors språkkunskaper börjar närma sej en katastrof med ständiga syftningsfel, meningsbyggnadsfel och stavfel. Detta gäller även journalister och andra som arbetar med språket som verktyg.

#7
2020-08-30 10:12

Läste nog Mäkinens inlägg lite slarvigt måste jag tillstå - "blinka vänster" är ju faktiskt inte nåt fel men heller inget krav. Däremot att inte blinka alls när man byter fil i en rondell eller skall lämna rondellen är definitivt alldeles för vanligt och är ett klart lagbrott. Vilket dessutom försvårar för medtrafikanterna men det skiter nog dessa egoistiska förare i, tyvärr.

#8
2020-08-30 10:27

Blinkar man vänster i cirkulationsplatser visar man att man inte har koll på reglerna och för mig innebär det att jag inte litar på bilisten.

Dyr innehåller alltid en värdering i förhållande till andra jämförbara objekt. I testet de talade om i podcasten hade bilarna ganska jämbördiga priser. Då kan ingen av dem anses vara dyr.

#9
2020-08-30 10:36

Mäkinen: Det där har jag försökt förklara för Pi och andra språkmisshandlare tidigare, kan tipsa dig om att det ger ungefär samma resultat som att banka pannan i tegel.....man får ont i huvdet men i övrigt lönlöst....;)

#10
2020-08-30 20:53

Henrik - betackar mig verkligen för att bli betecknad som "språkmisshandlare" - där är du ute på oerhört djupt vatten kan jag säga. Har ägnat en stor del av mitt yrkesverksamma liv åt att skriva och dokumentera så jag är definitivt inte främmande för hur man skall använda språket. Däremot försöker jag numera undvika att vara språkpolis men det är väl för att man har blivit äldre och förståndigare så även du kanske så småningom kommer till den insikten.
F ö har du fortfarande lite för lätt att ta till med skriftliga efterslängar för att på olika sätt försöka trycka ner andra. Vill du få respekt så sluta med detta beteende.
Respekterar man andra så får man respekt tillbaka - rätt enkelt.

#11
2020-08-30 21:01

Det finns en enda funktion med att blinka, det är att göra medtrafikanterna uppmärksamma på dina intensioner, för att trafiken ska bli smidig, sen ger jag blanka fan i om det är en lag eller inte, blinker ska användas för att visa vad du tänker göra. Är det att svänga vänster i en cirkulationsplats är det utomordentligt att andra får veta just detta, sen ska de även få veta att du tänker lämna cirkulationsplatsen, blinka då höger. Såklart ska alltså blinkandet avslutas i tid (läs växlas) så att man inte förvirrar i onödan. Om alla använder blinker för att visa andra vad man skall göra här näst, så bidrar man till minskad köbildning och oväntade (farliga situationer). Pajasar som ska vara paragrafryttare och inte göra något, bara för att det inte är en lag är enligt mig en dålig och farlig förare.

#12
2020-08-30 21:08

Pi: Och alltid lika lättstött ;)
Det där har vi avhandlat tidigare, ja du kan säkert jobbat med språkanvändande. Sen är det ju inte så att alla är bra på sitt jobb bara för man har en viss titel eller uppgift....jag har jobbat som CNC-tekniker, men är en högst medioker sådan.
Oavsett så måste du ju med erkänna att Mäkinen med har rätt i att "dyr" är ett jämförelseord och inte ett uttryck för att beskriva storleken på en prislapp, eller hur?

#13
2020-08-30 21:58

Henrik, du är onekligen ute ock cyklar. Även Mäkinen som startade den språkliga diskussionen.
Henrik, Komparativet (jämförande) är dyrare.
Men dyr är ett adjektiv för att beskriva något med ett högt pris
Du kan få några synonymer till dyr:
dyrbar, kostsam, med ett högt pris, pepprad, saltad; värdefull, exklusiv, påkostad, kostbar, oskattbar

Du kan även få SAOL:s definition på dyr.
”Som kostar mycket pengar”
Så att använda dyr för något som kostar mycket pengar är alltså helt korrekt språkbruk.

#14
2020-08-31 10:56

Som sagt - visa respekt för andra så får du också respekt tillbaka, Henrik. Annars inte ! Är det så svårt att förstå ?

#15
2020-08-31 07:34

Skarj,
För att ha nytta av att någon blinkar vänster måste jag veta var människan kom ifrån. Där jag rör mig är det oftast mer än enstaka bilar att hålla reda på.

#16
2020-08-31 11:02

Där jag rör mig dagligen så har jag stor nytta av att veta om bilen som kör in i rondellen (i vänsterfilen företrädesvis) tänker fortsätta förbi där jag står eller kanske köra rakt på i rondellen- så absolut att vänsterblink har sin funktion. Men det allra bästa vore om alla till 100% kunde blinka när man verkligen skall blinka vid rondellkörning - men det tycks vara en utopi idag och då får man ta de små ledtrådar man kan få.

#17
2020-08-31 11:57

Självklart kan det underlätta för sina medtrafikanter om man blinkar vänster in i rondellen. Jag vet att det inte är ett krav men bara därför så betyder det ju inte att man inte ska göra det. Allt som gör att man tydligare visar sina intentioner ska man sträva efter så därför är jag väldigt flitig med blinkersspaken. Bland annat...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.