Nästa artikel
”Tycker säkerhetsmärket Volvo verkligen att det här är bra?”
Krönika

”Tycker säkerhetsmärket Volvo verkligen att det här är bra?”

Publicerad 2024-03-19 15:40 (uppdaterad 2024-03-20 10:23)
Volvos skärmlösning i nya EX30-modellen väcker känslor.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det är något speciellt med en ny bilmodell från Volvo. Något som först engagerar och skapar förväntningar och snart syns i vartannat gathörn.

Så har det i alla fall varit. Frågan är om samma sak gäller 2024? Kan en ny Volvo bli samma referenspunkt för oss svenskar som många modeller innan den?

Häromsistens rullade en sprillans ny Volvo in i Vi Bilägares garage. Testet som du kan läsa här skulle precis påbörjas och vi var några stycken som nyfiket samlades runt nya EX30.

Fin bil på många sätt, absolut, men det fanns också ett par frågetecken. Någon påpekade att bilen saknar spolning för strålkastarna. Konstigt, på en Volvo? Om något märke borde känna till svensk slaskvinter borde det väl vara ...

Konstigare blev det på insidan som nästan är helt rensad på vanliga knappar. Volvo har gått längre än många andra tillverkare och flyttat de flesta funktionerna till pekskärmen mitt på panelen.

Inte nog med det, Volvo har också tagit bort all information som brukar visas rakt framför föraren. Det finns inga mätare, inte någon display, ingenting. För att se hastigheten får man släppa blicken från vägen och snegla mot den där skärmen.

”Det finns inga mätare, inte någon display, ingenting.”

Den här Volvon är tillverkad långt bort från Sverige och det är inte utan att man blir lite fundersam. Märket som gett oss trepunktsbältet och alltid prioriterat säkerhet, tycker man verkligen att det här är bra?

Samtidigt som vi lägger sista handen på det här numret kommer nyheten att Euro NCAP, som gör säkerhetstest av nya bilar, ska införa krav på vissa fysiska knappar för att bilen ska få högsta betyg. Skärmtrenden har gått för långt och äventyrar säkerheten, tycker man.

Häromåret gjorde Vi Bilägare ett uppmärksammat test av pekskärmar i nya bilar och jämförde användbarheten med en skärmfri Volvo V70 från 2005. Den gamla Volvon sopade banan med de moderna skärmbilarna och visade att vanliga knappar är lättare att använda under färd.

Kanske är sensmoralen att vissa saker inte behöver förändras utan funkar precis lika bra då som nu.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (23)

  • 2024-04-03 11:25 Det billigaste hade varit en…
  • 2024-03-21 10:01 Mr Snoid skrev: Zeekr har…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.