Bild
Nästa artikel
Nyheter

Volvo och Volkswagen i samarbete – ska återvinna plast från stötfångare

Publicerad 2021-05-20 17:03 (uppdaterad 2021-05-20 17:05)
Metall från skrotade bilar återvinns – men det är värre med plasten. Nästan allt eldas upp.
Ett litet företag i Blekinge ska tillverka designstolar av gamla kofångare i ett försök att öka återvinningsgraden för bilar.
Sedan 2015 har företag som säljer bilar i Sverige har ett så kallat producentansvar, som kräver att minst 95 procent av materialet i uttjänta bilar ska återvinnas. Utöver det ska minst 85 procent återanvändas eller materialåtervinnas, vilket innebär att materialet ska göras om till nya produkter.

Trots det materialåtervinns plastdetaljer från bilar i stort sett inte alls i dag, även om de kan utgöra en femtedel av vikten i en ny bil. I stället mals stötfångare, instrumentbrädor och annat ned och eldas upp så att energin kan bli till elektricitet eller värme.

I ett försök att ta itu med detta går Volvo Cars och Volkswagen nu in i ett samarbete med startupföretaget Sculptur i Karlshamn, som använder 3D-skrivare för att tillverka designmöbler av återvunnen plast. Det skriver Dagens Nyheter. 

Tanken är att Sculptur ska tillverka produkter av gamla stötfångare som smälts ned och blandas med glasfiber. Bland annat ska de tillverka specialdesignade stolar som ska finnas på projektdeltagarnas kontor.

Anna Henstedt, miljöansvarig på branschorganisationen Bil Sweden, säger till Dagens Nyheter att projektet är tänkt att locka till sig fler aktörer, och att återvunnen plast också ska användas till annat än möbler i framtiden.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.