Nästa artikel
BYD Atto 3, nya bilmodeller på gång och känsliga bromsskivor
Podcast

BYD Atto 3, nya bilmodeller på gång och känsliga bromsskivor

Publicerad 8 september 2023 (uppdaterad 12 september 2023)
Avsnitt 318: Kinesiska BYD Atto 3 reas ut i privatleasingkampanj men är den nåt att ha? Vi rapporterar om nyheterna på bilsalongen i München och höjer ett varningens finger när det kommer till att dra åt hjulskruvarna på din premiumbil.

Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. Medverkande: Anders Helgesson, Klas Skarin och Tommy Wahlström.

Vi har blivit med mail! Har du frågor, synpunkter eller tips på ämnen som poddredaktionen ska ta upp – skriv till podd@vibilagare.se.


Den kinesiska elsuven BYD Atto 3 reas just nu ut på privatleasing. Vi har testat den mot MG 5 och Volkswagen ID.3.

– I våra biltester räknar vi med ordinarie listpriser men om man istället tittar på kampanjpriser blir den ekonomiska bilden en annan!, säger Tommy Wahlström.

Mercedesägaren bytte hjul men drog inte fast hjulskruvarna på rätt sätt. Resultatet blev sönderdragna bromsskivor. Hör mer om varför så kallade compoundskivor är så känsliga och varför du måste dra åt hjulskruvarna på rätt sätt. Gör du fel när man byter hjul dras bromsskivorna sönder. Det uppstår obalans och skivorna måste bytas till ansenlig kostnad.

På bilsalongen i München visas bland annat en brittisk-kinesisk elcab och en ny sportig elbil från VW som söker sig tillbaka mot rötterna.

Vi pratar också om skrotningspremiens återkomst. Så sent som i förrgår avslöjade miljöminister Romina Pourmikhtari att det ska införas ett tillfälligt stöd för den som skrotar ut sin bensin eller dieselbil och köper en elbil istället.

Några närmare omständigheter är inte kända men reformen ska få kosta 250 miljoner per år. Om det totalt säljs 100 000 elbilar i år och en fjärdedel av köps av en privatperson som skrotar sin gamla trotjänare blir det 10 000 kr per bilaffär.

Testchef Tommy Wahlström är dessutom upprörd över att ha blivit påkörd i en testbil.

– Det dunkade till bakifrån och då är det någon jävel som kört på mig. Jag åkte in och parkerade vid kanten, det här var mitt i stan, och slog på varningsblinkers. Men den andra bilen var borta. Han bara drog, hur fräckt är inte det?

– Det slog mig aldrig att han skulle sticka. Jag trodde vi skulle prata och byta uppgifter med varandra. Polisen sa att det inte är ovanligt att detta händer.

Prenumerera med Apple Podcaster Prenumerera med Spotify Prenumerera med Google Podcasts

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 9 september 2023 Apropå smitningen, ibland…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.