Nästa artikel
VW-varumärkena Golf och GTI följer med i elbilarnas framtid
Nyheter

VW-varumärkena Golf och GTI följer med i elbilarnas framtid

Publicerad 18 november 2022 (uppdaterad 18 november 2022)
Volkswagens ledning ser ingen intressekonflikt mellan dagens ID.3 och en framtida helelektrifierad version av VW Golf. Nu ger märkets vd tydliga besked att både VW Golf och VW Golf GTI blir kvar, även efter att tillverkaren övergett sina förbränningsmotorer.

Nuvarande generation VW Golf, den åttonde i ordningen, finns redan idag som laddhybrid. Men det har funnits en ovisshet kring hur Volkswagen skulle välja att hantera varumärket Golf, under den redan pågående resan mot en fullständig elektrifiering. Golfens vara eller icke vara bör i synnerhet ses i ljuset av den redan befintliga ID.3, som i sig är en helt elektriskt kompaktmodell.

I en intervju med Autocar ger dock Volkswagens vd Thomas Schäfer lugnande besked. Han ser det som självklart att båda varumärken, Golf och Golf GTI ska följa med på resan mot en fullständig elektrifiering, trots närvaron av ID.3.

– Vi har ikoniska varumärken i form av både Golf och Golf GTI. Det skulle vara vansinne att bara låta dem dö ut och försvinna, säger han. Den framtida elektrifierade VW Golf-modellen kanske kommer att mynna ut i något som en ID. Golf.

När det kommer till just den upplevda konflikten mellan dagens ID.3 och en framtida helt elektrifierad VW Golf fortsätter han:

– ID.3 har aldrig varit en efterträdare för VW Golf. Det är mer att anse som en Golf Plus.

Volkswagen är medveten om att varumärket Golf i allmänhet och Golf GTI i synnerhet har ett starkt fäste hos tillverkarens märkesentusiaster. Det är även denna arena som tillverkaren främst vill rikta sig mot, med en framtida helelektrifierad Golf.

När en sådan kan vara aktuell återstår dock att se. Volkswagen håller för stunden på med en facelift av nuvarande generations Golf. Den åttonde generationen Golf lanserades år 2019.

Det bör däremot vara tryggt att anta att Volkswagens deadline för att ta fram en helt eldriven Golf är senast år 2035. Det år som EU  beslutat att förbjuda nybilsförsäljning av bilar med förbränningsmotor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 20 november 2022 Det verkar som att alla…
  • 20 november 2022 ”Folk har gått i pension då…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.