Nästa artikel
”Jag har två viktiga saker alla stressade bilister saknar”
Krönika

”Jag har två viktiga saker alla stressade bilister saknar”

Publicerad 12 maj 2021
Detta kan ingen stressad bilist konkurrera med, enligt Erik Söderholm.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


En halvmeter. Avståndet kan inte ha varit mycket längre än så mellan min bakre stötfångare och fronten på en massiv Range Rover Sport som jagat mig genom halva stan.

Om du nu har så bråttom, varför kör du inte bara om?

Är det något som irriterar mig mer än annat i trafiken är det folk som inte håller avståndet. Bara några dagar efter den ivriga Range Rover-föraren blev jag utsatt för en långtradare som – om möjligt – låg ännu närmare, och dessutom på en vältrafikerad 70-väg.

Jag blir ju knappast mer benägen att gasa på om du hetsar, snarare tvärt om. Och när ”bakentusiasterna” väl kör om tittar de ned från sina komforttronar och flinar. De hånskrattar åt mitt sätt att köra och låter vridmomentet vräka dem vidare i raketfart.

Rakt i en polisfälla, hoppas jag. Men så blir det aldrig.

”Är det något som irriterar mig mer än annat i trafiken är det folk som inte håller avståndet”

Jag brukar dock trösta mig med att det finns två saker som jag har, men som ingen stressad och gasglad bilist besitter i trafiken, hur dyr och lyxig den stora suven än är. Ibland känner jag mig nästan helt ensam om dessa två saker som visserligen inte låter mycket för världen, men som betyder nästan allt här i livet.

Jag har tid. Och jag har tålamod.

De två ”t-orden” är guld värda i vardagstrafiken, och annars också. Jag brusar oftast inte upp i någon butik när personalen inte gör som jag vill. Jag skäller inte i telefonen när kundtjänsten glömt bort mig i kön. Och jag behöver inte jaga runt som en galning i trafiken för att hinna.

Vi som har både tid och tålamod har så pass intressanta liv i övrigt att vi inte behöver använda Essingeleden som vårt eget, personliga Nürburgring. Så jag välkomnar varmt alla stressade tidsoptimister till vår avslappnade bilklubb. Vi kör inte långsamt som väglusar – vi kör rimligt, och ändå kommer vi fram lika snabbt som alla notoriska filbytare och bakstressare.

Framför allt kommer vi fram mycket mer avslappnade.

Läs också: ”Det förbannade bilbatteriet är min värsta fiende”

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.