Nästa artikel
Zeekr ökar stort i Ryssland – utan återförsäljare
Nyheter

Zeekr ökar stort i Ryssland – utan återförsäljare

Publicerad 2024-07-03 13:18 (uppdaterad 2024-07-04 14:57)
Försäljningen av elbilsmärket Zeekr ökar på den ryska marknaden, enligt siffror som Reuters tagit del av. Men några officiella återförsäljare finns inte.

Kinesiska bilmärken har ökat sin försäljning kraftigt på den ryska marknaden efter att många andra länder infört sanktioner. Vi Bilägare skrev förra året om hur Kina stod för drygt hälften av alla nya bilar som såldes i Ryssland, och tidigare i år stod det klart att Geely mer än tredubblat sin försäljning i landet på bara ett år.

Nu ökar också Geelykoncernens elbilsmärke Zeekr i Ryssland, skriver Reuters. Mellan mars 2023 och april 2024 var den ryska elbilsförsäljningen 350 procent högre än samma period ett år tidigare, enligt ryska Autostat, och Zeekr beskrivs som en av ”raketerna” i försäljningsstatistiken.

Zeekr har dock ingen officiellt godkänd representant i Ryssland och uppger i ett uttalande till Vi Bilägare att märket inte heller har någon möjlighet att serva bilarna eller hantera garantiärenden för ägarna. De återförsäljare som finns uppges inte vara auktoriserade och de bilar som finns i Ryssland ska ha importerats på inofficiellt sätt.

Det finns också en rysk hemsida med reklam för Zeekr, men den har ingen koppling till Zeekr.

– Den ryska hemsidan du hänvisar till drivs inte av Zeekr, säger Gunilla Gustavs, kommunikationsexpert på Zeekr Technology Europe, till Vi Bilägare.

Zeekr ingår precis som Volvo och Polestar i Geelykoncernen och bygger sina elbilar, som är designade i Sverige, i kinesiska fabriker. Bilmärket Geely fortsätter också öka i Ryssland och sålde över 50 procent fler bilar i maj än samma månad i fjol.

Zeekrs svar

”Zeekr har inte gått in på den ryska marknaden och inte heller har Zeekr något officiellt godkänt återförsäljarnätverk eller försäljningskanalen inom Ryssland. Det fåtal bilar som kan ses på den ryska marknaden beror på individuella beteenden.

Zeekr har aldrig auktoriserat några återförsäljare, distributörer eller lanserat någon infrastruktur som laddstationer, eller gjort några andra affärer inom Ryssland, och vi kan därför inte erbjuda grundläggande underhållsservice, garanti eller distanssupport på Zeekrbilar i Ryssland.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 2024-07-07 09:03 V8-Power skrev: Sverige är…
  • 2024-07-04 19:46 Sverige är ett pytteland,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.