Nästa artikel
”Hur lite har du egentligen råd att köra din bil?”
Krönika

”Hur lite har du egentligen råd att köra din bil?”

Publicerad 14 augusti 2021
Det kan bli riktigt dyrt att köra få mil med bilen, enligt Erik Rönnblom.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det känns lite bakvänt. Men hur lite har man egentligen råd att köra med en bil?

Leif Arnshoff i Tierp är en av dem som på grund av pandemin bara kört 280 mil senaste året, men som ändå fick svaret att det är 2 500 mil eller ett år som gäller för service. Och den kostade 8 500 kronor! Det blir fruktansvärt dyra mil – 30 kronor styck bara för servicen.

Om Leif bodde i Stockholm hade jag sagt ”sälj bilen och åk taxi!”. Men bor man i det Lena Nyman kallade spenaten så innebär bilen en säkerhet. Det finns ingen T-bana runt husknuten. Och det är en bra bit till all service man kan behöva.

Kan det verkligen vara så omöjligt att få till ett alternativ vid extremt kort körsträcka – så att ägarna inte känner sig rånade av sin egen auktoriserade verkstad?

Inte det? Ja, då är det ju byte till annan bil eller annat ägande som gäller. Vissa fabrikat, som BMW och VW, har upp till två års körsträcka och algoritmer som räknar på antal kallstarter, slitage och körsträcka. Där kan service, uppges det, i tid bli upp till två år.

Privatleasing kan också vara ett alternativ. Än så länge är elbilar dyra. Men ser man till underhåll så anger VW för ID.3 och Tesla för Model 3 – ”service vid behov”. Låter inte det som musik?

Läs också: ”Pekskärmarna är farliga – och borde låsas under färd”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 23 augusti 2021 Din Toyota kommer att…
  • 18 augusti 2021 Skulle gärna byta bil, men…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.