Nästa artikel
”Det blir svårare för elbilsköparen att få ihop kalkylen”
Krönika

”Det blir svårare för elbilsköparen att få ihop kalkylen”

Publicerad 2022-11-16 13:28
Plötsligt kan kostnaden för att ladda vara högre jämfört med att köra på bensin eller diesel, skriver Fredrik Diits Vikström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det är lätt att bli vimmelkantig av frågan om vilken bil man ska välja: gå över till elbil eller fortsätta köra på bensin eller diesel? Tyvärr måste vi i den här artikeln göra frågan ytterligare lite mer komplicerad.

Elbilen har haft en svårslagen fördel. Eftersom elen i princip har skänkts bort har det gått att ladda fullt till en kostnad som kan jämföras med några ynka liter bensin eller diesel. På så sätt har elbilsägaren kunnat köra in det högre inköpspriset.

I vinter kan spelplanen ritas om. Elpriset har skjutit i höjden och särskilt i södra Sverige nått aldrig skådade nivåer. Plötsligt kan kostnaden för att ladda vara högre jämfört med att köra på bensin eller diesel.

I uträkningen har vi tagit hänsyn till elbilens höga vinterförbrukning, något som ofta glöms bort. När vanliga bensin- och dieselbilar drar marginellt mer under årets kalla månader slår elbilens förbrukning i taket. Det kan handla om en ökning på över 70 procent, dömt av våra eldrivna långtestbilar.

Elbilen har flera andra fördelar och en är givetvis avsaknaden av avgasutsläpp, även om jag tror att lägre skatt och servicekostnader, klimatbonus och ett förmodat bättre andrahandsvärde väger minst lika tungt för för de flesta.

»Hur många kommer ha råd att lägga dessa fantasisummor på en ny elbil?«

Inköpspriset är dock svårt att komma ifrån. För några år sedan hade vi skrattat om en småbil kostat över halvmiljonen men det är nu verklighet i elbilarnas värld och nybilspriserna bara fortsätter uppåt. Detta kombinerat med dagens elpriser gör det svårare att få kalkylen att gå ihop.

Hur många kommer ha råd att lägga dessa fantasisummor på en ny elbil med tanke på räntor, inflation, elräkningar och allt annat som slår mot plånboken? I värsta fall riskerar omställningen till eldrift en tvärnit.

Så vilken bil ska man egentligen välja om ekonomin får styra? Förhoppningsvis kan vår artikel ge dig lite mer på fötterna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (20)

  • 2022-11-19 19:34 Tja, så snabbt går det nog…
  • 2022-11-19 15:48 Vi får väl också hoppas att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.