Nästa artikel
Volvo och Skoda tvingas dra i handbromsen
Nyheter

Volvo och Skoda tvingas dra i handbromsen

Publicerad 1 mars 2022 (uppdaterad 1 mars 2022)
Flera bilmärken stoppar leveranserna av nya bilar till Ryssland och Skoda pausar tillverkningen.

Flera biltillverkare har stoppat leveranserna av nya bilar till Ryssland efter invasionen av Ukraina. General Motors, Volkswagen, Land Rover och Volvo Cars har alla stoppat leveranserna ”tills vidare”.

Enligt Volvo har beslutet tagits på grund av de risker som finns när det gäller leveranser till och från Ryssland, och även på grund av de sanktioner som EU och USA inför mot Ryssland. Det är oklart exakt vilka Volvofabriker som påverkas av leveransstoppet, men förra året exporterades drygt 9 000 bilar till Ryssland.

Volkswagen har även tvingats stänga två fabriker i östra Tyskland tillfälligt på grund av konflikten och under tisdagen kom beskedet att det även drabbar Skoda. Brist på komponenter som levereras från Ukraina tvingar Skoda att dra ned på tillverkningen av flera modeller, bland andra elbilen Enyaq.

Skoda har mer än 600 anställda från Ukraina i Tjeckien som nu får hjälp av biltillverkaren med bland annat boende och passansökningar. Skoda ska även skänka pengar till hjälporganisationer, och i västra Ukraina där Skodas oberoende partner Eurocar tillverkar Superb, Kodiaq och Karoq har produktionen stoppats helt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 1 mars 2022 Jaha? Då får man se om man…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.