Nästa artikel
”Tesla har slagit AI-rekord – men det är knäpptyst från Volvo”
Krönika

”Tesla har slagit AI-rekord – men det är knäpptyst från Volvo”

Publicerad 2024-05-03 06:50
Elon Musk babblar på om olika former av artificiell intelligens i Teslabilarna. Men hos Volvo är det ett helt annat ord som dominerar i frågestunden för investerare.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag har tittat igenom de presentationer som Tesla och Volvo gjort i samband med att bolagen släppte sina rapporter för första kvartalet.

De kunde inte vara mer olika.

En sak jag reagerade på var att Elon Musk strösslar med ordet ”AI”. Många olika aspekter av Teslas utveckling görs med artificiell intelligens, och det är förstås något som Teslachefen vill skryta om i sin presentation.

Vi Bilägare har analyserat ljudklippen från samtliga kvartalsrapporter som Tesla släppt sedan 2021. (Och ja, det stämmer – vi har gjort det just med en AI-modell.)

”Elon Musk nämnde AI-teknik hela 16 gånger under den strax över en timme långa presentationen”

Resultatet är tydligt: Elon Musk nämner AI-teknik hela 16 gånger under den strax över en timme långa presentationen. Det är rekord.

Det har dock gått viss inflation i att nämna artificiell intelligens för att locka investerare. Men faktum är att Tesla använder massiv datakraft och en hel del artificiell intelligens för att exempelvis utveckla sitt Autopilotsystem, och enligt Elon Musk ska Tesla vara ett ”AI- och robotikföretag” snarare än en biltillverkare.

På Volvo Cars frågestund för investerare pratades det över huvud taget inte om AI. Foto: Volvo Cars

Däremot nämndes ordet ”balanserat” 23 gånger under presentationen.

På kul lät vi också AI-modellen lyssna igenom Volvo Cars senaste kvartalsrapport. Där nämns AI exakt noll gånger och bolaget får heller inga frågor om det från investerare eller journalister.

Volvo använder säkert en del AI-teknik i sitt bolag men det är inget som nämns uttryckligt i presentationen för investerare.

Volvo har i stället ett annat ord som nämns i var och varannan mening, nämligen ”balanserad”. Det används bland annat för att beskrivs utbudet av både mildhybrider och laddhybrider med förbränningsmotorer samt helt eldrivna modeller.

Ordet nämns totalt 23 gånger under presentationen, ibland flera gånger i samma mening. Det blir lätt komiskt när Björn Annwall, kommersiell chef på Volvo Cars, ska lämna över till finanschefen Johan Ekdahl.

– För att summera har vi ett balanserat modellutbud, en balanserad kommersiell inställning med en väldigt klar framtid kring elektrifiering. Men vi har ett väldigt balanserat sätt att ta oss dit. Med de orden lämnar jag över till Johan Ekdahl för en balanserad titt på våra finansiella siffror.

Detta är AI
  • AI står för artificiell intelligens och går ut på att lära datorer lära sig tänka ungefär som människor. 
  • Vanliga områden inom AI är naturlig språkbehandling och maskininlärning (när datorer lär sig från stora mängder data i stället för att programmeras steg för steg).
  • I bilindustrin används AI bland annat för självkörande bilar och för att förbättra säkerheten genom att analysera data och undvika olyckor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2024-05-03 12:00 gmogmo skrev: Den allmänt…
  • 2024-05-03 10:41 Den allmänt erkänt urusla…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.