Nästa artikel
”Stoppa strimlaren – rädda instruktionsboken”
Krönika

”Stoppa strimlaren – rädda instruktionsboken”

Publicerad 27 mars 2023 (uppdaterad 27 mars 2023)
Med trilskande tanklock var det guld värt att ha tillgång till en fysisk instruktionsbok, tycker Fredrik Diits Vikström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Ibland finns det inget som går upp mot en god bok. Som den gången jag skulle tanka och tankluckan strejkade. Hur mycket jag än svor och tryckte på öppningsknappen ville låset inte släppa. Då var det bara att slå upp sida 279, eller vad det nu var, och där stod det svart på vitt hur en sidolucka i bagageutrymmet skulle avlägsnas och att det där innanför visst fanns en lina att dra i. Vips gick luckan upp och jag kunde tanka, allt tack vare den där tjocka luntan som oftast bara ligger och tar plats i handskfacket.

Var lyftpunkterna är placerade, hur startkablarna ska kopplas, vilken olja som passar, hur glödlampor och säkringar ska bytas, vad olika varningslampor betyder, hur en särskild funktion fungerar ... genom åren har instruktionsboken varit ett hjälpmedel i stort och smått. En självklarhet i bilen.

Därmed inte sagt att bruksanvisningen är perfekt. Ibland är den långt ifrån pedagogisk och taskigt översatt, ibland svår att hitta i och rent felaktig (hur små barn ska placeras), mer inriktad på mediasystemet än det som verkligen spelar roll. Men bara att hjälpen alltid finns tillgänglig på en armlängds avstånd räcker långt.

”Bara att hjälpen alltid finns tillgänglig på en armlängds avstånd räcker långt”

Den tiden kan dock vara förbi. I det här numret kan vi berätta att flera märken redan har kört instruktionsboken i dokumentstrimlaren och att fler är på väg att göra detsamma. Den som vill ha en riktig bok, om det ens är möjligt, får betala extra. Framtiden är i stället digital. Instruktionerna ska flytta in i bilens pekskärm, på en hemsida eller i en telefonapp.

Tillverkarna sparar en hacka, träd slipper huggas ned, handskfacket blir luftigare och den digitala handboken kan kompletteras med filmklipp, sökfunktion och annat användbart. Försämringen är ändå uppenbar. Om bilens batteri laddar ur, om mobilen saknar täckning eller om bilen körs av någon ovan utan rätt app i telefonen, då går hela poängen förlorad och där står man utan hjälp, kanske med en tvärstängd tanklucka.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (23)

  • 15 april 2023 SKF skrev: Samlar…
  • 29 mars 2023 Lite roligt när datorerna…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.