Bild
Nästa artikel
Man ska ha husvagn – eller är det husbil?

Man ska ha husvagn – eller är det husbil?

Podcast

Avsnitt 30: Vi Bilägares podcast tar denna vecka ett stadigt grepp om camping med husvagn och husbil. Maria Andersson är redaktionschef på tidningen Husbil & Husvagn, hon ger oss tipsen och rätar ut frågetecknen.

Tryck på play och lyssna in Vi Bilägares podcast. I det här avsnittet hör du Andreas Jennersjö som får besök av Maria Andersson, redaktionschef på tidningen Husbil & Husvagn, och Vi Bilägares webredaktör Maria Dahlin.

Du kan lyssna i spelaren högst upp på sidan men även ladda ner podden gratis (högerklicka på filen intill artikeln och välj "spara länk som"). Med podden nedladdad kan du lyssna när du vill och var du vill. Du kan även prenumerera på Vi Bilägares podcast via iTunes och valfri podapp!
 
Trevlig helg, önskar Vi Bilägares redaktion.

Diskutera:  Vad väljer du: Husbil eller husvagn?

Taggar: Podcast

Kommentarer

#1
2015-06-12 18:28

Självklart husbil, husvagn är i bökigaste laget. När jag ser bilden ovan på VW-buss förs tankarna tillbaka till början på 70-talet. Med en sådan startade vi färden med 2 små ungar och körde söderut. Vi sa att vi skulle köra tills ungarna blev besvärliga men det skedde inte varpå vi efter några dagar hamnade i en liten by strax utanför vid Saint Tropez , en campingplats alldeles intill havet där vi hade en underbar semester. Färden hem gick lika bra. Ett för oss härligt minne.

#2
2015-06-13 19:53

Självklart husvagn säger jag då. Har man en lagom stor resevagn så blir det inte bökigt och dessutom kan man ställa upp den när man kommer fram och kan ändå göra utflykter med dragbilen! Men det beror naturligtvis på hur man använder sitt campingfordon! Reser man till en plats för att stanna där några nätter, kanske rent av en vecka eller två och under tiden vill man kunna utforska trakten några mil runt om så passar husvagn bäst. Vill man istället resa längre sträckor och bara stanna en natt på varje ställe så är det husbil som gäller.

#3
2015-06-13 20:57

Eller kan man bo på ett flerstjärnigt hotell åtskilliga nätter för årskostnaden för en husbil eller bättre husvagn.
Men då missar man naturligtvis njutningen att vakna upp på en trafikerad rastplats och med tömd tank!

#4
2015-06-14 10:31

Skall man ligga en vecka på ett ställe och sedan köra omkring och utforska trakten hyr jag hellre en stuga för några tusenlappar . Går att hyra ganska många stugor för samma pris som en husvagn eller husbil dessutom slipper man besiktning, vinterförvaring och underhåll.
Jag har semestrat med både husvagn och husbil förr i tiden och det som jag trivdes bäst med var husbilen. Men på senare år hyr vi hellre en stuga någonstans vi inte varit tidigare och sedan gör dagsutflykter. Fungerar mycket bra.

#5
2015-06-14 13:52

Husvagn har sina fördelar och husbil sina.
Själv tycker jag husbil passar mig bäst. När jag åker till sydeuropa så föredrar jag definitivt husbil. Det går snabbare att röra sig och jag kan stoppa på ställplatser. Barnen kan sitta och spela kort eller nåt annat vid bordet. En stor fördel när man åker långt!

#6
2015-06-14 18:16

Säger också en mindre resevagn, den är ändå rymligare än vanliga husbilar och bättre disponerad. Skatt för en husbil ligger på ca 8.500 kr, min husvagn kostar 360 kr. Dragbilen måste jag ju ändå ha så det som tillkommer är överförbrukning för de turer man gör. Det blir inga långresor men där är husbilen säkert bättre. Å andra sidan har jag inte sett någon husbil med samma kupekomfort som min personbil.

#8
2015-06-15 16:52

Saabnisse - visst får man många hotellnätter för årskostnaden av en husbil eller husvagn, men flerstjärniga hotell ligger vanligtvis i städer och där vill man kanske inte vistas soliga sommardagar. Då är i varje fall jag hellre närmare naturen. Men när vädret är sämre eller på vinterhalvåret så kan ett hotellrum vara trevligt! Sen förstår jag inte varför du tror man ska campa på en trafikerad rastplats... Nog finns det väl bättre platser.

Då gör jag hellre som Hackenbush och hyr en stuga på sommaren! När jag tröttnar på husvagnslivet kommer jag förmodligen att hyra både stugor och hotellrum istället! Men tills vidare föredrar jag att släpa med mitt eget "fritidshus" och ha min egen säng att krypa ner i. En nackdel med stugor man hyr är att dom ofta har en enkel dålig säng... Husvagnar och husbilar har kanske inte heller några hotellsängar som original, men där har man möjligheten att själv fixa till lämpliga madrasser, vilket kan vara lite bökigt och platskrävande att ta med till stugan man hyrt...

Sen kan jag även instämma med Gäsp - jag skulle också ibland kunna tänka mig en husbil, men det är ju det där med "kassalikviden"... Eftersom säsongen är så kort tycker jag kostnaden blir för hög. Mycket skrik för lite ull, som käringen sa när hon klippte grisen! Dessutom tycker vi att husvagn passar vårt behov och vanor bättre. Och med dess rimligare kostnader så kan vi även unna oss andra nöjen!

Tycker även pinjong hade en bra poäng i detta med komforten under resan i personbil kontra husbil + att husvagnen är rymligare! Skulle kunna tillägga säkerheten under färd! https://www.youtube.com/watch?v=c9vZdoomTuA&feature=player_embedded Kolla speciellt mot slutet av filmen! Då har jag hellre en husvagn efter, så jag slipper få inredningen över mig och kylskåpet i ryggen!

#9
2015-06-15 17:45

Ha, ha - 13 bromsa på ca en halvtimme och Gäsp fick 23st!!! Vilken skämtare! Kan ingen moderator gå in och jämföra IP-adressen med den för användare, så vi får veta vilken denna humorist är!?? ;-)

Edit: WOW, nu fick jag 48 gasa på bara 3 minuter!!! :D

#10
2015-06-16 19:58

Märkligt att man ser fler och fler husbilar ute på vägarna i förhållande till husvagnar. Här frågas om man väljer husbil eller husvagn, alternativen stuga eller lyxhotell var inte nämnda.

#11
2015-07-01 22:48

Men Rutger !

rekordet i "gilla" har jag - Fick 250 gilla och en bromsa (hahahaha) i ett av mina inlägg som handlade om en volvo som hade trasig motorstyrning - Någon roade sig med att rensa cacheminnet och rösta upp mitt inlägg - Alltså ..........det måste ju tagit den personen flera timmar.

Men jag tyckte ändå det var rätt kul. Ska se om jag hittar det inlägget. Vem vet ! jag kanske har 1000 gilla till nu :)

#12
2015-07-06 23:03

Henrik-Andersson - grattis till rekordet! =) Men jag tror inte att det tog den personen flera timmar att ge dig dessa 250 Gasa. Jag såg på när jag fick mina 48 gasa och det växlade från 0 till 48 på en sekund, vilket tyder på att någon kan styra detta efter behag och förmodligen bara skriver in valfritt antal.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.