Nästa artikel
”Bilsäljarens argument gjorde mig riktigt uppgiven”
Krönika

”Bilsäljarens argument gjorde mig riktigt uppgiven”

Publicerad 2024-01-09 16:30 (uppdaterad 2024-01-10 16:12)
Kapprustningen mot allt större och tyngre bilar är igång – och det finns inga tecken på att den kommer avta, skriver Erik Söderholm.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag är lite halvt på jakt efter ny (eller begagnad) bil. Om köpet ska göras av en privatperson eller hos en återförsäljare är oklart, men i mellandagarna klev jag i alla fall in hos några bilhandlare för att kolla läget.

Dagarna före och strax efter jul tycker jag är ganska bra att gå i bilhallar. Folk har annat för sig än att leta bil – det är lugnt och skönt, och det ligger en lite avslagen stämning över hela bilhallen.

Av ren nyfikenhet klättrade jag upp i en Nissan Ariya, en eldriven suv av typen som nu blir allt vanligare i trafiken. Fram kom faktiskt en säljare – det är inte helt vanligt, faktiskt! – och dessutom var han trevlig. Jag var ärlig med att just den här biltypen, med en tjänstevikt på 2,3 ton, väger nästan ett ton mer än min gamla diesel-Volvo.

”Du vet, om du är ute och åker i bilen och krockar så är det mycket bättre att sitta i en sån här än i en liten småbil”

Då drämde säljaren till med ett argument som säkert går hem hos många trafikrädda barnfamiljer, men som gjorde mig uppgiven.

– Du vet, om du är ute och åker i bilen och krockar så är det mycket bättre att sitta i en sån här än i en liten småbil.

Rent konkret har säljaren inte fel – det bekräftas av experter Vi Bilägare intervjuat. En stor och tung suv kommer förmodligen klara sig bättre än en liten småbil av samma tillverkningsår.

Men det jag reagerade på var att det här argumentet ändå används för att skapa en osäkerhet hos ovana bilköpare som på så sätt ser sig mer eller mindre tvungna att själva välja en stor och tung bil för att över huvud taget överleva vid en krock.

Då kommer förmodligen din granne välja en ännu större och tyngre bil nästa gång, och så är den onda kapprustningscirkeln igång.

Med den här typen av försäljningsargument kommer vi förmodligen aldrig komma bort från trenden med tyngre och klumpigare bilar, utan snarare köra runt i stridsvagnar om tio år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (49)

  • 2024-01-17 08:42 Christer - det är ju ett…
  • 2024-01-17 03:02 saabnisse skrev: Nu slutar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.