Bild
Nästa artikel
Krönika

Köpa bil en mardröm - sälja är ännu värre

Publicerad 23 april 2010 (uppdaterad 22 september 2010)
"Jag läser bilannonserna på Blocket och lägger intresserat märke till att det under åren har utvecklats olika skolor i annonsformulering."

De etablerade bilhandlarna som ligger i en lite högre prisklass, räknar kortfattat upp hårdfakta som mätarställning, vinterdäck och eventuell direktinsprutning eller annan motorinformation.

Det utstrålar självförtroende. De har många fordon att spela med, tid att vänta, och plats.

Privatpersoner, på väg att byta upp sig från 2007 till 2010, som inte riktigt vill tugga på den sura sanningen om bilens katastrofala prisutveckling från det ögonblick man lämnar bilhallen, hugger till med önskedrömspriser.

Man specificerar optimistiskt detaljer som cd-spelare, airbag och fönsterhissar, saker som inte direkt känns som någon avancerad extrautrustning på en ny Volvo, och annonsens ängslighet ökar för varje självklar pinal som räknas upp.

Jag undrar stillsamt om det finns någon (som är beredd att hala upp 185 000 för en V70) som blir imponerad av att det finns airbag bakom instrumentbrädan?

I den lägre prisklassen hittar man de förhoppningsfulla amatörerna som skriver små noveller om bilens historia, så omständliga att det känns som att de helst vill låna ut bilen, inte sälja den.

Bland objekten under femtusen kronor finns de uppgivet ärliga säljarna. För en sådan liten summa pengar kan knappast någon tro sig hitta annat än en gammal rosthög, så ingen gör sig några illusioner, men känslorna svallar.

Det är "min trotjänare", "pärlan" eller "bilen heter Linnéa".

Såpass mycket har jag lärt mig tolka människors psyken, att den som berättar vad bilen heter, är ingen samvetslös bilhandlartyp (vilket uttryck förresten, vad säger Motorbranschens Riksförbund om det allmänt vedertagna tillmälet?).

Folk kämpar för att beskriva känslan av romantiska bilresor till Skagen, fem års prickfria starter i minusgrader på väg till jobbet eller hämtning av barnen i skolan.

Men förgäves.

Det affektionsvärde som finns går liksom inte att överföra, för en spekulant är det bara plåt, en motor och mer eller mindre rost.

Jag litar mer på en annons som säger "kan vara svårstartad ibland, vet inte varför" eller "bilden ljuger, bilen är mycket fulare" än den käcke muntergöken som påstår "startar klockrent i alla väder".

En luttrad säljare som vet hur förnedrande det kan vara när folk kommer och skeptiskt granskar ens bil skriver "däcksparkare välkomna".

Ett uttryck som borde befästas i svenska språket som motsatsen till bilhandlartyp: Däcksparkare, det säger allt tycker jag. Jag har haft en del sådana hemma på grusplanen.

Det spelar ingen roll om priset är satt till ettusenfemhundra pix.

Däcksparkartyperna ska ändå stå där och negga om allt från rost till sladdrig växelspak, och till råga på allt pruta.

Jag har inte de nerver som krävs för det här. Köpa är en mardröm, att sälja bil är ännu värre.

Jag tillhör den kategorin människor som gör att många av er gör en bra affär. Köper dyrt och säljer för billigt, men någon måste ju vara längst ner i bilnäringskedjan också.

I stunder av kreativt självbedrägeri väljer jag att betrakta mig som en av samhällets ekonomiska stöttepelare. Så kan man också se det.

(Alla citat ur bilannonserna är autentiska)

Kommentarer

#1 • 2010-04-23 12:27
Lennart (not verified)

Tack Johan! Jag trodde jag var ensam...

#2 • 2010-04-23 13:33
Tommy (not verified)

Usch ja, inte roligt med bilhandel. Jag är för feg för att köpa begagnat, lika så sälja. Jag köper alltid ny bil och lämnar min gamla i byte hos samma handlare. Då är alla bekymmer ur världen. Det bästa med min bilhandlare är att han aldrig går ut och tittar och klagar på min inbytesbil. Han frågar bara hur långt den gått, sen får jag ett pris. Han litar på mig och det gör att jag har gillar att göra affärer med honom. En kund som kommer tillbaka är en bra kund.

#3 • 2010-04-23 21:58
Sebastian (not verified)

Tommy, är du seriös? Man kan ju undra hur enorma förlusterna är på varje bilaffär du gör.

#4 • 2010-04-23 23:48
Tommy (not verified)

Fullständigt seriös. Jag är även okunnig på att pruta så även det är skönt att försäljaren gör för mig. Han ger alltid ett pris på nya bilen som är lägre än listpriset. Vist, det kanske inte är världens bästa affär. Men affärer är inget jag behärskar. Men jag måste ha en bil.

#5 • 2010-04-24 19:22
Jimmy (not verified)

Tricket är (när man ska sälja själv) att sätta ett hyffsat lågt pris, skriva prutat och klart, och sedan helt enkelt inte låta folk pruta ner priset. Jag fattar inte var kulturen med att pruta på bilpriser kommer ifrån. Det är inte nån jävla matta på en egyptisk marknad jag säljer, det är en bil, som jag bestämmer priset på. Prutar folk i mataffären också eller?

#6 • 2010-04-25 09:19
HENRIK (not verified)

Bra Jimmy!Jag tycker inte heller
om prutandet.När jag köper bil tittar jag bara på bilar som har ett
pris som jag är villig att betala.
När jag säljer bilen begär jag ett pris som jag anser att den är värd,
att begära mer dvs prutmån är inte
ärligt-då begär jag mer än vad jag tycker att bilen är värd.Att pruta
och hålla på att schackla om priset
är gammalt och förlegat.

#7 • 2010-04-25 10:51
Jura63 (not verified)

Snackare,prutare m.m.gör sig EJ besvär att
ringa eller maila.=vill tydligen inte sälja...eller när dom skriver- Säljes pga ändrade levnadsföhällanden eller tillökning ny bil etz ..vem f-n bryr sig..det är en bil jag ska köpa!!"inte era personliga bekymmer..

#8 • 2010-04-25 20:19
Seken (not verified)

Iofs känner jag igen mej. Köper dyrt och säljer billigt. Och sånt kostar, eftersom jag byter bil ofta. Men jag är lite stolt över:
1. Prutar aldrig på privat-köp. Ser bara till att hitta nåt till rätt pris.
2. Prutar aldrig på sälj. Alltid lika lustigt att lyssna på ivriga prutare, när jag vet att mitt pris ligger en bit under marknadens netto.

#9 • 2010-04-25 20:22
Seken (not verified)

PS. Tack för underhållande krönika. (Och Jura63)

#a • 2010-04-26 10:18
Gurra (not verified)

Enkelt ! Säljaren anger ett pris - köparen accepterar eller presenterar ev. ett motbud. Eventuell jämkning och överenskommelse eller ingen affär. Det är objektet som prissätts i befintligt skick och bruksvärde.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.