Nästa artikel
Fälgtips sparar pengar, överlägsen testvinst och försvunnen torkare
Podcast

Fälgtips sparar pengar, överlägsen testvinst och försvunnen torkare

Publicerad 3 februari 2023
Avsnitt 303. Spara tusenlappar genom att laga fälgen istället för att köpa en ny. Repor och nagg kan lagas och reparationen kostar en tredjedel av priset för en ny fälg. Det våras för fossilerna! Vi testar tre bensindrivna mellanklassare. Peugeot 308, Mazda 3 och Honda Civic. Resultatet blev rena utklassningen och den mest överlägsna testsegern i mannaminne. Åsså berättar vi historien om bakrutetorkarens uppgång och fall.

Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. Medverkande: Nils Svärd, Fredrik Diits Vikström och Tommy Wahlström.


Nils Svärd har noterat att nya Kia Niro – som ingår i Vi Bilägares långtest under 2023 – har särskilda luftkanaler på D-stolparna, mellan bakdörrens ruta och bakrutan. Där är det helt öppet, och det här designgreppet ska släppa igenom luft vilket ska sänka luftmotståndet och förlänga räckvidden.

– Jag kom att tänka på Jason Castriota som designade Saabs konceptbil Phoenix strax innan konkursen. Även den hade ”vingar” på bakpartiet som skapade en luftkanal, liksom Ferrari 599 som också är designad av honom, säger Nils, och fortsätter:

– Den här typen av aerodynamiska knep  här kanske är hans signum, hur man skapar marktryck och styr luftströmmarna utan att kladda ned bakpartiet med en spoiler.

Jason Castriota ligger däremot inte bakom nya Niro.

– Jag var tvungen att kolla om han jobbar på Kia nu, men han befinner sig numera hos Ford i USA där han bland annat ligger bakom Mustang Mach-e.

Prenumerera med Apple Podcaster Prenumerera med Spotify Prenumerera med Google Podcasts

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 5 februari 2023 Stora elbilar ger mer vinst,…
  • 3 februari 2023 Nuvarande så stor Skoda…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.