Nästa artikel
”Min provkörning visar varför långtestet behövs”
Krönika

”Min provkörning visar varför långtestet behövs”

Publicerad 2024-01-06 12:25
”Med facit i hand skulle man kunna säga att jag var ute och cyklade”, skriver Fredrik Diits Vikström om en provkörning av en bil som inte alls visade sig vara lika bra i vårt unika långtest.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det är en grannlaga uppgift att göra en rättvis bedömning av en bil. Häromåret fick jag på mitt bord att provköra en helt ny bilmodell. Jag fick några timmar bakom ratten och sedan var det dags att sätta intrycken på pränt. Rapporten innehöll både ris och ros men landade ändå hyfsat positivt.

Några månader senare köpte Vi Bilägare samma bilmodell som långtestbil och det dröjde inte länge innan den ena bristen efter den andra uppenbarade sig. Värmen svajade och rutorna immade igen, fyrhjulsdriften fungerade inte bakåt, ljuset var klent, felmeddelanden stod som spön i backen, panelerna gnekade, förbrukningen skenade, pekskärmen var hopplös att använda och systemet för filhållning rent trafikfarligt. Dessutom var väntan på att få en verkstadstid lång och när vi synade datasäkerheten upptäcktes allvarliga problem. Bilen kom ohjälpligt sist i summeringen av det årets långteststall.

»Med facit i hand skulle man kunna säga att jag var ute och cyklade.«

Med facit i hand skulle man kunna säga att jag var ute och cyklade i min provkörningsrapport. Eller så kan man konstatera att det är just en grannlaga uppgift att utvärdera bilar. Särskilt när det ska göras på kort tid, vilket snarare är regel än undantag för alla som tycker till om bilar.

Om inte annat är detta ett exempel på att Vi Bilägares långtest är en unik granskning av själva bilen och bilägandet i stort. Det är en kostsam verksamhet men den ger en inblick som inte går att få någon annanstans.

Vi har nu presenterat ett nytt långteststall med fem bilar som kommer att köras i ur och skur under det närmaste året. Personligen är jag extra intresserad av matchen i matchen mellan den billigaste bensinbilen och den billigaste elbilen som finns till salu. Hur kommer de och resten av kvintetten att klara vardagen och våra specialtester?

Jag vågar utlova både positiva och negativa överraskningar och en så rättvis bedömning som bara går.

Alla våra långtestartiklar hittar du här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2024-01-07 23:06 Zyn skrev: 40-talisten skrev…
  • 2024-01-07 21:34 40-talisten skrev: gmogmo…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.