Nästa artikel
”Glöm A-traktorförarna – vuxna bilister som är värsta fartsyndarna”
Opinion

”Glöm A-traktorförarna – vuxna bilister som är värsta fartsyndarna”

Publicerad 2022-07-28 18:30
Höj hastighetsgränsen för A-traktorer, tycker Erik Rönnblom.

Det pågår en het diskussion om EPA-, eller snarare A-traktorer. För två år sedan ändrades reglerna drastiskt vilket gjorde det lättare att få en vanlig bil omregistrerad till A-traktor.

Jag ser många fina bilar med triangel på bakluckan i östra Stockholm. Många vuxna irriterar sig på förändringen, främst med motiveringen att det blivit lättare att fuska och att när det passar, köra betydligt fortare. Somliga har ertappats med betydligt högre fart än 30 km/tim.

Men jag har också läst en hel del förklenande omdömen från vuxna om 15-åringars grad av mogenhet. Men då kan man ju också fråga sig vilken grad av mogenhet de vuxna besitter som demonstrativt kör upp bakom en A-traktor så nära ”att jag inte ens såg lysena” som en protesterande A-traktorförare skrev på Facebook. Eller varför vuxna tutar, hytter med näven när de väl kan köra om en A-traktor!

Den vanligaste fartsyndaren är med god marginal en vuxen bilförare, inte sällan utanför skolor där det gäller 30!

Det största problemet anser jag är hastighetsskillnaden – 30 på 50- och 70-vägar. A-traktorer borde få köras i samma hastighet som mopedbilar, 45 km/tim. Och så tycker jag att man ska bejaka ungdomars bilintresse!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (38)

  • 2022-08-11 12:20 Igår kom jag ifatt några A…
  • 2022-08-09 16:19 Villervalle Jag har varit…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.