Nästa artikel
Volvos vinst minskar – men EX90 är redan slutsåld
Nyheter

Volvos vinst minskar – men EX90 är redan slutsåld

Publicerad 27 april 2023 (uppdaterad 28 april 2023)
Trots att vinsten minskar slår Volvo Cars analytikernas förväntningar under första kvartalet. Första årsmodellen av elbilen EX90 har sålt slut.

Rörelsevinsten för Volvo Cars minskade under första kvartalet jämfört med samma period förra året. Men siffran ligger ändå betydligt högre än analytikernas förväntningar, rapporterar TT.

Omsättningen under första kvartalet låg på nästan 96 miljarder kronor – en ökning med nästan 30 procent – medan rörelsevinsten minskade med 15 procent till 5,1 miljarder. Försäljningsmarginalen sjönk från 8,1 till 5,3 procent.

Snittpriset för en nysåld Volvo ligger numera på 587 000 kronor, en ökning med hela 17 procent på bara ett år.

Volvo har ökat snittpriset för nysålda bilar med 17 procent på bara ett år. En anledning är nya EX90 som också visats upp i extra lyxigt utförande – EX90 Excellence.

Sverige extra utsatt

Volvo har behövt stänga orderböckerna för första årsmodellen av nya elbilen EX90 eftersom den är slutsåld. Modellen går dock fortfarande att köpa på Volvos hemsida, men då som modellår 2025 och leveransen kan dröja upp till 18 månader.

– Med vårt resultat lägger vi en stark grund för resten av 2023, men vi förblir vaksamma i den fortsatta turbulensen runt om i världen, säger Volvo Cars vd Jim Rowan.

Den globala försäljningen blir allt viktigare för Volvo. Den svenska marknaden har minskat mer än i många andra länder, enligt Volvo Cars finanschef Johan Ekdahl.

Några planer på att följa efter Teslas prissänkningar finns inte.

– Efterfrågan på våra produkter är hög, vi har inga tecken på att köpare säger upp sina beställningar och vi har en stabil och stark orderingång. Men vi är skyldiga oss själva och våra aktieägare att vara disciplinerade när det gäller prisnivåer. Alla biltillverkare har sina egna strategier när det gäller prissättning och vår är att vara disciplinerade, sa Jim Rowan under presentationen av Volvo Cars kvartalsresultat.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 29 april 2023 40-talisten skrev: Men, men,…
  • 29 april 2023 Men, men, Volvo säger ju att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.