Nästa artikel
”Det kan låta grymt – men väj inte för småvilt”
Krönika

”Det kan låta grymt – men väj inte för småvilt”

Publicerad 4 november 2023
Det finns en viktig grundregel: väj inte för djur som är lägre än bilens motorhuv, skriver Erik Rönnblom.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Bromsar du för smådjur som plötsligt springer över vägen? Jag menar djur som ekorre, fågel, igelkott, grävling, räv och rådjur? Försöker du väja också? 

Gör inte det! Det rådet kommer från Älgskadefondsföreningen. Det är en ideell förening som ger ekonomisk hjälp till föreningens medlemmar vid kollision med det anmälningspliktiga viltet samt ren, men som också bedriver utbildning och informationsverksamhet om viltolyckor. Och ett av de råd som föreningen ger är: ”Väj inte för rådjur eller småvilt (alla djur som är lägre än bilens motorhuv).

”Måste du väja så sikta på bakdelen av djuret”

Det kan låta grymt. Men en undanmanöver innebär andra risker och kan i värsta fall sluta med en dikeskörning och personskador. Större vilt som en älg eller ett stort vildsvin är betydligt värre. Men grundregeln är densamma. Bromsa!

Måste du väja så sikta på bakdelen av djuret. Och glöm inte att anmäla vid påkörning av björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, vildsvin, utter, mufflonfår och örn. Om du inte anmäler kollision med dessa djur betraktas det som ”smitning” och är belagt med böter.

Anmälan görs omgående via det nationella larmnumret 112. Man ska också märka ut platsen och minst lika viktigt, se till att varna andra trafikanter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (17)

  • 8 november 2023 Googlar man"appen Viltolycka…
  • 8 november 2023 Såg ingen app-rekommendation…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.