Bild
Nästa artikel
Inför trafiksäkerhetsprogram i tv

Inför trafiksäkerhetsprogram i tv

Opinion

Media skulle kunna ge oss ett säkrare samhälle. Inför ett trafiksäkerhetsprogram inom televisionen och radion, skriver Jörgen Lundälv, docent trafikmedicin, i en debattartikel.

Ett nationellt tv-program om trafiksäkerhet och efterföljande radioprogram där säkerhet och trafik kan debatteras skulle kunna ge oss ett säkrare samhälle.

I dag finns ingen plats för seriös trafik- och motorjournalistik samtidigt som behovet av folkbildning i säkerhetsfrågor är större än någonsin. Medierna skulle kunna samarbeta med varandra för att ge allmänheten ett trafiksäkerhetsprogram.

Sveriges radio har i dag trafikradio och det finns lokalt satsningar på att rapportera om trafikläget på vägarna. Men tv-kanalerna i Sverige har inget gediget trafiksäkerhetsprogram att erbjuda allmänheten.

Dagens yngre generationer vet knappast att SVT hade ett framgångsrikt motor- och trafikprogram som hette Trafikmagasinet som sändes under åren 1978-2003. Det var ett bil- och konsumentprogram som lockade miljontals tittare.

Varför finns det i dag inget trafikprogram? Det är min övertygelse att ett nationellt samarbete mellan tv-kanaler tillsammans med radiokanaler skulle kunna leda fram ett framgångskoncept – ett nationellt trafiksäkerhetsprogram i media.

Medierna har resurser, kunskap och förmåga att granska olika företeelser i samhället. Trafiken och trafiksäkerheten är definitivt ett område som förtjänar både uppmärksamhet och granskning. Medierna skulle också kunna göra trafikfrågorna mer tillgängliga för allmänheten.


I dag är det myndigheter, organisationer och föreningar som inom trafikområdet försöker nå ut med sina olika budskap. Men hur ska allmänheten och trafikanterna kunna ta till sig all information? Medierna skulle kunna arbeta annorlunda än vad som är fallet i dag.

Ett nytt trafiksäkerhetsprogram skulle behövas i tv. Ett förslag skulle kunna vara att tv-kanalerna börjar samarbeta med att göra olika tv-inslag till ett sådant program.

Människor med erfarenheter, det vill säga ideellt arbetande i organisationer och föreningar, trafikskadade och anhöriga, brukarorganisationer inom funktionshinderområdet, experter från myndigheter, företag och forskning skulle kunna medverka tillsammans i olika paneler och kommentera fordon, transporter, miljöer och säkerhet.

Ett sådant program skulle också kunna exporteras till andra länder.

Den första juli i år började skolans nya läroplan att gälla. Trafikfrågorna ska få större utrymme i skolorna. Det är bra och kommer på sikt att få fler barn och unga mer medvetna och trafiksäkerhet. De yngre kommer också vilja att vara aktiva och delaktiga i debatten.

Deras kunskap och erfarenheter kommer att behövas inte minst för framtidens bilindustri, trafikforskning och säkerhetsarbete i samhället. Sverige skulle som trafiksäkerhetsnation kunna nå ut betydligt bättre än vad som är fallet idag.

Medierna i Sverige kan ha nyckeln till ett sådant framtidsprojekt. Medierna kan ge oss ett säkrare samhälle och medierna behövs för att nollvisionen ska kunna bli en verklighet mot trafikskador och förluster.

Jörgen Lundälv
Docent i trafikmedicin vid Umeå universitet

Diskutera: Behövs ett trafiksäkerhetsprogram inom tv eller radio?

Taggar: Opinion

Kommentarer

#1
2011-09-07 10:27

Bara det inte blir nåt propagandaprogram för 13"-fälgar, takgök och 70 på motorvägen så kan det kanske bli bra.

#2
2011-09-07 11:00

Självklart helt rätt att använda TV för att utbilda folket, det är ju därför vi betalar TV-licens. Gamla avsnitt av trafikmagasinet känns ganska töntiga, men spegar på något sätt en tidsanda. Ni som vill se något ännu töntigare bör leta reda på "Visst nappar det" med Bengt Öste, som håller så låg klass att det bara blir komiskt.

#3
2011-09-07 11:24

Men matlagning i alla kanaler finns det pengar till och som ingen ens lagar.

Öppna gärna ett trafikmagasin igen, ungefär som plus.
Bra för bilkonsumenterna faktiskt.
Går att lägga in delar om båtar med i samma program.

#4
Omberg
2011-09-07 11:38

Vi är många här på Vi bilägare som har lång erfarenhet av biltrafik (jag menar vi som läser tidningen).
Många har säkert fina tips att komma med som direkt skulle förbättra trafiksäkerheten.
Jag tycker att Vi Bilägares redaktion ska införa en avdelning på hemsidan där läsarna får publicera sina förslag.
Ett förslag:
Alla bilar borde ha en radarvarnare som säger till när man ligger för nära framförvarande fordon, den ska förhindra för korta avstånd framför allt på motorväg i höga hastigheter.

#5
Raymond K
2011-09-07 12:01

Omberg en radarvarnare som säger till när man ligger för nära bilen framför skulle skapa otrolig irritation i trafiken. För väldigt många bilister skulle den där varnaren tjuta nästan konstant och det skulle nog orsaka en massa olyckor. Tror det är bättre att alla bilar utrustas med en "tjärspruta" baktill som förser fronten på bilen som ligger för nära bakom med en ordentlig omlackering av fronten medelst kladdig tjära.

#6
Omberg
2011-09-07 13:22

Den som kör vettigt behöver inte bli irriterad av en befogad varning. Kör om istället för att ligga bakom, lätt eller hur Raymond K.

#7
2011-09-07 13:32

"Alla bilar borde ha en radarvarnare som säger till när man ligger för nära framförvarande fordon, den ska förhindra för korta avstånd framför allt på motorväg i höga hastigheter."

Det har jag redan på min bil (dock inte påslagen)

#8
HenkeBenke
2011-09-07 18:58

Det skulle nog behövas ett svenskt trafikprogram på Al-Jazira också, textat på alla möjliga språk.

#9
2011-09-07 21:17

Ser gärna att något sådant program av Trafik magasinet kommer tillbaka..

#10
2011-09-08 07:48

Men allra bäst är väl att trafikkunskap införs som ett obligatoriskt ämne i skolorna. Glöm tv-kanalernas ovilja och ointresse, och låt i stället riksdagen "tvinga" på oss trafikkunskap redan när den som bäst går in skallen och fastnar - nämligen när vi är små och lär oss mest och snabbast. Om man tittar på de bilprogram som sänds idag i olika kanaler handlar allt om hästkrafter och uppvisningar i "drifting" etc. men inte ett jotta om trafikvett.
Nej, det är i grundskolan som nyckeln till trafikvett ligger.

#11
2011-09-08 08:39

Helt riktigt, Kapten. Minns själv trafiklektionerna vi hade i lågstadiet i mitten av 80-talet, lärarna var ute med oss i trafikmiljön och lärde oss hur man säkrast korsar en väg och några olika skyltars betydelse ("Herr Gårman" var givetvis den viktigaste). Även polisen kom och hälsade på, och gav oss reflexer att sätta i cykelhjulen bl.a. Det var bättre förr!

#12
Omberg
2011-09-08 10:41

Mycket intressant MrT, jag skulle gärna vilja veta hur prylen fungerar, vilket den ju inte verkar göra. Vilken bil har du den i? Jag vet själv att jag inte alltid uppfattar hastigheten hos en framförvarande bil, den här manicken ska ju hjälpa till med det.
Eller?
Även om man försöker är man ju inte alltid så koncentrerad på allt som dyker upp.

#13
2011-09-08 17:24

Omberg, Volvo V60

"en adaptiva farthållaren (ACC) hjälper föraren att hålla ett säkert avstånd till framförvarande fordon vid hastigheter upp till 200 km/h. Den här tredje generationens ACC ger en mer avkopplande körupplevelse på alla resor. I långsam stadstrafik* anpassar ACC:s stopp- och start-funktion automatiskt din hastighet till fordonet framför. I stillastående är det bara att trycka på en knapp eller på gaspedalen så kommer din bil smidigt att följa den framförvarande. Vid hastigheter över 30 km/h ställer du bara in önskad hastighet och minsta tidsintervall till bilen framför dig. När radardetektorn upptäcker ett långsammare fordon framför anpassas hastigheten automatiskt till detta. Och när vägen är fri återgår bilen till den valda hastigheten. Om ACC är urkopplat och en bil framför kommer för nära kommer avståndsvarningsfunktionen att aktivera en varningslampa i nedre delen av vindrutan för att hjälpa dig att hålla ordentligt avstånd."

Att jag inte har den aktivt inkopplad beror på att jag kör så mycket i rusningstrafik etc och om man lämnar en lucka på 10 meter framför sig så kommer garanterat nån bil klämma sig in där. När jag kör längre sträckor på landsväg så kör jag med den adaptiva farthållaren minst 99% av sträckan och då är ju systemet på och reglerar då också hastigheten.

#14
Omberg
2011-09-08 17:46

Tack för informationen, det låter som en sorts utvecklad farthållare, den har till och med jag på min gamla 9000, men risken är ju att man blir lite passiv bakom ratten.
Den kanske fungerar bra ihop med automatlåda?
Jag har provat farthållaren men den växlar inte ner åt mig och tappar fart i backarna så jag använder den sällan.
Hoppas nästa bil har denna finess den ökar def. säkerheten.

#15
2011-09-08 18:54

Ja det är ju en adaptiv farthållare (fanns det verkligen till Saab 9000?). På min bil funkar det perfekt och den bromsar snällt och fint om bilen framför saktar ner och gasar på igen när det går. Kommer aldrig köpa en bil utan.

Om bilen framför bromsar hårt så bromsar min bil hårt och en lampa blinkar i rutan + ljudsignal som en varning.

Jag har manuell låda, men farthållaren fortsätter vara på om man växlar så det är inget problem.

#16
2011-10-06 21:52

Jag saknar också trafikprogram, men framför allt i radio. Ett bra program var Hallå Trafikant, som jag tror gick på fredagar. Varför inte ta upp det igen, i stället för all skit som sänds just på fredageftermiddagarna. För fredag är ofta en stor resdag, och lite trafiktips och trafikinfo skulle inte skada.
Kanske man kunde varva trafikvett med lite Bosse Bildoktorn.
Och varför inte samma på söndag eftermiddag, som ofta är en stor resatillbakadag. Men tyvärr har sporten tagit över radion helt då. Själv tycker jag trafik är viktigare.

#17
2012-02-18 18:53

Jag saknar också ett nytt Trafik Magasin. Men det får inte bli ett modernt ytligt program eller ett där bara häftiga bilar ska diskuteras innan och utan eller ett som bara pratar om bilarna och miljö. Nä det ska välgjort pratas säkerhet trafikvett vägprojekt lagar och så ska bilar testas seriöst, ny inovativ teknik ska presenteras mm.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.