Bild
Nästa artikel
Krönika

Straffbart att använda ”skrämselmetoden” i rondeller

Publicerad 2021-07-31 14:02
Att köra i full fart mot rondellen och och tuta ilsket på den som inte hinner undan är att bete sig illa, skriver Erik Rönnblom.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Cirkulationsplatsen uppfanns av fransmannen Henard 1906, men första snurran byggdes i Storbritannien. Fransk finess och vänstertrafik – inte underligt att det är svårt att köra rätt?   

Den så kallade rondellen kan ses som en vägkorsning, där du ska lämna företräde till trafiken i rondellen. När man väl gjort entré är den en enkelriktad väg. Finns det två körfält får man inte byta körfält utan att ge tecken och företräde till den som redan kör där. Och när man ska lämna rondellen, svänga till höger ska man använda blinkers.

Eftersom man är på en väg inne i cirkulationsplatsen kan man köra varvet runt i det högra av två körfält. Men det är inte den mest praktiska och riskfria metoden. Halvvägs kommer viss trafik att vilja köra ”rakt fram” och därför korsa ditt körfält. Det kan ske efter ett kvarts varv också. Men det är de som byter körfält som ska lämna företräde.

Till er som kör skrämselmetoden – full fart mot rondellen, en snabb inbromsning innan – och sedan ett ilsket tutande på den som inte hinner undan: Ni beter er inte bara illa – det är straffbart!

Läs också: ”Det förbannade bilbatteriet är min värsta fiende”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 2021-08-03 16:38 En knepig aspekt på de "nya…
  • 2021-08-02 18:08 Japp och då gäller…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.