Nästa artikel
Volvo vill bygga batterifabrik i Mariestad
Nyheter

Volvo vill bygga batterifabrik i Mariestad

Publicerad 4 augusti 2022 (uppdaterad 4 augusti 2022)
Lastbilstillverkaren väljer Sverige när tillgången på batterier ska framtidssäkras.

Lastbilstillverkaren Volvo Group ska investera i en ny batterifabrik i Sverige, för att framtidssäkra tillgången på batterier till sina eldrivna modeller. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

En tänkt plats för fabriken är Korstorp i Mariestads kommun. Det är inom några mil från företagets motorfabrik i Skövde, och ett par timmars bilresa från huvudkontoret i Göteborg.

Volvo skriver att de valt platsen för att de vill dra nytta av existerande industri- och logistikinfrastruktur samt ha tillgång till svensk fossilfri energi.

Innan byggstart behöver berörda myndigheter godkänna projektet och ett miljötillstånd delas ut. Från kommunens håll är man dock positiv.
– Det är en historisk satsning som kommer att ske i Mariestad, vilket kommer att trygga framtidens arbetstillfällen, säger Jonas Johansson, utvecklingschef på Mariestads kommun i ett pressmeddelande.

Man hoppas på att fabriken ska vara fullt utbyggd till år 2030, men att produktion i mindre skala ska starta innan dess.

Volvo Group skriver att de redan nu ser en stor efterfrågan på eldrivna transportfordon. Till år 2030 är ambitionen att dessa ska stå 35 procent av försäljningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 5 augusti 2022 Det är skillnad på Volvo…
  • 5 augusti 2022 saabnisse skrev: Eftersom…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.