Bild
Nästa artikel

Sista sommaren med 90, 100?

Ledare

Trycket på att förändra de ålderdomliga hastighetsgränserna i Sverige ökar, men tyvärr går det väldigt långsamt. Den här sommaren lär vi under alla förhållanden få fortsätta att köra max 90 kilometer i timmen på vanliga vägar och 110 på motorväg. Undantaget är E6:an genom Halland där ett försök med 120 km/tim genomförs.

Det låter närmast löjligt att "försöka" med 120 kilometer på motorväg, som om det skulle råda någon tvekan om huruvida de svenska bilisterna skulle klara av de tio extra kilometrarna. Men det är nu en gång så de byråkratiska kvarnarna mal i vårt land.

Lyfter man däremot blicken och tittar ut på våra grannar i Europa, så är 120 på motorväg inget märkvärdigt, tvärt om en mycket vanlig hastighetsgräns. Istället för 90 på vanliga vägar är det också 100 km/tim som gäller.

“inte ändrats de senaste 35 åren"

I själva verket är det ju så att majoriteten av de svenska bilisterna redan kör minst så fort som de nya gränserna skulle tillåta. Respekten för de svenska fartgränserna är idag lika med noll och de stadigt ökande resurser som satsas på fler poliskontroller och hastighetskameror ger ett ganska magert resultat.

Inte alls förvånande, den åtgärden är som att försöka bota sjukdomen genom att slå ihjäl symtomen. Istället borde alla våra hastighetsgränser, från 30 till 110, som inte ändrats de senaste 35 åren, ses över och anpassas till dagens förhållanden. Om den positiva utvecklingen av både vägar och bilar vägs in när fartgränserna anpassa till modern tid, kommer säkerligen respekten att öka.

Vägverket vill å sin sida genomföra reformerade hastighetsgränser, men obegripligt nog säger regeringen, genom sin minister Ulrica Messing, blank nej. Det har fått NTF och Sveriges kommuner och landsting att i ett öppet brev gemensamt protestera mot hennes beslut.

Av det drar jag slutsatsen att något ändå kommer att hända i den här frågan framöver. När till och med trafiksäkerhetsorganisationerna börjar kräva höjda fartgränser är det nog dags för politikerna att lyssna.

Nu önskar vi på Vi Bilägare alla läsare en trevlig sommar. Nästa nummer kommer i din postlåda den 17 augusti.

Vad tycker du? Ska vi ha 30,40, 60, 80, 100 och 120 km/tim på de svenska vägarna?

Taggar: Ledare

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.