Bild
Nästa artikel
Volvos besked: Bonusen är tillbaka – så mycket får de anställda

Volvos besked: Bonusen är tillbaka – så mycket får de anställda

Nyheter

Förra årets siffror blev riktigt bra för Volvo. Omsättningen ökade rejält och även vinsten steg. Dessutom är de anställdas bonus tillbaka.

De nya skattereglerna som trädde i kraft vid nyår gjorde att Volvos försäljning rasade. I januari registrerades 32 procent färre nya Volvobilar jämfört med samma månad året innan.

Men allt är inte nattsvart hos Volvo. Under torsdagen kom beskedet att Volvo ökade omsättningen rejält under förra årets sista kvartal och rörelsevinsten ökade till 5,3 miljarder kronor (jämfört med 4,5 miljarder samma kvartal året innan). Under hela förra året blev vinsten 14 miljarder kronor.

Även antalet sålda bilar ökade till 197 750, och Volvo ligger därmed nära drömgränsen 200 000 sålda bilar på ett kvartal.

Volvos rörelsemarginal ligger på 5,2 procent, något lägre än de 5,6 procent som marginalen låg på under 2018. I år räknar Volvo med att försäljningen ska öka ytterligare, men året började alltså i moll med nästan tio procents försäljningstapp i januari globalt sett. För Volvo är den kinesiska marknaden extremt viktig och där har bilförsäljningen nu börjat backa för första gången på flera decennier.

Ett annat orosmoln är coronaviruset som gör att kinesiska bilköpare håller sig undan bilhallarna, och det kan även påverka Volvos produktion.

Förra året kritiserades Volvo för att inte dela ut någon bonus till de anställda. Nu är bonusen tillbaka och den ligger på ungefär 18 000 kronor per anställd, skriver Sveriges Radio.

Taggar: Nyheter, Volvo

Kommentarer

#1
2020-02-06 14:02

Det nya coronaviruset stoppar ganska många industrier snart. Många av världens elektroniktillverkare har komponenter från olika delar av Kina. Hyundai var väl först att stänga en fabrik utanför Kina.

#2
2020-02-10 16:52

Och Volvo Cars är på väg till Börsen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.