Nästa artikel
Wankeln gör comeback som räckviddsförlängare
Nyheter

Wankeln gör comeback som räckviddsförlängare

Publicerad 8 oktober 2018
Det senaste vi såg i wankelutförande från Mazda var konceptet RX-Vision från 2015.
Mazda har tillkännagett att wankelmotorn kommer göra återkomst i inget mindre än en elbil.
2012 tillverkades det sista exemplaret av Mazda RX-8, vilket då var den sista produktionsbilen med wankelmotor från Mazda. Till 2020 blir det dock förändring, får då ska Mazda lansera två elbilar. 

Den ena kommer vara en konventionell elbil med bara batteridrift, medan den andra får batteri i kombination med en räckviddsförlängare. Denna räckviddsförlängare stavas wankelmotor. Mazda berättar att man kommer dra nytta av wankelmotorns "kompakta konstruktion och vibrationsfria gång" för att ge en elbil utan risk att drabbas av räckviddsångest. 

Motorn kommer enbart att ladda batteriet när laddningen når låga nivåer och inte själv driva bilen. De två eldrivna modellerna är en del av Mazdas plan att 95 procent av tillverkarens försäljning ska vara elektrifierad år 2030, med cirka 5 procent rena elbilar. 

Diskutera: Vad tror du om wankelmotorn som en räckviddsförlängare? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-10-08 08:42
ToRy

Instämmer till 100%! Dock tycker jag att det är trevligt att någon annan tillverkare tar upp REX-konceptet, speciellt när BMW nu släppt det, och att man dessutom använder en speciellt motor för det, och inte bara någon som råkar finnas i en annan produkt. Bra!

När jag läste om Mazdas planer för REX tidigare lät det som att de tänkte begränsa tekniken till mindre bilar (upp t o m Mazda 2), men kanske kan de ändra sig? Jag skulle gärna ha en CX-5 med 15 mil på el, och REX!

#2 • Uppdaterat: 2018-10-08 08:44
Swemba

Mazda har förstått! Bravo!

#3 • Uppdaterat: 2018-10-08 08:49
Styggavargen

Inget dumt koncept, men håller med om att vi behöver se resultatet i form av att kunna köpa den idag. Tiden är knapp och vi har inte riktigt tiden att vänta på att elbilar blir perfekta idag. De måste ut på bred front, fossilt bränsle måste bort snabbt.

#4 • Uppdaterat: 2018-10-08 08:52
Grosser

Diskrepansen mellan lansera och producera är ENORM när det kommer till just elbilar. Men spännande att Mazda sätter fart på området ändå, och just räckviddsförlängaren med en liten förbränningsmotor är relevant några år till i övergången till ren eldrift. Däremot har de en för låg ambition när det kommer till hel-elektriska modeller 5%(!). Sink or swim säger jag!

#5 • Uppdaterat: 2018-10-08 11:13
Desmoholic

Det spelar ingen roll hur bra produkten(elbilen) är så man bara flyttar utsläppen till produktion (https://www.nyteknik.se/fordon/stora-utslapp-fran-elbilarnas-batterier-6851761). Att man dessutom förser bilarna med "blodsbatteri" (https://special.aftonbladet.se/blodsbatterier/) gör ju i alla fall mig avigt inställd.

Detta måste lösas hand i hand med en ökning av elbilsflottan. Så tror jag inte sker idag. Så därför tror jag mer på att minska min miljöpåverkan genom att INTE konsumera ny teknik stup i kvarten utan håller mig till min gamla fossilbil som redan är producerad....

#6 • Uppdaterat: 2018-10-08 12:56
PREVIA

Om man nu bestämmer sig för en räckviddsförlängare till sin elbil vore en bränslecell som går på etanol ett bättre val än en förbränningsmotor som kräver underhåll och släpper ut avgaser som man vill undvika. Nissan har redan bränsleceller som klarar även vattenblandad etanol för bilar i Brasilien.

#7 • Uppdaterat: 2018-10-08 13:47
ToRy

Japsen: BMW skrotade REX med argumentet att batteriet i uppdaterade i3:an har så stor kapacitet att REX inte behövs. Men, idén med REX (som jag ser det i alla fall) är snarare att kombinera med ett mindre batteri, som klarar kanske 10-15 mil och 90-95% av körningarna, och sedan komplettera med REX. Man tar det mesta på batteri (men slipper kostnaden för ett mycket större batteri), och behöver inte ha en komplett extra drivlina (som en laddhybrid).

PREVIA: låter bra i princip, men är tekniken redan redo för användning i stor skala? Etanol är ju också ett ganska omtvistat bränsle. En REX skulle kunna köras på biobränsle som HVO eller biogas.

#8 • Uppdaterat: 2018-10-08 14:45
Desmoholic

Etanol ÄR ett biobränsle...
Du kan göra det av allt som går att jäsa, t.ex. ditt matavfall.

#9 • Uppdaterat: 2018-10-08 16:41
johnkommentar

Bra tänkt! Batteri som klarar 5-10 mil, dvs alla turer i stan, och en liten motor som vid optimal drift lämnar 25-30 hkr, dvs det som krävs för konstant fart i 120 knyck, en sån bil vill jag ha!

#a • Uppdaterat: 2018-10-08 20:11
saabnisse

Det som förvånar mig är att man inte använder sig av en konstantvarvsgående tvåtaktsmotor till generatorn.
En sådan är ju avsevärt billigare i tillverkning än en Wankel.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.