Nästa artikel
Handen på hjärtat
Ledare

Handen på hjärtat

Publicerad 26 september 2013 (uppdaterad 26 september 2013)

Sommar innebär många mil i bilen för min del. Svärföräldrar på Västkusten, goda vänner i Tyskland och lekland i Danmark gör att kilometerräknaren tickar snabbt i långtestbilen. Ute på vägarna är familjen sällan ensam. Under årets varmaste månader är det fler än någonsin som väljer att resa med hjälp av bil, vilket är förståeligt med tanke på hur vackert vårt land är, speciellt om man väljer att vika av från de många gånger tråkiga motorvägarna.

Det är på de mindre vägarna – de med hastighetsbegränsning satt till 70 eller 90 km/tim – som merparten av olyckorna med dödlig utgång sker. Och sommarmånaderna är värst. Tittar man på snittet under en tioårsperiod ligger juni och juli överst i statistiken, tätt följda av augusti.

Denna statistik kom mig smärtsamt nära för en tid sedan. Jag hade kört från Stockholm med familjen och blev vittne när en cyklist blev påkörd ett par mil utanför Alingsås. Den kolliderande bilen färdades med cirka 30 km/tim och den mötande kvinnan på cykeln slungades upp i luften som en trasa vid krocken.

Ett par sekunders handlingsförlamning innan det hela sjönk in, varefter jag försökte minnas min utbildning i akutsjukvård från militärtjänstgöringen. Hur var det nu; Livsfarligt läge? Nej. Andning? Check. Blödning? Ja, hakan ser inte vacker ut. Ambulans?

Händelsen skapade eftertankar. I ett senare samtal på redaktionen, där ett annat vittne till en färsk olycka deltog, kom vi fram till att ingen av oss mindes någon sjukvårdsutbildning från körkortsstudierna. Fanns det ens någon? En snabbtitt i ”Körkortsboken”, som produceras av STR (Sveriges Trafikskolors Riksförbund), visar att ämnet berörs på fyra sidor och att man uppmanar till vidareutbildning.

Uppmaningen är relevant. Enligt Riksrevisionens senaste granskning har utryckningstiderna för ambulanser ökat. I dag ligger rikssnittet på 13 minuter och på glesbygden kan det ta betydligt längre tid.

De första minuterna efter en olycka kan betyda skillnaden mellan liv och död. Men istället för att känga till räddningstjänsten ger jag mig själv en snyting.

Hur är det med dina sjukvårdskunskaper?

Mina är uppdaterade om ett par veckor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-09-27 21:43
Roy J

Har funderat alltmer på att uppdatera den biten,
Det skiljer ett och ett halvt år på mina döttrar och den yngsta tog "lappen" 2008. Ingen fick någon sjukvårdsutbildning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.